Trafik Sigortası

Taşıt trafiğinin olduğu bölgelerde, kaza sonrası oluşacak hasarların maliyeti sürücülerin en büyük endişelerinden birisidir. Bu endişenin giderilmesi için oluşturulan trafik sigortası, kusurlu araç sahiplerinin maddi sorumluluklarını giderme imkanı sunar. Türkiye'deki en yaygın sigortalardan biri olan trafik sigortası "Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası" olarak da bilir. Motosiklet, kamyon, otomobil gibi tüm karayolu taşıtlarını kapsayan sigorta, "zorunlu trafik sigortası" olarak kanunda yer bulur ve trafiğe çıkan her araç sahibinin yaptırması gerekir. Trafik sigortası yaptırmanın en kolay yolu sigortayeri.com’dan geçer! 7 gün 24 saat müşteri temsilcilerine ulaşabileceğiniz ekibimiz sizi Türkiye’nin en iyi sigorta şirketleri ile buluşturur. Hemen şimdi Sigorta Yeri avantajları ile güvenilir sigorta şirketlerden online olarak teklif alabilir, seçiminizi hızlı ve kolayca tamamlayabilirsiniz.

Trafik Sigortası Nedir?

Karayolu trafiğine çıkan tüm taşıtların yaptırması gereken araç sigortası, kanunlar gereği zorunludur. Her araç için belirlenen sigorta koşulları ise birbirinden farklıdır. Motosiklet sigorta fiyatları ile otomobil sigorta fiyatları değişkenlik gösterir. Zorunlu trafik sigortası aracın herhangi bir kazaya karışması olasılığında; kişilerin sağlık giderleri, maddi hasar, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 ana teminatı vermektedir. Ancak tüm bunlar, yapılan poliçe limitine ya da zarar görenlerin haklılık payına göre göre farklı oranlarda hesaplanır ve bu oran doğrultusunda karşılanır. Ancak %100 hatalı araç sürücüsünün kaza sonrası masraflarını üstlenmez. Mağdur tarafın masraflarını üstlenir. Trafik sigortası manevi tazminat taleplerine de yanıt vermez.

Trafik Sigortasının Sağlamış Olduğu Avantajlar Nelerdir?

Araç trafik sigortası kusurlu olan araç sahibinin maddi sorumluluklarından kurtulmasını sağlar. Karşı tarafın aracında meydana gelen maddi hasarlar sigorta kapsamında karşılanır. Bununla birlikte karşı tarafta oluşan bedensel hasarlar da trafik sigortası kapsamında ele alınır. Kaza sonrasında ölüm veya yaralanma gibi ciddi durumlar ortaya çıktığında kusurlu sürücünün mükellef olduğu masraflar araç sigortası kapsamında ödenir. Kusurlu olan şoförün ödemesi gereken tutarların pek çoğu kabahat oranına bağlı olarak sigorta tarafından karşılanır.

Trafik sigortası yaptırma bir mecburiyet olarak sürücülerin karşısına çıkar. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmamış bir araç sürücüsü, trafikte polisler tarafından tespit edilirse cezaya tâbi tutulur. Aynı zamanda trafikten men cezası yiyen sürücüler bir hayli güçlükle uğraşmak zorunda kalır. Bu nedenden ötürü hem trafiğe çıkan sürücüler hem de kendi bütçenizi düşünerek mutlaka sigorta yaptırmanız gerekir. Zorunlu trafik sigortası sorgulama ile poliçenizin durumunu tespit ederek olası cezaları önlemeniz mümkündür.

Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

Trafik sigortasının teminatları ve limitleri Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir. Bu teminatların hepsi tüm sigorta şirketlerinde aynıdır. Ödeme şekli ve fiyatlar ise sigorta şirketlerine göre farklılaşıyor. Genel olarak bakıldığında zorunlu trafik sigortası şu masrafları karşılar:

  • Bir trafik kazası sonrasında karşı tarafın zararlarının maddi karşılığı,
  • Dükkan, ev ve benzeri gibi üçüncü kişilere ait olan mallara verilen hasarların maddi karşılığı,
  • Kamuya ait mallara kasten olmadan zarar verilmesi durumunda oluşan zararlar,
  • Kaza esnasında yaralanan kişilerin hastane masrafları,
  • Kaza sonucu vefat eden kişilerin defin işlemleri ile birlikte onlara bakmakla yükümlü olan kişilerin masrafları,
  • Kazada yaralanan kişilerin belirli bir süre veya süresiz olarak çalışamaz hale gelmesi durumunda ekonomik gelirin azalması söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda hem çalışamaz hale gelen kişilerin hem de o kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin giderleri sigorta kapsamında karşılanır.
  • Kaza sonucu kişi kusurlu değil ise ve karşı taraf buna itiraz ederek dava açıyorsa avukatlık ücretleriniz sigorta tarafından karşılanır.

Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Trafik sigortası ve kasko tamamen farklı riskleri teminat altına alır. Bir kaza sonrasında karşı tarafın zararını trafik sigortası karşılarken kasko, kaza yapan tarafın zararlarını karşılar. Kasko isteğe bağlı olarak yapılırken trafik sigortası mecburidir.

Trafik Sigortasında Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Zorunlu trafik sigortası poliçe süresi zarfında araçların herhangi bir kaza yapmaması, hasara uğramaması halinde gelecek diğer poliçe dönemlerinde belirli oranda indirim uygulanır.

Sürücüler için belirlenen 7 adet basamak vardır. Her poliçe döneminde sürücülerin basamağı değişir ve bu basamaklar doğrultusunda indirim uygulanır. İlk kez trafik sigortası yaptıracak bir sürücü 4. basamakta yer alır. Poliçe süresince herhangi bir kaza, hasar gibi durumlarla karşılaşmayan sürücü 5. basamağa yükselir ve basamak yükseldiği için belirlenmiş olan hasarsızlık indiriminden faydalanır. Sürücü herhangi bir kaza yapması durumunda ise 3. basamağa geriler ve eğer poliçede buna bağlı maddeler var ise fazladan prim de ödeyebilir. Hasarsızlık indirimi bu esaslara bağlı olarak her poliçe dönemi sonunda güncellenir.

Hasarsızlık indirimi poliçe üzerinden sürücüleri ödüllendiren bir sistem olarak karşınıza çıkar. Genellikle 1 yıllık poliçe döneminde hasar olmaması sonucunda trafik sigortası üzerinde belirli bir oranda hasarsızlık indirimi uygulanır. Bu indirim oranı aracın yaşına, markasına, modeline göre değişkenlik gösterir. Uygulanacak indirim oranı sigorta şirketi ile yapılan anlaşmaya göre de değişir. En uygun tekliflere Sigorta Yeri aracılığıyla ulaşmanız mümkün!

Trafik Sigortası Yaptırmayan Sürücüler İçin Yaptırım Var mı?

Zorunlu sigorta kapsamında yer alan trafik sigortasını yaptırmayan sürücüler çeşitli cezalar ile karşılaşır. Bu cezaları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Sigortasını zamanında yaptırmayan sürücüler poliçelerindeki - herhangi bir kaza yapmasalar dahi - indirim şansını kaybeder.
  • Poliçenin zamanında yaptırılmaması veya yenilenmemesi durumunda gecikilen her ay için %5 oranında ceza uygulanır.
  • Trafik sigortası bulunmayan bir araç ile trafiğe çıkmanız ve bunu polislerin tespit etmesi aracın çekilmesine neden olur. Çekici ile çekilen araçlar trafikten men edilir ve sürücü sigortasını yaptırana kadar aracını teslim alamaz. Bu durumda sürücü hem çekici ücretini hem de otopark ücretini kendini cebinden öder.

Bu gibi cezalara maruz kalmamak için trafik sigortası sorgulamanızı E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Ayrıca, sigortayeri.com “Vade Hatırlatıcım” özelliği ile trafik sigortanızın vade takibini sizin için yapmaktadır. Vade tarihiniz gelmeden tekliflerinizi çalışır; iletişim tercihiniz doğrultusunda e-posta, telefon ya da SMS aracılığıyla sizinle paylaşır. Size ise bu teklifleri değerlendirmek kalır!

