Aracınızı Yaza Hazırlamak için Bakım Tüyoları

Kasko Sigortası

Yaz mevsimi tatiller, uzun yolculuklar ve hafta sonu gezintileri ile öne çıkan bir dönemdir. Bu süreç ise araçlar için daha fazla kilometre anlamına gelir. Bununla bağlantılı olarak yaz aylarında araç bakımı çok önemlidir. Bakımı yapılmamış bir araçla güneşin altında ve yüksek sıcaklıklarda daha fazla yol gitmek, istenmeyen kötü sürprizleri beraberinde getirebilir. Tüm bunlardan kaçınmak için aracınızı yaz mevsimine hazırlamanız gerekir. Bu nedenle yaz ayları için araç bakım ipuçlarına göz atabilirsiniz.

Klimanın Durumunu Kontrol Edin

Yaz aylarında araç klimaları önemli bir detay. Klima sisteminin bakımlı olması, araç yolculuğunda konfor seviyenizi yükseltir. Yazın bazı şehirlerde çok yüksek sıcaklıklar hissedilir. Bu nedenle klima, serinlemek için vazgeçilmez bir unsur haline gelir. Bu sebeple araç klima sisteminin mümkün olduğunda iyi çalışıp çalışmadığını kontrol etmeniz gerekir.

Dikkat etmeniz gereken parçalardan biri de klima filtresidir. Klima filtresi, ortamdaki havayı daha temiz tutmaktan sorumludur. Toz ve bakteri geçişini engeller ve bakterilerden korunmanızı sağlar. Arızalanması, ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Bundan dolayı klima filtresini kontrol etmeli ve gerekirse değiştirmelisiniz.

Araç Motorunuza İyi Bakın

Yaz mevsiminde araç bakım ipuçları söz konusu olduğunda motora özellikle dikkat etmeniz gerekir. Çünkü yüksek hava sıcaklıkları soğutma sisteminin çalışmasını zorlaştırabilir. Kanallarda yer alan suyun soğuması için motor aksamında daha fazla miktarda havaya gereksinim duyulur. Yaz mevsiminde hava çoğu zaman kuru olur. Bütün sistem bileşenlerini kontrol ederek, motor sisteminin iyi bir şekilde çalıştığından emin olmalısınız.

Aracınızı Servise Götürün

Aileniz ve arkadaşlarınız ile yazın tadını çıkarırken aracınızın bakım ihtiyacını da aksatmamalısınız. Yola çıkmadan önce otomobili güvenilir bir servise ya da tamirciye götürüp, genel bir inceleme yapılmasını sağlamalısınız. Böylece rahat ve güvenli bir yolculuk deneyimi yaşayabilirsiniz. Tipik olarak bazı incelemeler araç bakım hizmetinde gerçekleştirilir. Genelde araç servislerinde incelenen otomobil aksamları şunlar:

  • Bujiler,
  • Frenler,
  • Yakıt filtresi,
  • Rot ve balans,
  • Lastikler,
  • Klima.

Lastiklerin Durumunu Göz Ardı Etmeyin

Yazın araç bakımı, lastiklerin genel durumunu incelemeyi de gerektirir. Lastiklerin durumunun kontrol edilmesi çok önemli. Çünkü yüksek hava sıcaklıkları lastiklere zarar verebilir. Sıcaklık, lastiğin asfaltta sürtünmesine neden olabilir. Bu da lastik aşınmasını tetikleyen bir durumdur. Lastikler yola çıkmadan önce soğuk olacağı için ilk olarak lastiklerin kalibre edilmesi önerilir.

Aracınızı Güneşten Koruyun

Sıcak havalarda aracınızı açık alanlara park etmemelisiniz. Araç güneşe maruz kaldığında, iç kısmı son derece ısınır. Araç içindeki sıcaklığın yükselmesini önlemek için yansıtıcı paneller kullanabilirsiniz.
 

Aracınızı Gölgede Yıkayın

Boyanın ve kaportanın korunması adına yazın aracınızı gölgede yıkamanız gerekir. Otomobilin güneş altında temizlenmesi ve yıkanması, suyun hızlı bir şekilde buharlaşmasına sebep olacağı için kaporta aşırı ısınabilir. Bu durum araç boyası üzerinde lekeler oluşturabilir.

