Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Nedir?

Araç Sigortası

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile aradığınız birçok bilgiye E-Devlet üzerinden ulaşabilirsiniz. SBM dosya sorgulama işlemi ile kaza tespit tutanağı, hasar kaydı, poliçe sorgulama gibi pek çok konuda bilgi alabilirsiniz. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi nedir sorusuna, kısaca, farklı sigorta şirketlerini tek bir merkezde toplayan ve tüzel bir kişiliğe sahip bir kurumdur şeklinde cevap verilebilir. Siz de E-Devlet üzerinden aracınızla ve poliçenizle ilgili birçok bilgi ve detaya ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Sigortayeri.com üzerinden dilerseniz trafik sigortası ve kasko poliçenizi değiştirebilir veya karşılaştırma yaparak size en uygun olan poliçeyi satın alabilirsiniz.

SBM Nedir Ne İşe Yarar?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, sigorta sektöründe var olan bilgileri tek bir merkezde toplanmasını sağlayan sistemdir. Bununla beraber poliçe bilgileri gibi birçok bilgiye de ulaşabilirsiniz. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin amaçları arasında sigortacılık sektörünün gelişimini sağlama, sigortacılığı teşvik etme, sigorta uygulamalarında birliği sağlama ve sigortalı oranını arttırmak yer alır. SBM sorgulama ile 2. el araç sahibi olmak istediğiniz takdirde araç ile ilgili birçok detaya ulaşabilirsiniz. Böylece başınıza gelebilecek herhangi bir olumsuz durumun önüne geçilmiş olur. Tüm bunlar SBM nedir sorusuna birer yanıt olabilir. SBM ne demek sorusu şu maddeler halinde açıklanabilir;

  • SBM, sigorta branşlarına dair fiyatlandırmaların doğru bir şekilde yapılmasını sağlar
  • Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sayesinde sigortacılığa ve sigorta ürünlerine dair güven artar
  • SBM sayesinde sigorta faaliyetlerinizi daha verimli ve etkin bir şekilde yönetebilirsiniz

  • Kamuya yönelik gözetim ve denetim etkinlikleri artar

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin Hizmetleri Nelerdir?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sistemi üzerinden pek çok işlemi hızlıca yapabilirsiniz. Yapabileceğiniz hizmetler arasında kaza tespit tutanağı sorgulama ve mobil kaza tutanağı oluşturma yer alır. Ayrıca SBM poliçe sorgulamayı da yapmanız mümkündür. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin hizmetleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün;

  • Doktor Sorumluluk Poliçesi Sorgulama
  • Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama
  • Tehlikeli Madde ve Tüpgaz Poliçe Sorgulama
  • Trafik Poliçe Sorgulama
  • Maden Poliçe Sorgulama
  • Sağlık/ Seyahat Sağlık Poliçe Sorgulama
  • Kasko Poliçe Sorgulama
  • Eksper Raporu Sorgulama
  • Taşımacılık ve Koltuk Poliçe Sorgulama
  • Trafik Teklif Uygulaması
  • Hayat Poliçe Sorgulama
  • Ferdi Kaza Poliçe Sorgulama
  • Yeşil Kart Poliçe Sorgulama
  • Kaza Tarihindeki Poliçe Bilgilerini Sorgulama
  • Mağdurlar İçin Doktor Poliçesi Sorgulama

SBM'nin Açılımı Nedir?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, SBM neyin kısaltması sorusuna verilebilecek en doğru yanıttır. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin gözetimindeki merkezler şu şekilde sıralanabilir:

  • SAGMER (Sağlık Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi )
  • HAYMER (Hayat Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi )
  • TRAMER (Trafik Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi)
  • HATMER (Sigorta Hasar Takip ve Gözetim Sistemi)

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Hangi Kurum Tarafından Denetlenir?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi , T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Trafik Sigortası Bilgi Merkezi Yönetmeliği ile kurulmuştur. Daha sonra yayımlanan yönetmelik ile "Sigorta Bilgi Merkezi" olarak değiştirilmiş ve en son "Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi" olarak kabul edilmiştir. İlk olarak Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği bünyesinde olarak kurulmuştur. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin tüm faaliyetleri , T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenli olarak denetlenir.

SBM Tramer No Nedir?

Tramer kaydı, aracınızın hasar ve kaza geçmişini, değişen parça bilgilerini ve sigorta bilgilerinin kayıt altında tutulması işlemidir. SBM Tramer No ile aracın sigorta bilgilerini, kaza geçmişini, ağır hasar alıp almadığını detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. E-Devlet üzerinden ücretsiz bir şekilde ve hızlıca bilgi alabilirsiniz.

SBM Üzerinden Online Yapılan Sorgulamalar Nelerdir?

SBM üzerinden birçok sorgulama işlemini hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Online sorgulama işlemlerinizde SBM E Devlet üzerinden faydalanabilirsiniz. Trafik poliçe sorgulama, SBM hasar sorgulama gibi işlemler yapabilirsiniz. SBM tutanak sorgulama, kaza tutanağı sorgulama, SBM kasko sorgulama, SBM poliçe sorgulama işlemlerini E-Devlet mobil uygulama üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.

SBM Üzerinden SMS ile Yapılan Sorgulamalar Nelerdir?

SBM üzerinden sadece online değil SMS ile yapabileceğiniz sorgulamalar da bulunur. Tüm operatörlerden sorgulama işlemini kolaylıkla yapabilirsiniz. SMS ile "5664"e mesaj atabilir, aracınızın hasar geçmişini, aracınıza ait detaylı bilgileri, değişen parça bilgilerini öğrenebilirsiniz. İlk olarak aracınızın plakasını yazmanız gerekir. Sorgulama ücretlidir ve her yıl fiyat güncellenir. Aracınızı güvenceye almak istediğinizde Sigortayeri'ni tercih edebilirsiniz. Sigortayeri.com üzerinden farklı sigorta şirketlerinin kasko ve trafik sigortası teklifi online olarak karşılaştırılabilir, ardından ihtiyaca ve bütçeye uygun poliçeyi seçip satın alabilirsiniz.

SBM Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

SBM'ye nasıl girilir?

www.sbm.org.tr sitesinden "SBM Online" butonuna tıklamanız gerekir. Ardından açılan sayfa üzerinden kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.

SBM hasar kaydı ne demek?

Kaza tespit tutanağı, hasar kaydı gibi sorgulama yaparak aracınızın hasar geçmişini görüntüleyebilir veya 2. el araç alımlarınızda tramer hasar kaydı bilgilerine ulaşabilirsiniz.

SBM tramer kaydı nedir?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tramer kaydı ile aracınızın hasar geçmişini öğrenebilir ve değişen parçalar hakkında bilgi sahibi olursunuz.

SBM den mesaj geldi ne yapmalıyım?

SBM'den gelen mesajın içeriğini ve konusunu detaylı bir şekilde öğrenmek için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi iletişim kanalı üzerinden irtibata geçebilirsiniz.