Araç Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Trafik Sigortası

Araç trafik cezası sorgulama işlemlerini, E-Devlet aracılığıyla yapabilir, SMS ile ya da Gelir İdaresi web sitesinden gerçekleştirebilirsiniz. Farklı yöntemlerle gerçekleştirmeniz mümkün olan araç trafik cezası sorgulama işlemleri sonrası ödemenizi de basit adımlarla gerçekleştirebilirsiniz. Herhangi bir cezai işlem uygulaması ile karşı karşıya iseniz, trafik cezası sebebini nasıl öğrenebilirim, diyorsanız; doğru yerdesiniz. Araç trafik cezası sorgulama işlemlerini adım adım inceleyelim.

Hangi Durumlarda Trafik Cezası Kesilir?

Trafiğe çıkmak aynı zamanda riskleri de hayatınıza taşır. Bu küçük bir dikkat dağınıklığı ile ortaya çıkabileceği gibi, birtakım ihmallerden kaynaklı da olabilir. O nedenle cezaya sebebiyet verecek her duruma karşı Karayolları Trafik Kanununun ciddi yaptırımları bulunur. Bu nedenle araç trafik cezası sorgulama da oldukça önemli bir uygulamadır.

 

Cezalar kimi zaman trafik ışıklarına uymamak, alkollü araç kullanmak, emniyet şeridini ihlal etmek ya da emniyet kemeri kullanmamak gibi bireysel sürücü hataları cezai işlem getirebilir. Bazı durumlarda cezalar siz fark etmeden araç plakasına yazılabilir. Özellikle sabit ya da hareketli EDS sistemi ile araç plakanıza yazılan cezaları araç trafik cezası sorgulaması yaparak öğrenmeniz gerekir.

 

Zorunlu trafik sigortası yaptırmamak da cezai işlem yaptırımı ile karşı karşıya olabileceğiniz bir başka durum. Kaza anında olabilecek maddi ve manevi zararları teminat altına almayı amaçlayan trafik sigortası, trafiğe çıkan tüm araçlara yaptırılması zorunludur. Kaza sonucunda kazaya sebep olan sürücünün ödemekle yükümlü olduğu tazminat tutarının sigorta şirketi tarafından karşılanmasını sağlar, karşı tarafı güvenceye alır. Araç bakımı gibi durumların da aksatılmaması nedeni ile muayenesiz araç kullanmak nedeni ile de trafik cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

 

Bazı durumlarda kimliğe de ceza kesilebilir. Özellikle elektrikli bisiklet ya da scooter gibi ehliyet gerektirmeyen araçları kullanırken kuralları ihlal ederseniz kimliğe ceza yazılır. Bu gibi durumları da kimliğe ceza sorgulaması yaparak öğrenebilirsiniz.

 

Servis, kamyonet ya da tır gibi ticari kaydı bulunan araçlardaki sürücüler de trafik cezası alabilir. Bu durumda ticari araç sürücüsünün araç sahibi olarak görülen firma tarafından SGK sistemi üzerinden şoför olarak sigortalanmış olması gerekir. Aksi durumda firmaya SGK üzerinden ceza kesilebilir. Bu gibi cezaları kontrol etmek için SGK trafik cezası sorgulama yapabilir, firmaya kesilen trafik cezası kaynaklı SGK cezalarına ulaşabilirsiniz.

 

Karayolları Trafik Kanununa göre bu gibi yaptırımlar genellikle idari para cezası şeklinde olabileceği gibi kimi zaman ehliyetinize el koyma ya da aracınızın trafikten men edilmesi gibi sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu gibi ihlal durumları çünkü trafik kazalarına davetiye çıkarabilir. Bu yaptırımlar ile karşılaşmanız durumunda, önce trafik cezasının sebebini öğrenmek istemeniz oldukça normal. Trafik cezası sebebi sorgulama yaparak cezanın nedenini öğrendikten sonra araç trafik cezası sorgulama yöntemleriyle de hızlıca sonuca ulaşabilirsiniz.

Trafik Cezası Sorgulama Yöntemleri

Araç trafik cezası sorgulama, cezaların da ödeme süreleri göz önünde bulundurulduğunda bir hayli önem taşır. Standart süre olarak araç trafik cezaları, tebliğ edildikleri günden itibaren 30 gün içerisinde ödenmelidir. Ayrıca sorgulamayı trafik cezası sebebi öğrenmek için de yapabilirsiniz. Bu şekilde aynı hayatı tekrarlamamak için azami dikkat gösterebilirsiniz.

 

Bildirilen bu süre zarfında ceza ödenmediği takdirde otomatik olarak yüzde 5 oranında faiz uygulamasına tâbi tutulur. Eğer trafik cezanızı tebliğ edildiği günden itibaren ilk 15 gün içerisinde öderseniz, ceza üzerinden yüzde 25 oranında bir indirim uygulanabilir. Dolayısıyla eğer tarafınıza bir trafik cezası kesildiğinden şüpheleniyorsanız, bir an önce vakit kaybetmeden tercih ettiğiniz araç trafik cezası sorgulama yöntemine başvurarak cezanızın tarihini, sebebini ve miktarını öğrenmeniz tavsiye edilir.

 

Araç trafik cezası sorgulaması yapabilmeniz için alternatif birçok kaynak mevcut. Size uygun olan kaynakla plakadan veya kimlikten ceza sorgulaması yapabilirsiniz. Ayrıca araç kiraladığınızda kendinizi güvenceye almak için de kiralık araç trafik ceza sorgulaması yapabilirsiniz.

