Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!
Kolay. Hızlı. Pratik.
Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Yapılması Gerekenler
Trafik kazaları, özellikle trafiğin yoğun olduğu büyük şehirler başta olmak üzere, her yerde meydana gelebilir. Maddi hasarlı kazalar ise, olay durumunda maddi hasarların da söz konusu olduğu olaylardır. Böyle bir durumda yetkililere haber vermek, tutanak hazırlamak ve sigorta şirketlerine başvuru yapmak gerekir. Ardından kasko işlemleri, olaya dair ekspertiz raporunun çıkarılması gibi adımlar gelir. Fakat bunları gerçekleştirme sırası, olayın ciddiyetine, boyutuna ve durumuna göre değişiklik gösterebilir. Tüm bu süreçlerde maddi hasarlı kazaya karışan tarafların olay yerinde bulunması ve resmi belgeler hazırlanırken olayın doğru aktarılıp bilgilerin eksiksiz olduğundan emin olması gerekir. Olay anı ve tarafların bilgileri belgelendikten sonra trafik ve kasko sigortası tarafından araçların hasar tespiti yapılır, gerekirse olaya karışanlar tarafından tazminat talep edilebilir.
Maddi Hasarlı Kazada Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Kaza ardından araçların kontağının kapatılması ve yakıt sızıntısının olup olmadığının kontrol edilmesi önemlidir. Bunu yaptıktan sonra kimsenin can güvenliğini tehlikeye atmadığınızdan ve trafiği aksatmadığınızdan emin olun. Ardından, durumu hemen yetkililere bildirin. Polise bilgilendirme yaparken yaralı durumunu, araçların ve trafiğin genel durumunu da bildirebilirsiniz. Bu esnada maddi hasarlı kazaya karışan tarafların olay yerinde bulunmasına dikkat edin ve yetkililer gelene kadar bekleyin. Maddi hasarlı durumlarda iki tarafın da yetkililerle görüşmesi önemlidir.
Maddi Hasarlı Kaza Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Maddi hasarlı kazanın ardından, öncelikle olaya karışan tarafların tutanak hazırlaması gerekir. Bu, resmi bir belgedir ve olay hakkındaki detaylı bilgileri içerir. Tutanakta; olayın nasıl olduğu, hangi araçların zarar gördüğü, tarafların bilgileri gibi ayrıntılar bulunur. Tutanak işlemlerinden sonra olay yerinin resimleri çekilir ve belgelenir. Gerekirse olayın nasıl meydana geldiği çizilerek anlatılır. Araçların hasar durumları, eğer kamu mallarına zarar gelmişse bunların durumları da fotoğraflarla kaydedilir. Bu işlemlerin amacı, olay sonrasında yapılacak sigorta işlemleri ve açılabilecek hukuki süreçlerde bilgi vermektir. Sonrasında taraflar birbirinin kimlik bilgisini almalıdır. Bunlar, sigorta işlemleri için gerekli olabilir. Olay yerindeki işlemler tamamlandığında, taraflar maddi hasarlı kazayı kendi sigorta şirketlerine bildirirler. Böylece kasko ve trafik sigortaları çerçevesinde araçlar için de işlemler başlatılır.
Maddi Hasarlı Kaza Tutanağı Nasıl Tutulur?
Kaza tespit tutanağı, olayın nasıl meydana geldiğini belgelerle gösteren evraklardır. Bir örneği Emniyet Genel Müdürlüğü'nün web sitesinde bulunur. Birkaç adım takip edilerek, tutanak eksiksiz ve doğru şekilde doldurulabilir. Bunun için tutanağın ilk bölümünde olayın gerçekleştiği yer, saat ve tarih bildirilir. Olay yerindeki trafik işaretlerinin durumu ya da yaralı olup olmadığı da bu esnada paylaşılır. İkinci bölümde ise araç bilgileri yer alır. Olaya karışan araçların plakaları, modelleri, markaları, kayıtlı oldukları sigorta şirketleri ve poliçe numaraları eklenir. Üçüncü bölümde ise maddi hasarlı kazaya karışan sürücü, yolcu ve şahitlerin isimleri, adresleri, numaraları ve ehliyet bilgileri yer alır. Dördüncü bölüm, olay ile ilgili ayrıntılı çizimleri ve bilgileri barındırır. Olay meydana geldiğinde araçların durumu, nasıl gerçekleştiği, araçların hızları ve hareketleri bildirilir. Çekilen resimler de bu bölüme eklenir. Son olarak, tarafların hasar miktarı ve kusur durumlarının bilgisi verilir ve her iki taraf da tutanağı imzalar. Böylece maddi hasarlı kaza tutanağı tamamlanmış ve resmi olarak onaylanmış olur.
Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Araç Sahibinin Sorumluluğu Nedir?
