Araç Ruhsatı Kaybolunca Ne Yapılmalı?

Trafik Sigortası

Araç ruhsatı, sürücü belgesi ile birlikte araç her trafiğe çıktığında araçta bulunması gereken belgelerden biridir. Araç ruhsatında aracın model, marka trafiğe çıkışı aracın kimin üzerine olduğu ve tescil bilgileri bulunur. Nasıl ki sürücü belgesi ya da nüfus cüzdanı kişi ile ilgili bilgileri gösteren belge ise araç ruhsatı da aracın bilgilerini gösteren belgedir. Bu nedenle araç ruhsatı, araç trafiğe çıktığında araçta olmak zorundadır. Herhangi bir kaza ya da kayıp araç gibi durumlarda sürücü ile bilgilere buradan ulaşılabilir. Yanınızda olmadığında ya da kayıp olduğunda yasal bazı yaptırımlara maruz kalabilirsiniz.

Arabanın Ruhsatı Kaybolursa Ne Olur?

Araç ruhsatı kaybolursa, aracınızla trafiğe her çıktığınızda ruhsatsız araç kullanma nedeniyle cezai işleme maruz kalabilirsiniz. Ayrıca çalınma gibi bir durumda kopyalama yapılarak dolandırıcılık faaliyetleri için kullanılabilir. Belgede aracın bilgileri bulunduğu için, bilgileri oynanmış aynı marka araçların yasadışı işlemleri için de kullanılabilir. Bu durumda mağdur olabilirsiniz.

Araç Ruhsatı Kaybolduğunda Nereye Başvurulmalı?

Araç ruhsatı kayıp ise öncelikle güvenlik açısından emniyete bir kayıp ihbarı yapmanız gerekir. Bu şekilde araç çalındığında ya da kaybolan ruhsatın farklı araçlar için kopyalandığında önceden ihbar yaptığınız herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmazsınız.

 

Ayrıca yeni tescil evrakı işlemleri için emniyete yapacağız kayıp tutanağı da istenir. Bu nedenle kayıp tutanağı yeni tescil için önemli evraklar arasında yer alır. Kayıp için gazetelere kayıp ilanı da verebilirsiniz. Zorunlu olmayan bu uygulama ile yaşanması muhtemel olumsuz durumların da önüne geçebilirsiniz.

Ruhsat Kaybetme Cezası Nedir?

Araba ruhsatı kaybolursa ve yanınızda tescil evrakı olmadan trafik denetimine girerseniz bu durumda ruhsatsız araç kullanma üzerinden cezai işlem uygulanır. Ceza ücretleri yıllık ve dönemsel olarak değiştiği için kaybettiğiniz ve denetime girdiğiniz andaki ceza üzerinden ehliyetinize ceza yazılır. Yani cezayı kaybedilen tescil belgesi nedeniyle değil, belgesiz araç kullanma nedeniyle alırsınız.

Kayıp Ruhsat Nasıl Çıkarılır?

Kaybolan ruhsat nasıl çıkarılır, sorusuna noter sistemi ile yanıtı verilebilir. ARTES olarak kısaltılan araç sicil ve tescil sistemi ile yeni tescil evrakı çıkarma işlemi başlatabilirsiniz. İşlem için herhangi bir notere gitmeniz yeterli olur. Ancak yeni belge çıkarma öncesi bazı gerekli evrakların yanınızda eksiksiz bulunması gerekir. Eğer eksik evrak varsa noter tescil belgesi çıkarma işlemini onaylamaz.

 

Emniyette araç ruhsatı kayıp dilekçesini doldurup tutanak haline getirmeniz gerekir. Aracın sizin olduğunu kanıtlamak için ÖTV belgesi, araç sahiplik evrakı gibi kanıtlar sizden istenebilir. Bu nedenle tüm işlemler için sizi ve aracı ilişkilendiren tüm evrakları yanınızda bulundurmanız sürecin hızlı ilerlemesine katkı sağlar.

Araç Ruhsatı Çıkartmak İçin Hangi Belgeler Gerekiyor?

Araç ruhsatı kaybolursa tescil belgesinin tekrar çıkarmanız gerekir. Bunun için de noter sizden bazı belgeler ister. Öncelikle aracın sizin olduğu ve tescil evraklarının kaybolduğunu kanıtlamanız gerekir.

 

Belgenin kaybolduğuna ilişkin emniyet birimlerine yaptığınız başvuru belgesi olan tutanağın elinizde olması gerekir. Aracın genel muayenesinin de olduğunu ispatlamalısınız. Eğer aracınızın ilk muayenesi hala geçerli ise aracın trafiğe çıkış bilgisini verebilirsiniz.

Eğer kaybolan tescil evrakı tüzel kişiye ait ise; e-devlet üzerinden araç ruhsat sorgulama işlemi yaparak üzerinize kayıtlı aracın bilgilerini alabilirsiniz. Muayene geçerlilik bilgileri emniyetten trafik tescil şubeden de alınabilir. Şubeden alacağınız onaylı fotokopi ile de muayeneyi ispatlayabilirsiniz. Eğer buna ulaşma imkanınız yoksa son muayenede ödediğiniz harç bedelinin makbuzu da geçerli olur. Bu şekilde notere gerekli evrakı sunabilirsiniz. Araç ruhsatı için nüfus cüzdanı ya da pasaport ve yetkili kişi için verilen vekaletname de istenen belgeler arasında yer alır.

 

Araç ruhsatı için zorunlu trafik sigortasının da olması gerekir. Aksi durumda noter, yeniden çıkarma işlemini başlatmaz. Bunun için Sigortayeri üzerinden birkaç basit adımı tamamlayıp hemen trafik sigortasını başlatabilirsiniz.

 

Kayıp araç ruhsat çıkarma ücreti noter tarafından tahsil edilir. Değerli kağıt, vergi ve ceza gibi her yıl değişen oranlarda artış olduğu için net bir rakam doğru olmayabilir. Ücret için işlemlere başlamadan önce noter veznesine sorabilir, bu şekilde en doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.

Araç Ruhsat İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Araç ruhsatı kaybolma durumunda öncelikle emniyet birimlerine başvurmanız gerekir. Ancak bu başvuru sadece kayıp olan belgeyi bildirmek için yapılır. Yeni tescil belgesi için notere başvurmanız gerekir.

Noter işlemleri de mesai saatlerine göre gün içinde sonuçlanır. Daha önceki dönemlerde trafik tescil şubeden ileri tarihli randevu alınarak yapılan işlemlerin yaklaşık 2 hafta sürmesi beklenirken notere devredilen bu uygulama sayesinde işlemlere başladıktan sonra birkaç saat içinde yeni belgenizi alabilirsiniz. Noterlerin bağlı bulunduğu ARTES ağı sayesinde konumunuza yakın herhangi bir yerde bulunan noterden işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

 

Araç ruhsatı daha kısa sürede alabilmeniz için notere başvuru yaptığınızda tüm belgeleriniz tam olması gerekir. Bu şekilde süreç daha hızlı ilerler. Bu evraklar arasında yer alan trafik sigortası zorunludur. Dolayısıyla başvuru sırasında aracın bir trafik sigortası olması gerekir. Eğer aracınızda sigorta yoksa işlemleri herhangi bir şekilde yapmanız mümkün olmaz.

 

Kayıp tescil evrakı için trafik sigortası almak istersen Sigortayeri üzerinden en doğru poliçeye hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Sigortayeri birkaç dakika içinde sizin için en doğru poliçeleri listeler. Siz de bütçenize ve aracınıza göre en doğru poliçeyi seçebilir, işlemleri hemen sonuçlandırabilirsiniz.