Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!

Kolay. Hızlı. Pratik.
Trafik Sigortası

Araç Muayenesi Öncesi Dikkat Etmeniz Gerekenler

Araç muayenesi, araç sahiplerinin trafiğe çıkan her aracı için belirli aralıklar ile yaptırmak zorunda olduğu bir işlemdir. Araç muayenesi sizin ve trafiğe çıkan diğer araç sürücülerinin güvenliği için gereklidir. Bu muayene TÜVTÜRK merkezlerinde yapılır. Araç muayenesi araçtaki problemleri ortaya çıkardığı gibi aynı zamanda sigorta bilgilerini de kapsar. 3 yaşına gelmiş her araç için gerekli olan bu işlemin zaman aralıkları araç tiplerine göre değişkenlik gösterir. Ticari araçlar da yılda 1 kez, binek araçlarda iki yılda bir kez, diğer bazı araçlarda da 3 yılda bir kez yapılması zorunludur.

Araç Muayenesi Nedir?

Araç muayenesi, trafiğe çıkan motorlu veya motorsuz araçların trafiğe çıkmak için yeterli gerekliliklere sahip olup olmadığını kontrol eden standart sistemdir. TÜVTÜRK muayene istasyonlarında uygulanan bu kontroller trafikte oluşacak can ve mal kaybına engel olmak için geliştirilmiştir. Bu muayene araçta var olan herhangi problemin tespitini sağlayarak onarılmasına olanak sağlar. Ayrıca trafik sigortasının da kontrolünü sağlayarak herhangi bir kaza durumunda ortaya çıkabilecek hasarın trafik sigortası tarafından karşılanıp karşılanmayacağını da öğrenmenize olanak verir.

Araç Muayenesinden Önce Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Araç muayenesi yaptırmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle aracın kayıtlı herhangi bir borcunun olmaması gerekir. Eğer otopark ücreti, trafik cezası gibi borç varsa muayene öncesi ödemeniz gerekir. Araca ait ruhsat da muayene esnasında istenilen belgelerdendir. Ruhsatı muayeneye giderken yanınıza alıp almadığınıza dikkat etmeniz gerekir. Zorunlu trafik sigortası da mutlaka olması gereken belgedir. Eğer aracınızda herhangi bir aktif sigorta yoksa araç muayene randevusu alamazsınız. Bunun için önce sigortanızı kontrol etmeniz gerekir.

Araç Muayenesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Aracınızı muayeneye götürdüğünüzde geçerlilik tarihi ruhsatınıza işlenir. Ruhsattan muayene geçerlilik tarihine bakabilirsiniz. Ayrıca muayene tarihini öğrenmek için internetten e-Devlet web sayfasını da ziyaret edebilirsiniz. Bunun için şifreniz ile e- Devlet sayfasına girmeli daha sonra açılan sayfada araçlarım sekmesine tıklayarak araç muayenesi sorgulama yapacağız aracı seçmeniz gerekir. Daha sonra açılan ekrandan aracınıza ait bilgilerin olduğu kısımdan aracınızın muayene tarihini öğrenebilirsiniz.

Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Araç muayene randevusu almak için birçok yol bulunur. Bunlardan ilk e-Devlettir. Muayene sorgulama işlemini yaptığınız alandan muayene randevusu alabilirsiniz. Randevu alımı için ruhsatın yanınızda olması ya da ruhsat seri numarasını bilmeniz gerekir. Ayrıca aracın yaklaşık kilometresini de bilmeniz gerekir. Yine aynı bilgi ve evraklarla TÜVTÜRK web sitesi, uygulaması ya da çağrı merkezinden randevu alabilirsiniz.

Araç muayenesi randevu işlemleri sırasında ruhsat seri numarasına ihtiyacınız olur. Eğer numarayı biliyorsanız sistemden randevu bölümüne girip, randevu almayı tercih ettiğiniz ili, istasyonu, günü ve saati seçebilirsiniz. Randevu alma işlemleri ücretsiz hizmettir. Bu nedenle herhangi bir aracı firmaya ya da ücret isteyen uygulamaya girmenize gerek yok. Son olarak randevu özetinizi inceledikten sonra randevunuzu onaylayarak araç muayenesi randevu alma işlemini tamamlayabilirsiniz. Randevu ile ilgili bilgiler, iletişim için verdiğiniz cep telefonu ve mail adresine birkaç dakika içinde düşer. Eğer bilgilerde ya da randevuda hata yaptığınızı düşünüyorsanız iptal edebilirsiniz. Herhangi bir sebeple randevuya gidemeyecekseniz mutlaka iptal etmeniz gerekir. Yıl içinde 3 defa randevuya gitmeyen sürücülere bir yıl içinde tekrar randevu verilmez.

