Sınırsız İMM Nedir? Limitsiz İMM Neyi Karşılar?

İMM Sigortası

Tam adı ihtiyari mali mesuliyet sigortası olan İMM, motorlu kara taşıtları ihtiyari mali sorumluluk sigortasıdır. Halihazırda yaptırdığınız sigortalara ek olarak yaptırabileceğiniz bu sigorta limitli ve limitsiz olabilir.

 

Trafiğe çıktığınızda her an kendinizi güvence altında hissetmek istersiniz. Bu durumda sizi güvence sunan sigorta türleri mevcuttur. Zorunlu trafik sigortası herhangi bir kaza anında karşı tarafın masraflarını karşılarken kasko sigortası kaza yapan sürücünün masraflarını karşılar. Bu sayede trafikte kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz. Fakat her sigortanın olduğu gibi zorunlu trafik sigortasının ve kaskonun da belirli limitleri bulunur. Bu limitler dahilinde kişiler güvence altına alınır. Trafikte yaşanan sorunlar bazı durumlarda belirlenen bu limitleri aşabilir. Yaşanan durumun poliçe limitlerini aşması durumunda ise sınırsız İMM devreye girer.

Sınırsız İMM Nedir?

İhtiyari mali mesuliyet sigortası (İMM), limitli ve limitsiz olabilir. Trafik sigortanızın poliçe limitlerini aşan durumlarda sınırsız İMM devreye girer. Zorunlu trafik sigortasının maksimum bedelinin hasarları karşılamaya yetmediği durumlarda sınırsız İMM kurtarıcı rol üstlenir. Limitli olan poliçede o limitler dahilinde karşı tarafın hasarının karşılanması söz konusu olur. Limitsiz ihtiyari mali mesuliyet sigortası ise karşı tarafın hasarı ne kadar olursa olsun limit sınırını gözetmeden o hasarı karşılar.

Sınırsız İMM Poliçesi Nedir?

Sınırsız ihtiyari mali mesuliyet sigortası ile kaza anında oluşan yüksek bedelleri cebinizden ödemeniz gerekmez. Sigorta sınırsız İMM poliçesi için de bir sigorta şirketiyle anlaşmanız gerekir.

 

Limitsiz i̇htiyari mali mesuliyet poliçesini hazırlarken şartları ve teminatları siz belirleyebilirsiniz. Eğer zorunlu trafik sigortanızı yaptırdıysanız bu avantajdan da yararlanabilirsiniz. Karşı tarafa verdiğiniz maddi ve manevi zararları, bu poliçede yer alan limitler doğrultusunda sigorta şirketiniz karşılar.

Kaskoda Sınırsız İMM Ne Demek?

Kasko sınırsız İMM nedir, sorusunun cevabını tam olarak verebilmek için örneklerle açıklamak gerekir. Fakat öncesinde, kasko poliçesi yaptırmadan da sınırsız İMM avantajından yararlanabileceğinizi söylemek mümkün. Eğer kaskonuz varsa sınırsız İMM teminatları kasko poliçenize ek olurken kaskonuzun olmadığı durumlarda da ihtiyari mali mesuliyetten yararlanabilirsiniz.

Sınırsız İMM Sigortası Limitleri Örnek

Limitsiz İMM nedir sorusunda poliçenin nasıl işlediğini anlatmak için örneklerlerle ilerleyelim. Örneğin; bir kazaya karıştınız ve bu kazada suçlu taraf sizsiniz. Kaza sonucunda karşı tarafta oluşan hasar 500 bin TL olsun. Sizin trafik sigortanızdaki sigorta bedeli ise 100 bin TL olsun. Bu durumda sigortanız 100 bin TL'lik bedeli öder. Geriye kalan 400 bin TL'lik kısmı sizin ödemeniz gerekir. Eğer sınırsız İMM avantajından yararlanıyorsanız kalan 400 bin TL'lik kısmını İMM karşılar ve böylelikle sizin cebinizden yüklü bir ücret çıkmamış olur.

