Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!
Kolay. Hızlı. Pratik.
B1 Ehliyet Nedir? Hangi Araçları Kullanabilir?
Herhangi bir aracı karayolu üzerinde kullanabilmek için ehliyet sahibi olmak gerekir. Önemli olan kullanılan aracın hangi ehliyetin kapsamına girdiğini bilmektir. Buna göre ehliyet için başvuruda bulunabilir. Bir diğer adı sürücü belgesi olan ehliyet, otomobil ve motosiklet çeşidine göre farklı sınıflara ayrılır. Ehliyet sınıfları; A, A1, A2, B, BE, B1, C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, G, F ve M olmak üzere 17 tanedir. Temelde A, B, C, D, G, F ve M olan sınıflar, belirli alt sınıfları kapsar. B1 sınıfı ehliyet de B ehliyetin kapsamına girer.
B1 Ehliyet Nedir? Nasıl Alınır?
B1 ehliyet nedir sorusunun cevabı oldukça kısa ve nettir. B1 ehliyet, ağırlığı 400 kg altında olan 4 tekerlekli motosikletleri kullanmak için alınan bir sürücü belgesidir. B ehliyetin bir alt sınıfı olduğu için daha hafif araçları kapsamına alır. Silindir hacminden daha çok motor gücünü ve araç ağırlığını baz alır.
B1 sınıfı ehliyet almak için sürücü kursuna kayıt olmak şarttır. Sürücü kursunda verilen eğitimler ve yapılan sınavlarla birlikte B1 sınıfı ehliyet almak mümkündür.
B1 Ehliyet Almanın Şartları
B1 ehliyet almak için gerekli tüm şartları karşılamak gerekir. Bu şartlar, eğitim düzeyinden yaşa kadar birçok detayı kapsar. Şartların tamamının karşılanmaması durumunda B1 ehliyet alınamaz. Önce şartları incelemek, karşılamak için neler yapmak gerektiğini öğrenmek ve bir sürücü kursuna kayıt olmak gerekir. Sürücü kursuna kayıt olurken B1 ehliyet fiyatı kapsamında yapmanız gereken ödemeleri de öğrenmeniz önemlidir. B1 ehliyet almanın şartları aşağıdaki gibidir:
- B1 ehliyet yaş sınırı 16'dır. Tüm adayların 16 yaşını doldurmuş olması gerekir.
- En az ilkokul düzeyinde eğitim alınması şarttır.
- Aday, son 6 aylık süreçte çektiği 2 adet biyometrik fotoğrafı ilgili Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursu (MTSK) müdürlüğüne teslim etmelidir. Fotoğraf ehliyet üzerinde kullanılacağı için bu detay atlanmamalıdır.
- Kimlik doğrulama sürecinin sorunsuz ilerlemesi için adayın nüfus cüzdanı fotokopisini ilgili Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursu (MTSK) müdürlüğüne teslim etmesi şarttır.
- Adayda, sürücülüğe engel olacak herhangi bir durumun bulunmadığını belirten "sürücü olur" sağlık raporunu almak gerekir. Rapor, adayın zihinsel ve fiziksel olarak araç kullanmaya uygun olduğunu teyit eder. Pratisyen ve uzman doktorlar tarafından verilir.
- İlgili Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursu (MTSK) müdürlüğüne sabıka kaydının bulunmadığını belirten bir dilekçe verilmelidir. Sabıka kaydı şartı, adayın sürücü olmaya yasal olarak uygun olduğu göstermek içindir.
- Adayların sürücü belgesi durumunu bildirmesi şarttır. Buna göre ehliyetin süresi geri alınmamış olması gerekir. Ciddi trafik ihlallerinde sürücü belgesi süresiz geri alınabilir ve tekrar ehliyet almayı kısıtlar.
B1 Ehliyet Almanın Aşamaları
B1 ehliyet için sürücü kursuna kayıt yapmaktan ehliyet başvurusunda bulunmaya kadar birçok aşamadan geçersiniz. Eğer tüm aşamalara hakim olur ve sorunsuz ilerlerseniz B1 ehliyet süresi beklediğinizden daha kısa olabilir. Buna göre B1 sınıfı ehliyet almanın aşamaları şu şekilde sıralanabilir:
- Sürücü Kursuna Kayıt: İlk olarak ikamet edilen şehirdeki bir sürücü kursuna kayıt olmak gerekir. Kayıt öncesi sürücü kursu araştırması ve karşılaştırması yapılabilir. Aynı zamanda sürücü kursu ile görüşme yapılarak kayıt için gerekli evrakların neler olduğu detaylı şekilde öğrenilebilir. Eğitim ve sınavları başarıyla tamamlamak için sürücü kursu seçiminde titiz davranmak fayda sağlar.
- Teorik Eğitim: Kayıt işlemlerinin ardından teorik eğitim süreci başlar. Bu kapsamda adaylara göre belli bir program yapılır. Programda hangi derslerin hangi saatte verileceği belirtilir. Dersler kapsamında ise motor ve araç teknikleri, trafik adabı, trafik ve çevre bilgisi gibi konu başlıkları ele alınır.
