Kasko ve Trafik Sigortası Doğal Afet ile Oluşan Zararları Karşılar mı?

Kasko Sigortası

Rüzgar, sel, fırtına, yıldırım ya da dolu gibi doğal afetler büyük zararlara neden olabilir. Bu doğal afetler, özellikle araçlarınızda büyük maddi kayıplara yol açabilir. Kasko poliçenize ekletebileceğiniz doğal afet araç sigortası teminatları ile aracınızı maddi hasarlara karşı güvence altına alabilirsiniz. Doğal afet sonucu ile karşılaşabileceğiniz yanma, su altında kalma, çarpışma ya da devrilme gibi olası durumlara karşı tedbirinizi alabilir, kötü sürprizlere karşı aracınızı koruyabilirsiniz.

Trafik Sigortası Doğal Afet Zararını Karşılar mı?

Trafik sigortası, meydana gelebilecek herhangi bir kaza sonrası yalnızca karşı tarafta oluşan maddi zararları karşılar. Sağlık giderleri, maddi hasar ve ölüm/sakatlanma olmak üzere 3 temel teminatı içerir. Zorunlu trafik sigortası teminatları ise Hazine Müsteşarlığınca belirlenir. Bu kapsamda farklılaşma söz konusu değildir. Dolayısıyla zorunlu trafik sigortası doğal afeti karşılar mı, sorusuna net olarak “karşılamaz” yanıtı verilebilir. Yani doğal afetlerin neden olduğu/olabileceği tüm zararlar, zorunlu trafik sigortası kapsamına girmez.

Kasko Doğal Afeti Karşılar mı?

Doğal afetlerden doğacak zararları kasko sigortası ile karşılamak mümkün. Ancak poliçenizin detaylarına dikkat etmeniz önem taşır. Kasko sigortanızın doğal afetler nedeni ile aracınızda meydana getirdiği zararları karşılaması için poliçenizin kapsamında doğal afet araç sigortası ek teminatının olması gerekir. Poliçeniz bu teminatı kapsamıyorsa, şirketiniz zararlarınızı karşılamaz. Afet sonrası tüm maddi yükümlülük sizin üzerinizde kalabilir.

 

Bunun için yapacağınız en iyi hamle, poliçenize ek olarak doğal afet araç sigortası teminatını ekletmektir. Böylelikle aşağıdaki doğa olaylarına karşı tedbirinizi alabilirsiniz:

  • Dolu
  • Sel
  • Su baskını
  • Fırtına

Doğal afetler sonucunda devrilme, çarpma ya da yanma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumlara karşı da doğal afet araç sigortası aracınızı güvence altına alır ve maddi zararınızı karşılar. Ayrıca aracınızın su altında kalarak hasar görmesi durumuna karşı da kaskonuza yaptıracağınız ek teminatlar ile kendinizi güvence altına alabilirsiniz.

 

Doğal afet sebebiyle aracınız hasar alırsa aracınızın hasar gördüğü tarih baz alınarak gerçek değeri hesaplanır ve size bu hesaplamaya göre ödeme yapılır. Kasko sigortası hasarınızı karşılamanın yanı sıra orijinal parça, servis hizmeti ve gerekli durumlarda ikame araç gibi teminatlarla da avantaj sağlar. Doğal afet araç sigortası, aracınızın hasar sonrası anlaşmalı olduğu servislerde tamir masrafını ücretsiz karşılar. Doğal afet araç sigortası ile maddi değer kaybının önüne geçebilirsiniz.

Kasko Dolu Hasarını Karşılar mı?

Dolu yağışı bazen oldukça büyük ebatlarda ve çok hızlı şekilde gerçekleşir. Bu noktada araç camlarınız hasar görebilir. Kasko sigortanız varsa endişe etmenize gerek yok, çünkü doğal afet araç sigortası bu tip durumlarda da devreye girerek dolunun aracınızda yol açtığı maddi zararı karşılar. Fakat burada dikkat etmeniz gereken bir durum var: Maddi zararınızın şirketiniz tarafından karşılanması için poliçenizde mutlaka ‘cam teminatı’nın bulunması gerekir.

Kasko Yangını Karşılar mı?

