Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!
Kolay. Hızlı. Pratik.
Emniyet Kemeri Cezası Ne Kadar? Kime Yazılır?
Emniyet kemeri kullanımı, sürücüler ve yolcular için gereklilikten ziyade bir zorunluluktur. Sadece ön koltukta oturanlar için değil arka koltukta oturanlar için de aynı durum söz konusudur. Bu nedenle emniyet kemeri takmamak, cezai yaptırımla sonuçlanır. Emniyet kemeri takmama cezası, trafik kurallarını ihlal edenler için sıkça uygulanan yaptırımlar arasındadır. Emniyet kemeri takmama cezası 2025 yılı için de geçerliliğini korumaya devam eder. Siz de hem kendinizin hem de sevdiklerinizin can güvenliği için emniyet kemerini takmayı ihmal etmemelisiniz.
Emniyet Kemeri Takmanın Önemi
Trafiğe çıktıktan sonra attığınız her bir adımla hem kendinize hem de çevrenizdekilere karşı bir sorumluluk içerisindesiniz. Bu yüzden emniyet kemerini takmak bir zorunluluktur. Emniyet kemeri sadece uzun yolculuklarda değil ev ile market, okul arası gibi kısa mesafelerde dahi hayati önem içerir.
Ölümlü kazaların bir çoğu önemsiz olarak görülen durumlarda ve mesafelerde gerçekleşir. Ölümlü kazaların sonucunda emniyet kemeri takanların %24,8'i hiçbir zarar görmezken, emniyet kemeri kullanmayanların yalnızca %6,3'ünün yara almadan kurtulabildiği belirlenmiştir. Emniyet kemeri takmanın faydalarından kısaca şu şekilde bahsedilebilir:
- Ufak çaplı trafik kazalarında ciddi yaralanmaların önüne geçilmesini sağlar.
- Baş bölgesi başta olmak üzere göğüs, omurilik gibi vücudun hassas bölgelerini korumaya yardımcı olur.
- Emniyet kemeri, kaza esnasında kişiyi araç içerisinde tutar ve savrulmayı önler.
- Çarpmanın neden olduğu sarsıntıları minimum seviyeye indirir.
Emniyet kemerini takmak, sürücü başta olmak üzere diğer yolcular için de bir zorunluluktur. Emniyet kemeri, kazayı engellemez; ancak kazadan küçük bir hasarla kurtulmanızı sağlayabilir. Bu yüzden araca bindiğiniz ilk andan itibaren emniyet kemerinizi takmanız gerekir.
Emniyet Kemeri Kullanımı Hakkında Doğru Bilinen Bazı Yanlışlar
Emniyet kemeri kullanımı hakkında sıklıkla karşılaşılan hatalardan biri kısa mesafelerde kullanımın gereksiz olduğuna dair görüştür. Yapılan araştırmalar, ölümle sonuçlanan kazaların %80'inin yolculuğun ilk 30-40 kilometrelerinde meydana geldiğini gösterir.
Bir diğer yanlış ise yavaş gidiliyorsa emniyet kemeri takmaya gerek olmadığıdır. Meydana gelen trafik kazalarının birçoğunda araçların saatte ortalama 60 km hızla ilerlediği tespit edilmiştir. 50 km hız ile ilerleyen bir aracın kaza esnasında yaralanma ihtimali %70 oranındadır.
En sık karşılaşılan bir diğer hata da arka koltukta oturan kişilerin emniyet kemeri takma zorunluluğu olmaması düşüncesidir. Emniyet kemeri takma zorunluluğu sürücü dahil araçtaki tüm yolcular için geçerlidir. Ayrıca kemerin kaza esnasında araç içerisinde sıkışmaya yol açtığı söylenir. Oysa kaza sırasında araç dışına fırlama durumunda ölüm riski çok daha yüksektir.
Son olarak araçta hava yastığı olduğu için emniyet kemerine gerek kalmadığı düşüncesi son derece yanlıştır. Hava yastığı, emniyet kemerinin faydasını artırır; ancak tek başına emniyet kemerinin sağladığı güvenliği sağlayamaz.
Emniyet Kemeri Cezası Kime Kesilir?
Emniyet kemeri cezası, geçmiş yıllarda sadece sürücüye yazılırken günümüzde emniyet kemeri takmayan yolcular da cezai yaptırımlarla karşılaşabilir. Ceza doğrudan yasayı ihlal eden yolculara uygulanabilir bir hale getirilmiştir. Örneğin, bir otobüs yolculuğunda emniyet kemeri takmayan yolcu cezai yaptırımla karşılaşabilir. Bunun ödemesini ise kişi kendisi karşılar.
Özel araçlarda arka koltuklarda oturan kişilere de emniyet kemeri takma zorunluluğu getirilmiştir. Dolayısıyla hem otobüslerde hem araçlarda tüm sürücülerin emniyet kemeri takması gerekir. Arka koltukta oturan yolcuların da aynı şekilde takması gerekir, aksi takdirde kişiler cezai yaptırımlarla karşılaşır. Yolcunun emniyet kemeri takmama cezası sürücüye değil, yolcunun kendisine yazılır.
Emniyet Kemeri Cezası Ne Kadar?
Emniyet kemeri takmama cezası, 993 TL olarak belirlenmiştir. Yeni emniyet kemeri cezasına göre emniyet kemeri takmadan araç kullanan kişiler, trafik kontrolde 993 TL cezai yaptırımla karşılaşabilir.
