Kasko İkame Araç Hizmeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kasko Sigortası

İkame (yedek) araç hizmeti; kasko sigortası bulunan araç sürücüsünün aracını kaza sonrasında kullanamadığı takdirde araç tedarik etmeyi ifade eder. İstenmeyen durumlar sonrası araçta oluşan hasarın giderilmesi için onarım süreci başlar. Onarım sürecinde aracın bir süre bakımda ve tamirde kalması sigortalının araçsız kalmasına neden olur. İkame araç temini ile sigortalının mağduriyeti azaltılmaya çalışılır. İkame araç sürecini konforlu ve güvenilir bir zeminde geçirmek istiyorsanız sigorta tekliflerini inceleyebilir ve poliçe içeriğine karar verebilirsiniz.

Genel Tanımıyla İkame Araç Nedir?

Araçta kaza ya da arıza sonrasında tarafsız bir eksper tarafından onarım gerekliliği tespit edilir. Devamında ise yetkili servis hasarlı aracın tamirini üstlenir. Eğer, tamir süreci sözleşmede belirtilen süreyi aşarsa sürücünün mağdur edilmemesi öngörülür. Bu nedenle, kasko sigortasının sözleşme şartları kapsamında en kısa sürede hasarlı araçla eşdeğer modelde bir aracı sürücüye tedarik eder. Temin edilen arabaya 'ikame ya da yedek araç' tabiri kullanılırken yetkili servis ikame araç ihtiyacının süresini belirler. u arabalar, sigortalının arabasıyla aynı özellikleri taşıması sürücünün kullanım kolaylığını destekler. Bilinenin aksine ikame araçlar her olumsuz hadisede temin kapsamına girmez, poliçe içeriğinde teminat koşullarına ayrıntılı bir şekilde yer verilir.

İkame Araç Bedeli Nedir?

Araçtan yoksun kalma tazminatını da ifade eden ikame araç bedeli, araç hasarına uğrayan sürücüye geçici araç kiralama imkânı tanır. Bu durumun yanında sigorta şirketi, sürücünün aracından mahrum kaldığı gün sayısına göre ikame araç bedeli tazminatı öder. Tazminatın hesaplanması, hasar gören aracın günlük kiralama bedeli ile onarımda kaldığı gün sayısı çarpılarak bulunur. Ticari kazanç kaybı, tam kusurlu maliki ve sürücü gibi hususlar kasko ikame araç bedeli kapsamına girmez. Bu durumda, sürücü sigorta şirketinden araç talebinde bulunamamaktadır.

Önemli Detayları İçeren İkame Araç Şartları Nelerdir?

İkame araç nasıl alınır sorusu bazı genel şartlar dahilinde cevaplanabilir. Araç temini kapsamında hizmet koşullarından yararlanabilmek için aşağıdaki gibi bazı durumların sağlanması gerekir:

