Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!
Kolay. Hızlı. Pratik.
2025 Pasaport Ücretleri Ne Kadar? Başvurusu Nasıl Yapılır?
Pasaport, uluslararası geçerliliğe sahip resmî bir kimlik belgesidir. Farklı ülkelere seyahat etmenize yardımcı olup vize başvurularında referans olarak gösterilir. Pasaport türünü belirledikten sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sistemine başvurmanız gerekir. Gerekli evrakları zamanında ve eksiksiz bir şekilde teslim ederek süreci tamamlayabilirsiniz. Ardından, pasaportunuzu başvuru merkezinden ya da posta ile teslim alabilirsiniz.
Pasaport ücreti 2025 yılında önceki yıla göre artış göstermiştir. Ücretler, kullanım süresi ile birlikte harç ve defter bedelleri üzerinden belirlenir. Bordo pasaport ücreti 6 aylık 3.494,40 TL, 1 yıllık 4.584,40 TL, 2 yıllık 6.766,40 TL, 3 yıllık 9.135 TL, 4-10 yıllık ise 13.409 TL'dir. Hususi ve hizmet damgalı pasaportlar ile 25 yaş altındaki öğrencilere verilen öğrenci pasaportları, harç bedelinden muaf tutulur; yalnızca defter bedeli ödenir.
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yurt dışı planlarını sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek isteyenlerin seyahatten aylar önce pasaport başvurusu yapması gerekir. Başvuru sürecini dikkatli bir şekilde takip ederek gecikme ve reddedilme gibi sorunların önüne geçebilirsiniz. Bordo, gri, siyah ve yeşil pasaport başvurusu aşağıdaki gibidir:
- Öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü'nün web sitesinden ya da e-Devlet üzerinden il ve ilçe girerek uygun tarih ve saate randevu almanız gerekir.
- Almak istediğiniz pasaport türüne uygun belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Genellikle istenen belgeler arasında; kimlik kartı, son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf, varsa eski pasaport, harç ve pasaport defter bedeli dekontları yer alır. Bazı durumlarda öğrenci belgesi, ebeveyn muvafakatnamesi ya da engelli kimlik kartı gibi özel belgeler de istenebilir.
- Randevunun bulunduğu gün ve saatte belgelerinizi teslim etmeniz gerekir.
- Parmak izi ve biyometrik bilgiler ile gerekli imzaları attıktan sonra başvuru işlemini tamamlayabilirsiniz.
- Süreç tamamlandıktan sonra yaklaşık 7 iş günü içerisinde pasaportunuz teslim edilir.
2025 Pasaport Ücretleri Ne Kadar?
2025 yılı itibariyle pasaport harç ve defter bedelleri, yeniden düzenlenmiştir. Pasaport ücretleri, pasaportun geçerlilik süresine göre farklılık göstermektedir. Aşağıdaki tabloda, 2025 yılı için geçerli olan pasaport ücretlerini sürelere göre güncel haliyle bulabilirsiniz:
Geçerlilik Süresi |
Harç Bedeli |
Defter Bedeli |
Toplam Ücret |
6 ay |
2.359,00 TL |
1.135,00 TL |
3.494,00 TL |
1 yıl |
3.449,00 TL |
1.135,00 TL |
4.584,00 TL |
2 yıl |
5.631,00 TL |
1.135,00 TL |
6.766,00 TL |
3 yıl |
8.000,00 TL |
1.135,00 TL |
9.135,00 TL |
4-10 yıl |
11.274,00 TL |
1.135,00 TL |
12.409,00 TL |
Pasaport Harç Ücretleri Nasıl Belirlenir?
Pasaport fiyatları, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlendikten sonra Resmî Gazete aracılığı ile duyurulur. 2025 pasaport ücretleri, harç ve sabit defter bedeli üzerinden belirlenip birçok faktöre göre değişiklik gösterir. Bu unsurlar arasında şunlar yer alır:
- Pasaportun geçerlilik süresi
- Ülkedeki enflasyon oranı
- Başvuru türü
- Başvuru sahibinin yaşı
Pasaport harcı ve defter bedeli ödemesi, anlaşmalı bankalar ile PTT şubeleri, vergi dairesi müdürlükleri ve Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Pasaport ücreti ödeme yöntemleri, başvuru sahipleri tarafından Garanti, Albaraka ve İş Bankası'ndan gerçekleştirilir. Gri ve yeşil pasaport ücreti içerisinde harç bedeli bulunmayıp defter bedeli yer alır.
Pasaport Çeşitlerinin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
Türkiye'de yeşil, gri, siyah ve bordo olmak üzere 4 adet pasaport çeşidi mevcuttur. Bordo pasaportun geçerlilik süresi, 6 ila 10 yıl arasında değişir. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına verilir. Geçerlilik süresi en az 5 yıl olan yeşil pasaport, en fazla 10 yıl süreyle verilir. Türkiye Cumhuriyeti'nin 1., 2. ve 3. derece devlet memurları ve bürokratları ile aileleri tarafından alınabilir.
Hizmet pasaportu, kişilerin görev süresi boyunca geçerli olup genel olarak 5 yıldır. Memur, sporcu, akademisyen ve öğretmen, sanatçı ve kamu personeli gibi yurt dışına devlet görevlisi olarak çıkan kişilere verilir. Harç ödenmeksizin alınan diplomatik pasaport, TBMM eski ve yeni üyeleri, orgeneraller, valiler, bakanlık müsteşarları ile büyükşehir belediye başkanları gibi belirli üst düzey devlet görevlilerine verilir.