2025 emniyet kemeri cezası ödeme işlemlerini ilk 15 gün içerisinde yapılması durumunda %25 oranında indirim uygulanır. Söz konusu belirtilen indirim tutarına göre 993 TL olan emniyet kemeri cezası, 744,75 TL olarak ödenebilir. İlk 15 gün içerisinde ödenmediği takdirde borca belirli tutarda faiz uygulanır ve %25 indirim oranından yararlanamazsınız.
Emniyet Kemeri Cezası Nereden Öğrenilir?
EDS emniyet kemeri cezası sistemi ile trafik akışının düzenlenmesi hedeflenir. Emniyet kemerini takmadığınız tespit edildiğinde otomatik olarak cezai yaptırım uygulanır. Mobese emniyet kemeri cezası, internet aracılığıyla kolaylıkla sorgulanabilir, e- Devlet üzerinden sorgulama yapılabilir. e-Devlet resmi internet sitesinden ya da e-Devlet mobil uygulaması üzerinden T.C. kimlik numara, şifre ile giriş yaptıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü bölümünden kontrol edebilirsiniz. Cezanın bulunduğunu görüntülendikten sonra yönlendirilen resmi kurum sitesi üzerinden ödeme işlemlerini tamamlayabilirsiniz.
Emniyet kemeri cezasına itiraz işleminde bulunacaksanız, resmi kurumlara verilen emniyet kemeri cezası itiraz dilekçesi ile gerçekleştirebilirsiniz. Ancak mobese emniyet kemeri cezaları fotoğraf ile kanıtlanabilmektedir. İtiraz dilekçesini emniyet kemeri cezasını ödedikten sonra verebilirsiniz. Yapılan değerlendirmelerinin sonucunda haklı olduğunuz ispat edilirse emniyet kemeri cezası iptal edilir ve gerekli tutarın iadesi tarafınıza sağlanır.
Emniyet Kemeri Cezası Nasıl Ödenir?
Arabada kemer takmama cezası ödeme işlemleri için e-Devlet uygulamasından faydalanabilirsiniz. E-devlet uygulamasına T.C kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra "Araç Plakasına Göre Ceza Sorgulama" kısmından sorgulama yaptıktan sonra yönlendirilen sayfa üzerinden ödeme yapabilirsiniz. Banka kartı veya kredi kartı ile ödemenizi tamamlayabilirsiniz. Aynı zamanda banka şubeleri, vergi daireleri ve PTT şubeleri üzerinden de ödemelerinizi yapabilirsiniz. Emniyet kemeri cezasını ilk 15 gün içerisinde ödediğiniz takdirde ödeme indirimi de alabilirsiniz.
Emniyet Kemeri Cezası Kaç Puan?
Emniyet kemeri ceza puanı 15 olarak belirlenmiştir. Verilen ceza ehliyetinize doğrudan işlenir. Emniyet kemeri cezası ehliyet puanı 100 olduğu takdirde ehliyetinize 2 ay süreyle el konulabilir. Emniyet kemeri cezası 2025 puan sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden yapabilir, belirli aralıklarla kontrol edebilirsiniz.
Ehliyetinizi geri alabilmek için sürücü kurslarına başvuru yapmanız gerekir. Herhangi bir sürücü kursundan 40 saatlik eğitimimi tamamladıktan sonra uygunluk belgesi verilir. Bu belge yardımı ile 2 ayın sonunda ehliyetinizi geri alabilirsiniz.
Siz de kaza riskine karşı emniyet kemerini kullanmakla beraber aracınızın güvencesini sağlamak için de kasko sigortasını yaptırmalısınız. Kasko güvencesine en uygun kasko fiyatlarına sahip olmak için Sigortayeri üzerinden online kasko sorgulaması yapabilirsiniz.
Emniyet Kemeri Cezası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
EDS emniyet kemeri cezası yazar mı?
EDS aracılığı ile emniyet kemeri cezası yazılabilir. Mobese kayıtları üzerinden emniyet kemerini takmadığınız tespit edildiğinde araç plakasına cezai işlem uygulanır. Ayrıca emniyet kemerini takmadığınız fotoğraflarla kayıt altına alınabilir. Herhangi bir itiraz ya da kanıt işleminde fotoğraflarla ispat edilebilir.
Emniyet kemeri ne zaman zorunlu oldu?
Türkiye'de emniyet kemeri zorunluluğu 01.01.1992 tarihinden itibaren zorunlu hale getirildi. Otomobil ve otomobil gibi tescil işlemi gören tüm araçlarda sürücü ve ön koltukta oturan yolculara emniyet kemeri takma zorunluluğu getirilmiştir. İlerleyen dönemlerde ise arka koltukta oturan tüm yolcuların da emniyet kemeri takması gerektiği belirtildi.
Emniyet kemeri cezası ne zaman gelir?
Trafik cezası genellikle 3-15 gün içerisinde e-Devlet sistemine yansır. EDS cezaları ise ağırlıklı olarak 7-10 gün içerisinde sisteme işlenir. Tebligat süreleri ise 10-30 gün arası farklılık gösterebilir.
Emniyet kemeri cezası ödenmezse ne olur?
Kemer cezası ödenmediği takdirde her ay katlanarak zamlanır. Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ceza ödenmezse her ay %5 oranında faiz uygulanmaya başlar. Bu faiz ise ödenmeyen her ay, aynı oranda eklenerek devam eder. Bununla birlikte %25 indirim oranından ve taksit imkanından da yararlanılamaz. Uzun bir süre ödenmemeye devam edildiğinde ise kişinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza, faiziyle birlikte tahsil edilir. Banka hesaplarında yeterli miktar bulunmadığı durumlarda da kişinin maaşına haciz konulur veya icra işlemi başlatılır.