Konut Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?

Konut Sigortası

Konutların ve içinde bulunan eşyaların hasar görme risklerine karşılık konut sigortası ile güvence altına alınması mümkün. Bu poliçede bulunan ana teminatlar ve eklenebilen ek teminatlar ile poliçenin hangi risklere karşı koruma sağladığı, kapsamına bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Genel olarak konut sigortası, ev ve içerisinde yer alan eşyaların deprem, su baskını gibi doğal afet durumların yanında hırsızlık ve yangın gibi çeşitli risk durumlarından korunmasını sağlarken geniş kapsam sunar. Ev sigortası, herhangi bir tehlike durumu yaşamanız halinde veya konutlarda oluşan hasar durumlarında büyük masraflardan kurtulmanıza yardımcı olur. Ancak zorunlu bir poliçe türü değildir. İsteğe bağlı bir şekilde yaptırabileceğiniz poliçe çeşitleri arasında yer alır. Bunun yanında bu poliçe çeşidinden sadece ev sahipleri değil dilerse kiracılar da faydalanabilir.

Konut Sigortası Nedir?

Yaşanılan bölgelerin korunması hem aileniz hem de mülkünüz açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple yaşanabilecek su baskını, doğal afet gibi olası kötü olaylara karşı konutlarınızı güvence altına almanız önemli bir konudur. Bu poliçe, hem mülkünüzü hem de sevdiklerinizi çeşitli teminatlar ile maddi olarak koruma altına almanıza yardımcı olur. Olası risk durumlarını düşünerek tedbir amacıyla bu poliçeyi yaptırabilirsiniz.

Konut Sigortası Zorunlu mu?

Bu poliçe çeşidi zorunlu bir güvence çeşidi değildir, isteğe bağlı olarak yaptırabilirsiniz. Zorunlu bir poliçe türü olmasa da ana ve ek teminatlar son derece geniş olduğundan bu anlaşma türünün hem kiracılar hem de ev sahiplerince yaptırılması önerilir. İhtiyaçlara bağlı olarak belirlenen ve poliçe kapsamına alınan teminatlar ile ev veya eşyalarınızda meydana gelebilecek hasarlara karşı tedbir alabilirsiniz. 

Konut Sigortası Ne İşe Yarar?

Konut sigortası ile mülklerinizin ve evlerinizin çeşitli risklerden korunması sağlanır.

  • Poliçenin sunduğu olanakların başında doğal afetler nedeniyle maddi kayıpların yaşanmaması gelir. Ev sahipleri veya kiracılar ev ve eşyalarını güvence altına almış olsalar da ani bir şekilde meydana gelen doğal afetler bireylerin maddi açıdan ciddi zararlar yaşamasına sebebiyet verebilir. Bu poliçe ile sel baskını, deprem, fırtına, toprak kayması gibi afetlerin yaratacağı hasarlara karşı önlem almış alabilirsiniz.
  • Binalarda ya da evlerinizde oluşan sorunlar çeşitli hasar durumlarına neden olabilir. Kazan ya da su borularının patlaması sebebiyle tesisat ve eşyaların zarar görmesi gibi durumları yaşayabilirsiniz. Bu tarz istenmeyen olaylarda şirketiniz, tüm hasar durumlarının bedelini, poliçenizde yer alan şartlara uygun bir şekilde karşılar.
  • Evlerinizde günlük kullanılan eşyaların dışında daha değerli özel eşyalarınız da bulunabilir. Bu poliçe sayesinde değerli eşyalarınızın hasar ve hırsızlık konusunda güvence altına alınması mümkündür. Yapılan konut sigortası ile sadece evinizde bulunan kendi eşyalarınızı değil 3. kişilerin eşyalarını da koruma altına alabilirsiniz. Poliçeye eklenen ek talimatlar ile herhangi bir tehlike durumunda anlaşmayı gerçekleştiren kişiler dışında evde bulunan diğer bireylerin eşyaları da koruma altına alınabilir.
  • Bu poliçe türün, hırsızlık, cam kırılması veya yangın gibi daha olası durumların dışında nadiren meydana gelebilecek durumlara karşı da önlem alınmasını sağlar. Halk hareketleri, hava veya kara taşıtlarının eve çarpması gibi durumlarda oluşan masrafların karşılanması da mümkündür. 
  • Konut sigortasına su kaçakları, çilingir hizmeti, cam kırılması, üçüncü şahıs koruma gibi farklı teminatların eklenmesi mümkündür. Bu sayede kapsamlı bir koruma elde edebilirsiniz.
  • Kiracı olmanız durumunda sadece evde bulunan değerli eşyalarınızı güvence altına alabilirsiniz. Bu sayede herhangi bir risk durumunda maddi kayıp yaşamanız gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.
  • Ev sahibi iseniz bu poliçe çeşidini yaptırarak kira kaybı teminatı ile evlerin kullanılmaz duruma gelmesi halinde kira kaybı risklerini teminat altına alabilirsiniz.

