Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!

Kolay. Hızlı. Pratik.
Araç Sigortası

Rölanti Ne Demek? Rölanti Ayarı Nedir?

Rölanti, aracın serbest şekilde çalışmasıdır. Bu durumda aracın kontağı çevrilse motor çalışabilir ve gaz pedalına dokunulmaksızın araba kendini ayarlayarak çalışabilir. Bazı model arabalarda rölanti devri kabul edilebilir düzeylerdeyken bazı taşıtlarda da son derece yüksektir.

Rölanti Ne Demek?

Rölanti, motorlu araçlarda motorun gaz verilmeden, yani hareketsiz halde çalıştığı en düşük devir seviyesidir. Araç bu durumdayken rölanti motoru çalışmayı devam ettirir. Ancak bu sırada devirde bir sorun oluşursa motor stop edebilir.

Devir seviyesinin düşük olması aracın hızlı çalışmasını engellerken, yüksek olması durumunda ise yakıt tüketimini artırır. Rölanti devri, üretici tarafından belirlenen bir aralıktadır ve her araç için farklı olabilir. Boşta çalışma devri, silindir hacmi ve motor gücü dikkate alınarak üretici tarafından ayarlanır. Aracın silindir sayısı arttıkça rölanti devri genellikle düşer. Bir aracın en az yakıt tükettiği devir aralığı, optimum rölanti devrini oluşturur.

Rölanti devri, arabanın sahibinin talep etmesi durumunda sonradan değiştirilebilir. Yeni araba kullanmaya başlayanlar için düşük devirler zorlayıcı olabildiği için araba kaldırılırken daha fazla stop eder. Arabayı daha hızlı kaldırmak isteyenler, devri yükseltip kalkışı mümkün kılabilir.

Rölanti Motoru Arıza Belirtileri Nelerdir?

Rölanti motor arızaları arabanın devir hızının kontrol edilememesine ya da motorun düzensiz bir şekilde çalışmasına yol açabilir. Böyle durumlar yaşandığında arabalarda çeşitli arıza belirtileri meydana gelebilir. Motor arıza belirtileri şu şekildedir:

  • Arabanın devir hızı düzensizdir. Motorun çalışması esnasında araçta titreme yaşanabilir ya da devir saati dalgalı olarak hareket eder.
  • Arabanın devir hızı normalden düşük olabilir. Böyle durumlarda motor isteksiz olarak çalışabilir ya da tamamıyla durabilir.
  • Devir hızı normalden yüksek olursa ve araba hareket halindeyken fren pedalına basılırsa ya da boşa alınırsa motor hızının yükselmesi mümkün olabilir.
  • Devir arızası arabanın performansını olumsuz etkileyebilir. Arabada yavaş hızlanma, güç kaybı ya da zayıf ivme yaşanabilir.
  • Arabanın yakıt tüketimi normalden daha fazla artabilir. Bu durum, devir hızı değişikliklerinden ötürü olabilir.
  • Motor arızası arabadaki motor arıza lambasının yanmasına da yol açabilir. Yanan lamba arabanın motor sisteminde arıza bulunduğunun göstergesi olabilir.

Rölanti Dalgalanması Neden Olur?

Rölanti dalgalanması, aracın motorunun sabit bir devirde çalışmaması ve devir göstergesinin sürekli olarak aşağı-yukarı hareket etmesidir. Bu durum, motorun yüksek ve düşük devirlerde gidip gelmesine neden olabilir ve genellikle motorun düzensiz bir şekilde çalıştığının göstergesi olabilir. Bu dalgalanma, motorun rahat olarak çalışmasının önüne geçebilir.

Dalgalanma nedeniyle sürüş konforu düşer, benzin tüketimi artar ve hatta motorun stop etmesine neden olabilir. Dalgalanma, hava-yakıt karışımının yanlış ayarlanmasından, sensörlerin arızalanmasından ve vakum hortumlarda oluşan sızıntılardan kaynaklanır. Rölanti dalgalanması çözümü için şunların yapılması gerekir:

  • Rölanti dalgalanması çözümü için hava filtresi düzenli bir şekilde kontrol edilip gerekirse değiştirilmelidir.
  • Rölanti valfi temizlenmeli ya da değiştirilmelidir.
  • Yakıt sistemi temizlenmeli ve gerekirse parçaları değiştirilmelidir.
  • Emme manifoldunda sızıntılar onarılmalıdır.
  • Ateşleme sistemindeki bobin ve bujiler kontrol edilip gerekirse değiştirilmelidir.
  • Egzoz sensörleri kontrol edilmeli ve gerektiğinde değiştirilmelidir.
  • Motor kontrol ünitesi yeniden programlanmalı ya da arızalı sensörler değiştirilmelidir.

Rölanti Ayarı Nasıl Yapılır?

Rölanti ayarı veya diğer bir deyişle devir ayarı karbüratördeki rast ya da vida kelebeğinin gövdesinde yer alan ayar vidasıyla yapılır. Karbüratördeki vidalar sıkılarak ya da gevşetilerek ayar yapılabilir. Rölanti ayarı dizel araçlarda da bu şekilde sağlanabilir.