Trafik Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kişiler kendileri ve araçları için en uygun trafik sigortası seçiminde bulunarak trafiğe rahatlıkla çıkabilir. En uygun sigorta seçimi için belli başlı faktörlere dikkat etmek gerekir. Bu faktörleri şöyle açıklamak mümkündür:

  • Trafik sigortası yaptırmadan önce doğru bir sigorta şirketi seçilmesi önemlidir. Seçmiş olduğunuz sigorta şirketine verdiğiniz bilgilerin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olmalısınız. Poliçenizi oluşturduktan sonra aracınızın markası, modeli, kullanım şekli ile ilgili verdiğiniz bilgileri kontrol etmelisiniz.

 

  • Hazırlanan poliçeyi dikkatlice okumalısınız. Trafik sigortaları 1 yıl boyunca geçerlidir ve 1 yıl sonrasında yenilenmesi gerekiyor. Sigortanın başlangıç ve bitiş tarihine bakarak ilerleyen döneminizi ona göre planlamalısınız. Poliçenin her sayfasını detaylı okuyarak imzalamalı aklınıza takılan soruları yetkili kişilere sormalısınız.

 

  • Trafik sigortanızın neleri kapsadığını net biçimde öğrenmelisiniz. Sigorta teminatı dışında kalan konuların, genel ve özel şartların neler olduğunu; poliçede hangi güvencelerin olduğunu bilerek hareket etmek ileride oluşması muhtemel sorunların önüne geçebilirsiniz. ek güvence için ödenmesi gereken ücreti sorarak bilgi alabilirsiniz. Poliçedeki detayları inceleyerek sigortanızın her detayı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

  • Trafik sigortanızdaki hasarsızlık indirimi size ekonomik açıdan fayda sağlayabilmektedir. Aracınız hiç kaza yapmamış ise hasarsızlık indirimi sayesinde ödemeniz gereken sigorta primleri azalabiliyor. Aracınızı hasarsız kullandığınız süre uzadıkça kazanacağınız hasarsızlık indirimi de artacaktır. Hazırlanan sigorta poliçesinde hasarsızlık indirimin uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmelisiniz.

 

  • Trafik sigortanızı yenilemek ve poliçe ücretini ödemeyi unutmamanız önemlidir. Sigortanızın bitiminden sonraki ilk iş gününde sigortanızı yeniletmeniz gerekiyor. Yeniletmemeniz halinde her ay belirli oranda cezaya tabii tutulursunuz. Hangi sigorta şirketini seçmiş olursanız olun Hazine Müsteşarlığı’nın belirlemiş olduğu tazminat ve güvence tutarlarına uymakla yükümlü olursunuz. Sigorta Yeri avantajları ile hızlı ve etkin şekilde en iyi teklifleri alıp trafik sigortanızı başlatabilirsiniz.

 

Bugün, sigorta acentelerine gitmeden online trafik sigortası yaptırmanız mümkün! Güvenilir sigorta şirketlerden online olarak teklif alabilir, seçiminizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Mapfre, HDI, AXA, Ankara, Anadolu ve Allianz trafik sigortası gibi pek çok şirketten anında trafik sigortası teklifi alabilirsiniz. Türkiye'nin önde gelen sigorta şirketlerinin fiyatlarını kolayca karşılaştırmanızı sağlayan Sigorta Yeri uzman kadrosu ile en doğru seçimi yapmanıza yardımcı olur. Uzun ve karmaşık süren sigorta teklif aşamalarını sizin için basite indirgeyen sigortayeri.com ile trafik sigortası fiyatları hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Trafik sigortası seçiminizi en kısa sürede başarıyla gerçekleştirebilir, aracınızı güvenceye alabilirsiniz.

Trafik Sigortası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Trafik sigortası, herhangi bir kaza olduğunda karşı tarafın hasar masraflarını ödeyen zorunlu bir sigortadır. Bu sigorta, kaza sonrasında karşı tarafta oluşan maddi ve manevi hasarın ödenmesini sağlar. Böylelikle karşı tarafın güvenliğini korur iken sigorta sahibinin maddi yükünü de azaltır. Vefat eden kişi var ise defin ücreti, kazanın sebep olduğu belirli bir süre ya da uzun vadede sakatlık ile karşılaşan kişinin ve o kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin masrafları firma tarafından ödenerek sigorta sahibinin maddi güvenli sağlanır.

