Şase (Şasi) Numarası Nedir? Nasıl Öğrenilir?

Trafik Sigortası

Şasi numarası, her araç için ayrı olarak belirlenmiş olan özel bir numaradır. Bu numara sayesinde araç hakkında pek çok bilgiye hızlı ve güvenli bir biçimde ulaşılabilir. Bu yönüyle bakıldığında şase numarası, aracın kimliği olma görevine sahiptir. Otomotiv sanayisi içinde üretilmiş olan her türlü motorlu aracın kendine ait bir numarası bulunur. Birbirinden farklı sayılar ve harflerin kombinasyonundan faydalanarak belirlenen bu numaralar araç sürücüsüne pratiklik sunar. Araç sigortası başta olmak üzere pek çok işlem bu numara üzerinden gerçekleşir. Araç hakkında yapılacak olan sorgulamalarda istenen en temel bilgidir. Herhangi bir araçta aynı numaranın var olması imkansız olduğundan dolayı bu numaraya kişiseldir diyebiliriz.

Sürücülere Kolaylık Sağlayan Şase Numarası Nedir?

Şase numarası kavramı ilk olarak 1954 yılında ortaya çıkmıştır. Bu dönemde verilmeye başlayan ilk numaralar herhangi bir özel standarta ya da özelliğe sahip değildir. Sadece araç üreticisi olan firmanın üretmiş olduğu otomobil ya da model sayısına göre şase numarası belirlenmiştir.  1981 yılında Amerikan Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi tarafından bu duruma el konularak şase numarası belirleme işlemine farklı bir boyut kazandırılmış ve günümüzdeki halini almıştır. Birbirinden farklı şekillerde tasarlanmış olan bu numaralar zaman içerisinde araçların trafiğe çıkabilmesi için zorunlu bir unsur halini almıştır. Bu özel dizilimli numaralar sayesinde bir aracın hangi firmaya ait olduğu, üretim yılı, motor ve araç kasa tipi, üretilen kaçıncı araba olduğu ve üretilen fabrikaya dair hızlı bir biçimde bilgi sahibi olunabilir. Şase numarası 17 haneden oluşan bir karmaşık diziden meydana gelir.

Karmaşık Bir Yapıya Sahip Olan Şase Numarası Kaç Hanelidir?

Motor şase numarası sorgulama gibi işlemler yapabilmek için öncelikle numara hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Şase hakkında bilinmesi gereken en önemli detay içerisinde “o, i ve q” gibi harflerin yer almıyor olmasıdır. Çünkü bu harfler şekil itibariyle rakamlar ile karışabilir. Numaranın başında yer alan ilk 2 hane aracın nerede üretildiğini gösterir. Bu bölüm sayesinde aracın hangi ülkede ya da kıtada üretilmiş olduğuna dair kolaylıkla bilgi sahibi olabilirsiniz. 3. sırada yer alan rakam ise aracın hangi sınıfta yer aldığını gösterir. Devamında gelen diğer 5 hane ise aracın sahip olduğu motor ve model özelliklerini tespit etmede kolaylık sağlar. Araç üreticisi firmalar tarafından büyük öneme sahip olan diğer rakam ve harfler numaranın en sonunda yer alır. Bu kısımda yer alan numaralar olası sahtekarlıkların önlenmesi açısından hayati öneme sahiptir. Araca ait tüm teknik özellikler bu kısımda yer alır. 10. hanede yer alan rakam ve harfler aracın yaşını ortaya koyar. Bu kısımdan sonra gelen diğer son 7 hane araç üreticilerinin tercihine bırakılır.

Araca Ait Şase Numarası Nerede Yazar?

Şase numarası sorgulama işlemi için öncelikle bu numaranın yerini doğru bir şekilde tespit etmek gerekir. Araç sahipleri için bu işlem hiç de zor değildir. Şase numarası genellikle aracın belirli noktalarında uygulanır. Sürücü tarafında yer alan ön camın sol alt kısmı, teker boşluğu, bagaj altı, stepne bölgesi ve sürücü kapısının iç bölgesi numaranın işlendiği alanlar arasında yer alır. Kaput altı ya da motor üzerinde de sıklıkla şasi bilgilerine ulaşılır. Bazı araç üreticileri plaka üzerinde de bu numaralara yer verir. Şase numarası nereden öğrenilir diye merak edenler ayrıca bu numaralara, araca ait servis ya da bakım evrakları, araç ruhsatı ve sigorta poliçesi üzerinden de ulaşabilir.

Şase Numarası ile Parça Sorgulama Hizmeti

Bir araç pek çok nedenden dolayı arızalanabilir.Bu gibi durumlarda arızayı gidermek için parça satın almak gerekir. Şase numarası ile yedek parça sorgulama işlemi rahat bir biçimde yapılır. Araca ait tüm parçaları bu numaralar sayesinde detaylı şekilde öğrenebilirsiniz. Bu numaralardan faydalanarak satın alınan yedek parçalarda herhangi bir uyum sorunu yaşanmadan güvenle kullanabilirsiniz. Sadece orijinal değil yan sanayi ürünlerde de bu durum geçerlidir. Araç servislerinde yapılacak olan işlemler için çalışanlara kolaylık sağlar.

Şase Numarası ile Hasar Sorgulama Hizmeti

İkinci el bir araç satın almak ya da al sat işlemi yapabilmek için o araç hakkında detaylı bilgi sahibi olmak gerekir. Şase numarası bu konuda sürücülere büyük kolaylık sağlar. Bu özel hizmet sayesinde araca ait tüm kilometre ve hasar bilgilerine hızlı bir biçimde erişebilirsiniz. Aracın geçirmiş olduğu kazalar ve kaza sonrasında araca yapılan tüm müdahaleler bu numara sayesinde detaylı bir şekilde öğrenilebilir. Aracın öyküsü hakkında detaylı bilgi sahibi olan alıcı, araç satın alma işlemini güvenli bir şekilde gerçekleştirebilir.

Şase Numarası Ne İşe Yarar?

Şase numarası, pek çok işlemin gerçekleştirilmesinde araç sürücülerine avantaj sağlar. Bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Olası bir hırsızlık anında aracınızın kolay bir şekilde tespit edilmesine yardımcı olur. Kayıp ya da çalınma gibi durumlarda emniyet güçlerine kolaylık sağlar.

  • Sahip olduğunuz araç, hurdaya çıkarılsa dahi size ait olup olmadığı basit bir sorgulama ile hızlıca belirlenir.

  • Araç satın alma işlemleri esnasında araca ait tüm teknik bilgileri öğrenme ve inceleme konusunda kolaylık sağlar.

  • Aracınıza ait sigorta bilgilerini sorgulama ve zorunlu trafik sigortası gibi işlemlerin gerçekleştirilmesinde araç sahibine kolaylık sağlar.

Araç sahipleri için trafik sigortası kadar önemli olan kasko işlemlerinin gerçekleşmesinde de sürücüye yardımcı olur. Bu sayede araç sahibi aracına ve bütçesine uygun kasko poliçesine kolaylıkla ulaşabilir. Sigortayeri'ni ziyaret ederek aracınıza ait plaka bilgisi yardımı ile size ve bütçenize en uygun olan kasko hizmeti hakkında detaylı şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz.