Kış Lastiği Seçimi: İyi Bir Kış Lastiği Nasıl Olmalıdır?

Trafik Sigortası

Kışın gelmesiyle birlikte, araç sahipleri için güvenlik daha da önemli hale gelir. Kar yağmasıyla birlikte buzlu yollar, araçların kontrolünü elde tutmakta zorlayabilir ve bu durum da kazalara neden olur. Bu yüzden, kış aylarında güvenli bir sürüş deneyimi için aracınızın doğru kış lastiğine ihtiyacı vardır.

Kış Lastiği Nasıl Anlaşılır?

Kış ve yaz lastiği arasındaki temel farklılık üzerindeki kanallardır. Bu kanallar kışın lastiğin zemine daha iyi tutunmasını sağlar ve kaymanın önüne geçer. Aynı zamanda lastiklerin üzerinde işaretler bulunur. Bu işaretlere bakarak hangisi olduğunu anlayabilirsiniz. Eğer üzerinde M + S işareti ya da kar ikonu (3PMSF) varsa, bunun kış lastiği olduğu anlamına gelir. M + S işareti önceki modellerde daha sık kullanılırdı. Son modellerin daha iyi sürüş sağlaması nedeniyle 3PMSF işareti getirildi. Lastiğinizde üç tepeli dağın içinde kar tanesi sembolü de olabilir.

Kış Lastiği Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?

İyi bir kış lastiğinin pek çok özelliği ve beraberinde getirdiği avantajları bulunur. Çivili ve çivisiz kış lastiği vardır. Kış lastiklerinin dişleri daha derindir ve bu da kar yağdığında lastiklere birikmesinin önüne geçerek daha iyi çekiş gücünü beraberinde getirir. Derin dişler, kar, sulu kar ve suyu dışarı atar. Lastiklerde sünger gibi davranan ince su tabakasına karşı koyan bir özellik de olabilir. Kış lastiklerinin uçları daha keskindir. Uçların bu şekilde keskin oluşu, buz çekişini arttırır. Yapısında kauçuk bulunması, düşük hava sıcaklıklarında esnek kalmasını sağlar. Bu da yol tutuşundaki performansı arttırır. Normal lastiklerde hava 7 derecenin altına düştüğünde sertleşme olur. Ancak kış lastiğinde böyle bir durum olmaz. Çivili kış lastiği modelleri ağır hava koşullarında kullanılır ve ekstra çekiş gücü sağlar. Buzun üzerinde adeta bir çapa görevi görerek kazabilirler. Yol buzla kaplı olmazsa, yolu kazacak kadar güçlüdür. Kullanım esnasında gürültü çıkarmasıyla da bilinir. Çivili modellerin buzla kaplı yollarda ya da sert karlı yollarda kullanılması tavsiye edilir.

Kış Lastiği Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kış lastiklerinin aracınıza uygun olması çok önemlidir. Tavsiye üzerine alacağınız lastiklerin aracınıza uygun olup olmadığını bilemezsiniz. Bu yüzden kendinize göre bir lastik seçmeniz daha güvenli olacaktır. Kış lastiği seçiminde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Aracınızın lastik boyutuna göre bir seçim yapmalısınız. Yaz lastiğiniz hangi boyuttaysa, kış lastiği de o boyutta olabilir. Lastiklerin boyutunu öğrenmek için yanak kısmına bakmanız gerekir.
  • Aracınıza kış lastiği taktığınızda hangi yollardan gideceğiniz çok önemlidir. Şehir içinde araç kullanıyorsanız, normal modellerden bir tane seçebilirsiniz. Ancak hem çok fazla araç kullanıyor hem de çok buzlu yerlerden geçiyorsanız, daha kaliteli modellere yönelmeniz güvenliğinizi korumanızı sağlar.
  • Çivili mi yoksa çivisiz mi kullanacağınıza karar verdikten sonra modelleri incelemenizde fayda var.
  • Farklı marka lastiklerini aynı anda kullanmaktan kesinlikle kaçının. Bu durum sürüşünüzü etkiler ve yol tutuşunun kötü olmasına yol açar.
  • Kış lastiği fiyatlarını karşılaştırarak bütçeniz dahilinde ve aracınıza uygun modeller seçebilirsiniz. Lastik boyutu, aldığınız mevsim, bulunduğunuz şehir, lastiğin özellikleri fiyatları etkiler.
  • Eğer ikinci el kış lastiği alacaksanız, çok eskimemiş olmasına ve dişlerin aşınmamış olmasına dikkat etmeniz lastiğin kullanım amacına uygun olarak çalışmasını sağlar. Yine de güvenilir satıcılar bularak daha uygun fiyatlı ve neredeyse temiz modeller bulmanız mümkündür. Satıcı ile iyice konuşarak lastiğin durumunu öğrenebilirsiniz. Örneğin, sıfır kış lastiğinde diş derinliği 8 mm'dir. Bu değerin 2. el satın alırken 3mm altına düşmemesine dikkat etmelisiniz. Milimetre düştükçe yol kavrama yeteneği da azalır.

Kış Lastiği Hava Basıncı Nedir?

