Elektrikli Araç Sigorta İşlemlerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Kasko Sigortası

Dünya genelinde 2032'ye kadar hibrit araç kullanımında hedef yüksek olurken araçların yarısını karşılığı düşünülmektedir. Günümüzde, elektrikli araçların kullanımının artması sigorta ya da kasko şartlarına bazı yeni düzenlemeleri de gündeme getirmiştir. Elektrikli araç sigortası, bu kapsamda kullanım tipi olarak ekstrem koşulları sağlaması açısından kritiktir. Fosil yakıtla çalışan araçların aksine elektrikli araç; güç kablosu, batarya-pil gibi parçaların poliçeye eklenmesini içerir. Elektrikli araç sigortasının klasik poliçenin üzerine ek teminatlarla ya da baştan oluşturulan teminatlarla özel bir hal alması araç sürücülerin de dikkatini çektiği noktalardır.

Elektrikli Araç Sigortasının Ana ve Ek Teminatlarının Kapsamı

Yenilenebilir enerji kaynaklarının araç tasarımlarına entegrasyonunda temel amaç çevre kirliliğinin engellenmesidir. Elektrikli tasarımların da aynı zeminde fosil yakıtlara göre çevreyi kirletmemesi markaların yönelimlerini şekillendirir. Bu doğrultuda, trafik akışında yerini alan bu araçların da trafik sigortalarının yapması zorunludur. Elektrikli araç sigortası dahilinde aracın trafiğe çıkabilmesi için ana teminatlar, klasik araçlarla aynı maddelere sahiptir. Elektrikli araç sigortasında ana teminatlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Çarpma, düşme, devrilme ve diğer istenmeyen koşullar
  • Elektrikli ya da klasik araçlarla çarpışma
  • Çalınma ve yanma durumu
  • 3. kişiler tarafından kötü niyetli gerçekleştirilen ve zarara neden olan durumlar

Tüm bunlarla birlikte poliçede yer alan diğer ek teminatlar ise aşağıdaki gibi düzenlenebilir:

  • Deprem, sel ve su baskını, toprak kayması, dolu, yıldırım, dolu gibi doğal afetler
  • Mevcut kilit sisteminin değişikliğe uğraması
  • Yetkisi bulunmayan kişiler tarafından aracın çekilmesi
  • Elektrikli araç sigortasında dikkat çeken yanlış akaryakıt dolumu (bazı araçlarda elektrik ve benzin yakıtı aynı anda devrede olabilir, eğer araç %100 elektrikli ise 'hatalı akaryakıt dolumu' devreye girebilir)
  • Kötü niyetli hareketler olarak adlandırılan grev, kargaşalık, halk hareketleri, lokavt ve terör gibi olayların verdiği zararlar
  • Orijinal cam değişimi teminatı
  • Hasarsızlık indiriminin varlığında koruma
  • Hayvanların kısmi ve tamamen vereceği hasarlar
  • Kişisel eşyaların korunmasına yönelik teminatlar
  • Ferdi kaza teminatları
  • Araç anahtarının ele geçirilmesinin devamında aracın çalınması sonucunda oluşan zararlar
  • Artırılmış Mali Sorumluluk Sigortası
  • Elektrikli araç sigortasına özgün olan limiti olmayan en yakın şarj istasyonuna aracın çekilme durumu ( bu maddenin poliçede yer alabilmesi için %100 elektrikli motora sahip olması gerekmektedir.)
  • Hukuksal koruma teminatı
  • 0 km araçlara özel anahtar teslim değerine göre ödenmesini vadeden eskisi yerine yenisi teminatı

Elektrikli Araç Sigortası Yaptırılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu araçların teknolojik tasarımları ve akaryakıt tüketimli olmaması elektrikli araç trafik sigortalarında risklere yönelik poliçeleri oluşmasına zemin hazırlar.da Bu araçların arıza ve parça değişim şartlarının diğer araçlara göre fazla olması maliyet noktasında da araç sürücüsünü zorladığı görülür. Bu nedenle, ana teminatlar dışında bazı teminatları poliçeye eklenmesi sigorta şirketleri tarafından tavsiye edilir. Elektrikli araç sigortası yaptırırken aşağıda belirtilen kriterlere dikkat edilebilir:

