Hasarsızlık İndirimi Nedir? Nasıl Yararlanılır?

Trafik Sigortası

Olası bir kaza esnasında meydana gelebilecek hasar masraflarını karşılayan kasko, yapılmadığı durumlarda sürücülerin tüm hasar bedelini ödemesi gereken bir durumu oluşturur. Yüksek hasar masraflarını karşılamak yerine kasko primi ödenerek olası risklere karşı önceden önlem almak mümkündür. Temel amacı hasar sonrasında tamir olması gereken aracın masraflarını sürücüler açısından en ekonomik şekilde karşılayan kasko, araç sahiplerine hasarsızlık indirimi kolaylığı da sunar. Belirli şartlar doğrultusunda büyük indirim avantajı sağlayan kasko sigortası, iyi sürücüleri ödüllendiren bir sisteme sahiptir. Farklı evrelerde ve çeşitli kriterlerdeki şartları taşıyan sürücüler kasko hasarsızlık indiriminden faydalanarak sigorta poliçesine daha uygun fiyatlarda sahip olabilir.

Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kasko sigortası sayesinde istenmeyen durumların ve kazaların meydana gelmesi halinde sürücülerin hakları önemli ölçüde korunur. Kasko sigortası yaptırırken büyük indirim avantajlarından faydalanmak da mümkündür. Hasarsızlık indirimi olarak adlandırılan bu indirim, hasarsızlık kademeleri göz önünde bulundurularak yapılır. 4 evre şeklinde gerçekleştirilir. Sürücüler bulunduğu döneme ait bir hasar yaşamaması halinde bir sonraki dönem için belli oranlarda indirim hakkı elde etmiş olur. Böylelikle her dönem için uygun fiyat aralıklarında kasko sigortası elde edilmiş olunur.

Kasko fiyatlarını düşürmede kolaylık sağlayan bu hasarsızlık indirimi, kaskosunu düzenli şekilde yaptıran araç sahipleri için de bir ödül niteliği taşır. Bu ödülü elde etmenin de belirli koşulları bulunur. Hasarsızlık indiriminden faydalanabilmek için ilk ve en önemli şartlardan biri poliçe süresi boyunca bir hasar talebinde bulunmamaktır.

Hasarsızlık indirimi nasıl hesaplanır sorusuna indirim koşullarının uygulamalarına ve oranlarına göre farklılık gösterir şeklinde yanıt verilebilir. Hasarsız olarak geçirilen yıllar baz alınarak %30 dan %70 e varana dek indirim sağlanabilir. Kasko poliçelerinin primleri üzerinde de etkili olan bu değişkenler, sürücülerin araç giderlerinden büyük ölçüde tasarruf etmesini sağlar. Böylelikle hasar anında kişiler daha doğru kararlar alabilir ve hasarsızlık indirimi hakkını korumak adına daha dikkatli hareket edebilir. Araç sahiplerinin geçmiş dönemlerdeki sürüş performansı göz önünde bulundurularak devam eden hasarsızlık indirimi, bu sistemle ilk kez otomobil alan kişiler 4. kademeden giriş yapma hakkını elde eder. Kaza yapılmadığı sürece her sene 1 kademe yükselme hakkı elde edenler, kaza yapmaları durumunda hasarsızlık indirimi kademesinin düşüşüyle karşılaşır. 1. kademe, trafikteki riskli sürücüleri ifade ettiği için, bu kişiler yüksek trafik sigortası primi ile karşılaşabilir.

Hasarsızlık İndiriminden Yararlanma Koşulları

Poliçe fiyatını belirleyen en önemli etkenlerden biri olan hasarsızlık indiriminden yararlanmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu indirim için araçların hasarsız bir süreç geçirmesi ve poliçe yenileme zamanlarına riayet edilmesi son derece önem taşır. Sigortalı bir aracın karıştığı kazada araç sahibinin bir kusurunun almadığı hasarlar, hasarsızlığı bozmayan bir gerekçedir. Genel olarak yıl içerisinde hasar hizmeti sağlayan şirketlerde onarılan ve de mini onarım kapsamında geçen sigortalıların hasarsızlık hakkı da korunur. Bazı sigorta firmaları araçların iç ve dış yüzeyinde oluşan çizik, sıyrık, yama gibi hasarlarda da bu indirimi koruyarak karşılar. İkinci ve sonraki senelerde kazanılan hasarsızlık indirimleri de sigorta şirketlerinin uygulamalarına bağlı olarak tek bir hasarla tamamen kaybolmayabilir ancak hasarsızlık yılı ve indirim oranı, önceki basamaklara doğru gerileyebilir. Trafik sigortası hasarsızlık indirimi almaya hak kazanan araç sahipleri, çok uygun fiyatlarda kasko sigortasına sahip olur. Sürücüler için hasarsızlık indirimi basamakları ise şu şekilde sıralanır:

•           İlk 12 ay sonrasında sigorta süresinin sonundaki yenileme oranı %30,

•           İkinci 12 ay sonrasında sigorta süresinin sonundaki yenileme oranı %40,

•           Üçüncü 12 ay sonrasında sigorta süresinin sonundaki yenileme oranı %50,

•           Dördüncü 12 ay sonrasında sigorta süresinin sonundaki yenileme oranı %60 tır.