Lastikte hava basıncı sürücülerin bilmesi gereken oldukça önemli bir konudur. Çünkü basınç doğru olmadığında istenmeyen kazalara neden olabilir. Aynı zamanda frenlerin etkin bir şekilde çalışmasını önler. Bu yüzden sürücülerin hava basıncını düzenli olarak kontrol etmesi ya da ettirmesi gerekir. Lastik hava basıncı, lastiklerin içinde bulunan havanın basınç seviyesini ifade eder. Lastiklerin önerildiği basınca uygun olarak kullanılması gerekir. Ancak lastiklerde tek bir basınç değeri yoktur. Farklı türdeki lastikler, farklı basınçlarda olur. Basınç araçlarda genel olarak 32 ile 35 psi arasında tutulması tavsiye edilir. Basıncı ayarlarken, aracınızın ağırlığı, içerisinde oturan kişi sayısı ve lastiğin boyutu basıncı farklılaştırabilir. Kış aylarında her 10 derecede bir 1-2 psi daha az ayarlanması gerekir. Bunun sebebi soğuk havada lastiğin içindeki moleküllerin hareketinin yavaşlamasıdır. Aynı zamanda yüksek rakımlı yerlerde yaşıyorsanız, her artan metrede lastiğin basıncı da düşer. Bu yüzden, 4 lastiğin 4’ünü de düzenli olarak kontrol etmeniz önemlidir. Lastiğin basıncını doğru ayarlamak, sadece tutuş ve çekiş gücünün iyi olmasından ziyade, yakıt tasarrufu yapabilmenizi de sağlar.

Lastik basıncının kaç olması gerektiğini bilmiyorsanız öğrenebileceğiniz birkaç yöntem var;

  • Yakıt deposu kapağını açarak üzerinde belirtilen basınç değerini öğrenebilirsiniz.
  • Aracın iç kısmındaki kapı çerçevelerinde, genelde basınç değeri yazar.
  • Aracın el kitabında basınç seviyelerini bulabilirsiniz.

Lastik basıncını izleme sisteminiz olsa bile düzenli olarak bunun kontrolünü yapmanız gerekir. Hava şartları sertleştikçe bu sistemin sürekli uyarı verdiğini görürsünüz. Bu uyarının sebebi moleküllerin hareket yavaşlanmasından kaynaklanır. Ancak bakımı aksatmanız için izleme sistemi geçerli bir sebep değildir.

Kış Lastiği Yazın Kullanılır Mı?

Yazın kış lastiği kullanmak, güvenlik ve bütçe açısından sizi olumsuz etkileyebilir. Bunun sebebi kauçuk yapının sıcak havada daha hızlı yıpranmasından kaynaklanır. Yazın kullanımı kış lastiği ömrünü azaltır. Aynı zamanda daha derin dişler, daha çok gaza basmanıza neden olur. Bu da fazla benzin harcanmasına yol açar. Kış lastiği ısınmış olan asfaltta viraj alma konusunda tasarlanmadığı için aracın kontrolünü elinizdeki tutmanız zorlaşabilir.

Kış Lastiği Zorunlu Mu?

Kış aylarında yağışlardan dolayı yollarda buzlanma, kar birikmesi olur. Hem kendi hem de çevrenizdeki insanların hayatını tehlikeye atmamak için kış lastiği kullanılması gerekir. Hava şartları zorlaştığında, ülkemizde kış lastiği uygulaması bir zorunluluk haline getirilmiştir. 4 tekerinde aynı lastikten olması da zorunludur. Kış lastiği ne zaman takılır sorusu sürücülerin aklını karıştıran bir konudur. Her yıl belli aylarda zorunlu hale getirilir. Bu karara göre, her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında ticari araç sahiplerinin kış lastiği takması gerekir. Ticari araç sahiplerinin yanı sıra kamyon, otobüs, çekici, şirket araçları gibi araçlara da bu zorunluluk getirilmiştir. Aynı zamanda kamyonet, minibüs veya otomobil kullanan araç sahiplerinin belirlenen aylarda lastiklerini değiştirmesi gerekir. Sürüş esnasında herhangi bir riskli durum meydana gelirse diye araçta ekstra bir kış lastiği bulundurmak da zorunludur. Böylelikle sürüş esnasında yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçilmiş olur.

Bazı sürücüler kışa uygun lastik takmaktansa sadece zincir takmanın yeterli olduğunu düşünürler. Ancak bu düşünce yanlıştır, zincir kazaların önüne geçemez ve yol tutuşunu lastik kadar iyi sağlayamaz. Bu yüzden tek başına zincir kullanımı yasaktır. Kış lastiğinin her araç için belli milimetrelerden az olmaması istenir. Otomobiller için bu değer 1,6mm’dir. Kışa uygun lastik kullanılmaması kazaları da beraberinde getirdiği için, buna bir ceza uygulanarak sürücüler vazgeçirilmeye çalışılır. Kış lastiği cezası, her yıl yeniden değerleme oranına göre güncellenir. Kış aylarında güvenli sürüşünüzü devam ettirebilmek için Sigortayeri’nden araç kaskosu yaptırabilir ve kışın tadını çıkarabilirsiniz.