Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Kasko Sigortası

Ağır hasar kaydı, araçta oluşmuş hasarları tanımlamak amacıyla kullanılan bir kayıttır. Kaza veya yaşanan diğer olaylarda aracın ne kadar hasara uğradığını niteler. Araçta oluşan hasar belirlenmiş bir seviyenin üzerine çıkarsa ağır hasar kaydına dahil olur ve bu durum araç alım-satım işlemlerini etkiler. Özellikle ikinci el araba alımında ve satımında hasar kaydının yüksek olması aracın daha düşük değerde olmasına yol açabilir.

Herhangi bir aracın kaza, doğal afet ve diğer nedenler dolayısıyla ağır bir hasar alması sonucunda o aracın ağır hasar kaydı oluşur. Ekspertiz servisleri tarafından belirlenen hasar oranı %70'in üzerindeyse hasar kaydı ağır olarak sisteme geçer. Bu araçların trafiğe çıkmaları yasaklanır. Gerekli değişim ve tamir işlemlerinin yapılmasıyla birlikte araç trafiğe çıkabilir. Şayet aracın kaskosu varsa ödenecek tutarın bir kısmı ya da tamamı kasko şirketi tarafından karşılanır ve böylelikle araç sahibin üzerinden yük alınmış olur. Peki ağır hasar kaydı nasıl oluşur ve sorgulama işlemleri nasıl yapılır, gelin birlikte göz atalım.

Ağır Hasar Kaydı Neye Göre Belirlenir?

Kaza yaptıktan sonra ekspertiz raporları hazırlanır. Karar merci olan ekspertiz, kazanın araca nasıl bir zarar verdiğini somut şekilde tespit eder. Ekspertiz raporlarına göre kaza yapan aracın masrafları sıfır değerine yakın aralıkta olursa bu, aracın ağır hasarlı olduğu anlamına gelir. Yapım masrafı %70'in üzerinde gözüküyorsa araç, ağır hasarlı olarak ele alınır.

Bedelsiz Ağır Hasar Kaydı Ne Demek?

Kaza sonrasında araç sahipleri kaza raporu almayı pek istemez. Aracın değerini düşüren hasar kaydı raporunu bedelli ve bedelsiz olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür. Eğer kazaya karışan taraf kusurlu ise hasar kaydı bedelsiz olur. Bedelsiz ağır hasar kaydında kusurlu olan taraf darbe alan aracın tüm masraflarını öder. 'Miktarsız hasar kaydı' veya 'rakamsız hasar kaydı' olarak da adlandırılan bedelsiz hasar kaydı, tramer kaydında gözükmeyebilir. Bu durumda aracı satın almadan önce ekspertiz raporuna ihtiyaç duyabilirsiniz. Kasko değeri araç sahibine ödenirken sigorta firması ile de anlaşma sağlanır. Bu nedenden ötürü araç sigortası yaptırmak oldukça önemlidir. Kaza yaptığınız zaman kusurluysanız sigorta karşı tarafın masraflarını karşılar. Bedelli ağır hasar kaydında ise karşı taraf kusurlu değildir.

Değişensiz Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Değişensiz hasar kaydında araç, ağır hasarlı olarak kayda geçer fakat hiçbir parçasının değişmesine gerek olmaz. Örneğin; kaza sonrasında aracın bir bölümü arızalanmış ama değişmesine gerek olmadan tamir edildiyse bu araç değişensiz ağır hasar kaydı listesinde olur.

Araç Ağır Hasar Kaydı Sorgulama

Satın alacağınız aracın hasar kaydı olup olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Çünkü hasar kaydı aracın başından geçen tüm kazaları ve bu kazaların sonucunda ortaya çıkan onarım masraflarını gösterir. İkinci el araç alışverişlerinde hasar kaydı oldukça önemlidir. Kaza sonrası oluşan hasarın onarım masrafları aracın piyasa değerinin %70'ine yaklaştıysa ağır hasarlı bir araç inceliyor olabilirsiniz. Peki satın alacağınız aracın ağır hasar kaydı nasıl anlaşılır? İşte bu sorunun yanıtı araç ağır hasar kaydı sorgulama işleminden geçer.

Ağır hasar kaydı sorgulamak için birden fazla yöntem vardır. Bu yöntemleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:

  • E-Devlet ile Sorgulama

E-Devlet şifrenizle sisteme girdikten sonra e-hizmetler bölümünden Emniyet Genel Müdürlüğü'nün araç sorgulama ekranına girebilirsiniz. Ardından satın almak istediğiniz aracın plakasını ilgili bölüme yazarak aracın hasar kaydını sorgulayabilirsiniz.

  • SMS ile Sorgulama

E-Devlet şifrenizi hatırlamıyorsanız SMS ile hasar kaydı sorgulayabilirsiniz. 5664'e KAZA yazıp boşluk bırakarak aracın plakasını yazıp mesaj olarak gönderebilirsiniz. Böylelikle satın almak istediğiniz aracın karıştığı kazalar ve kusur oranları da dahil olmak üzere tüm kayıtlarına ulaşabilirsiniz.

