Motorlu araç sahiplerinin yerine getirmesi gereken bazı sorumluluk bulunur. Bunlardan biri, hatta en önemlisi trafik sigortasıdır. Kanunen zorunlu kılınan trafik sigortasını trafiğe çıkan her aracın bu poliçeyi yaptırması gerekir. Trafik sigortası sayesinde herhangi bir kaza anında karşı tarafın masrafları sigorta tarafından ödenir. Sigorta yaptırmadan trafiğe çıkmanız durumunda herhangi bir kaza olduğunda aracınız çekilir ve birçok zorlukla karşılaşırsınız. Bu nedenden dolayı trafik sigortası yaptırmanız oldukça önemli. Böylelikle sigortasız araç cezası riski ile karşılaşmamış olursunuz.
Trafik Sigortası Yaptırmama Cezası
Şirketler tarafından hazırlanan zorunlu trafik sigortası poliçelerinin her dönem mutlaka yenilenmesi gerekir. Eğer poliçe döneminde herhangi bir kazaya karışmamışsanız hasarsızlık indiriminden de faydalanabilirsiniz. Fakat trafik sigortası yaptırmama durumunda karşı taraf için risk oluşturabileceğiniz için sigortasız araç cezası ile karşılaşırsınız. Bu yaptırımlar trafikteki can ve malların güvenliğini sağlamak için caydırıcı nitelikte olur. Zorunlu trafik sigortası yaptırmamanın cezasını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
- Para Cezası: Sigortasız araç cezası bazı durumlarda para cezası olarak kesilebilir. Sigortasız araç cezası ne kadar, sorusunun cevabı her yıl değişkenlik gösterir. Ceza tutarını 15 gün içinde peşin ödemeniz halinde indirim de uygulanabilir.
- Trafikten Men Cezası: Sigortasız araç yakalanırsa ne olur, diye düşünüyorsanız aracınızın çekileceğini söyleyebiliriz. Trafik veya park halindeyken aracınızın sigortasız olduğu tespit edilirse ceza kesilir ve aracınız otoparka çekilir. Dolayısıyla sigortasız araba bağlanır mı, sorusuna da evet yanıtı vermek mümkündür. Poliçenizi yaptırana kadar aracınızı otoparktan almanız mümkün olmaz. Aracınız otoparkta beklerken her gün belirli bir ücret ödemeniz de gerekir. Aracınız ne kadar uzun süre otoparkta kalırsa ödemeniz gereken tutar o kadar yüksek olur. Aracınız çekildiği zaman sigortasız araç cezası ve ek olarak otopark ücreti ödemeniz gerekir.
- Araç Muayenesinin Yapılmaması: Sigortasız araç cezası yalnızca para cezası şeklinde olmamaktadır. Eğer aracınıza sigorta yaptırmadıysanız aracınızın muayenesini yaptırmanız da mümkün değildir. Araç muayenesi de bir yasal yükümlülük olduğu için sigorta yaptırmadığınızda iki yasal yükümlülüğünüzü yerine getirmemiş olursunuz. Dolayısıyla yakalandığınız takdirde ödemeniz gereken tutar miktarı artar.
- Plaka İhbarı: Trafik polisi tarafından aracın sigortasız olduğu tespit edilirse plaka not edilir. Bu durumda sigortasız araç cezası kesilir ve plaka diğer memurlara da aktarılarak aracın trafiğe çıkması engellenmiş olur.
- Zorunlu trafik sigortası cezası motorlu araçların hepsi için zorunludur. Dolayısıyla motosiklet zorunlu trafik sigortası da motosiklet sahipleri tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde motor sürücülerine de cezai yaptırımlar uygulanır.
Sigortasız araç cezası maddi yükümlülüklerle sınırlı olsa da poliçenin yenilenmemesi veya yapılmaması durumunda hapis cezasına kadar giden ciddi yaptırımlardan söz edilebilir.