  • Yedek araç desteği, kaza ya da arıza sonrası tarafsız eksperin güvenli sürüşü engelleyecek hasar kararı verirse gündeme gelebilir. Eksperin onayı ile sigorta şirketinin poliçe uyumu mühimdir.
  • Sigortalı araç sahibi, ikame kullanım süresini aşarsa belirlenmiş kira ücretini sigorta şirketine ödemesi gereklidir.
  • Yıl içerisinde sigorta poliçe kapsamında araç talep miktarı sınırlıdır. 1 yıllık poliçede, 1 ya da 2 kez araba talebi arz edilebilir. Bu kapsam Sigorta Şirketleri arasında farklılık gösterebilir. Poliçe genel şartlarına bakılmalıdır.
  • Yedek aracın amacı tamir süresince sürücünün yanında olmaktır. Eğer, hasar gören araç onarım sürecinden erken çıkmışsa alınan aracın iade edilmesi gerekir.
  • Sigortanın anlaşmalı kurum ve kuruluşlardan araç temini yapamadığı takdirde sigortalının araç kiralaması için maddi ödeme tutarını fatura karşılığında sağlar.
  • Sigortalı, ikamet ettiği il dışında bir kaza yapmışsa ve o ilde sigortalıya araba temini yapılmışsa, süre tamamlandığında yine aynı il sınırında arabayı teslim etmelidir.
  • Kaza ya da arıza sonra temini yapılacak aracın sigortalıya teslim süresi, poliçe içeriğine göre 1 gün ile 2 gün arasında değişkenlik gösterebilir. İstisna olarak pazar günleri değerlendirme içinde değildir.
  • Sigortalı kendisine temin edilen aracı kullanırken yol güzergahında ödeyeceği otoyol geçişleri ya da trafik cezaları gibi durumlar şahsına aittir.
  • Sigorta şirketi ile anlaşmalı kiralama firması tarafından araç teslimi yapılırken sigortalı kredi kartına belirli tutarda provizyon alınabilir. Araç tesliminden sonra ilgili provizyon kaldırılır.
  • Sigortalı tarafından alınan ikame araç ikinci kişiler tarafından kullanılamaz. Kullanılması halinde oluşan hasar sigortalı tarafından karşılanır. Engelli araçlarında kişinin varisi sigorta şirketi onayı ile aracı teslim alarak kullanabilir.
  • Kasko ikame araç modeline göre tamirini üstlenen servisle anlaşma halinde olması gerekirken, eksperin de bu konuda bağlantı kurması önemlidir.
  • Araç hareket halinde hasar almış ise sigorta şirketi tarafından sigortalıya araç temini yapılabilir.

İkame Araç Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sigorta kapsamında, her ne kadar sürücü araçsız kalmasa da yabancı bir araç kullanmaya hemen alışamayabilir. Dezavantaj gibi görülen bu durum avantaja çevrilebilir. Bunun için aşağıdaki maddeler sizin için rehber olabilir:

  • Aracı iç ve dış dizaynı ile iyi tanımak en önemli kriterdir. Bu kategoride aracın akaryakıtı, vites çeşidi, boyası, lastik durumu ve sürüş profili önceliğe alınır.
  • Aracın alındığı andan itibaren kullanıma verilen özen iade koşullarında kolaylık yaratır. Objektif yaklaşımlar için aracın çok yönlü fotoğrafını çekmek ve alındığı ilk gün benzin deposunu kayda almak oldukça önemlidir.
  • Sigorta poliçesinde yer alan ikame araç süresi önemli bir kriterdir. Bu süreye uymanız gerekir. Zaman aşımına gitmeden uygun vakitte aracın teslim edilmesi ve il sınırlarında iade edilmesi sigorta şirketi tarafından talep edilir. Bu şartlara uymadığınız takdirde aşım süresi bedelleri hesaplanarak geri istenir.
  • Araç teminin nedeni mağdur araç sahibinin günlük rutininin aksamaması üzerinedir. Bu kapsamda, ikame araçla uzun mesafeli yolculuklar yapmak kaza risk faktörünü arttırır. Ayrıca; göçük, çizik ve boya kaybı gibi küçük hasarları gündeme getirerek sürücüye bütçe gideri oluşturabilir.

Kasko İkame Araç Süresi Uzatma İşlemi Nasıl Yapılır?

Kasko ikame araç km sınırı, şehir içinde değerlendirilmek suretiyle hesaplanabilir. Uzun yol yapıldığı sigorta şirketi tarafından tespit edilirse bazı yükümlülükler sigortalı için gelişebilir. Sigortalı, aracın kendisinde kalma süresini arttırmak için başvuruyla sigorta şirketine bildirebilir. Normal koşullarda, yardımcı pozisyondaki bu araçlar 7 ile 15 gün süre ile sigortalı da kalır. Ancak, hasarlı aracın tamir süresinin uzaması gibi özel durumlar olduğunda süreç uzatılabilir. Bu süreler Sigorta Şirketleri arasında farklılık gösterebileceğinden kasko sigorta poliçesindeki süreye bakılmalıdır.

Sigortayeri, 24 farklı sigorta şirketi ile güven veren bir platformda hizmet verirken, müşterinin istek ve taleplerin karşılanmasına önem verir. Siz de ikame (yedek) araç temin imkanının ek teminatlarınızda yer almasını istiyorsanız poliçenizi oluşturmak için Sigortayeri'ni ziyaret edebilirsiniz.