 

Trafik cezaları önceden sadece vergi dairelerinde sorgulanıp ödenebilirdi. Ardından bu ödeme noktalarına PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar da eklendi. Bugün ise teknolojinin gelişmesiyle birlikte araç trafik cezası sorgulama işlemlerinize internet üzerinden rahatça ulaşabilir ve ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Araç trafik cezası sorgulama işlemlerinizi evden, iş yerinden ya da istediğiniz her yerden kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca telefonunuz üzerinden internet aracılığıyla 7/24 trafik cezası ödeyebilmeniz de mümkün.

İnternetten araç trafik cezası sorgulama işlemlerini yapabilmek için online kanallara giriş yapabileceğiniz bir hesabınızın olması yeterli. Bazı kanallara e-devlet şifrenizle girebilirsiniz, o nedenle e-devlet şifresine de hakim olmalısınız. Bankacılık kanallarında ise sizden ilgili bankanın müşterisi olmanız yeterlidir. Ödeme yaparken de banka kartı veya kredi kartınızı kullanabilirsiniz. E-devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü, GİB İnteraktif Vergi Dairesi, İnternet bankacılığı gibi bir çok farklı kanal ile İnternet üzerinden araç trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

 

Bu yöntemlerin yanı sıra SMS ile ceza sorgulama işlemini de basit adımlarla gerçekleştirebilirsiniz.

SMS ile Trafik Cezası Sorgulama

SMS ile trafik cezası sorgulamak için, araç plakanızı, tescil tarihini ve TC kimlik numaranızı yazdığınız mesajı 1189’a göndermeniz gerekir. Plakanıza kayıtlı olan araç trafik cezalarına SMS aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca ayrıntılı olarak araç trafik cezası sorgulamak isterseniz TCP AYRINTI şeklinde bir mesaj iletmeniz gerekli. Ayrıntılı olarak yapacağınız bu sorgulama işlemi için kesilecek ücret GSM operatörlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama

İnternetten araç trafik cezası sorgulama işlemleri için en çok tercih edilen kanallardan biri olan e-devlet uygulamasıdır. E-devlet üzerinden trafik cezası sorgulama yapmak için öncelikle; internet bankacılığı e-devlet ya da e-imza opsiyonlarından birini kullanarak sisteme giriş yapmalısınız. Girişin ardından “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sekmesine ulaşarak işleminizi adım adım gerçekleştirebilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığının Web Sitesinden Trafik Cezası Borcu Sorgulama

Kısa sürede online olarak yapılabilen araç trafik ceza sorgulama yöntemlerinden biri de GİB İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapılanlardır. Bu adımda öncelikle “MTV ve Araç Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme” sekmesine giriş yapınız. Ardından kimlik numaranızı ve araç plakanızı ilgili alanlara girerek sorgulamayı gerçekleştiriniz. Bu sorgulama yöntemi sayesinde hem plakaya hem de ehliyete yazılan cezalara aynı anda ulaşmanız mümkün.

Emniyet Genel Müdürlüğünün Web Sitesinden Trafik Cezası Borcu Sorgulama

Emniyet Genel Müdürlüğünün web sitesinde de bu işlemi basitçe gerçekleştirebilmeniz mümkün. Sitede, araç trafik cezası sorgulamanız için yönlendirilen adreslere ulaştığınızda sizi doğrudan E-devlet kapısına yönlendirecektir. E-Hizmetler, Tüzel Kişi Hizmeti, Araç Plakasında Yazılan Ceza Sorgulama başlıklarını adım adım seçerek gelen boşluğa plaka numaranızı yazarak sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Bu şekilde EGM üzerinden de araç trafik cezasının tarihini, sebebini ve borcunu hemen görüntüleyebilirsiniz.

İnternet Bankacılığı Trafik Cezası Sorgulama

Farklı birçok sorgulama ve ödeme işlemi için tercih edilen internet bankacılığı uygulamalarını artık araç trafik cezası sorgulaması için de kullanabilirsiniz. Kredi kartını kullandığınız bankanın sitesine veya uygulamasına şifreniz ile giriş yaparak “Ödemeler” menüsüne ilerleyerek “Trafik para cezası ödeme” sekmesine ulaşmanız yeterli. Sizden istenen bilgileri, ekrana girerek trafik cezalarınızı görüntüleyebilmeniz mümkün.

En İyi Tekliflerin Yeri Sigortayeri!

Güvenli bir sürüş deneyimi için trafik kurallarına uysanız da kimi zaman beklenmedik kazalarla karşılaşmanız olası. Bu gibi durumlarda kendinizi ve sevdiklerinizi güvence altına almanız ise önemli. Özellikle yaptıracağınız zorunlu trafik sigortası aracınızın herhangi bir kazaya karışması durumunda, sağlık giderleri, maddi hasar, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminatı karşılar. Poliçe limitlerinize göre bunlar farklı oranlarda sigorta şirketiniz tarafından karşılanır. Sigorta sahibini ve aracı, araç yanması, çalınması ya da kaza sonrası hasarlara karşı farklı risklere karşı karşı güvence altına alan Kasko ise ferdi zararlarınızın önüne geçer.

 

Kendinizi ve aracınızı bu gibi risklerden korumak amacıyla Zorunlu Trafik Sigortanızı ve Kasko poliçelerinizi yaptırmayı unutmayın. Birden fazla sigorta şirketinin fiyatlarını ve tekliflerini karşılaştırabileceğiniz kolay arayüzüyle Sigortayeri, ihtiyaçlarınıza en uygun kapsama ve fiyata dayalı olarak bilinçli bir karar vermenize yardımcı olur. Sigortayeri, sizin için en doğru trafik sigortası poliçesini seçmenize olanak sağlar. Uzmanlardan oluşan Sigortayeri ekibi, sizin için her türlü özel gereksinimlerinizi karşılayan bir poliçe seçme sürecinde size rehberlik eder. Mevcut poliçenizi yenilemek veya yenisini almak için 7/24 destek alabilirsiniz.