İkinci El Araçlarda Kasko Sigortası: Nelere Dikkat Edilmeli?

Kasko Sigortası

Araç kasko sigortası; hem sıfır hem de 2. el araçlar için yaptırılır. Araç sahibini olası bir kazada yüklü masraftan koruyarak bütçesine katkı sağlar. Zorunlu bir sigorta olmamakla birlikte sürekli şehir trafiğinde olan araç sahiplerinin mutlaka yaptırması önerilir. Sadece sıfır araçlarda değil ikinci el araçlarda da kasko yapılır. Kasko yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler arasında ikinci el araç sigortası yaptırmak için aracın güvenli sürüş şartlarını karşılayacak şekilde bakım ve onarımının yapılmış olması yer alır. Her ne kadar aracın daha önce sigortası olsa da araç el değiştirdikten sonra sigortanın belirli bir süre içinde yenilenmesi gerekir. Bu süre içinde ise aracın kaza yapması durumunda eski sigorta poliçesi kullanılır.

İkinci El Araç Sigortası Yaptırmak için Bir Süre Var mı?

İkinci el araç sigortası yenileme süresi 15 günle sınırlı olduğundan aracı alan kişinin bu süre içinde sigortayı yenilemesi gerekir. Eski poliçe 15 gün boyunca devam eder. Bu sürede yeni araç sahibi herhangi bir ödeme yapmak zorunda değildir. 15 gün içinde araç herhangi bir kazaya karışırsa ya da hasar görürse eski poliçede geçerli olan şartlar uygulanır. İkinci el araç sigorta süresi geçmeden kaskoyu kendi üzerine alan ikinci el araç sahipleri, olası kaza ya da hasar durumunda hasar bedelini sigorta poliçe kapsamları dahilinde sigorta firmalarından tazmin edebilirler. İkinci el araç sigortası yapmadan trafiğe çıkmamak, aracı olası risklere karşı güvene almak özellikle günümüz trafik koşullarında oldukça önemlidir.

İkinci El Aracını Satan Kişinin Sigortası İptal mi Olur?

İkinci el araç sigortası 15 gün süreyle geçerlidir. Aracın eski sahibinden yeni sahibine devredilmesiyle süre başlar. 15 gün boyunca araç sigortası devam ettiğinden bu arada aracı alan kişi sigorta teklifleri alarak 15 gün içinde aracına ikinci el araç sigortası yaptırabilir. Bununla birlikte aracın eski sahibi aracını sattığını belgeledikten sonra satış sonrasına denk gelen ödenmiş primlerini geri alabilir. İkinci el araç sigortası bakiye prim hesaplaması kullanılmamış gün sayısına göre yapılır. 15 gün süre hem eski araç sahibi hem de yeni araç sahibi mağdur olmasının önüne geçen bir süredir.

 

İkinci El Araçlara Kasko Genel Şartları Nelerdir?

Kasko isteğe bağlı bir sigorta çeşididir. Dolayısıyla araç sahibi kendi bütçesine ve ihtiyacına göre farklı paketlerden birini satın alarak aracını güvene almak isteyebileceği gibi yaptırmayı tercih de etmeyebilir. Sigorta firmalarının sunduğu cazip teklifler bütçeden dolayı ikinci el araç sigortası yaptırmak istemeyenlere kolaylık sağlar. İkinci el araç sigortası için aracın bakımının yaptırılmış olması önemlidir. İkinci el araç sigortası olarak kasko genel olarak dar, standart, genişletilmiş ve tam kapsamlı olmak üzere 4 başlık altında değerlendirilebilir.

  • İkinci El Araç Sigortasında Dar Kasko; sadece aracın diğer bir motorlu araçla çarpışması sonucu oluşan hasarları karşılar.