Olası bir yangından dolayı kaskosu bulunan araçta oluşan hasar, yangının sebebine ve oluşan hasara bağlı poliçenizden karşılanır. Kapsamlı kasko teminatları sayesinde aracınızdaki yangın hasarını doğal afet araç sigortası poliçeniz karşılayacaktır.

 

Herhangi bir ihmal ya da aracınızın bakım eksikliği dışında gerçekleşen yanma durumunda oluşan zarar, güvence altına alınır. Fakat aracınızın yanmaya başlaması durumunda, araç sahibi olarak yanmayı durdurmak için elinizden geleni yapmak ve gereken tüm kurtarma önlemlerini almakla yükümlü olduğunuzu hatırlatalım.

 

Araçlarda birçok nedenden dolayı yanma durumu yaşanabilir. Bazen de aracınız sabit olduğu halde başına herhangi bir zarar gelebilir. Örneğin park halinde yanan araç trafik sigortası kapsamında yer almazken kaskonuz maddi hasarınızı karşılayabilir. Zorunlu trafik sigortası karşı tarafta meydana gelebilecek hasarları teminat altına alır. Bu nedenle araçta herhangi bir nedenle oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmez.

 

Araç yangını, yaptıracağınız doğal afet araç sigortası poliçesinin ana teminatları içinde yer alır. Araç yangını kasko teminatı, aracın bir kısmının ya da tamamının olası yangın sonucu zarar göreceği durumlarda oluşan maddi kaybı karşılar. Fakat doğal afet araç sigortası yaptırsanız bile kasko yangın teminatının kapsamadığı bazı durumlar da mevcuttur. Bu durumları aşağıdaki gibi sıralamak mümkün;

  • Doğal afet araç sigortası herhangi bir nükleer maddenin yanması sonucu aracınızda meydana gelen zararları karşılamaz.

  • Eğer sizin ihmaliniz sonucunda herhangi bir yangın meydana gelirse kasko sigortanız oluşan hasarları karşılamaz.

  • Aracınızın periyodik bakımlarını yaptırmadığınız için oluşabilecek yangınlarda doğal afet araç sigortası oluşan zararları karşılamaz.

Kasko Deprem Zararını Karşılar mı?

Kasko, özel talebe bağlı yapılan bir sigortadır. Ancak kaza ve doğal afetlere karşı da sizi güvence altına aldığı ve beklenmedik durumlarda zararınızı karşıladığı için oldukça önemlidir. Hem trafikte hem de dış etkilerle aracınızda oluşabilecek hasarlara karşı önceden tedbir alabilmeniz için aracınıza kasko yaptırmanız gerekir.

 

Ancak kasko yaptırmadan önce, içeriğine ve kapsadığı teminatlara dikkat etmelisiniz. Özellikle de kaskonuzun deprem hasarını karşılamasını istiyorsanız poliçenizin doğal afet araç sigortasını da içermesine önem vermelisiniz. Eğer yaptırdığınız poliçenin içerisinde deprem hasarlarını karşılaması ile ilgili herhangi bir teminat yoksa kaskonuz deprem hasarını karşılamaz.

Kasko Deprem Muafiyeti Nedir?

Yaptıracağınız kasko eğer dar kasko poliçesi olursa deprem teminatı yer almaz. Eğer poliçenizi deprem teminatlı kasko poliçesi olarak düzenlerseniz sahip araç zararlarınızın tümü doğal afet araç sigortası şirketi tarafından karşılanır. Kasko deprem muafiyeti olan bir poliçede tarafınıza yapılan hasar ödemesinde kesinti oluşur. Deprem muafiyeti olmayan doğal afet araç sigortası yaptırdıysanız kesinti yapılmadan hasarınız size eksiksiz ödenir.

 

Deprem, yangın, sel ya da fırtına gibi doğal afetler nedeniyle oluşabilecek zararlara yönelik aracınızı güvence altına almak istediğinizde, bu ek tedbirleri poliçenize ekletmeyi ihmal etmemelisiniz. Farklı şirketlerden alacağınız fiyat teklifleri arasında karşılaştırma yapmak, kendiniz için en kapsamlı poliçeyi en uygun fiyata bulmanızı sağlar. Sigortayeri ayrıcalıkları ile Türkiye’nin en güvenilir şirketlerinden farklı fiyat tekliflerini alabilir, en doğru poliçeye imza atarak, kendinizi güvence altına alabilirsiniz.