Eğer trafik sigortası 1 gün gecikirse cezai yaptırım ile karşılaşır. Poliçe tarihi sonrası yapılan yenileme işleminde araç sahiplerinin %5 oranında ceza ödemesi gerekir. Bu süre uzadıkça her gün için ödenecek tutara %5 eklenmeye devam eder. Bundan dolayı sigortanın geç yatırılması çok daha maliyetli olur. Herhangi bir yaptırım ile karşılaşmamak ve ceza ödememek için poliçe tarihi öncesinde yenileme işleminin yapılması gerekir. Sigortası olmayan araçlar trafiğe çıkarsa da ceza işlemi uygulanır. Bu nedenle sigortanın poliçe bitmeden yenilenmesi önemlidir.

Trafik sigortası, zorunlu bir sigortadır, tüm taşıtların yaptırması gerekir. Bu sigortada 7 basamak vardır. Basamaklar hasarsızlık durumu için prim ödemelerinde çeşitli indirim seçeneklerini ifade eder. İlk kez sigorta yaptıranlar 4. basamakta bulunur. 5. basamakta poliçede ilk yıl hasar yoksa %15 indirim uygulanır. 6. basamakta poliçede iki yıl hasar yoksa %30 indirim uygulanır. Yedinci basamak da hasarsız sürücüler bulunur. 3 yıl boyunca kaza yapmamış sürücüler, 7. basamakta yer alır ve bu sigorta sahiplerine %45 indirim uygulanır. Araç hasar aldığında hasarsızlık indirimi bir basamak düşer ve ödediğiniz prim miktarı da değişir.

Zorunlu trafik sigortası kaza durumunda hem failin hem de mağdurun korunması için yapılan zorunlu bir sigorta türüdür ve kişilerin zorunlu olan bu sigortayı yaptırmama gibi bir şansları yoktur. Yeni alınan sıfır bir aracın trafik sigortası 15 gün içinde yapılmalıdır. İkinci el bir araç alınması durumunda aracın eski sahibinin trafik sigortası 15 gün boyunca kullanılır ve yeni kullanıcı bu süre içinde herhangi bir prim ödemez. 15 gün sonunda trafik sigortası yaptırması gerekir. Yaptırılmaması halinde aracın çekilmesi ve para cezası gibi yaptırımlarla karşı karşıya gelinir.

Trafik sigortası fiyatları çeşitli unsurlara bağlı olarak değişir ve her bireyin sigorta ihtiyaçları farklı olduğundan genel bir fiyat vermek mümkün değildir. Trafik sigortası primi aracın marka, model ve değeri, sigortalının yaş, ehliyet süresi, trafik sicili, kullanım amacı gibi unsurlar göz önünde bulundurularak belirlenir. Ayrıca poliçe koşulları, müşteri profili ve mevcut pazar şartları da fiyatları etkiler. En doğru ve güncel fiyat bilgisini almak için aracınızın ve kişisel durumunuzun detaylarını içeren bir talep ile Sigortayeri ile iletişime geçebilirsiniz.

Zorunlu trafik sigortası, bir araç sahibinin yasal olarak sahip olması gereken bir sigorta türüdür ve genellikle trafik sigortası olarak adlandırılır. Zorunlu trafik sigortası, bir kaza sonucunda karşı tarafa verilen zararları karşılamayı amaçlar. Kaza sonrası sizin aracınızdaki masrafları ödemez. Trafik sigortası, bir kazada ne kadar ödeme yapacağına dair sabit bir miktar belirtmez. Ödenecek miktar, kazanın türüne, hasarın büyüklüğüne, yasal asgari limitler ve ek teminatlar poliçede belirtilen teminatlara ve sigorta şirketinin poliçe kapsamındaki limitlerine bağlı olarak değişir.

Trafik Sigortası Hakkında Merak Edilenler

Trafik Sigortası Anlaşmalı Sigorta Şirketleri

Sigortayeri Müşteri Yorumları