DASK Olmayan Evde Oturmayın!

Dask Sigortası

Tüm konut sahiplerinin yasal olarak yaptırması gereken DASK zorunlu deprem sigortası ile evinizdeki deprem kaynaklı zararları giderebilecek ve hayatınıza kaldığınız yerden devam edebileceksiniz.

Hayatın bir gerçeği olan deprem, maalesef ülkemizde sıkça meydana geliyor. Can kayıpları en kötü senaryo olarak karşımıza çıkıyor olsa da, maddi zararlar da hayatımızı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Depremlerden kaçmanın etkin bir yolu henüz bulunmuş değil. Ancak deprem sonucu evinizde oluşabilecek hasarlara karşı tedbir almanın bir yolu var: DASK zorunlu deprem sigortası. Günümüzde DASK deprem sigortası birçok yerde karşımıza çıkıyor ve zorunlu olarak yaptırmamız isteniyor. Peki zorunlu deprem sigortası hakkında ne kadar bilginiz var?

DASK Zorunlu Deprem Sigortası Ne Zaman Gündeme Geldi?

DASK deprem sigortası veya diğer bir adıyla zorunlu deprem sigortası, 1999 yılında yaşanan üzücü Marmara Depremi sonrasında gündeme geldi. Türkiye’nin önemli bir bölümünü etkileyen Marmara Depremi, birçok konutun kullanılamaz hale gelmesine yol açtı. Oluşan zararları karşılayabilecek finansal bir havuzun bulunmaması nedeniyle birçok kişinin hayatı olumsuz yönde etkilendi. Deprem sonrası oluşan maddi zararlara yönelik bir finansal kaynak oluşturulması için 2000 yılında Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kuruldu. Kurum, sigorta sistemi ile deprem sonrasında oluşabilecek yangın, infilak, yer kayması ve tsunami risklerine karşı konut sahiplerini korumayı amaçladı ve günümüzde de bu amacını gerçekleştirmeye devam ediyor.

Tüm konut sahiplerinin DASK deprem sigortasını yaptırması yasal olarak zorunlu tutuluyor. Bu sayede depremden sonra tüm konut sahiplerinin normal hayatlarına hızlı bir şekilde geri dönmeleri amaçlanıyor. Ayrıca zorunlu deprem sigortası ile Türkiye genelindeki deprem riskinin herkes tarafından paylaşılabilmesi ve hangi bölgede deprem olursa olsun zararın karşılanabilmesi sağlanıyor. Arsa bedeli hariç olarak konutunuzun yeniden inşa edilebilmesi için gereken tutar, zorunlu deprem sigortasının azami teminat limiti olarak belirleniyor. Bu tutar, yıllık olarak inşaat maliyetlerindeki artışlara bağlı olarak yeniden tespit ediliyor. Tutarın güncel miktarı ise kayıtlarda 150.000 TL olarak yer alıyor.

DASK zorunlu deprem sigortasını, Sigortayeri.com’dan online olarak kimlik ve tapu bilgileriniz ile kolayca yaptırabilirsiniz. Deprem sigortanız için prim hesaplaması ise taşınmaz mülkünüzün türüne, yüz ölçümüne ve bulunduğu bölgenin deprem riski seviyesine göre yapılıyor ve Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı ile belirleniyor. Bu noktada şunu belirtmeliyiz ki, prim tutarları herkesin rahatça ödeyebileceği seviyelerde çıkıyor. Ayrıca 2007 yılı ve sonrasında ruhsat alan binalar için %10 oranında indirim uygulanıyor. Prim hesabından sonra sigortanız 1 yıllık olarak poliçeleştiriliyor ve sigortanızı yıllık olarak yenilemeniz gerekiyor. Eğer evinizin değeri zorunlu deprem deprem sigortasının azami teminat limiti olan 150.000 TL’yi aşıyorsa, sigortayeri.com adresinden konut sigortası yaparak ek teminat alabilirsiniz.

Bir deprem sonucunda eviniz hasarlı hale geldiğinde hemen 125-Alo DASK hattını aramalısınız. Destek hattındaki yetkili kimlik bilgilerinizi aldıktan sonra sizi yönlendirmeye başlıyor. Başvurunuz neticesinde bir hasar tespit görevlisi evinizi inceleyerek zarar tutarınızı belirliyor. Görevlinin raporu doğrultusunda ve zorunlu deprem sigortanızın teminat limitleri kapsamında hemen ödeme yapılıyor. Böylece hayatınıza kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Unutmayın, DASK zorunlu deprem sigortası yaptırarak başkalarının da tekrar hayat dönmesine aracılık etmiş olacaksınız!