İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Nedir?

Kasko Sigortası

Günümüzde, karayolu ulaşımı kullanım sıklığı açısından hala ilk sırada yer alır. Bu durum da trafik akışında hareketliliği aktif tutarak kaza risk oranının artmasına sebep olur. Zorunlu trafik sigortası ile araç sahibi kusurlu olduğunda karşı tarafta 3. şahısların zararı temin edilir. İhtiyari mali mesuliyet nedir sorusuna yanıt olarak ise; bir kaza durumunda 3. şahıslara verilen hasarda zorunlu trafik sigortası limitinin üstünde olan kısımdır cevabı verilebilir. Kaza sürecinde trafik sigortası teminatları ile üçüncü şahısların zararının giderilmesinden arta kalan maddi ve manevi zararın güvence altına alındığı sigorta ise, ihtiyari mali mesuliyet sigortası nedir sorusuna yanıt olarak verilir. Trafik sigortaları belirli yükümlülükler ile tavan fiyatlarına göre poliçe limitleri içerir ve toplam hasarı karşılamaya teminat içeriği yetmeyebilir. İhtiyari mali mesuliyet sigortası kurtarıcı etki yaratarak geriye kalan hasarın bedelini araç sahibi için öder. Özet olarak, isteğe bağlı yapılan bu sigorta ek teminatlar kapsamında değerlendirilir.

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Genel Şartları Kapsamı Nedir?

İhtiyari mali mesuliyet sigortası poliçesi içeriğinde zorunlu trafik sigortasından farklı olarak karşı tarafın manevi tazminat taleplerini karşılayacak şekilde düzenlenir. Kazaya dahil olan üçüncü şahısların ölümü, yaralanması, sağlıkların bozulması, mallarına gelebilecek zararları karşında taleplerinin haklılığı yönünde alınacak kararlar bu poliçe türü sayesinde temin edilir. İhtiyari mali mesuliyet sigortası kapsamı sigorta firmalarına göre farklılık gösterebilir. Genel çerçevede bu sigorta poliçe kapsamı dışında kalan durumlar aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Sigortalının şahsında meydana gelen zararlar

  • Araçta yedek akaryakıt haricinde patlayıcı madde taşındığı sırada oluşan hasarlar

  • Araç sahibi ile işleteni arasındaki problemler neticesinde meydana gelen zararlar nedeniyle öne sürülen talepler

  • Hız yarışları antrenmanları ya da hız yarışlarında bulunma esnasında meydana gelebilecek hasarlar

  • Aracın onarımı, bakımı ve tamiratı yapılması doğrudan kazaya sebebiyet vermesi ile oluşan hasarlar

  • Yolcu bagajı dışında kalan eşyaların ve bu araçla taşınan diğer malların aldığı zararlar

  • 3713 sayılı terörle mücadele kanunu kapsamında yer alan terör eylemlerinden doğan sabotajda kullanılan araçların sebep olduğu hasarlar

  • Çalınan ya da gasp edilen aracın karşı taraf açısından neden olduğu hasarlar ve ayrıca kusurlu aracın karşı aracına binen yolcu, çalıntı araçta olduğunu biliyorsa zarara uğramasına bağlı taleplerinin reddi hasıl olunur.

İhtiyari mali mesuliyet nedir sorusuna açık ve net bir cevap verilecek olursa araç sahibi maddi ve manevi hasardan koruyan bir güvence olmasıdır. Ancak, her sigorta poliçesi belirli limitler içinde hizmet verir. Hatalı araç sahibi karşı tarafın yüksek bedelli hasarının oluşması dahilinde poliçe içeriği yetersiz kalabilir. Bu nedenle, şehir içi ve şehir dışı seyahat akışı gereğinden fazla ise ihtiyari mali mesuliyet sigortası(İMM) limitini yüksek tutmak avantaj sağlar. Burada, sigortalı açısından serbestlik alanı sağlandığı için güvenlik ile risk arasındaki ilişki sigortalı tarafından kolaylıkla tayin edilebilir.

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortasından Faydalanmak İçin Hangi Süreçler İşler?

Kaza hasar tespitinden sonraki aşamada, sigortalı trafik sigortasının karşılamadığı durumu en az 5 iş günü içerisinde mutlaka sigorta şirketine bildirmesi zorunludur. Sigorta poliçenizin olması tek başına sürece hakimiyet kazandırmadığı için başvuru ile işlem başlatılabilir. Bazı koşullarda, hasar gören aracın parçasının onarımı ya da tamiri mümkün olmayabilir. İlave olarak, hasar gören parçanın eşdeğer bir parça ile değiştirilebilmesi söz konusu olmayabilir. Bu iki durumda da hasar gören parça yenisi ile değiştirilebilir. Eğer, zincirleme kazalar meydana gelmiş ise ihtiyari mali mesuliyet sigortası araç başına teminat sunar. Kaza sonucu zararın tazmini ile ilgili talepler, zarar görenin zarar ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren başlar. Bu süreci talep etmediği takdirde 10 yıl içerisinde zararın karşılanma talebi zaman aşımına uğrayabilir.

