Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!

Kolay. Hızlı. Pratik.
Araç Sigortası

Risk Nedir? Sigortada Risk Ne Anlama Gelir?

Sigorta sektöründe risk, bir olayın olumsuz sonuçlarına karşı finansal kayıp olasılığı olarak yanıtlanabilir. Aniden ve istem dışı meydana gelen tehlikeler olarak adlandırılabilir. Belirsizlikten doğan bu durum, sigorta ile güvence altına alınıp kayıpları minimum seviyeye indirir. Muhtemel olay gerçekleştiği takdirde şirketler, poliçede bulunan teminat ve kapsamlar çerçevesinde hasarınızı karşılar. 

Sigortada Risk Nedir? 

Sigorta sektöründe risk, insanların günlük ve iş hayatlarında karşılaşabileceği olaylar nedeni ile maddi zarara uğrama durumudur. Olasılığa dayalı bir belirsizliği ifade eder. Ekonomik açıdan ise güvenliği kaybetme ve varlık değerinin değişmesi olarak tanımlanabilir. Müşterilerin olumsuz olaylar karşısında finansal bir güvence sahibi olmasını sağlar.

Risk, gelecekte ortaya çıkma ihtimali bulunan ve sonuçları belirsiz olan olumsuz olaylara verilen isimdir. Firmaların sunduğu poliçeler, müşterilerin uğrayacağı zararı minimalize eder. Sigortalının ödediği primler, risk gerçekleştiğinde zararının karşılanması amacıyla sigorta şirketi tarafından kullanılır. Karşılaşılan sorunların yaratacağı zararların azaltılması ve giderilmesi hedeflenir. 

Sigortada Risk Türleri Nelerdir?

Risk, maddi kayıp doğuran tehlikeler bütünüdür. Gerçekleşme ihtimali olan bir neden ya da durumdur. Beklenenin dışında olan olayların ihtimali, risk olarak ifade edilir. Bu olaylar bütünü, kişileri zarara uğratabilir ya da herhangi bir kayba neden olabilir. Kapsamları, gerçekleşmesi muhtemel alanlara göre farklılık gösterir. Genel olarak sigortada risk çeşitleri şunlardır:

  • Temel: Toplumsal boyutlu durumlardan meydana gelir. Finansal, operasyonel, stratejik ve katastrofik olmak üzere dört kategoriye ayrılır.
  • Özel: Bireysel kaynaklı olup doğrudan kişileri etkiler. İşletmelerin veya kişilerin kâr kadar zarar elde etme ihtimali olan durumlardır.

Sigorta risk türleri, önceden bilinmeyen ve irade dışında ortaya çıkar. Bazı durumlarda bir kişiyi bazı durumlarda ise toplumu etkiler. Gerçekleşme ihtimali olduğu kadar gerçekleşmeme olasılığı da mevcuttur. 

Sigorta Risk Analizi Nasıl Yapılır? 

Sigorta risk analizi, poliçe içerisinde yer alan varlıklarda yaşanan beklenmedik olayların tespiti ve yönetiminin yapılması ile önlemlerin belirlenmesi gibi süreçleri barındırır. Genellikle alanında uzman kişiler tarafından poliçe kapsamı içerisinde gerçekleştirilir. Potansiyel tehlikeleri ve kayıpları tanımlamak, değerlendirmek ve yönetmek için yapılır. Öncelikle durumun türü belirlenerek başlanır. İstatistiksel modeller ve olasılık dağılımları gibi teknikler ile belirlenen durumun etkileri değerlendirilir. Minimum seviyeye indirmek için gerekli stratejiler belirlenir. Son aşamada ise değerlendirme süreci dinamik bir hâle getirilip sürekli izleme yapılır.    

Hangi Risk Yönetimi Teknikleri Kullanılır?

Risk hesaplama, doğru yönetimle gerçekleştirilir. Şirketler, iş modeli ve strateji gibi birçok unsuru değerlendirip uygun yöntemi belirler. Bazı yönetim teknikleri şöyle listelenebilir:

  • Kaçınma: Belirsizliğin olduğu ortamdan uzaklaşmak ve üretim süreci ile ürünün değiştirilmesi gibi çözümler sunar.
  • Azaltma: Gerçekleşmeyi sağlayan nedenler ortadan kaldırılıp gerekli tedbirler alınır.
  • Paylaşma: Olası durum sigorta şirketine ve oradan da "reasürör"e aktarılır. Ardından başka bir şirkete devredildikten sonra paylaşım süreci tamamlanır.
  • Aktarma: Kaçınmak için başka bir noktaya aktarılır. Durumun artı ve eksi yönleri ile devredilir.

Sigorta riskleri, yönetim teknikleri ile bağlantılı olarak çözülebilir.  

Risk ve Riziko Arasındaki Fark Nedir?

Riziko, sigortalanan tehlike veya olaydır; sigorta poliçesinde teminat altına alınan durumları ifade eder. Risk ise bu olayın gerçekleşme ihtimaline ve etkisine verilen genel tanımdır. İki kavram arasındaki bağlantının zayıflığı, zarar ve kayıpların az olmasını sağlar. Bu durum, maddi ve manevi kayıpları önler. Risk nedir sorusunun yanıtı ve beraberinde gelen yönetim teknikleri, önlemler ile poliçelerinizi Sigortayeri'nden oluşturabilirsiniz. Sigortayeri'nden hizmet talep edebilir, kendinizi güvence altına alabilirsiniz.