  1. Batarya/Pil Teminatı: Üretici firmalar batarya parçasını araç kiralama ya da satın alma şeklinde tasarlayabilir. Bu kapsamda, bazı üretici firmalar kiralama usulü bataryayı takmış ise araç sahibinin sigortalamasını isteyebilir. Diğer bir taraftan, firmanın kendisi de ilave bir maliyet çıkartmaksızın kendisi de onarımını yapabilir ya da değiştirebilir. Bu konuda, bazı poliçe içerikleri kiralama usulü olan batarya durumunu teminat dışı bırakabilir. Poliçe teminatları düzenlenirken sigortalının bu durumu düşünerek teminat içeriğine eklenmesini talep etmesi gereklidir. Poliçenin de bu şekilde düzenlenmesi elektrikli araç sigorta fiyatlarını yakından ilgilendirir.
  2. Güç Kablosu Teminatı: Elektrikli aksamla tasarlanan araçlarda en önemli detay, şarj işlemini sağlayacak güç kablolarıdır. Şarj işleminin gerçekleşmesi için güç kabloların prize takılması temel bir koşuldur. Elektrikli araç sigortasında da bu kriter sigortalı açısından önemli bir yer kaplar. Sigortalının yaşadığı alanın bahçeli bir ev olması ya da garajının şarj edilebilir şekilde dizaynının olması bazı olumsuzlukları bertaraf etse de her zaman bu konfor sağlanamayabilir. Ayrıca, kabloların sürekli araç ile beraber olması bazı negatif durumları da oluşturabilir. Sokakta aracı şart etmek zorunda kalınırsa kabloları bir alana sığdırmak hiç de kolay olmayabilir. Sokakta şarj sırasında başka araçların ya da kişilerin geçiş güzergahında olması tehlike unsurları da oluşturur. Bununla birlikte, şarj kablolarına takılıp düşme, yaralanma ve hatta ölüm riski ile karşı karşıya kalınabilir. Aşınmış kablolardan meydana gelebilecek elektrik çarpması gibi durumlar yine hayat riski oluşturabilir. Elektrikli araç sigortası kapsamına güç kablosu teminatının alınması tüm bu risklere karşı güvence sağlar.
  3. Fiyatlandırma Politikası: Araç sahiplerinin sigorta çeşitlerini gözden geçirirken uygun ya da pahalı gördüğü poliçelerin içeriği önemlidir. Aracın iç ve dış tasarımı ile uyumlu bir poliçe seçimi doğru elektrikli araç sigortasına işaret eder.
     

Elektrikli Motor Sigortası Şartları Nelerdir?

Elektrikli araç çeşitlerine bakıldığında otomobil, kamyonet ve motorlu taşıtlar öne çıkar. Elektrikli araç sigortası genel kapsamda temel şartlara sahipken motor ve motorlu bisikletlerde bazı kıstaslar yer alır. Elektrikli motor sigortasında ana ve ek teminatların poliçeye girebilmesi için taşıtların bazı standartlara sahip olması gerekir. 50 CC altı motorlar, gerek motorlu taşıtlar vergisinden gerekse zorunlu elektrik araç sigortasından muaf tutulur. Diğer bir taraftan, hızını saatte 25 kilometreye çıkarabilen ve gücü kesilen motorlarda bu kriterler arasındadır. İlave olarak, en fazla 0,25 kw azami güce sahip motorların tecili, ehliyet ve sigorta gereksinimi doğmaz. Ayrıca, elektrikli bisikletlerde pedal çevirmeye ara verilince gücü kesiliyorsa araçların tecil yapma zorunluluğu ortadan kalkar. Hızlanma kapasitesi 45 km hıza ulaşırsa tüm araç sahiplerinin plaka alması gerekirken ehliyet alması da gerekir. Bu hıza çıkan araçların elektrikli araç sigortası da yapması gündeme gelir.

Elektrikli Araç Kasko Fiyatları Değişkenlik Gösterir Mi?

Trafik güvenliğinin sağlanması açısından zorunlu elektrikli araç trafik sigortası ile karşı tarafın hasarı teminat altına alınır. Bu paralellikte, elektrikli araç kaskosu ile sigortalı da kendi hasarlarını karşılama imkanı yakalar. Elektrikli araç sigortasında olası bir kaza riskine karşı tedbir seviyesini nasıl yükseltiyorsa düzenli kasko yaptırmak da aynı durumu araç sahibi için destekler. Kasko teminat içerikleri araç çeşidine göre farklılık göstereceği için sigortalının talepleri birincil olarak önem kazanır. Her yıl düzenli olarak yenilenen kaskolar hasarsızlık indirimi de kazanarak bir sonraki yıl indirimli kasko ödeme şansını yakalar. Burada elektrikli araç kasko fiyatlarını etkileyen hususlar arasında özel parçaların maliyet değerleri, batarya teknolojisi, onarım ve tamir sürecinde eğitimli personel desteği göz önüne alınır. İleri teknolojili araçların indikatörleri maliyetin katlanmasını önceden haber verir. Örneğin; arızaların iç kısımdan yanmalı motor kapasitesine sahipse benzerlerine kıyasla %30 daha masraflı olduğu uzmanlar tarafından dile getirilir. Bir kaza durumunda yüksek iş gücü ve uzun zaman harcayan küçük arızalarda dahi büyük masrafları karşılayarak sigortalının bütçesini korur.

En İdeal Elektrikli Araç Sigortası Sigortayeri'nde

Hibrit/elektrikli araç sigortası Türkiye'de üretimi gerçekleştirilen markalarla sonuç odaklı hizmet vermektedir. Bu markaların parça-servis probleminin olmaması elektrikli araç sigortası kapsamında prim ödemelerini de pozitif etkiler. Ancak, elektrikle çalışan araçların sınırlı olması servis noktasında parça bulunmasını zorlaştırabilir. Tanınmış ve pazar payı yüksek markaların birkaç serisinin ağırlıklı olarak tercih edilmesi elektrikli araç sigortasında da prim ödemelerini yukarı yönlü arttırabilir.

Tüm bunlar ışığında; yeni nesil araç tipi olarak nitelendirilen elektrikli bir modele sahipseniz Sigortayeri'nin tecrübeli kadrosu ile avantajlı teklifleri öğrenebilirsiniz. Öncü sigorta firmaları arasında iletişimi sağlayan Sigortayeri; ihtiyaçlarınıza göre elektrikli araç sigorta poliçenizi belirlemenize destek olur, devamında düzenlediğiniz poliçenizi tek tıkla satın alabilirsiniz.