Trafik Sigortasının Süresi Dolduğunda Bilmeniz Gerekenler

Trafik Sigortası

Trafik sigortası, trafik kazalarında meydana gelen hasarların karşılanmasına ve sürücü mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik yapılan bir sigorta çeşididir. Motorlu araçlar için zaruri olan bu sigortanın asıl amacı sürücü haklarını korumak ve trafik kazalarındaki kayıpların en aza indirilmesidir. Trafik sigortası sayesinde trafik kazaları esnasında oluşan maddi ve fiziksel zararların sigorta şirketleri tarafından karşılanması esastır.  Trafik sigortası yenileme süresi 1 yıldır. 1 yılın sonunda sigortanın yenilenmesi şarttır.

Trafik sigortasının sürücüler ve araçlar için önemi büyüktür. Zorunlu trafik sigortasının tıpkı ehliyet gibi belirli zaman aralıklarıyla yenilenmesi de gerekmektedir. Zorunlu trafik sigortası yenileme süresi 1 yıl olsa da sürücüler sigortayı yenilemek için 1 yılın dolmasını beklemek zorunda değildir. Sigorta istenilen veya sürücüler tarafından belirlenen herhangi bir tarihte trafik sigortası yenileme yapılabilir. Bununla birlikte, trafik sigortası yenileme ve yapma şartları araçlara göre değişiklik gösterebilir. 2. el araçlarda noter satışından itibaren 15 gün içinde gerekli işlemler yapılmalıdır. Sıfır araçlarda ise araç satın alınır alınmaz sigorta yaptırılmalıdır. Belirlenen süre boyunca trafik sigortası yenileme işlemini gerçekleştirmeyen sürücülere ceza verilir ve araçlarının trafiğe çıkması engellenir.

Trafik Sigortasının Geçerlilik Süresi Nereden Sorgulanır?

Trafik sigortası yenileme işlemi için ilk etapta yapılması gereken geçerlilik süresini sorgulamaktır. Teknoloji çağında yaşamanın verdiği avantajlar sayesinde, artık birçok işlem internet platformları üzerinden tek tıkla yapılabilir. Evrakları bizzat şubelere teslim etme, ıslak imza ve belge edinme gibi işlemlerin internet platformlarında çeşitli seçenekleri mevcut. E-imza veya mobil imza ıslak imzanın yerine geçebilir, gereken her belge tek tıkla e-devlet uygulaması üzerinden indirilip kullanılabilir. Trafik sigortası geçerlilik süresi sorgulama, e devlet üzerinden kolayca gerçekleştirilebilir.

E devlet uygulaması üzerinden "poliçe sorgulama" seçeneği ile zorunlu trafik sigortası sorgulaması yapabilirsiniz. Poliçe detayları otomatik olarak size sunulunca tüm detayları tek br işlem sırasında öğrenmeniz mümkün. Bu işlemin ekstra bir zahmeti olmasa da sürücüler, sadece kendi şahıslarına ait olan araçların sorgulaması yapılabilir. Bu nedenle bir başkası adına işlem yapmanız mümkün değil. Tüm bu işlemleri gerçekleştirmek için bir e devlet şifresi almanız gerekir. E devlet uygulamasını ilk kez kullanacaksanız bulunduğunuz bölgedeki PTT şubesine giderek şifre talep edebilir ya da kimlik bilgilerinizle uygulamaya girerek şifre oluşturabilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortası Yenilenmezse Ne Olur?

Tüm sigortaların ortak amacı insanların işlerini kolaylaştırmak ve yaşandıysa mağduriyetlerin giderilmesi, yaşanmadıysa mağduriyet ihtimalini en aza indirmesidir. Bu nedenle sigortalların yapılması ve belirli zaman aralıklarıyla yenilenmesi zaruridir. Zorunlu trafik sigortası yenileme işleminin yapılmaması ise araç sahibine aşağıdaki yükümlülükleri getirir.

  • 1 yıllık poliçe süresi dolduğu halde trafik sigortası yenileme işleminin yapılmaması durumunda geciken her ay için %5 tutarında gecikme faizi uygulanır.
  • Zamanında yaptırılmayan zorunlu trafik sigortası, sürücünün trafik sigorta basamağının sabit kalmasına neden olur. Buna bağlı olarak %5 oranındaki gecikme zammı hesaplanır ve sigortanın poliçe tutarına eklenir. Zamlı cezanın toplamı sigorta şirketi tarafından devlete ödenmelidir.
  • Zorunlu trafik sigortasını hiç yaptırmamış veya geciktirmiş sürücüler araçlarıyla trafikte yakalanırlarsa trafikten men edilirler. Trafik sigortası olmayan veya trafik sigortası yenileme işlemi yapılmayan araca el konur.
  • Sigortayı ihmal eden sürücü, el konulan aracını geri almak isterse zorunlu trafik sigortasını yaptırmak durumundadır. Gerekli kriterlerin sağlanması durumunda aracını geri almaya hak kazanan sürücü, aracın park edildiği otopark masrafı ile çekici masrafını kendisi ödemelidir.

Bu olumsuzları yaşamamak adına sigorta geçerlilik süresi unutulmadan belirlenen süre içerisinde mutlaka trafik sigortası yenileme işlemi yapılmalıdır.