- Pratik Eğitim: Pratik eğitim sürecinde adaya direksiyon dersi verilir. Adayların direksiyon başında, gerçek bir sürüş deneyimi kazanması için pratik eğitim süreci büyük önem taşır. Dersler ile birlikte adayın araç kullanabilmesi, trafik kurallarına uyması, aracı park edebilmesi, geri manevra yapabilmesi ve ani duruşlarda başarı göstermesi hedeflenir.
- Ehliyet Sınavı: Ehliyet almak için yapılan ilk sınav olan yazılı ehliyet sınavı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği merkezlerde e-sınav olarak elektronik ortamda yapılır. Toplam 50 soru yöneltilir ve 45 dakika süre verilir. Adayların ise B1 sınıfı ehliyet için en az 70 puan alması gerekir.
- Direksiyon Sınavı: Uygulamalı olarak yapılan direksiyon sınavında adayın araç kullanmadaki bilgisine bakılır. Temelde 5 parkurda sınava tutulur ve trafikte ne kadar iyi araç kullanabileceğine bakılır. Araç tanıma ile başlayan sınav; 25 metre geri gelme, panik fren, L park, paralel park ve rampa kalkış gibi uygulamaları içerir.
- Ehliyet Başvurusu: Tüm eğitim ve sınavların başarıyla tamamlanmasının ardından ehliyet başvurusunda bulunulabilir. Ehliyet başvurusu için İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne gitmek gerekir. Başvuru yapılacak olan İlçe Nüfus Müdürlüğü, eğitim görülen sürücü kursu ile aynı yerde olmak zorunda değildir. Ehliyet başvurusu konusunda yetkilendirilen herhangi bir İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne başvuru yapılabilir.
B1 Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?
B1 ehliyet ile ağırlığı maksimum 400 kilogram, motor gücü ise 15 kW olan 4 tekerlekli araçlar kullanılabilir. Eğer araç ile yük taşınacak ise maksimum ağırlığın 550 kilogramı geçmemesi gerekir. Ayrıca pek çok kişi B1 ehliyet ile otomobil ve kamyonet kullanabileceğini düşünür. Fakat sanıldığının aksine otomobil ve kamyonlar B1 ehliyet araçları kapsamına girmez.
B1 ehliyeti kapsayan araçları güvenle kullanabilmek için trafik sigortası yaptırmak zorunludur. Böylelikle olası bir kazaya karışılması durumunda maddi hasarlarınızı karşılayabilir ve aracınızı güvence altına alabilirsiniz. Trafik, kasko ve İMM sigortaları için ise Sigortayeri hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Siz de Sigortayeri avantajları ile aracınızın sigortasını hemen yaptırabilirsiniz.
B1 Ehliyet ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
B1 Ehliyet Almak Kaç Gün Sürer?
B1 ehliyet almak 2-3 ay kadar sürer. Bu kapsamda 15 gün kadar teorik ders almak, daha sonra 1 ay direksiyon eğitimi almak ve ehliyet sınavını başarıyla tamamlamak gerekir. Sınavın başarıyla tamamlanmasının ardından kısa süre sonra ehliyet çıkarmak için başvuruda bulunmanız gerekir. Ehliyetin çıkıp size ulaşması ise 1-2 haftayı bulabilir.
B1 Ehliyet için Lise Diploması Şart mı?
Hayır, B1 ehliyet almak için ilkokul mezunu olmak yeterlidir. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yer alan 76. maddeye göre ehliyet almak için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak gerekir. Ehliyet için sürücü kursuna kayıt okurken ilkokul diploması veya yerine geçen bir belge bulundurmak yeterli olur. Buradan da anlaşılacağı üzere B1 ehliyet için lise diploması şart değildir.
B1 Ehliyet Manuel Viteste Kullanılabilir mi?
Otomobil ağırlığının 400 kilogramı geçmemesi halinde B1 ehliyet manuel viteste kullanılabilir. Ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen, manuel vites araçlar da B1 ehliyetler kullanılabilir. Önemli olan aracın B1 ehliyetin kapsamına girip girmediğini bilmektir. B1, B ehliyetin alt sınıfı olduğu için kullanımına izin verilen otomobil çeşidi sınırlıdır.
B1 Ehliyet Almanın Maliyeti Nedir?
2025 yılı itibarıyla B sınıfı ehliyet almak isteyen bireylerin toplamda 7.438,60 TL ödeme yapması gerekmektedir. Bu tutar; 5.678,60 TL harç, 1.420 TL değerli kâğıt ücreti ve 340 TL vakıf payını kapsamaktadır.
B1 Ehliyet Kursa Gitmeden Alınır mı?
Hayır, B1 ehliyeti kursa gitmeden almak mümkün değildir. Bu sebeple ehliyet almak için ikamet edilen şehirdeki bir sürücü kursuna kayıt olmak gerekir. Kurs kapsamında verilen tüm derslere de katılım sağlanmalıdır. Özellikle direksiyon derslerine aksatmadan katılmak önemlidir. Direksiyon sınavından başarıyla geçmek için derslere katılım önemlidir.