 

Limitli İMM poliçesi için de bir örnek vermek gerekirse… Karşı taraftaki 500 bin TL'lik hasarın 100 bin TL'lik kısmı sigorta tarafından karşılanır. Eğer İMM limitiniz 100 bin TL ise sigorta tarafından karşılanan 100 bin TL'ye ek 100 bin TL'lik kısım da İMM tarafından ödenir. Böylelikle geriye 300 bin TL'lik bir meblağ kalır ve bu ücreti de hatalı tarafın ödemesi gerekir. Yani cebinizden 300 bin TL çıkar. Hal böyle olunca İMM limitinizin çok önemli olduğunu söylemek mümkündür.

 

Belirlediğiniz İMM limiti ne kadar yüksek olursa cebinizden çıkacak tutar o kadar az olur. Eğer sınırsız İMM teminatına sahipseniz böyle bir durumu düşünmenize gerek kalmaz.

Limitsiz İMM Nasıl Alınır?

Limitsiz İMM almak için kasko sigortası almalısınız. Kasko yaptırmanız zorunlu olmasa da İMM teminatına sahip olan kaskolardan yararlanmak çok daha avantajlı olur. İMM teminatları sınırsız olan kaskoları satın alarak bu teminatlara sahip olabilirsiniz. Bunun yanı sıra sahip olduğunuz kasko poliçesine ek olarak da sınırsız İMM teminatı alabilirsiniz. Koruma teminatının artmasına bağlı olarak ödemeniz gereken prim ücreti de değişkenlik gösterebilir.

Limitsiz İMM Neyi Karşılar?

Sınırsız i̇htiyari mali mesuliyet için teminatlar poliçe kapsamına göre değişebilir. Bu teminatları şirketinizle birlikte belirleyebilirsiniz. İMM genellikle karşı tarafın maddi ve manevi masraflarını karşılarken hukuksal ücretleri de ödeyebilir. Fakat İMM kapsamı dışında kalan masraflar da vardır. Teminat kapsamı dışında kalan masrafları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Hız yarışlarına katılma sonucunda veya yarış antrenmanları esnasında meydana gelen hasarlar,
  • Onarım, bakım veya araçta herhangi bir değişiklik yapılması nedeniyle meydana gelen kaza sonucunda oluşan masraflar,
  • Sigorta yaptırılan aracın uğradığı hasarlar,
  • Poliçede belirtilmeyen ve araçta taşınan malların uğradığı zararlar,
  • Yedek akaryakıt dışında bir patlayıcı madde taşınıyorsa ve bu nedenle bir hasar oluştuysa bu masraflar da İMM tarafından karşılanmaz.

Limitsiz İMM Kaç Yıl Geçerli?

Kaskoya ek olarak yaptırılan sınırsız İMM, yapıldıktan sonra 1 yıl süre için geçerlidir. 1 yıllık poliçe dönemi sonrasında dilerseniz yeniletebilir dilerseniz teminat kapsamını genişleterek güncelleyebilirsiniz. Hem limitli hem de limitsiz İMM için geçerlilik süresi 1 yıl olarak belirlenir. Limitsiz İMM ne kadar süre geçerli, poliçe süresini uzatamaz mıyım, diye düşünüyorsanız bu durumu sigorta şirketinizle konuşmalısınız.

Sınırsız İMM Fiyat Bilgisi Nasıl Alınır?

Sınırsız İMM için fiyat bilgisi almak istiyorsanız farklı sigorta şirketleri ile sizi buluşturacak Sigortayeri ile iletişime geçebilirsiniz. İMM teminatını kaskonuza ek olarak alabileceğiniz gibi ayrı bir poliçe olarak da temin edebilirsiniz. Uygun fiyatlı ve sizi yarı yolda bırakmayacak teklifler için Sigortayeri'ni tercih edebilirsiniz. Trafikte sizi, aracınızı ve cebinizi güvence altına alan poliçeler ile güvenle geleceğe yol alabilirsinİz.