Kasko Sigortası Nedir? Kasko Neleri Karşılar?

Kasko Sigortası

Motorlu araç sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilen kasko poliçesi, hasar ve kaza riskine karşı koruyucu bir tedbirdir. Araç sahibini güvence altına alma özelliğine sahip olan bu hizmet, kullanıcısına maddi anlamda büyük avantaj sağlar. Yapılması zorunlu olmayan bir uygulama olmasına rağmen kasko ülkemizde pek çok araç sahibi tarafından tercih edilir. Doğrudan araç sahibine mali destek sağladığı gibi karşı tarafta meydana gelen hasarın trafik sigortası limitini aşan kısmını da İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı ile karşılama özelliğine sahiptir.

İsteğe bağlı olarak yapılan bu sigorta türünün birbirinden farklı seçenekleri bulunur. Bu seçeneklere poliçe adı verilir. Poliçeler 1 yıllık süreyi kapsar. İsteğe bağlı olarak her yıl yenilenmesi gerekir. Zorunlu trafik sigortası ile kıyaslandığında tamamen farklı bir yapıya sahiptir. Çünkü zorunlu trafik sigortası 3. şahısları kapsayan bir yapıya sahiptir. Poliçe ise nitelik olarak sadece araç sahibini korur. Farklı riskleri güvence altına alma konusunda araç sahibine büyük kolaylık sağlar.

Poliçe yapılırken aracın yaşı göz önünde bulundurulur. 10 yaşından büyük motorlu araç sahipleri poliçe alırken birtakım zorluklar ile karşı karşıya kalabilir. Sigorta şirketi tarafından uygulanan politikaya bağlı olarak bu alanda zaman zaman çeşitli iyileştirmeler yapılır. Poliçe içerisinde belirtilmediği müddetçe bu sigorta sadece yurt içinde geçerlidir. Yurt dışına yapılacak olan seyahatler sırasında yaşanacak kazalarda poliçeden faydalanmak mümkün değildir.

Kasko Nedir?

Kasko; çarpma, çalınma, çarpışma ya da yanma gibi durumlarda ana teminattan faydalanarak aracı maddi açıdan koruma altına alan bir uygulamadır. Bu hizmet "Kara Araçları Kasko Sigortası" adı ile de anılır. Bu hizmetten faydalanmak için araç herhangi bir yaş sınırına tâbi değildir. Sigortalı kişinin beklentilerine bağlı olarak şekillenebilir. Araç sahiplerine pek çok alanda avantaj sağlar. Aracına bu uygulamayı yaptırmayan kişilere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmadığından bu durum sürücülere esneklik sağlar. Kasko sigortası araçta meydana gelebilecek her türlü hasarı ödeyebilecek niteliğe sahiptir. Yüksek maliyetli hasarların da kolaylıkla giderilmesine yardımcı olur ve bu açıdan sürücüyü ekonomik anlamda güvenceye alır.

Araca yapılan poliçeden faydalanmak için primin ilk taksidinin ödenmesi gerekir. Prim ya da peşinat ödenmezse poliçeden faydalanmak mümkün değildir. Olası bir kaza sonrasında sigorta şirketi en fazla 45 gün içerisinde ödeme yapmak zorundadır. Bu süre ekspertiz raporunun hazırlanarak sigorta şirketine sunulması ile başlar.

Kasko Sigortası Genel Şartları Nelerdir?

Satın alınan poliçe çeşidine bağlı olarak kasko genel şartları kendi içerisinde farklılık gösterir. Bu nedenle poliçe satın alırken içerisinde yer alan genel şartların neler olduğuna dikkat etmek gerekir. Bu sigorta çeşidi genel anlamda aracı afet, hırsızlık ya da kazalara karşı korur. Ayrıca yanma, çalıntı, çarpılma ya da çarpma gibi durumlar da yine genel sigorta kapsamı içerisinde değerlendirilir. Devlet tarafından yetkilendirilmiş olan T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı sigorta şartlarını belirleme konusunda yetkili makamdır. Sigortanın genel şartlarından bazıları şunlardır;

  • Sigortanın kapsamı ve konusu,
  • Yaşanan coğrafi konum,
  • Ek primden faydalanarak alınan ek teminatlar,
  • Aracın sahip olduğu hasar durumu,
  • Aşkın ve eksik sigorta,
  • Poliçenin başlangıç ve bitiş tarihidir.

Kasko Neleri Karşılar?

