Trafik Sigortası ve Kaskoda Cam Değişimi Nasıl Yapılıyor?

Trafik Sigortası

Cam çatlaması, kırılması, çıkması sürücüler için yaygın sorunlar arasındadır. Bu durumun yaşanmasında bazen hava durumu, bazen hırsızlar, bazen de trafik kazaları sorumludur. Yollarda bulunan çakıl taşları dahi aracınızın camları için tehdit oluşturabilir ve bu da cam değişimi ihtiyacını doğurabilir. Görüş açısını bozarak şoförün dikkatini dağıtan çatlak camlar tamamen kırılarak güvenliğinizi tehdit edebilir.

Hayli yüksek maliyetli olan araba camı çatlak veya kırıklarını, sahip olduğunuz araç sigortası türüne göre poliçeniz kapsamında yaptırabilirsiniz. Ancak zorunlu trafik sigortası cam değişimi konusunda karşı tarafın hasarı ile ilgilendiği için pek etkin değildir. Bu nedenle aracınızın başına gelecek herhangi bir olaydan evvel sigortanızın kapsadığı imkanları gözden geçirmeniz gerekir.

Bir yıl boyunca geçerli olan ve düzenli olarak yenilenmesi gereken sigorta poliçelerinin kapsamı genişletilebilir veya daraltılabilir olmasıyla poliçe sahibini güvence altına almayı hedefler. Bir araç sahibinin kaç kere cam değişimi yapabileceği ise tercih edilen sigorta şirketinin sunduğu ek imkan ve hizmetlere göre değişir.

Kaskodan Cam Değişimi Nasıl Yapılır?

Zorunlu trafik sigortası ön cam değişimi konusunda araç sahibine destek olmaz; ancak herhangi bir kaza durumunda karşı tarafın hasarını karşılar. Kasko sigortası cam değişimi konusunda araç sahibine destek olur. Kaskodan cam değişimi sürecini aşağıdaki adımları takip ederek öğrenebilirsiniz.

  • Kaza veya doğal afet sonrasında yaşanan cam hasarı için resimler ve trafik şubeden alınan tutanaklar sigortaya bildirilir.
  • Hasar kaydı sigortaya beyan edildikten sonra araç yetkili servise götürülür.
  • Araç sahibi yetkili servisten orijinal cam talebinde bulunarak cam değişimi sürecini başlatır.
  • Aracın hasarlı cam bölgesine gereken değişim sağlandıktan sonra araç sahibine teslim edilir.
  • Süreçte yetkili serviste yapılan tamirat işleminden dolayı araç sahibi şayet kaskosu karşılıyor ise bir ücret ödemez. Lakin sigortası ile cam değişimi konusunda bir anlaşması yok ise çıkacak ücreti araç sahibi ödemekle yükümlüdür.
  • Elde olmayan nedenlerden ötürü oluşan cam kırılmalarının dışında hırsızlık gibi beklenmedik durumlardan kaynaklı da aracın camının değişmesi gerekebilir. Hırsızın araç camını kırarak arabaya hasar vermesi durumunda yine tutanaklar araç sahibine fayda sağlar. Tutanak sayesinde araç sahibi kırılan cam için değişim talep edebilir.

Kasko Cam Değişimi Şartları Nelerdir?

Herhangi bir kaza veya doğal afet sonrasında aracın camları kırılabilir ve değiştirilmesi gerekebilir. Bu durumlarda yapıştırma, tamir veya üzerini kapatma gibi çözümler sonuç vermediği için cam değişimi yapmak gerekir. Bunun için kaskodan cam değişimi için gerekli evrakları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Sigorta şirketi tarafından yaptırılan kasko poliçesi
  • Sürücü belgesi
  • Ruhsat
  • Şirket araçları için gereken evraklar
  • Cam hasarında sebep hırsızlık ise karakol tutanağına “aslı gibidir” onaylı fotokopisi

Kasko poliçesinde, cam değişimi için gereken belgelere ek olarak poliçe sahibinin kimlik bilgileri, araç bilgileri, hasar tespit formu ve kaza tarihini içeren belgeler yer alır. Kayda alınmış belge ve tutanaklar sayesinde aracın hasarlı cam değişimi sigorta aracılığı ile gerçekleştirilir. Değişim için gerekli evraklar, sigorta sürecinin düzgün işlemesi için büyük öneme sahiptir. Aracın camındaki hasarın etkili bir şekilde tespit edilmesi sayesinde işlemler daha hızlı yapılır.

Şartlar sağlandığı takdirde elbette her araç sahibinin yılda bir defaya mahsus olmak üzere kaskoda cam değiştirme hakkı vardır. Kasko sigortası sayesinde aracın hasarlı camı orijinali ile araç değerini kaybetmeden yapılır. Herhangi bir maliyet ödemeden hasarlı camın değişmesi sürücüye destek olur.