Hasarsız bir şekilde geçirilen her bir poliçe döneminin indirim oranları 4 farklı evrede gerçekleşir. Aracı ile hasar yaşamayan sürücüler, her sigorta dönemi sonunda bir sonraki sene için düzenlenecek olan kasko sigortasına önemli oranda indirim hakkı kazanır. Bu sayede her sene daha avantajlı fiyatlara kasko yaptırmak mümkün olur. Araç sahipleri, sigorta hasarsızlık indirimini etkileyen durumları göz önünde bulundurabilir.

İndirimi etkileyen durumlar, sigorta şirketlerine göre farklılık gösterse de sonraki yılın poliçe yenilenmesinde önemli ölçüde prim farklılığı taşıyacağına dikkat edebilir. Kasko yenileme süresinin geçmesi sonucunda hasarsızlık indiriminin kaybedilmesi riski bulunur. Dolayısıyla sürücüler kasko sigortasının yenileme süresini kontrol edebilir ve süreyi geçirmeyerek hasarsızlık haklarını koruyabilir. Araç sahiplerinin hasarsızlık indirimini bozmayan halleri bilmesi de sigorta alımı konusunda önem taşır.

Kasko Hasarsızlık İndirimi Ne Zaman Kaybedilir?

Kasko hasarsızlık indirimi, kasko başlangıç süresinden itibaren 1 yıl sürer. Poliçelerin yenilenmesi gereken durumlar geldiği zaman araçta bir hasar bulunmuyorsa, söz konusu olan indirimden sonraki yıllar için de faydalanmaya devam edilir. Sigorta sahiplerinin kusurlu bulunduğu kaza durumlarında masraf tamamen kasko tarafından ödenir. Ancak bir sonraki dönemde hasarsızlık indiriminden faydalanmak mümkün olmaz.

Hasarsızlık indirimi nasıl kaybedilir sorusuna aracın el değiştirmesi ya da satılması söz konusu olduğunda indirim hakkı kaybedilir yanıtı da verilebilir. Çünkü böyle bir durumda kasko sona erer ve kullanılmayan primler araç sahibine iade edilir. Kasko hasarsızlık indirimi ne zaman bozulur sorusunun bir diğer yanıtı ise kaskonun yenilenmemesi veya kaskoya ara verilmesi durumudur. Bu sebeple araç sahiplerinin indirimden faydalanması için kasko süresini takip etmesi gerekir.

Hasarsızlık İndirimini Bozmayan Durumlar

Kasko hasarsızlık indirimini bozmayan bazı durumlar da mevcuttur. Bu durumlar mini hasarları içerir. Örneğin, aracın iç ve dış kısmında olan küçük sıyrık ya da çizik gibi maddi olarak çok yük olmayacak hasarlardır. Bu tür durumlar karşısında poliçe şartları doğrultusunda bir hasarsızlık indirimi iptali söz konusu olmaz. Cam kırılması, radyo çalınması gibi durumlar ise yalnızca bir defaya mahsus olmak üzere indirimi bozmayan haller arasında yer alır. Aynı dönem içerisinde benzer bir durumun tekrarlanması halinde ise hasarsızlık indirimi hakkı kaybedilir.

Herhangi bir kaza gerçekleşmesi halinde suçun tamamen karşı tarafa ait olması %100 rücu durumunu ifade eder. Sürücülerin bir kusurunun olmaması ve tüm hatanın karşı tarafta olması sonucunda hasar kaybı da temin edilebilir. Aynı zamanda poliçeden kaynaklanan indirim hakkı kaybolmamış olur. Ancak araç sahibinin kusursuz olduğunu ve hatanın karşı tarafta olduğunu yasal belgelerle ispat etmesi gerekir. Hasarsızlık indirimi avantajını elinde tutmak isteyen sürücüler, indirimin kaybedilmesine neden olan hususlara dikkat ederek süreklilik arz edebilir. Süresi dolacak olan kasko poliçesi ise bir ay içerisinde yenilenerek hasarsızlık indirimi hakkına devam edilebilir.

Kasko sigortası yaptıracak araç sahibinin, farklı sigorta şirketlerinden teklif alarak poliçeleri değerlendirmesi önemlidir. Bu süreç, araç sahibinin en doğru poliçeye en uygun fiyatla ulaşmasını sağlar. Sigortayeri, uzun yıllardır Türkiye’nin en güvenilir ve lider sigorta şirketleri ile birlikte çalışır. Aracınız için hasarsızlık indirimi sorgulaması yapıldıktan sonra Sigortayeri üzerinden geniş fiyat aralıkları ile trafik sigortası teklif al seçeneklerinden yararlanabilir, sigorta şirketlerinin fiyatları arasından bir karşılaştırma yapabilirsiniz. Aracınız için en uygun trafik sigortası alternatiflerine göz atabilir, aracınızı güvence altına alabilirsiniz.