Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?

Trafik Sigortası

Kaza tespit tutanağı, trafik kazalarında ihtiyaç duyulan ve olayın ayrıntılarını kaydedebileceğiniz resmi bir belgedir. Bu tutanak kazaya karışan tarafları, olay yerindeki koşulları, kazanın nasıl meydana geldiğini ve diğer önemli bilgileri yazılı olarak belgelemek amacıyla kullanılır. Kaza sonrası kazaya karışan sürücüler bu belgeyi doldurarak hasar tespit ve tamir sürecini başlatırlar. Belge kişiye ya da kazalı araca göre değişmez. Tek bir belge iki nüsha olarak doldurulur. Nüshalar kaza yapan sürücülerin evrakları ile birlikte sigorta ya da emniyet yetkilisine teslim edilir.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kazanın detaylarını içeren kaza tespit tutanağı şu bilgileri içerecek şekilde doldurulmalıdır:

  • Kaza Yeri ve Tarih Bilgileri: Kaza yerini, adresini ve tarihini belirtmelisiniz.
  • Karışan Araçların Bilgileri: Kazaya karışan araçların marka, model, plaka numarası ve kullanım şekli gibi bilgilerini yazmalısınız.
  • Sürücü Bilgileri: Her aracın sürücüsünün adı, soyadı, sürücü belge numarası, T.C. kimlik numarası, adresi ve iletişim bilgilerini eklemelisiniz.
  • Trafik Sigortası Poliçe Bilgileri: Sigortalının adını soyadını, acente numarasını, sigorta şirketini, poliçe numarasını, poliçe başlangıç ve bitiş tarihini, TRAMER belge numarasını ekleyin.
  • Hasar: Araçların ilk darbeleri aldığı noktaları KTT üzerinde ok ile işaretlemelisiniz ve çarpışma yerini ve anını çizin.
  • Sürücü İfadeleri: Diğer sürücülerle, kazanın nasıl meydana geldiği ve kimin hatasından kaynaklandığı konusunda anlaşmaya çalışın. Sürücü görüşleri bölümüne ekleyin.
  • Fotoğraf ve Şahitler: Kaza yerinde fotoğraf çekmeye çalışın. Görgü tanıkları varsa onların ifadelerini ve iletişim bilgilerini alın.
  • Diğer Bilgiler: KTT üzerinde kırmızı ışık ihlalinde bulunmak, karşı yönden gelen trafiğin kullandığı yola girmek, geçme yasağı olan yerde geçiş yapmak, sağa – sola dönüş kurallarına uymamak, park etme – duraklama kurallarına uymamak gibi sürücü hatalarını belirten durumlar bulunur. Kaza anında gerçekleşen geçerli sürücü hatalarını işaretlemeniz gerekir. Bu işaretlemeyi yapmak zorunlu değildir ancak sürecin daha hızlı değerlendirilmesi için önemlidir.
  • İmzalar: Doldurduğunuz belgeyi gözden geçirin ve her iki sürücünün de belgeyi kontrol ettikten sonra imzalaması gerekir.

Hangi Durumlarda Kaza Tespit Tutanağı Tutulur?

  • İki veya daha fazla aracın karıştığı ve yalnızca maddi hasarın meydana geldiği trafik kazalarında bu belge doldurulur.
  • Trafik kazalarında yaralanma veya ölüm meydana geldiğinde, kaza tespit tutanağı, bu tür ciddi kazaların ayrıntılarını kaydetmek için kullanılır.
  • Kazaya karışan taraflar arasında anlaşmazlık veya ihtilaf durumlarında, kaza tespit tutanağı kullanılarak olayın ayrıntıları kaydedilir.
  • Trafik polisi, kaza yerine geldiğinde veya olayı incelediğinde belgeyi doldurabilir.

Hangi Durumlarda Kaza Tespit Tutanağı Tutulamaz?

Bazı durumlarda tutanak tutmaya gerek olmaz. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  •  Araçların en az birinde maddi hasar yoksa
  •  Sürücülerden biri 18 yaşından küçükse
  •  Sürücülerden birinin ehliyeti yoksa
  •  Sürücülerden birinin akıl sağlığı yerinde değilse
  •  Sürücülerden biri alkol ya da uyuşturucu madde etkisindeyse
  •  Araçlardan birinin sigortası yoksa
  •  Kazada kamu mallarına zarar gelmişse
  •  Araçlardan biri kamu kurumlarına ait ise
  •  Can kaybı ya da yaralanma meydana geldiyse

Yaralanmalı Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Yaralanmalı kaza tespit tutanağı meydana gelen kaza sonucu yaralanma ya da ölüm olduğunda kullanılır. Belge kaza yerindeki ayrıntıları, yaralanan kişilerin durumlarını veri altına almak için kullanılır. Yaralanma ya da ölümlü bir kaza olması durumunda resmi belgeyi doldurmak ve kaza tespiti yapmak için mutlaka emniyet birimlerine haber vermek gerekir.

Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Maddi hasarlı kaza tespit tutanağı meydana gelen kazada ölüm ya da yaralanma olmadığı zaman kullanılır. Sadece maddi hasar varsa bu tutanağı kullanmanız gerekir. Maddi hasarlı kaza tespit tutanağı, kaza yerindeki ayrıntıları ve maddi hasarı kaydetmek için kullanılır. Bu belge, kaza sonucu oluşan hasarın değerlendirilmesi ve sigorta taleplerinin işlenmesi için önemlidir.

Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama Nasıl Yapılır?

KTT sorgulama Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi web sitesinden yapılabilir. Taraflar SBM ana sayfasında önce “hizmetler” sonra da kaza tespit tutanağı sorgulama ve itiraz sekmelerine tıklayarak ilgili belgelere ulaşabilir ve inceleyebilirler. KTT sorgulamasını plaka ve T.C. kimlik numarası ile yapabilirsiniz.

Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınır?

Sigorta şirketleri kasko ve araç sigortası yaptıran araç sahiplerine KTT verebilir. Bunun yanı sıra bazı kırtasiyelerde de bu belgeden bulunabilir. Eğer temin edemediyseniz Sigortayeri sisteminde sizin için bir kaza tespit tutanağı örneği bulunur. Online kaza tespit tutanağı formu için kaza tespit tutanağı sayfasından indirip çıktısını alarak kullanabilirsiniz.

Kaza Tespit Tutanağına İtiraz Süresi Ne Kadar?

Kusur oranı belirlendikten sonra, tarafların itiraz hakkı vardır. Ancak bu itirazı yapmak için belirli bir süre mevcuttur. Kaza tespit tutanağına itiraz süresi 5 iş günüdür. Bu süre içinde gerekli belgelerle birlikte itiraz dilekçesi verilmelidir. Bu süreyi aştığınız takdirde sonuç belirlenmiş olur ve itiraz hakkınızı kaybedebilirsiniz.

Bu süreç, kaza sonrası sigorta taleplerinin düzenli ve etkili bir şekilde işlenmesini sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Bu nedenle, kaza sonrası tüm gereken belgeleri ve itirazlarınızı belirlenen zaman çerçevesi içinde ilgili kurumlara iletmek önemlidir. İtirazlarınızı SBM web sitesi üzerinden yapabilirsiniz.

Kaza Tespit Tutanağı Kaç Gün Geçerli?

Kaza tespit tutanağı, olayın ayrıntılarını doğru bir şekilde kaydetmek ve ilgili taraflar arasında anlaşmazlık yaşanmaması için kaza sonrası olabildiğince hızlı bir şekilde doldurulmalıdır. Belgenin geçerlilik süresi itiraz süresi kadardır. Yani 5 iş günü içinde itiraz eder ve kanaati değiştirebilecek yeni belgeler sunarsanız KTT geçerliliğini yitirebilir. Eğer itiraz etmezseniz belge geçerli olacaktır.

Kaza Tespit Tutanağı Nereye Verilir?

Eğer kaza sonucunda maddi hasar meydana geldiyse ve kazaya karışan taraflar arasında anlaşmazlık yoksa araç kaza tespit tutanağı ile ilgili belgeleri doğrudan ilgili sigorta şirketine vermelisiniz. Sigorta şirketi, kaza sonucu oluşan hasarın değerlendirmesini yapar. Bazı trafik kazaları durumunda trafik polisi olay yerine gelir ve belgeyi doldurur. Bu durumda, belgeleri polis memuruna verebilirsiniz. Polis memuru daha sonra ilgili birimlere iletir.

Kaza tespit tutanağı teslim sonrası süreç nasıl işler?

Hazırlanan KTT sigorta şirketlerinin hasar departmanına gönderilir. Sigorta şirketleri, tüm belgeleri ve olası fotoğrafları olay sonrasındaki ilk iş gününün sonuna kadar Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) online platformuna aktarır.

SBM'ye bilgilerin aktarılmasını takip eden 3 iş günü içerisinde, her sigorta şirketi kendi kusur oranlarını değerlendirir. Bu değerlendirmeler, her bir araç için %0, %50 ve %100 gibi oranlarla ifade edilir. Eğer sigorta şirketleri arasında ortak bir karara varırsa yani hemfikirlerse dosya sonuçlanır.

Ancak, 3 iş günü içinde anlaşmaya varılamazsa dosya Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu'na iletilebilir. Bu komisyon, ilgili dosyayı sonuçlandırmak için 3 iş günü içinde harekete geçer. Dosyanın sonuçlandırılmasının ardından sigortalılara, cep telefonu ya da e-posta yoluyla dosyanın sonuçlandığı bilgisi iletilir.

Kusur oranını öğrenmek için SBM’nin sitesinde yer alan kaza tespit tutanağı sorgulama bölümüne göz atamanız gerekir. Kusur oranlarına itiraz etmek isteyen sigortalılar ise, yeni ek belgelerle birlikte 5 iş günü içinde sigorta şirketlerine başvurabilirler. Eğer bu 5 günlük süre içinde itiraz hakkı kullanılmaz veya itiraz sonuç vermezse, sigortalılar kusur oranına ilişkin itirazlarını Tahkim Komisyonu ve özel hukuk yollarıyla çözebilirler. Kaza durumunda yapmanız gerekenler hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Sigortayeri yardım merkezi kaza tespit tutanağı sayfasına göz atabilirsiniz.