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Sizin ya da evinizin başına gelebilecek çeşitli riskler bu poliçe ile güvence altına alınabilir. Konut sigortası genel şartlarını aşağıdaki gibi listelemek mümkün;

  • Konut sigortası sabit tesisattan oluşan ve sabit tesisata zarar veren durumları kapsar.
  • Bu anlaşma içerisinde yangın teminatı standart olarak yer alır. İhmal ya da kasıt olmayan yangın durumlarında bu poliçeden faydalanabilirsiniz.
  • Terör eylemleri, yürüyüş, protesto gibi olaylardan sonra meydana gelebilecek hasarlar da yapılan poliçe anlaşması tarafından karşılanabilir.
  • Yaşadığınız bölgenin iklim koşulları ve coğrafi konumu nedeniyle meydana gelebilecek sel, fırtına gibi durumlardan oluşan hasar durumlarında bu poliçeden faydalanabilirsiniz.
  • Kiracı olmanız durumunda da sizlere garanti sağlayacaktır. Kiraladığınız evdeki eşyaları güvence altına almanız mümkün olur. Bu sayede meydana gelebilecek tüm olumsuz durumlarda eşyalarınız poliçe kapsamında olacaktır.
  • Evinizdeki değerli eşyalar için de ek hırsızlık teminatlı konut poliçesi ile güvence altına alınması sağlanabilir.
  • Konut sigortası sayesinde ev yardım hizmetleri alabilirsiniz. Evinizde oluşabilecek elektrik arızaları, sıhhi tesisat, çilingir ve cam işleri konusunda da çeşitli yardımlar alabilirsiniz.

Konut Sigortası Nasıl İptal Edilir?

Konutun kentsel dönüşüm nedeniyle yıkılması, satılması ya da isteğe bağlı olarak konut sigortası iptalini gerçekleştirmeniz mümkün. Fakat kredili olan konutlarda kredinin henüz bitmemesi halinde kredi kullanılan kurum onayı olmadan bu poliçeyi iptal etmeniz gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.

Konut Sigortası Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Konut sigortası hesaplama işlemleri farklı kriterlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Poliçe hesaplaması güvence altına almış olduğunuz konutun değerine, büyüklüğüne, içinde bulunan eşyaların değerine, bulunduğu yere ve alınacak ek teminatlara bağlı olarak gerçekleştirilir.

  • Genel olarak, deprem, sel ya da yangın gibi temel riskleri içeren poliçeler daha düşük bir fiyat skalasında yer alır.  Ek teminat taleplerinde konut sigortası fiyatları artar.
  • Konutun deprem bölgesinde bulunması halinde hasar riski yüksek olduğu için ödeyeceğiniz prim de daha yüksek olacaktır.
  • Evinizin metrekaresi büyüdükçe yapılacak olan poliçe anlaşması için ödeyeceğiniz primler de artış gösterir.
  • Konut maliyetleri ödenecek olan tazminatları doğrudan etkilediğinden son derece önemli bir konudur.

Konut Sigortası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Poliçenin yürürlüğe girmesi ve anlaşmanın yapılması için konut sigortası için gerekli belgelerin temin edilmesi gerekir. Bu belgelerin temin edilmesinden sonra işlemlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmesi mümkündür. Sizden istenecek bilgileri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün;

  • İkamet ettiğiniz ya da sahip olduğunuz konutun açık adresi
  • Poliçe yaptıracak olan kişilerin kimlik bilgileri
  • Konutun brüt metrekaresi
  • Konutun bulunduğu kat
  • Konutta bulunan eşyaların bedeli ve bilgileri
  • Ev sahibi olmanız durumunda bu belgelere ek olarak inşa bedeli belgesi de almanız gerekir.

Konut Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Konut sigortası sorgulama işlemini e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Sorgulama işlemi ile konut sigortası poliçesindeki son bilgilere sorunsuz bir şekilde ulaşabilirsiniz. Sorgulama sayfası üzerinden güvence altına aldığınız konutun hangi risklere karşı ve hangi tarihlerde güvence altına alındığını öğrenmeniz de mümkündür.

Hızlı & Avantajlı Online Konut Sigortası

Güvenilir bir şirketten konut sigortası teklifi almak ve işlemlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek istiyorsanız, Sigortayeri ile iletişime geçebilirsiniz. Sigortayeri sayesinde farklı şirketlerden farklı poliçe teklifleri almanız mümkündür. Bu şekilde size uygun olan seçenekleri hızlı bir şekilde değerlendirebilir ve istediğiniz poliçe çeşidini tercih edebilirsiniz. Vade hatırlatıcı özelliği ile poliçe süreniz bitmeden tekrardan yenileme işlemini zahmetsizce gerçekleştirmeniz de mümkün. Ayrıca poliçe sürekliliğini de takip eden şirket ile poliçe süreniz dolmadan, özel indirimlerden de faydalanarak istediğiniz poliçeyi yaptırabilirsiniz.