Pasaportların Yenilenme Süreci
Pasaportların geçerlilik süresi dolmadan önce yenilenmesi önerilir. Özellikle yurt dışına çıkış planı olan kişilerin, pasaportlarının süresini önceden kontrol etmesi büyük önem taşır. Pasaport yenileme işlemi, yeni pasaport başvurusu ile benzer adımları içerir. Pasaport yenileme sürecinde başvuru adımları uygulanır. Randevu aldıktan sonra pasaport yenileme ücretini de yatırıp gerekli belgeler ile birlikte süreci başlatabilirsiniz.
Pasaport Kaybolduğu Zaman Yapılması Gerekenler
Pasaportunuz yurt dışında kaybolduysa dış temsilciliklere, yurt içinde ise il ve ilçe nüfus müdürlüklerine haber vermeniz gerekir. Yurt dışında kaybeden kişiler, konsolosluklardan geçici pasaport alabilir. Kaybolduğu zaman uygulamanız gereken adımlar aşağıdaki gibidir:
- En yakın polis merkezine gidip kayıp başvurusunda bulunarak tutanak tutulmasını sağlayabilirsiniz.
- Farklı işlemlerde kullanmak üzere "aslı gibidir" yazısını almanız gerekir.
- Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine biyometrik fotoğraf ve kimlik belgesi ile birlikte geçici pasaport başvurusunda bulunabilirsiniz.
- Başvurunuzu tamamladıktan 10-15 dakika sonra yeni pasaportunuzu alabilir ve sistemden eskisini iptal ettirebilirsiniz.
- Eski pasaport ile aldığınız vizeyi iptal ettirmek için tutanak, fotokopi ve bireysel dilekçe ile müracaat ederek gerçekleştirebilirsiniz.
- Yeni pasaport çıkarırken eski pasaportunuzdan kalan süre eklenir. Ek süre için pasaport defter bedeli ödeme işlemini gerçekleştirmeniz gerekir.
Kayıp Pasaport Ücreti
Pasaport kaybetmenin cezası bulunmamakla birlikte belgenin kötü niyetli kişiler tarafından gayriresmî işlemlerde kullanılması riski vardır. Prosedür adımlarına uyarak güvenlik kaybını önleyebilirsiniz. Acil durumlarda dış temsilcilikler tarafından verilen geçici pasaporta bedel ödenmez. Yeni pasaport harcı ödeme işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Bu nedenle kimlik kartı gibi pasaportunuzu da kaybetmemeye özen göstermelisiniz. Eğer bu konuda tedbir almak isterseniz hemen Sigortayeri'nden cüzdan sigortası yaptırabilirsiniz. Bu şekilde pasaportunuzu güvence altına alabilirsiniz.
Pasaport Ücreti ve Başvurusu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
10 yıllık yeşil pasaport ücreti ne kadar?
Yeşil pasaport sahipleri, harç bedelinden muaf olup defter bedeli öder. 2025 yılı için 10 yıllık yeşil pasaport ücretinin defter bedeli 1.135 TL'dir. Pasaport türlerine ve geçerlilik sürelerine göre ücretler değişir. Bordo pasaportlarda defter ve harç bedeli alınırken yeşil ve siyah gibi farklı amaçlara hitap eden pasaportlarda ise sadece defter bedeli alınır.
Öğrenci pasaportu ne kadar?
Öğrenci pasaportu, 25 yaşın altında aktif eğitim hayatına devam eden kişilere verilir. Öğrencilik süresi kadar geçerli olan bu pasaport en fazla 5 yıllığına verilebilir. Bordo pasaportun başvuru adımları uygulanarak alınır. 2025 yılı için öğrenci pasaport ücreti, defter bedelini kapsar. Bu tutar, 1.135 TL'dir. Nüfus cüzdanı, biyometrik fotoğraf, öğrenci belgesi ve defter bedelini ödediğinize dair dekont ile birlikte ilgili nüfus müdürlüklerine başvurabilirsiniz. Öğrenci pasaportu uluslararası eğitim, ekonomik seyahat ve öğrenci vizesi gibi avantajlar sağlar.
Pasaport harcı nereye yatırılır?
Pasaport harcı, vergi dairesi müdürlükleri ve PTT şubeleri ile anlaşmalı bankalara yatırılır. Anlaşmalı bazı bankalar arasında T.C. Ziraat, Vakıfbank, Yapı Kredi, Kuveyt Türk Katılım, Akbank, Albaraka Türk, Denizbank, Garanti BBVA, Türkiye Halk, Odea, Şeker, Anadolu, ING ve QNB Finans yer alır. Aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı'nın web sitesi üzerinden de yatırılabilir. Web üzerinden yatırdığınız zaman dekont veya makbuz gibi belge talep edilmez. Ödeme bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sisteminde görüntülenebilir.
Pasaport başvurusu kaç günde sonuçlanır?
Pasaport başvurusu, dönemsel yoğunluğa göre değişiklik gösterebilir. Genellikle 56 il merkezine 1, diğer il ve ilçe merkezlerine 2 ile 4 gün arasında PTT kargo ile teslim edilir. Bu süre yoğun dönemlerde uzayabilir. Başvuru ve teslim sürecini e-Devlet ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü'nün resmî internet sitesi üzerinden pratik bir şekilde takip edebilirsiniz.