Yeşil Kart & Yurt Dışı Araç Sigortası

Trafik Sigortası

Yurt içinde aracınız ile yapacağınız bir kazada üçüncü şahıslara vereceğiniz maddi ve bedensel zararları trafik sigortanız ile karşılayabilirsiniz. Peki yurt dışına kendi aracınız ile seyahate gittiğinizde, kaza yaparsanız ne olur? Yurt dışında aracınızla kaza yapmanız halinde yurtdışı araç sigortası anlamına da gelen yeşil sigorta devreye girer. Peki Yeşil Kart Sigortası nedir ve yurtdışı araç sigortası nasıl yapılır? Yeşil kart araç sigortası hakkında merak ettiğiniz tüm detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Yurtdışı Araç Sigortası (Yeşil Kart Sigortası) Nedir?

Sigortacılık sektöründe adı sıklıkla geçen Yeşil Kart Sigortasının tanımı oldukça basittir: Yeşil sigorta da denilen yurtdışı araç sigortası, aracınız ile yurt dışında kaza yapmanız halinde meydana gelen maddi ve bedensel hasarları garanti altına alır. Yurtdışı araç sigortası, Yeşil Kart sistemine üye olan ülkelerde geçerli olan Uluslararası Motorlu Taşıt Sigorta belgesidir. Bu belge, kazanın gerçekleştiği ülkede yapılması zaruri olan trafik sigortasına eşdeğer niteliktedir. Bir diğer ifadeyle Yeşil Kart Sigortası, kazanın yaşandığı ülke sınırlarında yürürlükte bulunan trafik sigortasının içerik, limit ve kapsamı dahilinde araç sahibi şahıslara teminat sunar.

Yeşil Kart Sigortası Nasıl Yapılır?

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, yurtdışı araç sigortasını Türkiye'de düzenleme konusunda yetkisi olan bir kurumdur. Yeşil kart poliçesinin hazırlanabilmesi için Türk Trafik Sigortası ile taşıt ruhsatı belgelerine ait fotokopilerin ibraz edilmesi ve bu belgelerle Türkiye Turing ve Otomobil Kurumuna başvurulması gerekir. Yurtdışı araç sigortası yaptırmak için ödenecek ücretler araca ve poliçenin geçerlik süresine göre değişebilir.

Hangi Ülkelerde Yeşilkart Sigortası Geçerli?

Yurt dışında trafik kazalarına bağlı olarak yaşayabileceğiniz mağduriyetleri gidermeye yardımcı olan uluslararası araç sigortası, yalnızca belirli ülkelerde geçerliliğe sahiptir. Yurtdışı araç sigortasın geçerli olduğu bu grupta Türkiye ile birlikte toplamda 45 ülke bulunur.

Yeşil Kart Sigortası hangi ülkelerde geçerli sorusu için, bu poliçe türünün geçerli olduğu ülkeleri aşağıdaki gibi sıralayabilmek mümkündür:

Avusturya, Arnavutluk, Andorra, Azerbaycan, Belçika, Bulgaristan, Bosna Hersek, Belarus, İsviçre, Kıbrıs, Çekya, Almanya, Danimarka, İspanya, Estonya, Fransa, Finlandiya, Yunanistan, Macaristan, Hırvatistan, İtalya, İsrail, İrlanda, İzlanda, Lüksemburg, Litvanya, Letonya, Malta, Fas, Moldova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Norveç, Hollanda, Portekiz, Polonya, Romanya, İsveç, Slovakya, Slovenya, Sırbistan, Tunus, Türkiye, Ukrayna ve Birleşik Krallık yurtdışı araç sigortasının uygulandığı ülkeler arasında yer alır.

Yurtdışı araç sigortasının geçerli olduğu bu ülkelerde yeşil kart büroları bulunur. Bu büroların iki temel görevi vardır: Yurtdışı araç sigortası almayı talep eden sürücülere Yeşil Kart Sigorta sertifikası vermek ve sigortalı araçların sebep olacakları zararların temin edileceğini garanti etmektir.

Yeşilkart Sigortası Ücretleri ve Süre Seçenekleri

Yurtdışı araç sigortası fiyatları ve primleri Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu tarafından belirlenir. Aracın türüne göre fiyatlar değişiklik gösterir. Otomobil, otobüs, kamyonet, traktör, iş makinesi, motosiklet, çekici, minibüs, taksi, kamyon, römork, özel amaçlı taşıt, tanker ve tarım makinelerine farklı Yeşil Kart Sigortası fiyatları uygulanır. Yeşil sigorta fiyatlarında artırım ve indirimler de etkili olur. Hasarsızlık nedeniyle indirim uygulanabilir. Benzer şekilde hasardan dolayı primlerde artış da yapılabilir. Yeşil Kart Sigortası poliçe primlerinizi Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun Kapıkule, İpsala ve İstanbul'da bulunan bürolarında kredi kartı ile ödeyebilirsiniz. Talebiniz doğrultusunda Türkiye'de aracınız için yaptırdığınız kasko sigortasına yurt dışı teminatı ilave ettirmeniz mümkündür.

