2024 Köprü ve Yol Ücretleri

Kasko Sigortası

Şehir içinde ya da şehir dışına gerçekleştireceğiniz seyahatlerde harcama kalemlerinin başında gelen köprü ile yol geçiş ücretini önceden bilmeniz bütçe planlamasını kolaylaştırır.

İki kara parçasını deniz üzerinden birleştiren köprüler ile otoyollar zaman tasarrufu ve konforlu bir seyahat deneyimi için sıklıkla tercih edilir. Ancak bu güzergahları kullandığınızda ayrıca yol ve köprü ücreti ödenmesi de söz konusudur. Bu nedenle yola çıkmadan sürpriz sonuçlarla karşılaşmamak için güncel köprü ve yol ücreti konusunda bilgilenmek akılcı bir yaklaşım olabilir. Köprü ve yol parası sorgulama yapmadan önce bilmeniz gereken ise aracınızın hangi sınıfa dahil olduğu konusudur. Kullandığınız aracın sınıfına ve aks aralığına göre sorgulama yaptığınızda söz konusu yol güzergahında ödemeniz gereken köprü ve yol ücretini görebilirsiniz.

Aracın Sınıfına Göre Farklılaşan İstanbul Boğaz Köprüleri 2024 Yılı Ücretleri

İstanbul ya da Çanakkale Boğazını geçmenin en keyifli yolu pek çok kimse için boğazlar üzerinde inşa edilen köprüleri kullanmaktır. Her yıl fiyatlarında güncellemeler yapılan İstanbul köprü ücreti tarifesinde FSM ve 15 Temmuz Şehitler köprüleri için aynı ücret alınır. Otomobil, hafif ticari araç ve motosikletin geçişine izin verilen Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde köprü ücreti aracın türüne bağlı olarak farklılaşır. İki yönde de ödeme yapılan FSM ve 15 Temmuz köprü ücretinde tek geçiş otomobillerde 15 TL olarak uygulanır. Güncel köprü geçiş ücretlerine göre;

  • 1.sınıfta yer alan aks aralığı 3.20 m’den küçük olan iki akslı araçlar 15 TL
  • 2.sınıfta yer alan aks aralığı 3.20 ve 3.20 m’den büyük olan iki akslı araçlar için 19 TL
  • 3.sınıfta yer alan 3 akslı araçlar için 42 TL
  • 4.sınıfta yer alan 4 ve 5 akslı araçlar için 83 TL
  • 5.sınıfta bulunan 6 ve yukarı akslı araçların ise 15 Temmuz Şehitler ve FSM köprü ücreti için 110 TL ödeme yapması gerekir.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü halk arasında bilinen adıyla 3.köprü ücreti geçişi ise diğer iki Boğaz köprüsünden farklılık gösterir. Bu güzergahtan geçişine izin verilen araçlar tüm araç sınıflarını kapsar. İstanbul Boğazı’nın en yeni köprüsü olan Yavuz Sultan Selim’de 3.köprü ücreti hesaplaması da aracın sınıfına göre yapılır.

  •  Buna göre 1.sınıfta bulunan otomobillerin ödemesi gereken köprü ücreti 2024 yılı için 35 TL’dir.
  •  5.sınıfta yer alan araçlar için köprü ücreti 275 TL olarak uygulanır.

Osmangazi ve 1915 Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücretleri

İzmit Körfezinin iki yakasını Dilovası ve Altınova güzergahından geçerek buluşturan Osmangazi Köprüsü’nü tercih ederseniz otoyolla birlikte keyifli bir yolculuk gerçekleştirebilirsiniz. Körfezi deniz yoluyla geçmek 35 dakikayı bulurken Osmangazi Köprüsü ile bu mesafeyi 3 dakika gibi kısa bir sürede kat edebilmeniz mümkün olur. Bekleme sürelerini ve körfez geçişini kısaltarak konforlu bir seyahat deneyimi yaşatan Osmangazi köprü ücreti ödemesi ise aracın sınıfına bağlı olarak değişkenlik gösterir.