  • İkinci El Araç Sigortasında  standart Kasko; çarpma, çarpılma, çalınma, yanma ve çalınmaya teşebbüs etme sırasında oluşan risklere karşı yapılır.
  • İkinci El Araç Sigortasında Genişletilmiş Kasko; Standart poliçelerin teminat altına aldığı teminatların yanı sıra su baskını, sel gibi ek teminatlar genişletilmiş Kasko’nun teminatı altındadır.
  • İkinci El Araç Sigortasında Tam Kasko; Araç sahibini her türlü riske karşı teminat altına alan poliçe türüdür.

Dolayısıyla sıfır ya da ikinci el araç fark etmez araç sahipleri yukarıdaki türlerden biriyle olası hasarların poliçe kapsamı dahilinde tazmini konusunda sigorta şirketlerinden destek alırlar.

İkinci El Kasko Değeri Nedir?

Kasko araç değer listesi, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin aylık yayınladığı listedir. İkinci el araç sigortası yaptırırken kullanılan bir listedir. Aracın hem sıfır hem de 2.el araç Kasko değeri hesaplama işlemi aşağıdaki kriterlere göre yapılır.

  • Aracın markası,
  • Aracın model yılı,
  • Aracın modeli,

Araç sıfırsa aracın Kasko değeri için satıcı firmaların fiyat listeleri dikkate alınır. İkinci el araç sigortası yapmak için ise araç sahipleri yukarıdaki veriler üzerinden hesaplama yapabilirler. Aylık olarak güncellenen araç değer listesi üzerinden Kasko yaptırmak isteyen ikinci el araç sahiplerinin araçlarını sigorta ettirdikleri bedelle aracın rayiç bedeli arasında fark olmamasına dikkat etmeleri önemlidir. Bununla birlikte varsa araç aksesuarlarını da poliçeye ekletmeleri önerilir. İkinci el araç kasko değer listesi son 15 yıla ait araçları içerdiğinden bazı araç modelleri listede yer almayabilir. Aracın listede yer almaması durumunda ise ikinci el araç sigortası için sigorta firmasıyla doğrudan görüşmek yerinde olur.

 2. El Araç Sigorta Fiyatları

Kasko fiyatları aracın modeline, markasına, üretim yılı, kilometresine ve hasar geçmişine göre değişebildiği gibi seçilen poliçeye göre de değişir. Sıfır araçlarda satıcı firmanın listesi baz alınırken ikinci el araç sigortası yaptırmak isteyenler online platformlar üzerinden rahatlıkla Kasko sigortası nasıl hesaplanır sorusunun cevabını bulabilirler. Bununla birlikte daha önce ikinci el araç sigortası yaptırmış ve 1 yıl boyunca sigortaları bozulmamış olanlar belirli oranlarda hasarsızlık indiriminden de faydalanabilirler. Dolayısıyla çok fazla değişkeni olduğundan tek bir bedelden söz etmek mümkün değildir. Araç sahipleri; dar, standart, genişletilmiş ya da tam seçeneklerden birini seçebilecekleri gibi ek teminatlarla da özel planlı poliçeleri oluşturarak ikinci el araç sigortası yaptırabilirler.

Bütçenize Uygun İkinci El Araç Sigortası için Sigortayeri Yanınızda!

İkinci el araç sigortası yapmak araç ve araç sahibini risklere karşı maddi olarak koruyan bir durumdur. Araç sahipleri firmaların sunduğu online kasko teklifi üzerinden aşağı yukarı Kasko bedeli hakkında fikir sahibi olurlar. Sigortayeri zengin tedarikçi portföyü ile birden fazla sigorta firmasının fiyatlarını tek ekranda göstererek araç sahiplerinin bütçe ve ihtiyaçlarına göre seçim yapmasını kolaylaştırır. Türkiye’deki lider sigorta şirketlerinin 2.el araç kasko fiyatları arasından en iyi teklifleri değerlendirerek istediğiniz sigorta paketine sahip olmak için Sigortayeri’ni ziyaret edebilirsiniz.