Trafik Cezaları Nelerdir? Trafikte Bilinmesi Gerekenler

Trafik Sigortası

İnsan hayatının büyük bir çoğunluğu trafikte geçer. Bu nedenle trafikteki güvenliği ve akışı sağlamak için belirlenmiş bir takım trafik cezası uygulamaları bulunur. Bu uygulamalar sayesinde trafiğin akışı daha başarılı bir şekilde gerçekleşir. Özellikle araç sayısının fazla olduğu illerde bu cezaların uygulanması hayati önem taşır. Bu sayede yayalar ve sürücülerin hem can hem de mal güvenliği sağlanır.

Trafik cezasına maruz kalmamak için trafiğe çıkmadan önce uyulması gereken kuralların neler olduğunu iyi bilmek gerekir. Bu sayede daha tedbirli ve rahat bir biçimde seyahat edilir.

•           Kırmızı ışıkta geçmek,

•           Emniyet kemeri takmamak,

•           Alkollü araç kullanımı,

•           Seyir halinde iken belirlenmiş olan hız sınırlarını aşmak,

•           Karayolları tarafından belirlenmiş kurallara uymamak,

•           Yaya geçidinde durmamak

•           Trafikte telefon görüşmesi yapmak en temel trafik kuralları arasında yer alır.

Araç sürücülerini caydırıcı bir özelliğe sahip olması nedeni ile trafik cezalarında herhangi bir esneme durumu söz konusu değildir. Trafikte seyir halinde iken yapılan hatalar sonrası yazılan bu cezalar trafik cezası sorgulama hizmeti sayesinde kolay bir şekilde öğrenilir.

Trafik Cezası Nereye Ödenir?

Trafik cezası araç sahipleri tarafından ödenmesi zorunlu cezalardır. Bu nedenle ödeme konusunda geliştirilmiş birbirinden farklı pek çok yöntem bulunur.

Bu yöntemlerden ilki anlaşmalı bankalar üzerinde yapılacak olan ödeme işlemidir. Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait banka hesabı üzerine yapılacak olan bu ödeme hem güvenli hem de hızlı bir yöntemdir. Bu işlemi yaparken bankaya gitmek şart değildir. Mobil bankacılık ya da uygulamalar üzerinden de trafik cezası ödeme işlemi yapılır. İnsan yoğunluğunun fazla olduğu kalabalık şehirlerde hem zamandan tasarruf sağlamak hem de uzun süre işlem sırası beklememek için internet bankacılığından faydalanabilirsiniz.

Trafik cezası ödeme işlemi yaparken e-devlet hizmetinden de sıklıkla faydalanılır. Bu yöntemler dışında ayrıca PTT şubeleri ya da vergi dairelerinde de ceza ödeme hizmeti sunulur. Buralarda işlem yapabilmek için şubeye gitmek ve bireysel olarak başvuru yapmak oldukça önemlidir.

Trafik Cezası Ne Kadar?

Trafik cezası yapılacak olan kural ihlaline bağlı olarak kendi içerisinde değişkenlik gösterir. Bu nedenle sabit bir tutar belirtmek doğru değildir. Çünkü yapılacak her ihlalin kendine has bir geri dönüşü olur. Enflasyonda yaşanan değişiklikler ve yapılacak olan zamlara bakılarak trafik cezalarına her yıl belirli oranlarda zam yapılır. Bu nedenle araç sahipleri tarafından bu cezaların tutarı sürekli olarak takip edilmelidir. Yapılan zamlar ve cezaların miktarı resmi gazeteler başta olmak üzere pek çok alanda sürücülere duyurulur.

Trafik cezası miktarını belirleyen bir diğer faktör ise kusur oranıdır. Kazadaki kusur oranı arttıkça ödenecek olan ceza miktarı da artar. Bu nedenle trafikte kurallara uygun ve dikkatli şekilde araç kullanmak oldukça önemlidir. Ciddi yaralanmalara sebep olan büyük kazalar ve alkollü araç kullanımı en çok ceza uygulaması yapılan kurallar arasında yer alır. Trafik cezası denildiğinde akla sadece para cezası gelmemesi gerekir. Çünkü bu cezaların içerisinde ehliyete geçici ya da kalıcı olarak el koyma gibi uygulamalara da yer verilir.

Trafik Cezası Ödeme İndirimi Nedir?

Trafik cezası erken ödeme uygulaması araç sürücüleri için oldukça avantajlıdır. Bir araç sürücüsü yaptığı ihlal sonrasında kendine kesilen cezayı ne kadar erken öderse maddi anlamda o kadar tasarruf sağlar. Trafik cezası ödeme işlemi yapmak için ilgili kurumlardan yapılacak olan yasal tebliği beklemek gerekir.

