Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!
Kolay. Hızlı. Pratik.
Maluliyet Nedir? Sigorta Hangi Maluliyet Durumlarını Kapsar?
Maluliyet Nedir? Sigorta Hangi Maluliyet Durumlarını Kapsar?
Maluliyet, kişilerin herhangi bir engeli ya da sakatlığını ifade eden bir durumdur. Herhangi bir kaza ya da rahatsızlık gündeme geldiğinde kişinin vücudunda oluşan sakatlığa göre bütünen ya da kısmi engel görülebilir. İş hayatında maluliyet sigortası yaptırılması ise istenmeyen koşullar oluştuğunda mağduriyetin karşılanmasında etkili olur.
Kişiyi güvenceye alan sigorta aynı zamanda kişiye ödenecek tazminatın da belirlenmesinde rol oynar. Bu noktada sağlığınızı her türlü riske karşı güvenceye almak istiyorsanız Sigortayeri'nin uzman kadrosu sayesinde kendinize uygun poliçeyi seçebilirsiniz.
Maluliyet Nedir?
Maluliyet yaşayan kişi terör, savaş, doğal afet, hastalık ya da saldırı gibi durumlardan dolayı uzuvlarını/organlarını kaybedebilir. Sakatlık yaşadığı konuda kişi vücut işlevlerinde geçici ya da kalıcı olarak kayıp yaşaması da mümkün. Yaşanılan kayıplar ise bireyin ruhsal, zihinsel ya da fiziki koşullarını negatif etkileyerek yaşam kalitesini düşürebilir. Bu tür olumsuzluklar özellikle kişinin günlük rutinlerini ve iş hayatını olumsuz yönde etkileyebilir.
Maluliyet Hak Ne Demek?
Kişinin malullük durumu sahip olduğu sigorta türüne göre değişir. Bu noktada hayat sigortası olan bir kişi vefat ederse ailesi tazminatı hak edebilir. Diğer taraftan ferdi kaza sigortasına sahip biriyse poliçede teminat dahilinde olan kaza oluştuğunda tedavi masraflarının hak edebilir.
Çalışma alanında ise malullük aylığı bağlanma koşulu 5510 Sayılı Kanun’un 25. maddesinde belirtilmektedir. Kişinin ilgili maddeden yararlanılabilmesi için poliçe sahibinin yasalar gereğince mesleki hastalıkla ya da iş kazası ile karşılaşması zorunludur. Bu durumda sigortalı %60'ın üzerinde çalışma gücünde kayıp da yaşaması gerekir. Böylece %60 ve üzeri çalışma kapasitesini yitiren sigortalılar SGK tarafından emekli olabilir. Genel olarak kişinin malulen emekli olabilmesi için en az 1800 günlük sigorta primi ve 10 yıl sigortalı olması da ön koşuldur.
Maluliyet Sigortası Nedir?
Poliçeler kişinin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda farklı sigorta türleri olarak ele alınır. Bu alanda poliçeler geçici, tam ya da kalıcı gibi farklı malullük hallerine teminat oluşturur. Oluşturulan poliçe içeriklerine göre sigortalının tedavi masrafları ödenirken tazminat hakkı da ortaya çıkabilir. Bu doğrultuda sağlıkla ilişkili bu poliçe türleri aşağıdaki gibi üç grupta incelenebilir:
- Ferdi kaza sigortası: Trafikte kişinin poliçe dahilinde sakatlanma ya da yaralanma yaşadığında hastanede tedavi masraflarının karşılanması adına avantajlıdır.
- Hayat sigortaları: Şahsi olarak yapılan bu poliçe türü sayesinde kişiler farklı nedenlerle kısmi ya da tam bir malullük durumu yaşarsa tedavi giderleri karşılanabilir. Aynı zamanda poliçesinde yer aldığı koşullarda hayati ihtiyaçları da giderilebilir.
- Sorumluluk sigortası: Bu poliçeyi yaptırmış kişi kendisinin ihmalkarlığından kaynaklı üçüncü şahısları malul bırakmışsa tazminatını sigorta karşılar.
Maluliyet Tespiti Ne Demek?
Maluliyet tespiti, kişinin yaşadığı olay sonucunda sağlık açısından yaşadığı mağduriyetin hastane aracılığıyla anlaşılmasını ifade eder. Kişinin yaşadığı kaza ya da hastalık sonucu doktor kontrolünde yapılan tetkik süreçlerini de kapsar. Tam anlamıyla tespit yapılabilmesi için uzman doktorların yaptığı testler, analizler ve kan tahlilleri gereklidir. Bu testler dahilinde kaza ve sağlık raporu kararın kesinleşmesi de önemlidir. Sonrasında uzman doktorların kontrolünde kişinin maluliyet türü ve düzeyi tespit edilir.
Maluliyet Raporu Nedir?