Filtrelere Dikkat Edin

Yaz aylarında araç bakımı, yağ, motor ve klima filtrelerinin durumunun rutin şekilde kontrol edilmesini gerektirir. Araç filtrelerinin düzenli temizlemeniz, aracın sıcak havalarda yüksek performanslı bir şekilde çalışmasına katkı verir.

Soğutma Sisteminin Bakımını Aksatmayın

Aşırı sıcak hava, soğutma sistemini tehlikeye atabilir. Bu nedenle, soğutma sisteminin sıcaklığına dikkat etmek önemli. Aracın sıcaklığını kontrol altında tutan soğutma sistemi, yaz aylarında özel ilgiyi hak eden bir bileşen. Rezervuarın ve hortumların durumunu analiz etmeli, her zaman seviyeye göz atmalısınız. Eğer olumsuz bir durum var ise orijinal bir soğutma sıvısı kullanmalısınız.

Araç İçini Kontrol Edin

Yoğun hava sıcaklığı, aracın ön panelindeki plastik bileşenlere zarar verebilir. Araç uzun süre güneşe maruz kalacaksa, ısıyı azaltmak ve hava sirkülasyonunu teşvik etmek için pencereleri açabilirsiniz. Ara sıra aracı durdurarak ve araç içini havalandırarak iç panellerin ısınmasını önleyebilirsiniz.

Yüksek sıcaklıklar ile direksiyon simidi aşırı ısınabilir ve dokunduğunuzda yanıklara neden olabilir. Ayrıca otomobilin içinde yer alan cam ve plastik nesneler de sıcaklıktan etkilenebilir. Hatta yangına bile sebep olabilir. Bu yüzden aracın içinde eşyalar bırakmamaya özen göstermelisiniz.

Deri Koltuk Döşemelerini Nemlendirin

Bu önlem bütün sürücüler için geçerli değil. Fakat otomobil koltuklarınız deriyse bu konuya dikkat etmenizde yarar var. Deri döşeme, yaz aylarında kuruyabilir ve zarar görebilir. Koltukların hasar almasını önlemek için silikon bazlı ürünler ya da deri koltuk bakım malzemeleri kullanabilirsiniz.

Motorun Sıcaklığını Takip Edin

Yazın motor sıcaklığı yükselir. İdeal olan ise 90ºC civarında. Motor göstergesi kırmızı bölgeye ulaşırsa, motorun yanma riski oluşabilir. Yol boyunca motoru kontrol etmeyi ve sıcaklığı yükselirse aracı dinlendirmeyi unutmamalısınız.

Araç Sıvılarını Kontrol Edin

Yaz aylarında soğutma sistemini periyodik olarak kontrol etmek gerekir. Bu durum, motorun ve frenlerin kusursuz bir şekilde çalışmasına izin verir. Ayrıca, arızalara sebep olabilecek aşırı ısınmayı önlemenin önemli bir yolu olarak kabul edilir. Tüm motor sıvıları soğutucu işlevi görür. Soğutucu seviyesi düşükse güç azalır ve yüksek dış sıcaklıklar aşırı ısınmayı teşvik eder. Bütün sıvıların optimal seviyelerde olduğunu doğrulamalısınız. Bu sayede güvenli bir yolculuk yapabilirsiniz.

Aküyü Gözden Geçirin

Aslında yüksek sıcaklıklar aracın bütün aksamları için zarar verici olabilir. Bu sistemlerden biri de araç aküsü. Yazın araç aküsünün zarar görmemesi amacıyla bağlantıları kontrol etmeli, akünün temizliğini sağlamalısınız. Bütün elemanların ve bileşenlerin yerine iyi bir şekilde oturduğundan emin olmalısınız. Akünüzün değiştirilmeye ihtiyacı varsa yola çıkmadan bu görevi yerine getirmeniz en doğrusu. Aksi durumda yolda kalabilirsiniz.

Özellikle şehir dışı yolculuklarda herhangi bir istenmeyen durumda kendinizi güvende hissetmeli ve istediğiniz yardıma ulaşabilmelisiniz. Bu nedenle güvenli ve problemsiz bir yolculuk keyfi için kasko ve trafik sigortanız olmadan yola çıkmamalısınız. Bütçenize ve ihtiyaçlarınıza hitap eden kasko sigortası teklifleri için Sigortayeri'ne göz atabilirsiniz. Bu şekilde yolculuğunuzu güvenli ve keyifli bir hale getirebilirsiniz.