Karbüratördeki vida, saat yönünde çevrilerek devir hızı artırılırken vidanın saat yönünün tersinde çevrilmesi devir hızını düşürür. Düzenli bir şekilde ayar yapmak, araba bakımı için önemlidir. Bazı dönemlerde arabayı sürerken motorun normalden fazla çalıştığı görülebilirken, bazı dönemlerde de motorun rölanti esnasında fazla düşük veya daha yüksek çalıştığı hissedilebilir. Bu durumlarda ayar yapmak çok faydalı olmuyorsa ateşleme bobininde bir sorun çıkmış olabilir. Öte yandan hava filtresinin kirli olması da bu tip durumları ortaya çıkarabilir.

Devir ayarı yaparken asıl amacınız yakıt tüketimini düşürmek ise devir seviyesi düşürülmelidir. Ancak bu ayarlama yapılırken, aracın kalkışı için gerekli minimum devirin de sağlandığından emin olunmalıdır. Eğer yeni bir sürücüyseniz ve aracı ilk denemede kaldıramazsanız, motor fazla zorlanabilir. Yeni sürücüler bazen arabanın devir seviyesi düşük olduğu için aracı kaldırırken zorlanabilir. Bunun için devri yükseğe çekmeniz arabayı kaldırmanızı sağlar.

Devir ayarını yüksek düzeyde de bırakmanız dezavantaj getirebilir. Belirli bir zaman boyunca arabayı kaldırma becerinizi geliştirememeniz ve hala aynı devirde arabayı kaldırmaya çalışmanız durumunda fazla yakıt tüketimine neden olabilirsiniz. Önceleri arabayı öğrenmeniz ve deneyim kazanmanız için bu taktik etkili olsa da sonraları işi öğrenmenizin ardından bu durum fazla yakıt tüketiminin dışında bir etki yapmaz. 

Rölanti Ayarının Yüksek veya Düşük Olması Ne Demektir?

Devir ayarının normalden düşük olması devrin 500 seviyelerinin altında bulunmasıdır. Bu devir oranındaki motorun çalışırken bir anda durabilmesi ya da tekleyebilmesi mümkün olabilir. Araba için son derece zararlı olan bu durumun önüne geçmek için yapmanız gereken devir ayarını aracın kullanma kılavuzundaki optimum seviyeye getirmenizdir.

Arabanın devrinin yüksek olması, aracın kalkışı esnasında devrin gereksiz bir şekilde yüksek devir sayısıyla rölantide çalışması durumudur. Bu durum arabanın motoruna aşırı yük binmesine neden olurken henüz kalkmamış aracın yüksek yakıt tüketimi yapmasına yol açabilir. Özellikle sıcak mevsimlerde yüksek devirli arabalar, sürücülerin yolda kalmasına neden olabilir.

Havanın fazla soğuk olması da soruna neden olabilir. Soğuk havalarda motor hızlı bir şekilde ısınmadığı için yüksek devir performansı elde edilemeyebilir. Bundan ötürü aracın devri düşebilir. Öncelikle sürüş yöntemlerine göre ayar yapmamalı ve aracın ihtiyacı olan değerlerde sürüş yapılmalıdır. Çünkü her arabanın aynı tarzda ve aynı yöntemle sürülebilmesi mümkün değildir. Benzer arabalar bile farklı donanımlara sahip olduğu için sürücüler arabayı kullanma kılavuzundaki gibi sürmelidir. Bunu karşılayamayanlar sıklıkla arabasını ustalara götürmek zorunda kalabilirler. Bunun önlemek için arabanın gereksinimlerine göre sürüş yapılması gerekir.

Rölanti Ayarı Ne Olmalıdır?

Ayar için optimum değer genel olarak aracın kılavuzundaki talimatlarda belirtilir. Araçların genellikle devir ayarı 500 devir/dakika düzeyindedir. Devir değerleri araçların her modelinde değişse de 500 devir/dakika ila 1000 devir/dakika aralarındadır diyebiliriz. Değerler, bunun altına iner ya da çıkarsa yukarıda sıralanan problemlerle karşılaşılabilir.

Rölanti ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Araba Rölantide Ne Kadar Yakar?

Benzinli arabalar genellikle bu durumda saatte 0,5 ile 1 litre benzin tüketimi yapar. Bu değerin arabanın motor hacmine göre artış gösterdiği bilinir. Örnek vermek gerekirse 1,5 litrelik bir arabada rölanti ayarında yaklaşık olarak saatte 0,6 litre yakıt tüketilirken, 2 litrelik bir arabada saate 0,8 litre benzin tüketimi olur.

Rölanti Ayarı Bozuksa Ne Olur?

Ayarın bozulması durumunda çeşitli problemler ortaya çıkabilir. Bu problemler arasında gaz tepkimesinde gecikme, aşırı yakıt tüketimi ya da motorun dalgalı çalışması yer alır. Bunlara ek olarak devir ayarının bozulması, ses artışına veya motorda titreşime yol açabilir. Bundan ötürü sürüş konforu azalır.

Araç Rölantide Nasıl Çalıştırılır?

Arabanın debriyajına basılı tutulduğu sürece motora dönme hareketinin iletilmesi mümkün olmaz ve araba kendi kendine hareket edemez. Öte yandan, rölanti devrinin uygun seviyede olması aracın çalışır durumda kalmasını sağlar ve motorun stop etmesini engeller. Yani bu ayarda araba çalıştırıldığında kontrolün tamamı sürücüdedir.