Kiracılar Kendi Adına DASK Yaptırabilir mi?

Dask Sigortası

Doğal afetlerin ne zaman meydana geleceği kesin olarak bilinmese de afetler sonucu binalarda meydana gelebilecek hasarların güvence altına alınabilmesi mümkün. Ülkemizde sıklıkla yaşanan farklı büyüklüklerdeki depremlerde konut ya da işyerlerinde çeşitli hasarların oluşması söz konusu olabiliyor. Türkiye’nin birçok farklı bölgesinde yer alan aktif fay hatlarının yarattığı deprem riski binaların DASK poliçesiyle olası risklere karşı korunması gerekliliğini ortaya koyuyor.

Kiracılar DASK Yaptırabilir mi?

1999 Marmara Depremi sonrasında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu DASK zorunlu deprem poliçesiyle binaların risklere karşı güvence altına alınmasını hedefliyor. İşyeri ve konut türü gayrimenkullerde geçerli bu poliçe türü için kiracılara herhangi bir yükümlülük getirilip getirilmediği ise sıklıkla merak edilenlerin başında geliyor. Bu noktada deprem riskine karşı düzenlenen poliçe mülk sahiplerine zorunlu tutulduğu için kiracılar için DASK yapılması söz konusu olmuyor. Ancak işyeri ya da konutu kullanan kiracıların mülk sahibi adına ‘sigorta ettiren’ olarak poliçe hazırlatabilmesi mümkün olabiliyor.

Kiracılar DASK Yaptırmak Zorunda mı?

Konut, işyeri benzeri yapıların sahiplerinin yaptırması zorunlu tutulan DASK deprem poliçesi yıllık olarak düzenlenir. Her yıl binanın yeniden belirlenen inşa bedeline bağlı olarak ödenecek olan prim miktarı da farklılık gösterir. Bu poliçe türüyle bina içerisindeki eşyaların uğrayacağı hasar değil, sadece binanın yeniden inşa ettirilmesi durumunda inşa maliyetinin karşılanması söz konusu olur. DASK deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami, yer kayması gibi risklerin oluşturduğu hasarı da poliçede belirtilen teminatlar dahilinde karşılar. Deprem sonucunda binada hasar oluşmuşsa mülk sahibine teminatlar dahilinde DASK tarafından ödeme yapılır. Bu sigorta türü yapı sahibi kişilerin yaptırması zorunlu bir poliçe olduğundan kiracı DASK yaptırmakla yükümlü değildir.

DASK Kiracıya Ödeme Yapar mı?

Olası bir depremin yaşanması sonrasında binada kiracı bulunsa bile hasar ödemesi mülk sahibine yapılır. Bu noktada deprem riskine karşı düzenlenen bu poliçe konut sigortasından ayrılır. Kiracı sıfatıyla yer aldığınız bina için konut poliçesi hazırlattıysanız oluşan deprem hasarında eşyalarınızın maliyetinin karşılanması söz konusu olur. Konut poliçesiyle kiracısı olduğunuz mülkte meydana gelen deprem hasarında sadece eşyalarınızın güvence altına alındığını söylemek gerekir. Depremi kiracı olarak yaşadığınız binadaki hasar için DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) size ödeme yapmaz.

Kiracı DASK Nasıl Yapılır?

1999 yılında gerçekleşen; binalarda geniş çaplı hasar ve yıkımlara yol açan Marmara Depremi sonrasında bina sahipleri için zorunlu tutulan bu poliçe türüne kiralama işlemlerinde de ihtiyaç duyulur. Yeni bir kira sözleşmesi yaptığınızda elektrik, su, doğalgaz gibi abonelikler için kurumlar sizden binanın DASK poliçesini talep eder. Siz de yeni bir konut ya da işyeri kiralamayı düşünüyorsanız abonelik işlemleri öncesinde kiracı DASK sorgulamasıyla binanın deprem poliçesini sorgulayabilirsiniz. Doğal Afet Sigortaları Kurumu web sitesinden adres bilgileriniz ile işlem yapabilirsiniz. 

