Oto Hırsızlığına Karşı Alınabilecek 10 Önlem

Kasko Sigortası

Ülkemizde oto hırsızlığı ve oto içerisinden hırsızlık, gün geçtikçe artan ve önlem alınması gereken bir hırsızlık çeşidi olarak dikkat çekmektedir.

Geçmiş yıllarda oto hırsızlığı haricinde, araç içerisinden en çok teyp çalan oto hırsızları, her geçen gün profesyonelleşerek araçların hava yastığı setleri ve dijital beyin gibi donanımlarını çalmaya yönelmişlerdir. Bu durum; araç sahiplerini bir takım önlemler almaya itmiş ve gelişen teknolojinin de getirisiyle oto hırsızlarına darbe vurulmaya başlanmıştır. 

1. Direksiyon Kilidi Kullanın

Son zamanlarda direksiyon kilitleri, profesyonel hırsızlar için aşılması zor olmayan bir önlem haline geldiyse de büyük bir kısmı için halen caydırıcı etkisini korumaktadır. Halk arasında baston kilit olarak da anılan bu tip emniyet çubukları, pedallar ile direksiyonun hareketlerini engelleyerek düz kontak yapılsa dahi aracınızın çalınmasını engeller.

2. El Freni Kilidi ile Güvenliğinizi Pekiştirin

Oto hırsızları için caydırıcı özelliğe başka bir emniyet çubuğu da vites topuzu ile el freninin hareketini engelleyen kitlerdir. Özel bir kilit sistemi ile aracınızın hareket etmesini bir hayli zorlaştıran bu kitler, direksiyon kilidi ile birlikte kullanıldığında hırsızları büyük ölçüde uzak tutar.

3. Gizli Kontak İşe Yarayabilir

Oto direksiyon kilidi, otomobil hırsızları tarafından etkisiz hale getirildiği takdirde aracın çalınmasını engelleyen başka bir önlem olarak gizli kontak, etkili bir yöntem olarak gözükmektedir. Bu önlemde düz kontak yapmaya yeltenen hırsızın işini zorlaştırmak amacıyla ekstra bir düzenek söz konusudur. Usta hırsızlar bu konuda da deneyim kazanmışlarsa da zaman kaybettiren bu önlem halen geçerliliğini sürdürmektedir.

4. Araç Takip Sistemi Önemlidir

 “Baston kilit nasıl açılır?” mevzusunda uzmanlaşan ve gizli kontak engelini de aşan oto hırsızları için alabileceğiniz bir diğer önlem olarak araç takip sistemi öne çıkmaktadır. Bu tedbir ile oto hırsızlığı gerçekleşse dahi aracınızın yeri oto hırsızlık masası personellerince bulunabilmektedir.

5. Alarm Olmazsa Olmazdır

Alarm sistemleri, otomobil hırsızlığı tedbirlerine yönelik geliştirilmiş en bilindik tertibattır. Gelişen teknolojinin etkisiyle daha da etkin bir kullanıma kavuşan alarmlar, otomobil hırsızları için yakalanmaya davetiye çıkaran aparatlardır. Çevre, iç kısım ve çekilme güvenliğine yönelik ve doğru hassasiyete sahip bir alarm, oto hırsızlarına darbe vurmanızı sağlayabilir.

6. Kapalı Garaj Hırsızları Savar

Genellikle garaj kapıları gürültülü olurlar. Oto hırsızları bu nedenle kapalı garajlardaki araçlara pek yeltenmezler ki oto hırsızlığı vakalarında yakalanma oranı kapalı garajlarda bir hayli fazladır.

7. Aracınızı Daima Kilitleyin

Kayda geçen otomobil hırsızlığı olayları değerlendirildiğinde, sürücülerin sıklıkla yaptıkları hatanın araçlarını kilitlememek olduğu görülmektedir. Dahası anahtarların araç üzerinde bırakılması da hırsızları cezbeden davranışların başında gelmektedir.

8. Açık Otoparklar Tehlikeli Olabilir

Aracınızı evinizin önünde park ederseniz, oto baston kilit ve benzeri tedbirleri de alırsanız oto hırsızlığı karşısında komşularınızın da etkisi ile kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz. Ancak aracınızı güvenliği olmayan, açık otopark gibi yerlere bırakmanız durumunda, otomobil hırsızları için açık hedef haline gelmiş olursunuz.

9. Muhitinize Göre Araba Seçin

Gelir durumu görece düşük bölgelerdeki lüks araçların, oto hırsızları tarafından kaçınılmaz olarak ilk tercih olacağını unutmayın.

10. Otostopçuları Aracınıza Almayın

Otomobil hırsızları, mevzubahis oto hırsızlığı olduğunda iyi niyetli davranışları da çok rahat bir şekilde kullanmaktadırlar. Bu nedenle önlemli davranmak adına mümkün oldukça otostop yapan kişileri aracınıza almayın.