  • Körfez geçişini kısaltan köprüyü kullandığınızda Osmangazi köprü ücreti olarak otomobiller için ödemeniz gereken tutar 290 TL olacaktır.
  • Çanakkale Malkara otoyolu projesinin bir parçası olarak inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü ise Boğaz geçişini kısaltarak zamandan tasarruf etmenizi sağlar.
  • Lapseki ve Gelibolu ilçelerini deniz üzerinden buluşturan Çanakkale köprü ücreti yeni yılda otomobiller için 295 TL olarak güncellenmiştir. Plakaya özel tanımlanan HGS etiketiyle köprü ücreti ödemesi yapılır.
  • 1915 Çanakkale Köprüsü’nden 5.sınıfta yer alan araçlar ise 1400 TL ücret ödeyerek geçiş yapabilir.

Konforlu Bir Sürüş Deneyimi Yaşatan Otoyollardaki Geçiş Ücretleri

Giriş ve çıkışın belli noktalarda yapılabildiği, yaya trafiğine kapalı otoyollar seri ve hızlı bir seyahat deneyimi yaşatır. Hız ve diğer genel trafik kurallarına uyulduğunda güvenli bir sürüş sağlar. Çok şeritli olarak dizayn edilmesi sayesinde de sürücüler için rahat bir kullanım olanağı sunar. Ancak sağlanan bu konfor belirli maliyetleri de beraberinde getirir. Ücretli geçiş özelliğiyle kullanıma açılan otoyol ücreti ise her yıl güncellemeye tabi tutulur. Bu durumu göz önüne alarak seyahat öncesi hangi güzergahı kullanacağınızı planlayarak yol ücreti hesaplaması yaptığında sürprizlerle karşılaşmamış olursunuz. Bu noktada farklı güzergahlarda bulunan köprü ve otoyol ücretinin değişkenlik gösterdiğini de göz önünde bulundurmak seyahat planlaması bakımından sağlıklı bir yaklaşım olabilir.

Osmangazi Köprüsünün de geçiş güzergahında bulunduğu İzmir İstanbul otoyol ücreti kullanılan yolun uzunluğu yanı sıra aracın sınıfına göre belirlenir. Akıllı ulaşım sistemlerinin dahil edildiği İstanbul trafiğine takılmadan yol kat edebileceğiniz kuzey Marmara yol ücreti ise Avrupa ve Anadolu yönünde belirlenen gişe giriş çıkış noktalarına göre farklılaşır. Otomobilinizle bu yolu kullanmak istediğinizde farklı çıkış noktaları için değişen yol geçiş ücreti ödemesi söz konusudur. Bu noktada Karayolları Genel Müdürlüğü sayfasından giriş ve çıkış gişeleri yazılarak yol ücreti sorgulamasıyla güncel tutarları öğrenmek mümkündür.

Kasko Sigortası İle Köprü Otoyollarda da Güvenle Seyredin!

İstanbul’dan ya da otoyol güzergahında yer alan diğer illerden mega şehir İstanbul’a seyahat planlıyorsanız köprü ve yol ücreti ödemeniz gerekebilir. Bu nedenle yola çıkmadan önce Hızlı Geçiş Sistemi HGS bakiyenizin yeterli olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Yetersiz bakiyeye sahip olmanız durumunda geçiş ihlali dolayısıyla cezalı geçiş ödemesi yapmak durumunda kalabilirsiniz. Seyahat planınızı gerçekleştirirken HGS bakiyesini kontrol etmenin yanı sıra trafik sigortası ve kasko poliçenizin de geçerlilik süresinin devam edip etmediğini gözden geçirmeyi ihmal etmemelisiniz. Geçerlilik süresi dolan ya da dolmak üzere olan kasko poliçeniz için Sigortayeri’nden teklif alabilirsiniz. Alanında lider konumundaki sigorta şirketleriyle işbirliği gerçekleştiren güvenilir bir online platform olan Sigortayeri’nde size özel kasko sigortası avantajlarını değerlendirebilir, keyifli bir yolculuk için ilk adımı atabilirsiniz.