Yeşil Kart Sigortası Euro cinsinden ödenir. 2024 yılı senelik yurtdışı araç sigortası prim tarifesi şöyledir:

  • Otomobil 225 Euro
  • Taksi 225 Euro
  • Minibüs (Sürücü dahil olmak üzere 10-17 koltuk) 550 Euro
  • Otobüs (Sürücü dahil olmak üzere 18-30 koltuk) 700 Euro
  • Otobüs (Sürücü dahil olmak üzere 31 ve üstü koltuk) 850 Euro
  • Kamyonet 500 Euro
  • Kamyon 1.250 Euro
  • İş makinesi 300 Euro
  • Traktör 50 Euro
  • Römork 85 Euro
  • Motosiklet ve yük motosikleti 180 Euro
  • Tanker 1.250 Euro
  • Çekici 1.250 Euro
  • Özel amaçlı taşıt 700 Euro
  • Tarım makinesi 300 Euro

Yeşil Kart Sigortasının geçerlilik süresi de prim tarifesi gibi değişiklik gösterir. 15 günden 1, 2, 3, 4, 5, 6 ve 12 aya kadar uzanan geçerlilik süreleri ile birlikte yine Euro cinsinden tahsil edilen ücretler de taşıt türüne göre değişebilir. 

Yeşilkart Sigortasının Teminat Kapsamı

Yeşil Kart Sigortasının teminat kapsamına bu uygulamanın geçerli olduğu ülkelerde yapılan kazalar dahil olur. Sistemin geçerli olduğu ülkelerde meydana gelen kaza sonucu oluşan bedeni ve maddi hasarlar karşılanır. Uygulamanın işlerliği için gidilen ülkede yeşil kart bürolarının bulunması gerekir. Kaza ve hasar durumunda bu bürolara başvurulur.

Türkiye'de Motorlu Taşıtlar Bürosu işlemleri yürütür. Yurtdışı araç sigortası poliçeleri büro adına hazırlanır. Meydana gelen zararı karşılamak bu büronun sorumluluğu altındadır. Bu sistemin geçerli olduğu ülkelerdeki tüm Yeşil Kart Büroları Bürolar Konseyine bağlı olarak hizmet verir. Yeşil Kart Sigortası genel şartları bu konsey tarafından tespit edilir. Konseye üye olan ülkelerin bu koşullara uyması şarttır.

Yeşilkart Sigortası Hangi Kazaları Kapsar?

Yurtdışı araba sigortası anlamına gelen Yeşil Kart Sigortası, yeşil kart sistemine üye olan ülkelerde yaşanan kazaları kapsar. Bununla birlikte yalnızca kaza durumlarında değil, arıza yaşanması halinde aracın çekilmesi, vinçle kurtarılması gibi hizmetleri de garanti eder. Ayrıca aracın aynı gün tamir edilmemesi durumunda konaklama ve seyahate dahil olan yol giderleri de teminata dahil olur.

Hasar ve kaza bildirimi Motorlu Taşıt Bürosuna ulaştığı zaman büro taraflara bilgi verir. Gerekli hallerde büro, hasar tespiti yapması için bir eksper gönderebilir. Bununla birlikte büronun ödeme yapması için sadece hasarın ihbar edilmesi yeterli değildir. Hasar durumlarına göre talep edilen belgeler değişebilir. Kazaların yol açtığı hasarlar, ilgili ülkenin kanunlarına göre karşılanır. Yani yabancı ülkelerden kendi araçları ile gelen kişiler, Yeşil Kart Sigortası temin ederek trafik sigortasındaki güvenceye sahip olurlar.

Trafik Sigortası ve Yeşilkart Sigortası Arasındaki Farklar

Trafik sigortası ile yurtdışı araç sigortası birbirinden farklı teminat türleridir. Trafik Sigortası, yurt içinde yaşanan kazalarda üçüncü kişilere verilen zarar ve hasarları güvence altına alır. Yeşil Kart Sigortası ise Trafik Sigortasının eki niteliğindedir ve yurt dışında gerçekleşen kaza durumlarında da geçerliliğini korur.

Yeşil Kart Sigortası Nereden Alınır?

Yeşil Kart Sigortası yurt dışında kendi aracınızla gönül rahatlığıyla seyahat etmenize imkan tanıyan bir teminat türüdür. Yurtdışı araç sigortası için başvuru yapabileceğiniz yerler arasında bankalar, sigorta şirketleri ve sınır kapıları bulunur.

Yeşilkart Sigortası Nasıl Alınır?

Banka ve sigorta şirketleri üzerinden bilgi alınarak başvuru yapılabileceği gibi belirli sınır kapılarında peşin ödeme yapılarak yurtdışı araç sigortasına sahip olmak mümkündür.

Yeşil Kart Sigortası sorgulama poliçenin geçerliliği hakkında bilgi sahibi olmak bakımından önem taşır. E-devlette yer alan "Yeşil Kart Poliçe Sorgulama" ekranı üzerinden oldukça kısa bir süre içerisinde bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Siz de yurt dışında aracınız ile emniyetli bir şekilde seyahat edebilmek için yurtdışı araç sigortası yaptırabilirsiniz. Kendiniz için uygun poliçe tekliflerini Sigortayeri'nden talep edebilir ve aklınıza gelen tüm sorular için detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.