Sosyal güvenlik adımlarının kişi tarafından işlenebilmesi hastane tarafından belgelenen bu raporla mümkündür. Kişinin zihinsel ya da fiziki olarak maluliyet seviyesinin belirlendiği resmi bir belgedir. Bu raporda, başvuru yapan kişinin sosyal güvenlik haklarından yararlanabilmesi için çalışma gücünden ne kadar kayıp yaşadığı belirtilir. Ayrıca kişinin engelli, emekli ya da iş göremezlik maaşı alabilmesi için bu raporun olması şarttır.
Maluliyet Teminatı Nedir?
Poliçe türüne göre değişen teminat maddeleri belirtilen kaza, hastalık ya da sağlık problemlerinde kişinin kendini güvenceye almasını sağlar. Bu doğrultuda teminat türleri ve içerikleri değişkenlik gösterirken en çok karşılaşılan teminat maddesi vefatla ilgilidir. Ferdi kaza sigortası başta olmak üzere farklı poliçe türlerinde kişinin vefatı söz konusu olursa birinci dereceden yakınlarına tazminat ödemesi yapılır. Diğer taraftan kişinin engelli kalması durumunda teminatına göre ödeme kendisine yapılır.
Maluliyet Çeşitleri Nelerdir?
Sigortalının poliçe süresi boyunca yaşadığı sakatlık ya da bedensel/zihinsel zarara uğraması sonucuyla malullük durumu oluşabilir. Bu süreçte yaşanılan sağlık probleminin engellilik oranı ve şiddeti değişkenlik gösterir. Genel olarak kişinin sağlığını etkileyen bu olumsuz durum kalıcı, geçici, kısmi ve tam olmak üzere 4 başlıkta değerlendirilir.
Tam Maluliyet Nedir?
En ağır sonuçları olan malullük durumudur ve kişinin hastalık, saldırı, afetler ya da trafik kazası gibi beklenmedik süreçlerde başına gelir. Vücut işlevlerini tek başına sağlayamayan kişi bedensel bütünlüğünü de kaybeder. Bunun yanında kişi çalışma hayatına son vermek zorunda kalır ve kişi bireysel ekonomik özgürlüğünü yitirir.
Kalıcı Maluliyet Nedir?
Kişini hayatında beklenmedik hastalık ve kazalar neticesinde vücudunda ömrünün sonuna kadar devam edecek bir hasar gelmiştir. Bu durum geçici ya da tam ve daimi maluliyet olmak üzere iki grupta değerlendirilir.
Geçici Maluliyet Nedir?
Geçici maluliyette kişi istemeden yaşadığı sağlık problemini daha hafif bir şekilde atlatabilir ve kişi belirli düzeyde tedaviye cevap verir. Kişi cerrahi operasyon geçirmesi, hastane yatışı ya da alçıya alınması gibi durumlarla tekrardan sağlığına kavuşabilir. Aynı zamanda kişinin sağlıklı vücut formu geçici süreyle ya da kısmi olarak bozulabilir.
Kısmi Maluliyet Nedir?
Herhangi bir sakatlık oluştuğunda vücudun farklı noktasında işlev bozukluğu görülmesi halidir. Ancak hastalık, kaza gibi durumlarla ortaya çıkan sakatlanmalar yaşamı ağır etkileyecek büyük bir tehlikeye yaratmaz. Bu sakatlanmalar el, bacak gibi uzuvların kaybedilmesi, eklemlerde ezilme ya da çürüme görülmesi gibi durumları kapsar.
Riskler göz önünde bulundurulduğunda ferdi kaza ya da özel sağlık sigortası yaptırmanız geleceğe daha emin adımlar atmanızı sağlar. Sigortacılıkta fark yaratan ve deneyimli kadrosuyla hizmet kalitesini her daim üstte tutan Sigortayeri ile iletişime geçerek sigorta işlemlerinizi pratik ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.
Sigortada Maluliyet ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Sigortada maluliyet başvurusu nasıl yapılır?
Sigortada maluliyet başvurusu yapabilmek için öncelikle kişinin, ikamet ettiği ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne resmi bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekir. Devamında, sağlık heyeti raporunun çıkarılabilmesi için kişi hastaneye sevk edilir. Eğer kişinin özel sağlık ya da ferdi kaza sigortası gibi poliçeleri varsa hastanelerde tespit edilen kaza/sağlık raporları ile birlikte sigorta şirketine başvurunun gerçekleştirmesi önemlidir.
Sigortada maluliyet nasıl hesaplanır?
Sigorta hesabında maluliyet derecesinin belirlenmesi için sağlık raporu gerekir. Bunun için çalışma performansında oluşan kayıp ve sağlığın bozulma düzeyi tazminat ödeneğinin belirlenmesini etkiler. Devamında ise dinamik ya da sabit tazminat olarak iki farklı şekilde hesaplanabilir. Sabit tazminat kişinin sakatlanma derecesi dikkate alınmadan belirlenen bir bedelin kaza sonrası ödenmesinin yapılmasıdır. Diğer taraftan dinamik tazminatta ise bireysel koşullar devreye girer ve sigortalının sakatlanma derecesi, geliri, yaşı, mesleği gibi durumlar dikkate alınarak hesap yapılır.