Bireyleri ve kurumları belirli risk gruplarına karşı koruyan, uğradıkları zararı tazmin eden güvence sistemidir. Kasko ve zorunlu trafik sigortası başta olmak üzere birçok farklı çeşidi bulunur. Ev, eşya ve kişiler için düzenlenebilecek farklı poliçe çeşitleri vardır. Araç alım satımlarında araç satış sonrası sigorta, yapılır. Poliçeler genel hükümleriyle kaza sonrası karşı tarafta oluşan zararın karşılanmasını sağlar. Devlet tarafından kanunlarla yapılması zorunlu poliçeler arasında yer alır.
Trafik Sigortası Nedir?
Zorunlu yapılması gereken trafik sigortası olası bir kaza durumunda, karşı tarafın aracında oluşan maddi hasarlar ile şahısların sağlık giderlerini Hazine Müsteşarlığının belirlemiş olduğu teminat ve limitler dahilinde teminat altına alır. Bu yüzden araç satışı sonrası sigorta yaptırılması karşı tarafın zararlarını ek bir bütçeye gerek duymadan karşılamanıza olanak tanır. Ayrıca araç satış sonrası sigorta hem sizi hem de karşı tarafın haklarını koruyucu bir mekanizmadır. Herhangi bir kaza sonrası devreye girer ve tarafların maddi kayıplarını azaltır.
Trafik Sigortasının Kapsamı Nedir?
Firmalar ile karşılıklı anlaşma durumunda müsteşarlık tarafından belirlenen teminatların yanında araç satış sonrası sigorta poliçesine ek teminatlar ilave edilebilmektedir. Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmiş teminatlar aşağıda belirtilmiştir.
- Kaza durumunda karşı tarafta oluşan maddi zararlar,
- Ev, dükkân, işyeri gibi üçüncü şahıslarda oluşan zararların tazmini,
- Kasıtsız kamuya ait mallara verilen zararlar,
- Kazada yaralanan kişilerin hastane masrafları ile, ölüm halinde defin işlemlerinin masrafları,
- Kaza sonrası yaralanan kişinin çalışamaz durumda olmasından kaynaklı uğradığı maddi zarar ile, bakmakla mükellef olduğu kişilerin giderleri,
- Kaza yapan kişinin kusurlu olmaması hallerinde, karşı tarafın itirazı sebebiyle açılan davalarda avukatlık ücretleri, araç satış sonrası sigorta kapsamındadır.
Araç Satışı Yapıldıktan Sonra Trafik Sigortası Kaç Gün Geçerlidir?
Zorunlu trafik sigortası geçerlilik süresi normal şartlarda 1 yıldır. İlk yapıldığı tarihin üzerinden 1 yıl geçmesi durumunda yenilenmesi gerekir. Bir yıl içinde aracın satışı gerçekleşirse yeni sahibi tarafından araç satış sonrası sigorta yaptırmak gerekir. Bu durumda önceki araç sahibinin poliçesi yeni sahibinde geçerli olmaz. Fakat araç sahibinin poliçesi halen devam ediyor yani bir yıl dolmamış ise noter satış tarihi itibariyle ekstra bir işlem gerekmeksizin 15 gün veya yeni araç sahibi poliçe yaptırana kadar geçerlilik süresini korur. Yeni araç sahibinin araç satışı sonrası sigorta süresi yeni poliçe tarihi itibariyle başlayacaktır. Sıfır araçlarda ise bu durum farklıdır. Sıfır araç satışı sonrası zorunlu poliçe aracın alındığı tarihte yapılması gerekir.
Araç Satışı Gerçekleştiğinde Trafik Sigortası İptali Nasıl Olur?
Zorunlu olduğu bilinmekle birlikte araç satış sonrası sigorta yaptırmayıp trafiğe çıkma durumunda yasal cezai işlem uygulanır. Bu nedenle zorunlu poliçe sahibi olmak kaza durumunda maddi avantaj sağladığı gibi bu tarz cezai durumlarla karşılaşmanızı da engeller. Toplum olarak araç satışı sonrası trafik sigortası gerekliliği konusunda farkındalık yaratmak daha güvenli seyahat imkânı sunar.
Araç satışında trafik sigortası iptali ya da devri de merak edilen detaylar arasında yer alır. Firma ile iletişime geçmeniz halinde bu sorulara cevap bulmanız mümkün olacağı gibi makalemizde de bu soruları cevapladık. Sıklıkla yeni araç alımı, araç satış sonrası sigorta iptalini gerektirir. Satış dışında iptali gerektiren bazı durumlar olabilir. Bu durumlar şu şekilde listelenebilir:
- Sözleşme sahibinin vefatı durumunda araç varislere devredileceği için poliçe de hak sahibi varise devrolunur. Varisin 15 gün içinde firma ile iletişime geçerek durumu yazılı şekilde bildirdiğinde poliçe iptal edilerek iade işlemi gerçekleşir.
- Poliçe kişi ile firma arasında tarafların iyi niyetleri çerçevesinde gerçekleştirilir. Her iki tarafında birbirlerine karşı sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklar yerine getirilmediği durumlarda araç satış sonrası sigorta iptali hakkını doğurur.
- Satışı yapılan aracın perte çıkması durumunda poliçe iptal edilir.
- Taraflardan veya firmadan kaynaklı poliçede değişiklikler nedeniyle iptal edilebilir.
Araç Satış Sonrası Trafik Sigortası Para İadesi Nasıl Olur?
Noter satışı sonrası trafik sigortası iptali için firma ile irtibata geçilmesi gerekir. Noter satış sözleşmesini firmaya ibraz ederek iptalden kaynaklı ücret iadesi yapılır. Ücret iadesi başlangıçta araç satış sonrası sigorta bedeli hangi kanal ile ödenmişse aynı şekilde iade gerçekleşir. Kredi veya banka kartı ile ödenmiş ise iade firma tarafından bankaya iletilir. Banka 5 iş günü içerisinde iadeyi ilgili hesaba aktarır. Eğer ödeme nakit yapılmış ise firma iadeyi nakit olarak size öder.
Araç Satış Sonrası Trafik Sigortası Para İadesi Hesaplama
Pirim iadesi için poliçenin geçerli olduğu günlerin sayısına bakılır. Eğer ikinci el araç satışı sonrası prim iadesi yapılacaksa noterdeki satış sözleşmesinin gerçekleştiği tarihin üzerine 15 gün eklenerek hesaplama yapılır. Bunu bir örnek ile açıklama gerekebilir. Başlangıçta 8030 TL prim ödendiğini ve 180 gün (6 ay) sonra araç satış sonrası sigorta iptalinin olduğunu varsayalım. Bu durumda;
Geçerli olan poliçe süresi 180 gün + 15 gün= 195 gün
8030/365=22 TL günlük bedel,
195X22= 4290TL kesilecek tutar,
8030-4290= 3740 TL para iadesi yapılır.
2. El araç satışında trafik sigortasını güvenle yaptırmak için Sigortayeri platformunu tercih edebilirsiniz. Farklı firmalardan taleplerinize en uygun avantajlı prim ve ödeme koşulları sizin için listelenir. araç satış sonrası sigortanızı Sigortayeri platformu üzerinden online gerçekleştirerek hem vakit kazanabilir hem de güvenilir bir hizmet alabilirsiniz.