Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!

Kolay. Hızlı. Pratik.
Araç Sigortası

İstihsal Ne Demek? Sigortada İstihsal Uygulamaları Nelerdir?

İstihsal kelimesi genel olarak üretimle ilgili endüstri ve imalat gibi sektörlerde sıkça rastlanan ve üretim masrafları ile ilişkilendirilen bir tabirdir. Birçok sektör ürettiği malı ya da hizmetin satışını hızlı ve güvenli yapabilmek için aracı firmalarla anlaşır. Bu anlaşma doğrultusunda aracı firmalar yapılan satış üzerinden belirli oranlarda bir bedel talep eder.

Sigortacılıkta istihsal, belirli bir dönemde yapılan ya da yenilenen sigorta poliçelerinden elde edilen toplam prim miktarını işaret eder. Bu genel olarak, acentenin ya da aracının o dönemdeki iş hacmini ve performansını da ortaya koyan finansal göstergedir.

Sigortada İstihsal Ne Demek? 

İstihsal kelimesinin anlamı 'elde etmek' ya da 'üretmek' olarak açıklanabilir. Üretim ile ilgili farklı sektörlerde kullanılan bu kelime sigortacılıkta poliçe masrafları için ödenen bir tutara karşılık gelir. Bu kapsamda sigorta firmaları poliçe satışını yaparken araya acente gibi bir aracı koyarak iş yükünü hafifletirken bir hizmet bedeli çıkarır. Kısaca istihsal için bireylerin veya tüzel kişilerin acenteler aracılığıyla yaptığı poliçesine karşılık ödediği bir gider payıdır diyebiliriz.

İstihsal Komisyonu Nedir? 

İstihsal komisyonu, aracı firmanın yani acentenin satışını yaptığı poliçe ile ilgili giderlerine karşılık aldığı bir tutardır. Bu gider kalemlerini aracı firma belirli bir oranda hizmet bedeli olarak poliçeye yansıtır.

Acente hizmet bedeli çıkarırken kişiye özel riskleri göz önüne alır ve prim tahsili, personel, finansman gibi farklı gider kalemlerini değerlendirir. Son aşamada ise acente sigortalı için belirlediği komisyon oranlarını sigorta firmasına ibraz ederek komisyon bedelini poliçeye yansıtır.

İstihsal poliçesinde belirtilen komisyon oranlarında acenta ile sigorta firmasının anlaşma koşulları da oldukça önemlidir. Hatta sigorta türleri dikkate alınarak acentenin talep edebileceği komisyon oranları da farklılık gösterebilir.

İstihsal Prim Ödemesi Nedir? 

İstihsal prim ödemesi, poliçenin devam edebilmesi için sigortalının ödemekle yükümlü olduğu bir aracı komisyon tutarıdır. Bu aracı komisyon primi çıkartılırken sigortalının kendisine ya da poliçe içeriğine bağlı oluşabilecek tüm riskler analiz edilir.

Öncelikle bu risk analizinde kişinin ilk defa poliçe yaptırıp yaptırmaması ya da gelir düzeyi gibi ön şartlar gözden geçirilir. Sonrasında ise işlem sırasında gerçekleşebilecek özel koşullar da değerlendirilerek sigortalı için belirli bir prim tutarı yani ödemesi gereken masraf çıkarılır. Devamında ise bireysel olarak oluşturulan poliçede acente (aracı) masrafları istihsal dosyası dokümanı olarak belirtilir.

İstihsal prim ödemesi ise sözleşme taahhütü imzalandığında resmileşir, buna göre tek seferde ya da taksit halinde prim ödemesi temin edilir. Sigortalı aylık ya da yıllık olarak imzaladığı poliçesinin bedelini yatırırken acentenin komisyon oranını yani prim tutarını da ödemektedir. Genel olarak sigortalı poliçesinin devamlılığı için belirlenen total primi ödemezse teminat kaybı ya da sözleşmesinin feshiyle karşı karşıya kalır.