Kasko araç sahibine pek çok konuda teminat sağlar. Bu teminatlardan bazıları şunlardır;

  • Araç park halindeyken zarar görürse sigorta tüm tamir işlemlerini karşılar.
  • Trafikte seyir halindeyken düşme, yuvarlanma ya da devrilme sonucu oluşan hasarları gidermeye yardımcı olur.
  • Yaşanan hırsızlık sonrası araç sürücüsüne destek sağlar.
  • Araç patlaması ya da yanması sonrasında oluşan hasarı gidermeye yardımcı olur.
  • Kaza sonrası yolda kalınması halinde çekici çağrılmasına kolaylık sağlar.
  • Karşı tarafa verilecek olan zararın ödenmesinde avantaj sağlar.
  • Araç yetkisiz kişiler tarafından çekildiğinde devreye girerek sürücüye destek olur.
  • Terör, enflasyon, anahtar kaybı ya da kötü niyetli hareketler sonrası oluşan zararı giderir.
  • Kayıp - çalınma gibi bir durum oluşması halinde araç sürücüsüne teminat sağlar.

Araç Kasko Değeri Nasıl Hesaplanır?

Kasko fiyatı sorgulama işlemi yapılırken birtakım verilere gereksinim duyulur. Bu veriler sigorta primlerini doğru bir şekilde hesaplama açısından oldukça önemlidir. Aracın üretildiği yıl, model, tür ve marka değer hesaplama işleminin olmazsa olmaz kriterleri arasında yer alır. Kasko fiyatları her yıl değişiklik gösteren bir değere sahiptir. Yaşı büyük ya da daha önce herhangi bir kazaya karışmış olan araçların sigorta primleri daha yüksek olur. İkinci el piyasasında satışı fazla olan araçların prim değerleri de yine sıfır modellerden farklı şekilde hesaplanır. Sıradan bir otomobil ile motosiklet kasko değeri birbirine denk değildir. Araç sahibinin yaşı gibi farklı unsurlarda değer hesaplamada etkili faktörler arasında yer alır.

Kasko Neleri Kapsamaz?

Bazı özel durumlarda sigorta şirketleri araç sahibine herhangi bir ödeme yapmayabilir. Bu durumlardan bazıları şunlardır;

  • Cam ya da kapının açık unutulması sonucu ortaya çıkan çalınma,
  • Deneme sürüşü yapmak bahanesiyle araç anahtarını isteyen kötü niyetli insanlara anahtar teslimi yapmak ve aracın çalınması,
  • Kontak anahtarının üzerinde unutulması sonucu araç çalınması,
  • Otopark görevlilerine anahtar teslimi sonrasında aracın çalınmasıdır. Araç sürücüsünün ihmalinin var olduğu uygulamalarda sigorta şirketi poliçe sahibine herhangi bir ödeme çıkarmamaktadır.

Genişletilmiş Kasko Nedir?

Genişletilmiş kasko, klasik poliçeden farklı olarak daha kapsamlı bir yapıya sahiptir. Standartların üzerinde bir koruma sağlayan bu sigorta çeşidi araç sahibine geniş koruma sağlar. Her sürücünün ihtiyacına yanıt veren bir poliçe seçeneği bulunur. Anahtar kaybı, cam değişimi, yol yardımı, çekici hizmeti, yetkili servis, asıl anahtar kaybı, eskime payı düşmeme ya da acil sağlık ambulans ek hizmetleri genişletilmiş sigorta kapsamı içerisinde yer alır. Sürücü bu sayede yolculuk esnasında güvenle seyahat eder.

Kasko Nasıl Yapılır?

Kasko işlemi yaptırabilmek için öncelikle kasko teklifi almak gerekir. Bu işlem esnasında sizden istenen verileri doğru bir şekilde belirtmeniz gerekir. Böylece size en uygun olan poliçe seçeneğine daha kolay bir biçimde ulaşabilirsiniz. Kasko işlemi geçmiş yıllarda sadece acenteler üzerinden gerçekleştirilirken günümüzde bu işlemler için internetten de sıklıkla faydalanılır. Yapılacak olan poliçeler e-devlet üzerinden rahatlıkla görüntülenebilir. Bu sayede araç sahibi sürekli olarak yanında evrak taşıma derdinden kurtulmuş olur. Yeni yapılan poliçeler dışında eski poliçelerde yine e-devlet üzerinden görüntülenebilir. Bu hizmetten faydalanmak için T.C numarası ve araç plakasına gereksinim duyulur.

Kasko Fiyatları Neye Göre Değişir?

Kasko fiyatları sunulan hizmetin kapsamına bağlı olarak kendi içerisinde değişkenlik gösterir. Her yıl artmakta olan araç fiyatları ve yedek parça ücretleri de fiyat artışı üzerinde etkili olan unsurlar arasında yer alır. Bu nedenle kasko satın alırken fiyat performans dengesine dikkat etmek gerekir. Hem uygun fiyatlı hem de geniş kapsamlı bir poliçe arıyorsanız Sigortayeri sizin için oldukça ideal bir sitedir. Sigortayeri web sitesi üzerinden aracınıza en uygun olan kasko tekliflerine hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşabilirsiniz. Size özel olarak sunulan en uygun kasko fiyatlarını ve poliçe kapsamını karşılıklı biçimde değerlendirerek dilediğiniz poliçeyi güvenli bir şekilde online olarak satın alabilirsiniz.