Araç Muayenesi Ne Zaman Yapılır?


Sıfır olarak alınmış araçların ilk 3 yıl muayenesi yoktur. 3 yaşına geldikten itibaren belirli periyotlar ile muayene işlemlerinin yaptırılması zorunludur. Bu periyot süreleri araç türlerine göre değişiklik gösterir.

  • Hususi araçlar için her iki yılda bir,
  • Ticari araçlar için (otobüs, ticari taksi vb.) her yıl
  • Tarımda kullanılan lastikli traktörler için 3 yılda bir şeklindedir.

Araç Muayenesi için Gereken Belgeler

Araç muayenenizi sorunsuz bir şekilde ilk seferde tamamlayabilmeniz için gerekli hususlardan biri de istenen belgelerin yanınızda bulundurulmasıdır. Evraklarınız eksikse veya yanınızda değilse bu adımı tamamlayabilmeniz için teşekkür istasyonundaki yetkili kişi size bunun için süre verir. Belirlenen sürede evraklarınızı sunmanız gerekir. Araç muayenesi için gerekli belgeler şu şekilde listelenebilir:

  • Kimlik Belgesi,
  • Trafik tescil belgesi (Ruhsat),
  • Trafik Sigortası Poliçesi,
  • Araca ait herhangi bir borcun olmadığını gösterir belge,
  • Egzoz gazı ölçüm belgesi,
  • LPG'li araçlar için sızdırmazlık raporu.

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Araç muayenesine girmeden önce tüm evrakları tamamlamak ve araç ait eksikler varsa eksikleri gidermek muayene aşamalarında problem yaşamadan aracınızı muayeneden geçirmeniz için önemlidir. Bu aşamalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Öncelikle randevu saatinden önce TÜVTÜRK istasyonuna gidip sıra numarası almanız gerekir.
  • Sıra numaranız yandığında görevli bankosuna gidip, aracın ruhsatı ve trafik sigorta belgeleri ile birlikte gereken diğer evrakları teslim etmelisiniz. Ödemeyi burada yapmanız gerekir.
  • Eğer egzoz emisyon ölçümü belgeniz yoksa görevli personel sizi egzoz emisyon ölçüm istasyonuna yönlendirir.
  • Araca ait kontrol edildikten sonra herhangi bir eksik görülmediği takdirde muayene işlemi başlatılır.
  • Bunun için TÜVTÜRK istasyonunda bulunan yetkili kişiler tarafından aracın fren sistemi ile ön ve arkası kontrol edilir. Bu aşamadan sonra lastiklerin kontrol edilmesine geçilir.
  • Lastiklerin kontrolünden sonra aracın farları ve aydınlatma sistemi incelenir.
  • Daha sonra emniyet kemeri ve koltukla kaydırma mekanizması kontrol edilir.
  • Sürecin daha hızlı ilerlemesi için, emniyet kemerleriniz bağlı ve ön kaput açık şekilde istasyon önünde bekleyebilirsiniz.
  • İncelemelerden sonraki raporlama aşamasında araçta bir sorun tespit edilmezse rapor yazılır. Bilgiler ruhsata işlenir. Bu şekilde muayene süreci tamamlanmış olur.


Araç muayenesi ağır kusurlar tespit edilmesi halinde olumlu sonuçlanmaz. Kusurların giderilmesi için araç sahibine 1 aylık süre tanınır.

Araç Muayenesi Ne Kadar Sürer?


Muayene işlemi 20 ila 40 dakika arası sürer. Eğer evraklarda eksiklik söz konusu ise veya istasyonda yoğunluk varsa bu süre uzayabilir.

Araç Muayenesi Gecikme Cezası Nedir?

Araç tescil belgesinde yazan muayene tarihleri aksatılıp araç muayenesi yapılmadığı takdirde Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince araç muayene cezası bulunur. Muayeneden geçemeyen araçlar için verilen sürede araç kontrollerinin gerçekleştirmemesi halinde de TÜVTÜRK‘ün her ay için belirlediği araç muayene gecikme ücreti vardır.

Siz de araç muayenesi öncesi aracınızın sigorta işlemleri için Sigortayeri ile güvenilir sigorta şirketlerinin sigorta poliçelerine uygun fiyatlarla erişebilirsiniz. Size uyan tekliflerden birini seçerek trafik sigortası ve kasko gibi işlemlerinizi Sigortayeri aracılığı ile kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.