Ayrıca ev sahipleri de sorgulama yapabilir. "Poliçelerim" sekmesine tıklayarak DASK sorgulamasını kolayca yapabilirsiniz. Poliçelerim sayfasında karşınıza gelen ekranda yapı sahibinin TC kimlik no’su ile cep telefonu numarasını girdiğinizde geçerli bir poliçenin olup olmadığını görebilirsiniz.

Kiracısı olduğunuz binanın DASK poliçesi sona erdiyse mülk sahibi ile iletişime geçebilir, onun adına sizin tarafınızdan yenilenme yapılmasını talep edebilirsiniz. Bu durumda kiracı olarak mülk sahibinin adına poliçe düzenletmeniz mümkün olur. Olası deprem hasarlarında bina sahibine ödeme yapılması söz konusu olduğu için hak sahibi olarak da onun adına poliçe düzenlenir.

DASK’ı Kiracı mı Öder?

Hak sahibi olarak mülk sahibinin göründüğü poliçede yazılı prim tutarına ilişkin ödemeyi kimin yapacağı aklınıza takılabilir. Bu noktada DASK kiracı olarak sizin tarafınızdan düzenletildiği için prim bedelini de ödemeniz gerekir. Ancak poliçede yazan tutarı ödedikten sonra bu bedeli kiradan düşebilir ya da mülk sahibinden tahsil edebilirsiniz.

Kiracı DASK İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Konut ya da işyeri kiralaması yaptıktan sonra elektrik, su, doğalgaz aboneliklerini de üzerinize almanız gerekir. Ancak bu abonelikleri yaptırmak için ilgili kurumlara gittiğinizde de DASK deprem poliçesine gerek duyulur. Yıllık periyotlarla yenilemesi gerçekleştirilen zorunlu deprem poliçesinin süresi dolmuşsa yenilenmesi gerekir. Mülk sahibi adına sigorta ettirenin kiracı sıfatıyla yer aldığı DASK deprem poliçesinin düzenlenmesi için bir takım evraklara ihtiyaç duyulur. Bu durumu göz önünde bulundurarak poliçe kesilmeden önce gerekli bilgi ve evrakların yanınızda bulunmasına dikkat edilmelidir. DASK deprem poliçesinin düzenlemesi sırasında mülk sahibi ile söz konusu binaya ilişkin bir takım bilgiler sizden istenir. Bu evrak ve bilgiler aşağıdaki gibi sıralanır:

Mülk Sahibinin;

· Adı Soyadı

  • Açık Adresi
  • Cep Telefonu Numarası
  • TC Kimlik Numarası bilgilerine ihtiyaç duyulur.

Binaya ilişkin olarak;

  • Tapu bilgileri
  • Binanın açık adresi
  • İnşa yılı
  • Binanın kat sayısı
  • Yapının tarzı
  • Hasar durumunun doğru olarak bilinmesi gerekir.

Bu bilgi ve belgelere ek olarak sigortalanacak binanın kullanım şekli ile brüt olarak yüzölçümünün de belirtilmesi zorunludur. Bütün bu bilgiler doğru olarak girildiğinde poliçe tutarı da belirlenmiş olur.

Ülkemizde sıklıkla yaşanılan doğal afetlerden birisi olan depremin zararlarına karşı binanızı teminat altına almak için Sigortayeri’nde yer alan farklı firmaların DASK poliçe tekliflerini inceleyebilirsiniz. Alanında önde gelen sigorta şirketlerini buluşturan Sigortayeri güvenilir bir platform olarak beklentilerinize maksimum düzeyde cevap vermeyi hedefler. Siz de avantajlı DASK poliçe tekliflerini karşılaştırmalı olarak değerlendirebilir, kiracı sıfatıyla sigorta ettiren olarak Sigortayeri’nden hizmet talep edebilirsiniz.