Kasko Sigortasıyla Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Kasko Sigortası

Araç değer kaybı nedir sorusuna trafikte meydana gelen kazalar sonucunda aracınızın ilk aldığınız maddi değeriyle sattığınız zamanki maddi değeri arasındaki kayıp yanıtı verilebilir. Yani, aracınız aldığı hasara bağlı olarak satış sürecinde ilk değerinden daha az bir değere sahip olur. Bu da aracın modeli, yapılan kazanın büyüklüğü, parça değişimi ya da boya gibi işlemlerin olup olmamasına göre değişiklik gösterir.

Araç değer kaybı başvurusu yaparak otomobilinizin kaza nedeniyle yaşadığı değer kaybını telafi edebilirsiniz. Ancak bunun için öncelikle dikkat etmeniz gereken bazı önemli hususlar vardır. Örneğin zorunlu trafik sigortanızı yaptırmış olmalısınız. Ayrıca aracınız için olası kaza durumlarında masrafınızı ve kaybınızı telafi edebilecek bir kasko paketi almalısınız.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybı hesaplama işlemi için hasarın boyutu, araçta oluşan yıpranma düzeyi ve baz değer kaybı ile hesaplama yapılır. Değer kaybı alabilmeniz için kazadan ya da hasardan sonra 2 yıl geçmemiş olmalıdır. İki yıllık süreç içinde kaskoya başvuruda bulunarak zararınızı karşılayabilirsiniz.

Hasarın boyutu, yıpranma düzeyi, baz değer kaybı çarpıldığında toplam araç değer kaybı hesaplanmış olur. Bu hesap yapılırken aracınızın durumu eksper tarafından değerlendirilir. Yeni düzenleme sonrasında kilometresi 75.000 - 149.000 TL arasında bütün araçların hesaplama kat sayısı aynıdır.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı başvurusu yapabilmek için öncelikle zorunlu trafik sigortanızın bulunması gerekir. Ayrıca aracınızı aldığınızda yaptıracağınız kasko sigortasıyla değer kaybının karşılanıp karşılanmayacağını belirleyebilirsiniz. Aracınızın durumuna, sizin mesleğinize, kıdemli şoför olup olmamanıza göre kasko bedeli değişiklik gösterir. Değer kaybı başvurusu yaparken size ödenecek olan bedel, araç yaşınıza göre değişir. 10 yaşından büyük araçlarda değer kaybı için alacağınız bedel azalır. Aynı zamanda 165.000 kilometrenin üzerindeki araçlarda da değer kaybı bedeli daha düşük olur.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Değer kaybı hesaplandıktan sonra eğer sizin kazada suçunuz bulunmuyorsa kaybınızı kasko aracılığıyla telafi etme şansınız bulunur.

Değer kaybı almak için gerekli şartları sağlıyorsanız, size tanınmış süre zarfında başvurunuzu yaptıysanız ve kasko anlaşmanız bu değer kaybını karşılamak üzere yapılmışsa hesaplanan bedeli temin edebilirsiniz. Değer kaybını sorgulamak ve öğrenmek için e-devlet sistemine girerek, SMS yoluyla sorgulama yapabilirsiniz.

Araç değer kaybını kim öder sorusuna kazayı yapan taraf yanıtı verilir. Karşı tarafın kaybını trafik sigortasından karşılamalıdır. Eğer trafik sigortası yoksa bütün masrafı kendi üstlenmelidir.

Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir?

Araç değer kaybı şartları şu şekilde listelenebilir:

  • Araç hasar bedeli, aracın rayiç bedelinin %2'sinden fazla olamaz.
  • Kazada %100 suçlu olmamalısınız.
  • Asliye hukuk veya asliye ticaret mahkemesine giderek dava açmalısınız.
  • Hasar trafik kazası sonucu oluşmuş olmalıdır.
  • Araç değer kaybı bedeli, onarım bedeline ek olarak alınır.
  • Taraflar değer kaybı telafisi için anlaşırsa dava açılmadan araç değer kaybı karşılanabilir.

Araç değer kaybı için gerekli evraklar:

  • Kaza anına ait kaza tespit tutanağı
  • Ekspertiz raporu
  • Aracın hasar gören noktalarının fotoğrafları
  • Sigorta poliçesi
  • Servis faturası
  • Servis raporu belgeleri
  • Ayrıca kaza anında tutanak tutmak, hasar kaydının oluşması ve oluşan maddi kaybın telafisi için azami önem taşır.

Kasko Araç Değer Kaybını Öder mi?

Kasko, zorunlu olmayan ama yaptırdığınızda kaza ve doğal afet kaynaklı hasarlarda zararınızı karşılamaya yarayan bir tür sigortadır. Poliçe türünüze göre kasko araç değer kaybını bazı durumlarda ödeyebilir. Birçok poliçede bu durum ile ilgili maddeler muğlak şekilde hazırlanabilir. Bedelin çok küçük bir kısmını telafi edebilir. Bu durumda seçtiğiniz poliçenin kaza durumunda tam anlamıyla zararınızı ödeyeceğinden emin olmalısınız. Bu sadece kaza bedelinin telafisini içermemeli, aynı zamanda herhangi bir kaza sonucunda yaşayacağınız değer kaybını da telafi etmelidir.

Değer kaybı, aracı kullandığınız süre boyunca sizin için herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak ne zaman ki satış işlemi gerçekleştirecek olursanız işte o zaman aracın kazalı olup olmadığı, değişen parçaları ve boya durumu sorgulanır.

Araç ekspertizden geçtikten sonra belirlenecek satış bedeli, ilk aldığınız bedelin altında kalır. Bunun önüne geçmek için kasko ile araç değer kaybını telafi etmek amacıyla kapsamlı bir poliçe yaptırabilirsiniz.

 Kasko araç değer kaybı noktasında size, poliçenizde yer alan maddeler kapsamında yardımcı olabilir. Bu nedenle poliçenizdeki maddeleri dikkatli şekilde okuduğunuzdan emin olmalısınız. 

Sigorta şirketine yapacağınız zarar temini başvurusu için size 15 gün içinde cevap verilmesi mecburidir. Ayrıca Tahkim kurulu tarafından ödenmesi uygun görülen bedel 5.000 TL'ye kadarsa bu sorgulanmadan ve itiraz edilmeden ödenmek zorundadır. 5000 TL üzerindeki kararlara itiraz edilebilir. 40.000 TL üzerindeki kararlar için ise istinaf mahkemesine başvurulabilir. 

Araç Değer Kaybı Sigortayeri ile Telafi Edilir!

Sigortayeri, aracınızı ve sizi trafik kazalarından korumak, zararlarınızı en verimli şekilde telafi etmek için çalışır. Eğer kasko ve araç değer kaybı için başvuruda bulunacaksanız aracınızın modelini, TC kimlik numaranızı ve araç plakanızı yazarak kasko bedelini öğrenebilirsiniz. Araç değer kaybı konusunda yapacağınız başvurularda yasal süre olan 15 gün içinde ödeme talebinizi yerine getirilir. Sigorta poliçeleri, kasko ve trafik sigortası gibi her türlü sigorta Sigortayeri ile iletişime geçebilir, kendinizi ve aracınız güvenceye alabilirsiniz.