Tebliğ genellikle posta yoluyla yapılır. Tebliğ esnasında plaka sahibi kayıtlı adreste yaşamıyorsa evrak evin bağlı bulunduğu mahalle muhtarlığına teslim edilir. Araç sürücüsü için tebliğ tarihi bu andan itibaren başlar. Yapılan tebliğ sonrasında en geç 15 gün içerisinde cezayı peşin olarak ödemek araç sürücüsüne neredeyse yüzde 25 oranında avantaj sağlar. Ceza indirim oranları her yıl kendi içerisinde değişkenlik gösterdiğinden erken ödeme indirimleri hakkında detaylı araştırma yapmak gerekir. Araç sürücüsü kendisine bildirilen cezayı 15. günün sonunda ödemek isterse indirim imkanından faydalanması mümkün değildir. Trafik cezası tutarları her geçen yıl arttığından dolayı erken ödemek gerekir.

Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur?

Trafik cezası ödeme işlemini en geç 30 gün içerisinde gerçekleştirmek gerekir. Çünkü 30. günün sonunda ceza üzerine yasal faiz işlemeye başlar. Her ay için yaklaşık olarak işleyen faiz oranı yüzde 5'tir. Trafik cezası üzerinde faiz işlemeye başladıktan sonra araç sahibi herhangi bir indirim ya da taksitlendirmeden faydalanamadığından süreci dikkatli bir şekilde takip etmelidir.

Belirlenen zaman dilimi içerisinde ödenmeyen faizli cezalar için ise devlet haciz yoluna gider. Bu durumda genellikle araç sahibinin maaşına el konulur. Bu gibi olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalmamak için trafik cezasını erkenden ödemek gerekir. Üzerinde trafik cezası bulunan bir aracı satmak cezadan kurtulmaya yardımcı olmaz. Çünkü ceza ödenmeden aracın satılması mümkün değildir.

Trafik Cezası İtirazı Nereye Yapılır?

Adına trafik cezası yazılan araç sürücüsü herhangi bir kural ihlali yapmadığını düşünüyor ise bu konuda yasal yollara başvurabilir. Böylece kendine yazılmış olan cezaya itiraz edebilir. Trafik cezası itiraz işlemi için öncelikle bir dilekçe yazmak gerekir. Yazılan dilekçede yer alan bilgilerin doğruluğundan emin olmak bu işlem için önemli bir faktördür. Dilekçe yazılırken Sulh Hukuk Mahkemelerine hitaben yazılır. Sulh Ceza Mahkemeleri yapılan itiraz başvurusunu ve dilekçeyi detaylı bir şekilde inceleyerek kısa sürede karar verir.

Cezaya yapılan itirazda haklılığı kanıtlamak için fotoğraf ya da video gibi görsellerden faydalanmak gerekir. Her yasal işlemde olduğu gibi bu işlemde de zaman aşımı süresi bulunur. Trafik cezası için bu süre cezanın tebliğinden sonra başlayan 15 günlük süreçtir. Haklı olduğunu düşünen araç sürücüsü bu süre içerisinde gerekli mercilere başvurmalıdır. Aksi halde itiraz süresi dolar ve araç sürücüsü cezayı ödemekle yükümlü olur.

Trafik Sigortası Yaptırmamak Ceza Almaya Neden Olur mu?

Trafik sigortası araç sürücülerini güvenceye alan oldukça önemli bir uygulamadır. Trafikte oluşabilecek her türlü tehlikeye karşı hem aracınızı hem de sizi güvenceye alacak bu hizmet sayesinde trafiğe daha güvenli bir şekilde çıkabilirsiniz. Olası trafik kazaları sonrasında yaşanan maddi ve de manevi zararı gidermede araç sahiplerine kolaylık sağlar. Trafik sigortası yapılmayan ya da sigorta süresi dolan araçlar ile trafiğe çıkıldığında araç sürücüsüne de trafik cezası uygulanır. Bazı durumlarda araçlar trafikten men edilebilir. Bu gibi olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalmamak için aracınızı sigortalatmanız gerekir.

Sunduğu avantajlar nedeni ile devlet tarafından da yapılması zorunlu kılınan bu işlem Sigortayeri üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Birbirinden avantajlı paketleri ve müşterilerine sunduğu ek hizmetler ile Sigortayeri araç sahiplerinin her zaman yanındadır. Sigortayeri Web sitesi üzerinden yapılacak olan T.C numarası ve plaka girişi sonrasında size en uygun olan trafik sigortası seçeneklerini sizlere sunarak yaşayacağınız her kayıpta yanınızda yer alır. Sigortayeri ile ayrıca kasko sigortası hizmetinden de faydalanarak aracınızı 1 yıllık süreyle maddi açıdan garanti altına alabilirsiniz. Hemen Sigortayeri'ne uğrayın, aracınızı güvenceye alın.