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Trafik sigortası nasıl yaptırılır sorusu özellikle yeni araç sahibi olan sürücülerin merak ettikleri bir sorudur.

Zorunlu trafik sigortası yapmak için şu adımlar izlenmelidir;

  • İlk etapta yapılması gereken bir sigorta şirketi seçerek bu sigorta şirketi aracılığıyla trafik sigortası yapmaktır. Her sigorta şirketi aynı hizmeti sunsa da seçim yapmak serbesttir. Size en iyi hizmeti sunan ve sizinle yakından ilgilenen bir sigorta şirketiyle trafik sigortası yaptırmanız mantıklı olacaktır.
  • İkinci etapta seçtiğiniz sigorta şirketinden trafik sigortası teklifi almanız gereklidir. Size sunulan teklifte zorunlu trafik sigortasının fiyatı prim üzerinden yapılır. Trafik sigortasının fiyatı hazırlanırken aracın yaşı, model ve markası, kayıtlı olduğu şehir, hasarsızlık indirimi ve aracın sahibinin yaşı gibi unsurlar baz alınır. Trafik sigortası yenileme fiyatları çeşitli unsurlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
  • Sigorta yapılırken kişiye özel sigorta teklifleri de değerlendirilmelidir. Bunun için araç bilgileri ve araç sahibi ile ilgili bilgilerin yanı sıra aracın plakası ve ruhsatı da belirtilmelidir.
  • Daha önce sigorta yaptırılmışsa, trafik sigortası yenileme işlemi yapılmalı. Bunun için sigortanın son tarihi, trafik cezası, hasar kaydı ve kaza tespit tutanağı sorgulaması sigorta yapılmadan önce araç sahibi tarafından yapılmalıdır. Bu bilgiler esas alınarak her araç sahibi kendi aracına uygun bir teklif bulabilir. Trafik sigortası yenileme işleminde kendinize uygun teklifi seçip gerekli bilgileri sigorta şirketine vererek sigorta başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Trafik sigortası yenileme hizmeti kolay yararlanabileceğiniz ve uzun sürmeyen bir hizmettir.

Bütçenize Özel Trafik Sigortası Yenileme Fiyat Teklifi için Sigortayeri'ni Ziyaret Edin!

Trafik sigortası yenileme hizmeti veren sigorta şirketleriyle görüşmek, birden fazla teklif almanız açısından önemlidir. Bu sayede trafik sigortası yenileme işleminde fiyat karşılaştırması yaparak daha sağlıklı karar verebilirsiniz. Sigortayeri, trafik sigortası yenileme hizmetinden yararlanmak isteyen sürücüler için uygun bir adrestir. Web sitesi üzerinden sigorta yenileme hizmeti için fiyat teklifi almak isteyen herkesin tek tıkla teklif almasına olanak sağlar.

Zorunlu trafik sigortasını yaparken teklif almanız durumunda tatmin olmayabilir ve her seçeneği değerlendirmek isteyebilirsiniz. Ayrıca hasarsızlık indirimlerinden de faydalanmak isteyebilirsiniz. Sigortayeri, birden fazla sigorta şirketiyle çalışır ve sürücülere çeşitli fiyat tekliflerini sunarak fiyat kıyaslaması yapma olanağı sunar. Bu sayede tek tek fiyat teklifi almak yerine tek tıkla birden fazla fiyat teklifi alabilirsiniz.

Yapılacak trafik sigortası yenileme kapsamında verilen hizmetler şu şekilde sıralanabilir;

  • Olası bir trafik kazasında kusurlu olmadığınız halde karşı taraf size dava açarsa, avukatlık ücretiniz sigorta aracılığıyla karşılanır.
  • Trafik kazalarında sürücüler ağır hasarlar sonucu iş göremez hale gelebilirler. Bu gibi durumlarda ekonomik olarak zorlanarak desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Geçici bir süre için çalışamayacak durumdaysanız siz çalışabilecek duruma gelene kadar, aksi söz konusuysa ve çalışamama durumunuz süresiz ise hem size hem de sizin sorumluluğunuzu üstlenen ailenize maddi destek sigorta aracılığıyla karşılanır.
  • Trafik kazasında hayatını kaybeden insanlar varsa ailelerine sigorta aracılığıyla maddi destek sağlanır.
  • Olası bir trafik kazasında karşı tarafın aracında yaralananlar varsa hastane masrafları sigorta aracılığıyla karşılanır.
  • Kamuya ait herhangi bir araç veya mala kasten olmaması şartıyla verilen hasarlar sigorta aracılığıyla karşılanır.
  • Trafik kazaları kadar sık görülmese de araçla ev ve dükkan gibi mallara zarar verilmesi durumunda, zarar verilen malın sahibine sigorta aracılığıyla maddi destek sağlanır.
  • Olası bir trafik kazasında karşı tarafın aracında meydana gelen tüm hasarların karşılanması ve mağduriyetin giderilmesi sigorta aracılığıyla yapılır.

Sigortayeri aracılığıyla trafik sigortası yenileme işlemlerinde en uygun teklifi alabilir; basit adımlarla süreci tamamlayabilirsiniz. Böylelikle hem kendinizi hem de aracınızı güvenceye alabilir, korkmadan trafiğe çıkabilirsiniz.