Diğer taraftan sigortalının yıllık olarak anlaştığı poliçenin sözleşmesi, brüt primdir. Sözleşmenin yapıldığı yıl haricinde kalan ayların aktarıldığı bir sonraki yıl için bazı riskler ve maliyetler gündeme gelebilir. İstihsal sigortasında oluşabilecek reasürans maliyetleri ve bazı riskler için belli bir meblağ ayrılır. Bu rezervler düşüldükten sonra, sigorta şirketinin elde ettiği kazanılmış net prim hesaplanabilir.

Acenteler İstihsal Komisyonunu Nasıl Belirlenir? 

Acenteler, sigorta şirketlerinin hizmetlerini sahada pazarlaması için yetkilendirilen temsilcilerdir. Sigorta acenteleri gelirlerini ise poliçe satışını gerçekleştirmek üzere anlaştığı sigorta şirketlerinin müşterilerinden temin eder. Böylece aracı firmaların ana gelirleri, sigortalıya pazarladığı poliçelerdir.

Acentelerin poliçeler üzerinden aldığı komisyon ise sigortanın değerine ve çeşidine ya da sigorta firmalarına göre değişkenlik gösterir. Acenteler da kendini teminat altına almak adına komisyon bedelini istihsal oranları belirleyerek sigorta firmalarına sunar. Bu gider payının oranları yasalarla kesin olarak belirlenen bir bedel olmamasından dolayı sigorta şirketleri ve acentenin anlaşmasına bağlı şekillenir.

Sigorta Acentelerinde İstihsal Oranları Ne Kadar? 

Poliçe son halini almadan önce risk bedelleri, gider payları ve bunun yanında aracı komisyonu da dikkate alınarak tarife primleri hesaplanır. Devamında acentenin belirlediği bedel tespit edilen oran dahilinde sigorta firmasına bildirilir, sonrasında sigortalının poliçesine ekletilir.

Serbest piyasa şartlarında acentenin belirlediği oran ise sigorta türüne ve içeriğine göre geniş bir aralıkta çeşitlenir. Bu nedenle komisyon oranının sadece üst sınırı tahmin edilebilir. Örnek verilecek olursa zorunlu trafik sigortası gibi araç sigortalarında tek seferde prim tutarı tahsil edilirse ödenecek üst sınır oranının %15 ile kısıtlandığı gözlemlenir.

Diğer taraftan aynı sigorta poliçesini sigortalı taksitle ödemek isterse üst sınır oranı %20'ye çıkar. Eğer kişi hayat sigortası yaptırmak isterse ödeyeceği komisyon bedeli ise maksimum %10 olarak çıkar. Ayrıca komisyonlarla ilgili yönetmeliklerde belirtilen bazı özel hükümler devreye giriyorsa oran miktarı sabit olarak da uygulanabilir.

Acenteler tahakkuk edilen sözleşmede ana unsurlarıyla detaylandırılan istihsal hizmet bedelini belirtir. Bununla birlikte sigorta firması mevzuatlara göre sözleşmede bulunmayan bazı ilave komisyonları ve diğer kriterleri acenteye geri bildirim olarak iletir. Tüm bu bilgilerle birlikte acenteler de müşteri portföyünü artırmak için kendi inisiyatifinde komisyon masraflarında indirim uygulayabilir. Müşteri ilişkilerini güçlendirmek ve piyasa değerini korumak için aracı komisyon bedelinde yapılan bu indirime de risturn denir.

Siz de sigorta yaptırırken poliçe içeriklerinde bulunan bu istihsal tutarını gözden geçirebilir ve poliçe türünüze göre yapacağınız ödeme hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Sigorta yaptırmadan önce detaylı bilgileri güvenilir bir kanaldan almak istiyorsanız Sigortayeri'ne başvurabilirsiniz. Sigortayeri ile iletişime geçerek kasko ya da trafik sigortası gibi poliçeleri yaptırabilir, böylece kendinizi risklere karşı güvenceye alabilirsiniz.