Engelli Araçlarında Sigorta ve Kasko Süreçleri Nasıldır?

Araç Sigortası

İster ev, ister arsa, ister araç satın almayı düşünün, her satın alma işlemi birbirinden farklı prosedürler takip edilerek gerçekleştirilir. Bu doğrultuda normal ve engelli araç kasko ve sigorta satın alma işlemleri de birbirinden farklı süreçleri içerir. Satın alınan aracın özelliklerinin yanı sıra, bireyin engel derecesi, engel durumu engelli araç sigortası ve kasko primlerinin belirlenmesinde etkilidir.

Engelli Araç Kasko Şartları Nelerdir?

Engelli araç kaskosu ile normal araçların kaskosu benzer süreçler takip edilerek gerçekleştirilir. Bu nedenle herhangi bir muafiyet durumuna da tâbi değildir. Başka bir ifadeyle spesifik olarak belirtilen engelli aracı kasko şartları bulunmadığı için engelli araç sahibi isteğine bağlı olarak aracına kasko yaptırabilir.

Engelli Araç Kaskosu İndirimi Var mı?

Engelli trafik sigortası primi genel olarak normal araçlarla aynı şekilde hesaplanır. Engelli araçlarında kasko sigortası fiyatlandırması ise kasko şirketlerinin risk şartlarına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin bazı sigorta şirketleri engelli araçlarını diğer araçlarla aynı biçimde değerlendirip fiyat hesaplaması yaparken bazı şirketler doğrudan engelli aracı olarak fiyatlandırma yapabilir.

Engelli araç kaskosu primi hesaplamaları normal araç kaskolarına göre daha indirimli olabilir. Ancak kasko engelli indirimi sigorta şirketlerinin fiyat ve indirim politikalarına göre de değişiklik gösterir. Bu durum sigorta şirketinin inisiyatifine bağlıdır.

Ayrıca araç sahibinin engel türüne göre sürüşünü kolaylaştırmak için bazı durumlarda araca sonradan aparat veya aksesuar eklenmesi söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda her aparat veya aksesuar ayrıca değerlendirilerek sigorta şirketlerinin fiyatlandırma politikasına göre değişen primler bazında sigorta poliçesine eklenir.

Dolayısıyla bu durum bazı şirketlerde engelli araç kaskosu fiyatının artmasına neden olurken bazı şirketlerde düşmesine sebep olabilir. Engelli kaskosu yaptırmadan önce Sigortayeri’nden farklı poliçe ve fiyat tekliflerini almanız, bütçeniz ve aracınız için en uygun poliçeyi seçmenizi sağlar.

Engelli Araç Pert Olursa Kasko Ne Kadar Öder?

Engelli birey sahip olduğu motorlu kara taşıtıyla ağır hasarlı bir kaza yaptığında kaskonun ödeme yapacağı miktar, bireyin engelli raporuna göre tespit edilir. Engelli bir birey sıfır araç almak istediğinde bireyin engellilik derecesi yüzde %40-%89 arasında ise %26.3 oranında ÖTV indirimi uygulanır. Eğer bireyin engellilik yüzdesi %90 ve üzerinde ise sıfır araç alımında birey ÖTV’den tamamen muaf tutulur.

Kasko söz konusu aracın teminat dâhilindeki herhangi bir halden doğan hasarlar sonucundaki zararlarını karşılar. Aracın bir kaza neticesinde ağır hasar görerek artık kullanılmayacak duruma gelmesi halinde, başka bir ifadeyle aracın pert olması durumunda kasko tarafından ödenecek tazminat miktarı rayiç bedele göre belirlenir. Bu bedel kaskolu aracın hasar almadan önceki halinin piyasa değeridir. Engelli araç kaskosunda, araçlar için ödenecek tazminat miktarı ise elde edilen piyasa değerinden söz konusu aracın muaf olduğu ÖTV tutarı düşülerek hesaplanır.

Engelli Araç Sigortası Ne Kadar?