Maddi hasarlı kazalarda araç sahibinin hem yasal hem de etik sorumlulukları bulunur. İlk olarak, olaya karışanlar durumu yetkililere bildirmek durumundadır. Tutanak tutulması ve olayın resmi olarak belgelenmesi aşamalarında bulunmaları gerekir. Aynı zamanda araç sahibi, araçların trafiği engellemesini de önlemelidir. Bunun için mümkünse araçları trafiği aksatmayacak şekilde güvenli bir yere çekmelidir. Araç sahipleri, olaya karışan diğer taraflarla iletişime geçmeli ve onların da bilgilerini almalıdır. Olay alanını ve araçları fotoğraflamalı, yasal süreçler için gerekli olan belgeleri toplamalı ve araç sigorta şirketini bilgilendirmelidir. Araç sahibi, maddi hasarlı kazanın ardından araçların tamiri ve zararlarının karşılanması gibi maddi konulardan da sorumludur. Gerekiyorsa hukuki işlem başlatmalı ve olaya karışan taraflar ile kendisinin yasal haklarını korumalıdır.
Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Sigorta Şirketinin Sorumluluğu Nedir?
Sigorta şirketleri, maddi hasarlı kaza durumlarında, olayın ardından sigortalı kişiyi bilgilendirme ve sigorta poliçesine göre işlem yapma yükümlülüklerine sahiptir. Trafik sigortası ve kasko sigortası, kaza sonrasındaki maddi sorumlulukları çözme imkanı sunar. Olay meydana geldikten sonra, kişi maddi hasarlı kazayı sigorta şirketine bildirdiğinde, şirket bu kişinin olay sonrasında işleyecek olan süreci anlamasını sağlar ve onu bilgilendirir. Teslim etmesi gereken belgeleri, yapması gereken işlemleri bildirir. Sigorta işlemleri, sigorta poliçesinde bulunan maddelere göre başlatılır. Sigortanın kapsamına göre hasar tamiri yapılıp yapılamayacağı ve ödenecek tazminat bedelleri belirlenir. Bu aşamada aracın tamir edilmesi ya da tazminat ödemesinin yapılması işlemleri sigorta şirketinin sorumluluğundadır. Sigorta şirketi olay esnasında toplanan belge ve bilgileri inceleyebilir, tutanakları okuyabilir. Ardından bu belgelere ve yasal sözleşmeye uygun olarak karar verir.
Maddi Hasarlı Trafik Kazası Sigorta Şirketine Başvuru Aşaması Nasıl Gerçekleşir?
Her sigorta şirketinin başvuru aşaması ve süreci farklı işler. Maddi hasarlı kaza sonrasında tutanak tutma ve resmi işlemler bittiğinde, öncelikle kendi sigorta sözleşmenizi incelemeli ve sigorta şirketi ile iletişime geçmelisiniz. Bu süreyi olabildiğince kısa tutmak önemlidir çünkü olay sonrasında uymanız gereken bir başvuru süresi bulunabilir. Tüm bilgi ve belgeler toplandıktan sonra, vakit kaybetmeden olayı sigorta şirketine haber verin. Onlar, sizi uygulamanız gereken adımlar konusunda bilgilendirecektir. Bu adımları uygularken, sigorta sözleşmenizi de incelemeyi unutmamalısınız. Sözleşmenizde, maddi hasarlı kazalarda hangi koşulların sigorta kapsamına girdiğini görebilirsiniz. Sigorta şirketinin sizinle paylaşacağı başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurmalı ve resmi olarak topladığınız belgeleri de bu forma eklemelisiniz. Tüm bu bilgiler ışığında sigorta şirketi de hasarı değerlendirecek ve gerekli süreçleri başlatacaktır. Şirketin atadığı bir ekspertiz, hasarın maliyetini ve boyutunu belirleyecektir. Bu değerlendirmelerin uzun sürebileceğini unutmamalı ve son durumu sık sık kontrol etmelisiniz.
Maddi Hasarlı Kazalarda Onarım, Tazminat ve Yargı Süreçleri
Sigorta şirketinin çıkardığı ekspertiz raporu ile birlikte onarım aşaması başlatılır. Bu süreç de firma tarafından takip edilir. Genellikle kasko sigortası, bu onarım masraflarını karşılar ya da sigorta şirketi hasarın boyutuna göre aracın değerini öder. Eğer olayın diğer tarafı olan sürücü ya da araç sahibi kaza sonucunda hasar almışsa, sigorta şirketinden tazminat talep edebilir. İncelemeler sonucunda uygun görülürse, sigorta şirketi ödeme yapabilir. Bir maddi hasarlı trafik kazası araç değer kaybına neden olabilir. Bu durumda ya da tarafların anlaşamadığı bir durumda olay yargıya taşınabilir. Yargı sürecinde olay esnasında alınan tutanaklar, ayrıntılı bilgiler ve ekspertiz raporları incelenir. Tarafların ifade vermeleri de gerekebilir.
Maddi hasarlı kazaya sebebiyet vermek, beraberinde etik ve yasal sorumlulukları getirir. Olaya karışan her iki taraf da bu sorumluluklara sahiptir. Maddi hasarlı kaza anında olay yerinde yapılacak tespitler ve tutulacak resmi belgeler kadar sonrasında sigorta şirketlerini bilgilendirmek ve araçların onarım, tazminat süreçlerini takip etmek de önemlidir. Siz de olası bir kötü durum için trafik sigortanızı ve kasko sigortanızı Sigortayeri'nden yaptırarak, maddi hasarlı kazalarda yasal yollarla korunabilirsiniz.