Sigorta şirketi ile imzalanan poliçeniz kapsamında size tüm detaylar verilir ve olası kaza ve hasar durumunda kazanacağınız haklar bildirilir. Kaskodan işlem başlatabilmek için kazanın veya depremin boyutunu gösteren resimlerin elinizde olması gerekir. Aracınız ağır hasar almış ise çekme işlemlerinin ardından yaşanan sorunların teker teker şirketinize iletmeniz önem taşır.

Kaskodan Cam Değişimi Tramere Yansır mı?

Genel olarak kaza durumunda suçlu olan taraftan sağlanan trafik sigortası cam değiştirme hakkı suçsuz tarafın hasarını gidermek amacıyla verilir. Kaskodan cam tavan değişimi ya da cam değişimi yapıldığında işlemler kayıt bazlı ilerlediği için tramere bilgiler işlenir. Orijinal parçalarla değişim sağlandığı için durum araçta herhangi bir değer kaybına neden olmaz. Tam tersi sürücü bu sayede sigorta şirketinden beklediği hizmeti de görmüş olur. Aracın tavan camını veya ön camını yaptırma gibi işlemler hayli maliyetli olduğu için kasko yoluyla işlemleri ücretsiz bir şekilde yapabilmek araç sahibine fayda sunar.

Kaskodan Cam Değişimi Hasar Kaydı Çıkar mı?

Araç ile ilgili sorunların sigorta ve benzeri kurumlar aracılığı ile sağlandığı durumlarda kasko cam değişimi hasar kaydı çıkarır. Genellikle kasko üzerinden cam değişimini bir kere yapılabilir ve yapılan değişim hasar kaydı olarak işlenmek zorundadır.

Poliçe kapsamında yıl içerisinde bir cam değişiminde, araç sahibinin hasarsızlık kademesinde etkilenmesine neden olmaz. Yalnız yıl içinde birden fazla cam değişimi söz konusu olduğunda hem hasarsızlık hem de indiriminiz etkilenebilir.

Trafik Sigortası Ön Cam Değişimi Yapar mı?

Trafik sigortası ücretsiz cam değişimi yapabilmeniz için araç sigorta poliçenizde çatlak veya kırık ön cam ve diğer cam hasarlarını kapsayacak kapsamlı bir teminat bulundurmanız gerekir. Kapsamlı bir trafik sigortası cam teminatı ile başka hiçbir ücret ödemenize gerek kalmadan cam değişimini yaptırabilirsiniz. Hasarlı olan cam için kasko cam değişimi beyan örneği aşağıdaki gibidir:

"........Sigorta Hasar Servisi Müdürlüğü’ne

...........poliçe nolu ve .. .. ... plakalı aracımın ön camı .../.../.... tarihinde ........ yolunda seyir halinde iken yolda bulunan taşların camı çatlatmasından dolayı hasarlı bir şekildedir.

Ön camda oluşan hasarın kasko poliçemde yer alan "yılda bir kere ücretsiz ön cam değişimi hakkı" kapsamında orijinal “.....” marka ön camı ile değiştirilmesi için gereğinin yapılmasını arz ederim."

Cam Değişimi Kaskoyu Bozar mı?

Araç ile ilgili sigorta kapsamına girecek konular standart olarak poliçe içinde yazılıdır. Poliçeniz içerisinde ücretsiz cam değişim hakkı orijinal veya yan sanayi olarak da belirtilebilir. Poliçede farklı ayrıntı ve hususlar olabilir. Bu nedenle araç sahiplerinin kasko yaptıracağı sigorta firmasını doğru seçmesi sonradan sürprizlerle karşılaşmaması için önemlidir. Dolayısıyla trafik sigortası ile cam değişimi bağlı olunan sigorta kapsamına göre değişmekle birlikte genel olarak kasko bu değişimden etkilenmez. Bazı sigorta şirketleri yılda bir defa bazıları ise yılda birkaç kez cam değişimi için teminat sağlayabilir.

Kaskodan Cam Değişimi Kaç Gün Sürer?

Tüm sigorta ve kasko firmalarının poliçe şartları farklıdır. Dolayısıyla araç ile ilgili işlemlerin gidişatında seçtiğiniz sigorta şirketinin önemi büyüktür. Cam tamiri, değişimi veya montajı gibi konular arabanın marka modeline göre de değişiklik gösterebilir. Ortalama bir ile on beş gün arasında değişen cam değişimi süreci aracın hangi cam kısmının değişeceği ile de yakından ilgilidir.

Aracı güven altına almak için yapılan sigorta sözleşmelerinde kişiye özel fiyat çıkması normaldir. Aracınıza ücretsiz cam değişimi yaptırmak istediğinizde bu hizmeti sunan pek çok sigorta karşınıza çıkar. Bu sigorta şirketlerini tek bir platform üzerinden inceleyerek size en uygun kasko sigortasını tercih edebilirsiniz. Sigortayeri aracılığıyla aracınızı ve kendinizi güvence altına alabilir, dilerseniz aklınızdaki sorular için Sigortayeri'nden hizmet talep edebilirsiniz.