Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir ve Neleri Kapsar?

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Tamamlayıcı sağlık sigortası sayesinde sosyal güvenlik kurumuna bağlı ve sigortalı olmanız durumunda SGK anlaşması bulunan özel hastanelerde tedavi, muayene ve tahlil hizmetleri almanızı sağlar. Sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmanız durumunda özel hastaneden aldığınız sağlık hizmetlerinde devletin karşılamadığı hizmetleri sizin ödemeniz gerekir. Tamamlayıcı sağlık sigortası, devlet destekli olan sigorta çeşitleri arasında yer alır. Bu sebeple sağlık hizmetlerinden alınan ve devletin karşılamadığı ek ücretlerin sigorta şirketlerince karşılanması sağlanır. Bu sigortanın teminatları içerisinde ayakta ve yatarak olmak üzere 2 ana teminat bulunur.

Bu sigorta çeşidine ek teminatlar ekleyerek poliçe kapsamını genişletebilirsiniz. Böylece diş, doğum, psikiyatri, diyetisyen gibi hizmetlerden de faydalanabilirsiniz. Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatları çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterir. Cinsiyetiniz, yaşınız, genetik hastalıklarınız, geçmişteki hastalıklarınız, mevcut sağlık durumunuz, yaşadığınız şehir fiyatları etkileyen faktörler arasındadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında yer alan limitler ile teminatların farklılık göstermesi durumları söz konusu olabilir.

SGK'nın sunmuş olduğu sağlık hizmetleri bütün özel hastane maliyetlerini karşılamayabilir. Tamamlayıcı sağlık sigortası ne işe yarar sorusunun yanıtı da bu noktada ortaya çıkar. Tamamlayıcı sağlık sigortası edinmeniz durumunda ciddi sağlık problemleri yaşamanız halinde donanımlı ve SGK anlaşmalı olan özel hastanelerde tedavi olmak için çok fazla ücret ödemek zorunda kalmazsınız. Bu sigorta çeşidi ayakta ve yatarak tedavi hizmetlerinde SGK'nın karşılamadığı bedelin üzerini tamamlama özelliğine sahiptir. Bu sayede hem kendinizi hem de sevdiklerinizi güvenli bir geleceğe hazırlamanız, yaşanan sağlık sorunlarına karşı daha kolay bir şekilde çözümler bulmanız mümkün olur.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Bordroda Nasıl Gösterilir?

Bordro ile maaş alıyorsanız vergi indiriminden faydalanabilmek adına tamamlayıcı sağlık sigortası primini ödediğinizi gösteren banka dekontu ya da makbuzu çalıştığınız iş yerinize vermeniz yeterli olur. İş yeriniz muhasebe kaydını yaptıktan sonra poliçeye ödemiş olduğunuz toplam primin %15'ini vergi iadesi olarak alırsınız.

Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimi alabilmeniz için şu konulara dikkat etmeniz gerekir;

  • Sağlık sigortası primini kredi kartına blokeli olarak taksitlendirmeniz halinde sigorta şirketinizden kredi kartı çekim talimatını gösteren belgeyi isteyebilirsiniz.

  • Primi peşin ya da taksitli ödemeniz halinde sigorta şirketinizin verdiği makbuzu iş yerinizdeki ilgili departmana vermeniz gerekir.

  • Primi kredi kartına blokesiz olarak taksitlendirmeniz durumunda, her ay düzenli olarak ödeme yapıldığına dair makbuzu muhasebeye vermeniz gerekir.

  • Vergi iadesi almanız için tamamlayıcı sağlık sigortası priminizi düzenli bir şekilde ödemeniz önemlidir. Prim taksitlerini düzenli bir şekilde ödememeniz halinde vergi iadesinden faydalanamazsınız.

Normalde iş yerinizin muhasebesi brüt maaşınızdan SGK kesintilerini düşmesinin ardından gelir vergisi stopajını hesaplamayı gerçekleştirir. Tamamlayıcı sağlık sigortası için vergi iadesinden faydalanmanız halinde brüt maaşınızdan ödemiş olduğunuz prim ya da taksit kadar düşme sağlanır. Bu sayede vergiye tabi olan geliriniz düştüğü için daha az stopaj ödeme durumunuz söz konusu olur.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Acilde Geçerli mi?

 
Tamamlayıcı sağlık sigortası neleri kapsar sorusuna yanıt için poliçe incelemek gerekir. Ayakta veya yatarak tedavi olmanız teminatta yazar. Muayeneler, tahliller, tetkikler, küçük cerrahi müdahaleler ayakta tedavi kapsamında karşılanan hizmetlerdir. Diyaliz, refakatçi, yemek gibi hizmetler ise yatarak tedavi teminatı kapsamı içerisinde yer alır.

Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamı sigorta şirketlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Mevcut hastalığınız ve genetik hastalık durumlarınız bu sigorta kapsamında yer almaz. SGK anlaşmalı özel hastanelerin acilinde geçerlidir. Bu durumda poliçe kapsamında teminat ve limitlere bağlı olarak acil servislerden de sorunsuz bir şekilde faydalanabilirsiniz. Beklenmeyen bir hastalık veya kaza durumunda SGK anlaşmalı olan özel hastanelerin acillerinde poliçeniz ile tedavi olabilirsiniz.

Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatı poliçe içeriğine bağlı olarak değişiklik gösterir. İlaç masraflarınız ise poliçe kapsamında değildir. Özel hastanede doktora gitmeniz durumunda reçetenizde bulunan ilaçların tamamını poliçe dahilinde ücretsiz olmanız mümkün olmaz. Ancak bu durum tüm ilaçlar için geçerli değildir. Bazı ilaçlar SGK tarafından karşılanmamaktadır. Bu sebeple doktorun yazmış olduğu ilaçları SGK'nın karşılayıp karşılamadığını öğrenebilir ve tedavi planlarınızı da buna uygun olarak planlayabilirsiniz.

Ayakta tedavi durumunda ilaç masrafları karşılanmaz. Ancak yatarak tedavi teminatını kullanmanız halinde sağlık sigortanız ilaç masraflarını karşılayacaktır.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Ameliyatı Karşılar mı?

24 saatten fazla olmak şartı ile hastanede yatmanız gereken durumlarda yatış ve tedavi masrafları ile acil durum harcamalarınız tamamlayıcı sağlık sigortası tarafından karşılanır. Poliçeniz ameliyat, ameliyat öncesi ile sonrası tetkik, ameliyatın ardından fizik tedavi, evde bakım, rehabilitasyon, suni uzuv, tıbbi malzeme, ambulans gibi pek çok hizmeti teminat altına alır.

Sigorta şirketine bağlı olarak ameliyat, ambulans, yoğun bakım, ameliyat öncesi ve sonrası tetkik radyoterapi, kemoterapi, tıbbi gözlem ve diyaliz masrafları limitsiz olacak şekilde karşılanır. Fakat suni uzuv, evde bakım, fizik tedavi ve rehabilitasyon, tıbbi malzemeler limitli bir şekilde karşılanır.

Poliçe kapsamında yatarak tedavi teminatları genellikle başlangıç tarihinden üç ay sonrasında aktif hale gelir. 3 ay öncesinde yatarak tedavi olmanız halinde sigorta şirketlerinin herhangi bir masrafı karşılama durumu söz konusu olmaz. Fakat acil durum ya da kaza nedeniyle yaralanma olması durumunda, kırmızı alandan hastaneye giriş yapmanız halinde bekleme süresini doldurmanıza gerek kalmaz. Bu durumda sigorta şirketiniz bütün masraflarınızı karşılayacaktır.

Planlı ameliyatlarda hastaneye yatmadan 3 gün öncesinde sigorta şirketine hasar talebini belirtmeniz gerekir. Şirket provizyon onayı verdikten sonra herhangi bir ücret ödemeden ameliyat olmanız mümkün olur.

Tamamlayıcı sağlık sigortası sorgulama işlemini e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. E-devlet üzerinden poliçe bilgilerinizi, poliçe anahtar bilgilerinizi ve kimlik bilgilerinizi girerek sağlık sigortası sorgulama işlemini tamamlamanız mümkün olur. Bunun yanında poliçe bilgilerinin detaylarından indirim ve sürprim oranları ile ilgili bilgilere erişebilirsiniz.

Hamilelikte ve hamilelik sonrasında anne ve bebek sağlığı ile ilgili kontroller ve doğum masraflarının güvence altına alınması tamamlayıcı sağlık sigortasına eklenen doğum teminatı ile sağlanır. Doğum teminatı bulunan tamamlayıcı sağlık sigortası seçerek hamilelik sürecinizin güvence altına alınmasını sağlayabilirsiniz.

Özel Sağlık Sigortası ile Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Özel sağlık sigortası ile tamamlayıcı sağlık sigortası çoğunlukla birbirine karıştırılır. Özel sağlık sigortası yaptırmanız durumunda sağlık giderlerinizin belirli bir bölümü karşılanır. Bu sigorta çeşidinde ek ücret ödeme durumlarınız söz konusu olur. Özel sağlık sigortasından SGK'lı olmasanız bile yararlanmanız mümkündür.

Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmanız için SGK'lı olmanız önemli şartlardan biridir. Özel sağlık sigortalarında teminatın genişletilmesi ve yurt dışında da kullanılması mümkündür. Tamamlayıcı poliçelerde böyle bir durum söz konusu değildir. Özel sağlık sigortası pek çok hastanede geçerli iken, tamamlayıcı sağlık sigortası yalnızca anlaşmalı hastanelerde kullanılabilir. Özel sağlık sigortası primleri daha fazla olur. Tamamlayıcı sağlık sigortasının amacı SGK ile anlaşmalı olan hastanelerde SGK katkısını desteklemektir. Bu sebeple fiyatları özel sigortadan farklı olabilir.

Sigortayeri tamamlayıcı sağlık sigortası teminatı seçme sürecinde sizlere yardımcı olur. Sigortayeri ile iletişime geçerek tamamlayıcı sağlık sigortası teklifi alabilirsiniz. Poliçe seçme konusunda yardımcı olurken teminat seçme konusunda bilinçli bir şekilde hareket etmenize de yardımcı olur.