Trafik Sigortası Gecikme Cezası
Yeni bir araç satın aldığınızda bu aracı trafikte kullanabilmeniz için zorunlu trafik sigortası yaptırmanız gerekir. Yeni satın aldığınız araç ikinci el olursa 15 gün, sıfır araç olursa aynı gün içerisinde sigortanızı yaptırmalısınız. Bunun yanı sıra halihazırda yaptırdığınız sigorta poliçenizin de belli bir süresi bulunur. Bu süre dolduğu zaman poliçenizin yeniletmelisiniz. Poliçeniz yenilenirken hasarsızlık indiriminden faydalanabilir ve dilerseniz teminat kapsamlarını genişletebilirsiniz. Şayet trafik sigortanızı yaptırmayı geciktirirseniz trafik sigortası gecikme cezası uygulanır.
Trafik Sigortası Gecikme Cezası Ne Kadar?
Gecikme cezası da sigortasız araç cezası kapsamındadır. Trafik sigortası gecikme zammı cezanın yazıldığı günden itibaren belirli sürelerle uygulanır. Cezanın yazıldığı tarihten sonra 1 ay gecikme durumu olursa %5, 2 ay gecikme durumunda %10 ve birbirini takip eden her ay %5 oranında artarak gecikme zammı uygulanır. Bu zam oranı maksimum %50'ye ulaşabilir. Zorunlu trafik sigortası gecikme cezası hesaplama işlemi için ay ile %5 oranını çarparak sigortasız araç cezası tutarını tespit edebilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortasız Araç Bağlanır mı?
Sigorta yaptırmadan trafiğe çıkan araçlar seyir halinde veya park halindeyken polis tarafından tespit edilebilir. Polis tarafından tespit edilen araçlara sigortasız araç cezası olan cezai yaptırımlar net olarak uygulanır. Para cezasının yanında uygulanan bir diğer cezai yaptırım aracı bağlamak olarak bilinen, aracın anlaşmalı otoparklara çekilmesidir. Aracınız çekici vasıtasıyla anlaşmalı otoparka yerleştirilir ve siz gerekli ceza tutarını ödeyene kadar orada kalır.
Sigortasız Araç Kazaya Karışırsa Ne Olur?
Trafik sigortası yapılmayan araçların kazaya karışması durumunda ise yine aracın bağlanması ve sigortasız araç cezası söz konusu olur. Sigortasız araç kazaya karıştığında olacakları şu şekilde özetlemek mümkün:
- Kaza sonucunda sürücüden kaynaklanan tüm hasarları sürücü karşılamak zorunda kalır. Karşı taraftaki aracın maddi masrafları, tıbbi masraflar vb. tüm masrafların yanı sıra kişi kendi aracının masraflarını da ödemek zorundadır.
- Şayet zorunlu sigorta yapılmış olsaydı oluşacak hasarlar sigorta tarafından ödenecekken bu durumda sürücü masrafları karşılar.
Trafik Sigortası Olmayan Araç Satılır mı?
Yeni bir araç satın aldığınızda 15 gün içerisinde poliçenizi yaptırmanız gerekir. Aksi takdirde yukarıda belirtilmiş olan sigortasız araç cezası yaptırımları ile karşılaşma olasılığınız oldukça yüksek.
Eğer sahip olduğunuz aracı satmak istiyorsanız fakat aracın sigortası yoksa satışını gerçekleştiremezsiniz. Aynı şekilde satın almak istediğiniz aracın da sigortası yoksa o aracı satın almanız mümkün olmaz. Zorunlu trafik sigortasının satış anında yapılmış halde olması ve poliçenin elde bulunması gerekir. Bu durum noterde tespit edilir ve aracın sigortasının olmaması durumunda noter satışı gerçekleştirmez.
Eğer poliçe döneminiz bittikten sonra aracınızı satmayı düşünüyorsanız poliçenizi yenilemeniz gerekir. Duruma göre şirketinizle konuşabilir ve satıştan sonra poliçenizi iptal ettirebilirsiniz.
Siz de zorunlu trafik sigortasını yaptırmak için en uygun teklifi almak ve gönül rahatlığıyla trafiğe çıkmak için Sigortayeri'ni ziyaret edebilirsiniz.