Limitsiz İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası ile Güçlendirilmiş Poliçe

İhtiyari mali mesuliyet sigortası teminat içeriği açısından zorunlu trafik sigortasının alanını genişletse de hala sigorta kapsamında değerlendirilir. Bunun yanında, bu sigorta limitsiz hale dönüşecekse teminat standartlarını alabilmek için kasko sigortası alınması gerekir. Kasko teklifleri incelenerek talepler doğrultusunda seçim yapıldıktan sonra limitsiz ihtiyari mali mesuliyet sigortasına sahip olunabilir. Kasko ihtiyari mali mesuliyet ile sigorta arasındaki bağlantı sağlandığında araç tedbiri detaylandırılarak korunur. Halihazırda devam eden limitli ihtiyari mali mesuliyet sigortası varsa kasko poliçesi varlığında limitsiz formatına çevrilebilir. Kaza durumunda bütçe kapasitesinin daha fazla olması yüksek prim ödemesini de beraberinde getirir.

Örneğin; Kaza durumunda karşı tarafta 350.000 TL hasar oluşsun. Limitli ihtiyari mali mesuliyet sigortası poliçesi, 150.000 TL'yi karşılaması durumunda geriye kalan 250.000 TL kişinin maddi zararı olarak ifade edilebilir. Risk payı göz önüne alınarak limitsiz ihtiyari mali mesuliyet sigortası poliçesi 300.000 TL'yi karşılayabilir, böylece kişi sadece 50.000 TL ödeyerek rahat bir nefes alabilir. Bu maddi hasardan en az etkilenmek tamamen kişinin kendi tercihi olmakla beraber olasılıklar neticesinde doğru adımlar atmak güvence verir. Sonuç olarak, kaza esnasında yüksek hasar masraflarını cepten ödemek yerine ihtiyari mali mesuliyet sigortası tekliflerinin en idealini seçerek faydalanılabilir.

Limitli ya da limitsiz ihtiyari mali mesuliyet teminatının süresi bir yıl boyunca geçerli olup devamı için yenilenme yapılması icap eder. Limitsiz ihtiyari mali mesuliyet sigortası teminatı aşağıdaki şartlara göre yaptırılabilir:

  • Aracın yaşı 15 yaşından fazla olmaması gerekirken teminat hususunda 10 yaş kritik süreçtir.
  • Yaş kriterinden sonra kasko da yapılması zorlaşacağından sigorta yaptırılması güçleşir.
  • Aracın hasar geçmişinin yanında araç sahibinin kaza geçmişi tolerans edilebilir sınırları geçmişse mümkün olmayabilir.

Satın Alınan İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Hangi Kanallardan Sorgulanabilir?

Araç kullanımında tüm kurallara riayet edilse de çok yönlü olarak kaza konusu gündeme gelebilir. Bu sürecin yönetimine destek olunmasında ihtiyari mali mesuliyet sigortasının sorumluluğu dikkat çeker. Poliçe sorgulama işlemlerini online düzeyde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin internet sayfası üzerinden ya da güvenilir sigorta şirketi olan Sigortayeri sitesinden yapabilirsiniz. Kasko ve sigorta kavramlarının yeni portföy içeriğine dönüştüğü ihtiyari mali mesuliyet sigortası gelecekte oluşabilecek giderleri kontrol altına alır. Poliçenin geçerlilik süreci tamamlandıktan sonra yenileme işlemi yapılmazsa kazanılan haklar kaybolacağından sigortalı süreci iyi takip etmesi kendi lehinedir.

En Avantajlı İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Ne Kadar Olmalı?

Manevi tazminatların direk olarak ihtiyari mali mesuliyet sigortası tarafından karşılandığını hatırlatarak poliçe için ödenecek tutar sigortalı kişiye bağlıdır. Trafik sigortasıyla beraber yapılan limitli ihtiyari mali mesuliyet sigortası fiyatları ek teminat olarak belirli düzeyde hesaplanır. Bununla birlikte limitsiz ihtiyari mali mesuliyet sigortası yapılacak ise kasko primi üzerine sigorta ek teminat bedeli eklenerek fiyatları belirlenir. Araç kullanırken hangi tehlikelerle karşılaşılacağı tahmin edilemediğinden güvence potansiyeli ne kadar arttırılırsa araba ile seyahat daha keyifli hale gelebilir.

Dürüst ve güvenilir çalışma politikasını kanıtlamış Sigortayeri, ihtiyari mali mesuliyet sigortası kapsamında poliçe içeriklerini şeffaf zeminde müşterilerine sunar. Ayrıca, deneyimli kadrosu ile hizmet veren Sigortayeri, öncü sigorta firmaları arasında iletişim ağını kurarak en avantajlı fiyat tekliflerini alternatifler sunarak müşterileri ile buluşturur. Siz de Sigortayeri ile tek tıkla tanışarak ihtiyari mali mesuliyet sigortası poliçenizi güvenle oluşturabilirsiniz.