Ülkemizde motorlu kara taşıtlarını kullanmak isteyenlerin zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekir. Bu sigortanın fiyatlandırma işlemi; aracın model, motor gücü, yaş ve marka gibi teknik özellikleri dikkate alınarak gerçekleştirilir. Aynı zamanda aracı satın alan kişinin yaşı, yaşadığı şehir, ilk arabası olup olmadığı, kaza geçmişi ve trafik cezası puanı gibi faktörler de fiyatlandırmada rol oynayan faktörler arasında yer alır.

Genel olarak tüm normal araç poliçe fiyatlarında olduğu gibi engelli araç sigortaları da sigorta şirketine ve aracın özelliklerine göre değişir. Genel olarak engelli araç sigortası hesaplama işlemleri, normal araç sigortası hesaplama süreçleriyle benzer şekilde gerçekleştirilir. Araç sigortaları aracın trafiğe çıkış yılı, modeli, motor gücü ve aracın yaşına bağlı olarak fiyatlandırılır. Bu fiyatlandırma esnasında aracın hasarsızlık kaydı gibi spesifik durumlar göz önünde bulundurularak sigorta şirketinin inisiyatifine bağlı olarak indirimler de uygulanabilir.

Tüm bunlara ek olarak bazı özel şartlara ilişkin olarak da farklı fiyat tarifeleri uygulanabilir. Trafik sigortası engelli indirimi bu özel şart kapsamına girer. Engelli sigorta indirimi sayesinde motorlu kara taşıtı sahibi olan özel duruma sahip bireyler, daha uygun sigorta primlerinden faydalanabilir. Böylece doğuştan ya da sonradan engelli olan bireyler, zorunlu trafik sigortasını daha düşük primlerle yaptırabilir.

Ancak bu durum tüm sigorta şirketleri için genel geçer bir kural değildir. Sigorta şirketinin inisiyatifine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Aracınıza engelli araç sigortası veya kaskosu yaptırmak istiyorsanız hizmet alabileceğiniz bazı platformlar bulunur. Sigortayeri platformu da bünyesindeki birbirinden deneyimli sigorta şirketleriyle nitelikli bir şekilde hizmet veren platformlardan biridir. İhtiyacınıza ve isteğinize bağlı olarak merak ettiklerinizi öğrenebilir ve hem engelli araç sigortası hem de engelli araç kaskosu yaptırmak için güvenle Sigortayeri’ne başvurabilirsiniz. 

Zorunlu olan engelli araç sigortası hesaplamasında engelli araç sahiplerine özel yapılabilen indirimler de sigorta poliçelerinde belirtilir. Tüm bu özellikler dikkate alındıktan sonra yapılan indirimle birlikte engelli araç sigortası bedeli belirlenir.

Engelli Araç Sigortası Şartları Nelerdir?

Engelli bireylerin araç sigortası yaptırırken indirimlerden faydalanması için birtakım şartlar bulunur;

  • Araç sahibinin engelli sağlık raporuna sahip olması
  • Araç sigorta poliçesinin engelli bireyin adına yapılmış olması
  • Aracı engelli birey kullanamayacak ise sağlık raporunun ortopedik bir engele dayalı olması gerekir.

Ancak bu durum tamamen sigorta şirketinin prensip ve inisiyatifine bağlı olarak değişiklik gösterdiğini unutmamak gerekir. Farklı şirketlerden fiyat teklifi almak bu açıdan önemlidir.

Engelli Araçlarında Sigorta Süreçleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Engelli Araçlara Sigorta İndirimi Var mı?

Engelli bireyler için araçlarda sigorta indirimi mevcuttur. Engelli araç sigortası indirimi ile özel duruma sahip bireyler, daha uygun sigorta primlerinden yararlanabilir.

Engelli Araç Kasko Öder mi?

Engelli araç kaskosu ihtiyari olarak yani isteğe bağlı olarak yaptırılır. Ancak tüm araç sahipleri gibi engelli bireylerin de sahip oldukları araçlar için trafik sigortası yaptırmaları zorunludur.