Satın almak istediğiniz aracın plakasını bilmek sizin için yeterli olur. Plakadan sorgulama yaptığınız takdirde araç ile ilgili şu bilgilere rahatlıkla ulaşabilirsiniz:

  •  Aracın kaç kez el değiştirdiği
  • Aracın geçmişte herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı
  • Kazaya karıştıysa ödenen onarım miktarı
  • Aracın geçirdiği servis dönemleri
  • Araç sigortası poliçesi
  • Kaza ve tutanak bilgileri
  • Tazminatın alınacağı şirketin tüm bilgileri
  • Aracın sahip olduğu bütün parçalar ve parçaların orijinallik durumu
  • Aracın geçirdiği kazaların boyutu

Pert Kaydı ile Hasar Kaydı Aynı Şey midir?

Araç sahipleri hasar kaydı ile pert kavramlarını birbirlerine karıştırabilir. Ancak pert kaydı ile hasar kaydı aynı değildir. Araç yapan kazanın tamir masrafları aracın piyasa değerinin %70'inden azsa hasar kaydı olarak sisteme geçer. Fakat bu değer %70'in üzerindeyse pert, yani ağır hasarlı olarak kayıtlara geçer. Pert olan araçların trafiğe çıkması yasaktır. Hasar kaydına sahip olan araçlarda böyle bir durum söz konusu değildir. Pert olan araçlar tamir edilseler dahi trafiğe çıkmaları gerek ekonomik gerekse can güvenliği açısından pek güvenli olmayabilir. Tramer kayıtlarında ise her iki kayıt da yer alır.

İki kayıt arasındaki bir diğer fark da sigorta poliçelerindedir. Sadece hasar kaydı olan araçlara kasko poliçesi sigorta şirketleri tarafından yapılır. Pert kaydına sahip olan araçlara ise şirketler tarafından sınırlama getirilebilir.

Ağır Hasar Kaydı Sildirme

Pert kaydına sahip bir araç için bu kaydı sildirebilmek oldukça güçtür. Eğer ağır hasar kaydına sahip aracınızı satmak istiyor ve geçerli açıklamanız var ise kaydı sildirebilirsiniz. Sisteme işlenen hasarın yanlış olmasıyla veya olmayan bir hasarın işlenmesiyle karşı karşıyaysanız ağır hasar kaydına itiraz etmek için Sigorta Bilgi Merkezi'ne başvurabilirsiniz. Kaydın sorgulanması için Sigorta Bilgi Merkezi sizden bazı bilgiler talep eder. Bu bilgiler şunlardır:

  • Şasi numarası
  • Müracaatın yapıldığı cep telefonu numarası
  • Aracın plakası
  • Hasarın alındığı (kazanın yapıldığı) tarih

Tüm bu bilgileri merkeze verdikten sonra size geri dönüş yapılmasını beklemelisiniz. Bilgi Merkezi sizin açıklamalarınızı da dikkate alacağı için kendinizi net şekilde ifade etmeniz son derece önemlidir.

Ağır Hasar Kaydı Olan Araç Alınır Mı?

Yaşanan kaza sonrasında ağır hasarlı olarak ele alınan araçlar, gerekli tamir işlemleri yapıldıktan sonra satışa sunulur. Fakat aynı segmentteki araçlara oranla daha düşük fiyatlara sahip olurlar. Pert kaydına sahip olan araçların satın alınamayacağına ya da satılamayacağına dair bir yasa yoktur. Bu nedenden ötürü ağır hasar kaydına sahip olan bir aracı satın alabilirsiniz. Bir araç trafikten men edilmediği ve gerekli onarım işleri yapıldığı takdirde satışa çıkarılabilir.

Tamir edilerek eski hallerine dönmüş olsalar da hasar kaydı yüksek olan araçlar alıcılar için soru işaretine yol açar. İlerleyen dönemlerde sorun yaşanıp yaşanmayacağı alıcıların zihnini meşgul eder. Bunun yanı sıra bazı sigorta şirketleri ağır hasar kaydına sahip araçlar için kasko yapmayabilir. Bu yüzden karar verirken her noktayı ele almalı ve ince eleyip sık dokumalısınız.

Kaza yaptığınızda yaşayabileceğiniz mağduriyetleri önlemek için iyi bir kasko poliçesine sahip olmanız gerekir. Sigortayeri, birçok sigorta şirketinin teklifini bir araya getirerek karşılaştırma yapabilmenizi ve en doğru seçimi yapmanıza yardımcı olur. Siz de Sigortayeri'ni inceleyerek ihtiyaçlarınızı karşılayan bir sigortaya ulaşabilir veya kaskonuzu yenilerken destek alabilirsiniz.