BES İptali Nasıl Yapılır?

Hayat Sigortası

Bireysel Emeklilik Sistemi'ni farklı nedenlerden dolayı iptal etmek isteyebilirsiniz. BES iptali nasıl yapılır, sorusunun en basit adımı, bağlı olduğunuz kurum ile iletişime geçmeniz ve talebinizi iletmenizdir. Her şirketin kendine özel BES iptali süreci bulunur. Otomatik katılım BES iptali için telefon, SMS, müşteri hizmetlerinden tuşlama yapabilir veya şubeye giderek form doldurabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi, her ay bütçenizden, gelirinizden belirli bir miktar parayı hesabınızda biriktirmenizi sağlar. Ekonomik açıdan rahat bir emeklilik dönemi için çalışma hayatınız boyunca birikim yapmanızı destekler. Aynı zamanda ek bir gelir sağlayan özel emeklilik sistemidir. Bireysel Emeklilik Sistemi sayesinde ikinci bir emeklilik hakkına sahip olursunuz. Çalışma hayatını bıraktıktan ve emekli olduktan sonra yaşam konforunuzu ekonomik açıdan koruyabilirsiniz. Bireysel tasarruflarınız için size özel avantajlı birbirinden farklı seçenekler sunar. Birikimlerinizi dilediğiniz gibi yapabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi Ne İşe Yarar?

Bireysel emeklilik geleceğinizi güvenceye alan bir sistemdir. Özel sağlık sigortası ya da Bireysel Emeklilik Sistemi iptali öncesi bu sistemin sizin için bazı avantajlarından, ne işe yaradığından kısaca bahsetmek faydalı olabilir.

  • Her ay maaşınızdan otomatik olarak belirli bir miktar para çekilir. Böylece hesabınızda otomatik olarak para biriktirebilirsiniz
  • Her ay maaşınızdan çekilen tutarın üzerine ek olarak devletin belirlediği oranda katkı payı eklenir. Devletin belirledi katkı payı %30 olarak belirlenmiştir. Katkı payı her ay kesilen tutarınızla birlikte hesabınıza eklenir
  • BES hesabınızdaki tutar yatırım olarak kesildiği için fon ve şirket belirleyebilirsiniz. Bu sayede paranızı nereye yatıracağınız konusunda seçim hakkı verilir
  • Sözleşme üzerinde değişiklik yapma hakkına sahipsiniz
  • Bireysel Emeklilik Sistemi'nde isteğe ve ihtiyaca göre şekillendirme imkanı vardır
  • İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş. üzerinde paylaşılan fon paylarını günlük olarak takip edebilirsiniz
  • BES iptali, belirli dönemlerde durdurma gibi farklı imkanlarla ekonomik durumunuza göre karar verebilirsiniz. Ekonomik açıdan zorlandığınız dönemlerde bu haktan faydalanabilirsiniz.

BES İptali Nasıl Olur?

Bireysel Emeklilik Sistemi iptali için bağlı olduğunuz banka ya da sigorta şirketi ile iletişime geçmeniz gerekir. İletişime geçtikten sonra BES iptali talebinizi iletmeniz yeterlidir. Bireysel emeklilik iptali işlemi için bağlı olduğunuz kurumun ilgili birimi ile iletişime geçmeniz önemlidir.

Bireysel emeklilik iptali iletişim için çağrı merkezi, internet sitesi gibi kanalları tercih edebilirsiniz. BES emeklilik iptali için talebinizi dilediğiniz zaman iletişim kanalları aracılığı ile kolay ve hızlı bir şekilde iletebilirsiniz. Aynı zamanda bağlı olduğunuz kurumun şubesine gidebilir bireysel emeklilik iptali formu doldurabilirsiniz.

BES iptali formunda sizden istenen bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girmeniz istenir. Talebiniz alındıktan ve işlemleriniz tamamlandıktan sonra hak ettiğiniz miktar eksiksiz bir şekilde hesabınıza yatırılır.

Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır?

BES iptali için talebinizi SMS üzerinden de kolay bir şekilde iletebilirsiniz. Ancak her firma SMS ile iptal talebi almaz. Eğer SMS ile iptal olanağı varsa unutmayınız ki her bir kurumun SMS ile iptal işlemi farklıdır. Örneğin bazı şirketler, "CAYMA" veya "AYRILMA" olarak yazmanız devamında TC Kimlik numaranız, doğum tarihinizi yazarak kurumların belirledikleri numaralara SMS atmanız ister. Bazılarının ise prosedürü farklıdır. BES iptali SMS için bağlı olduğunuz kurumdan da detaylı bir bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca BES iptali telefon numarası ile de yapılabilir. Bu noktada ilgili kurumun bireysel emeklilik iptali numarasını arayarak bireysel emekliliğinizi sonlandırabilirsiniz. Detaylı bilgi almak isterseniz sigorta yaptırdığınız firmanın prosedürüne göz atabilirsiniz.

BES Cayma Bedeli Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi iptali talebinde bulunduğunuzda hesabınızdaki belirli bir miktarı çekebilirsiniz. Örneğin Bireysel Emeklilik Sistemi'ne kayıt olduktan iki ay sonra iptal kararı alırsanız herhangi bir kesinti yaşamazsınız. Giriş yaptıktan ve iki ay geçtikten sonra çıkmaya karar verirseniz stopaj, giriş aidatı, devlet katkı payı kesintileri olabilir. Ödediğiniz katkı payını alabilirsiniz ancak devlet katkı payı miktarını tam olarak alamayabilirsiniz. Ödemiş olduğunuz katkı payının %25'i oranında gerçekleşen BES devlet tarafından verilen katkı hesaplama oranları şu şekilde sıralanabilir:

  • Eğer 3 yıl içerisinde sistemden çıkarsanız devlet katkı payından alamazsınız
  • Devlet katkı payı, 3-6 yıl arası olanlar için %15'i
  • 6 ve 10 yıl arası olanlar için devlet katkı payı %35'i
  • 10. yılda ise devlet katkı payı %60'ı
  • 10 yıl dolduğunda ve sigortalı 56 yaşını doldurduğunuzda katkı payının tamamı ödenir

BES İptali Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

E devlet üzerinden BES nasıl iptal edilir?

BES iptali E Devlet üzerinden yapılmaz. Bireysel Emeklilik Sistemi iptali için bağlı olduğunuz kuruma başvurabilir, kurumun BES iptali numarasını arayarak iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

BES iptal ettikten sonra para ne zaman yatar?

BES iptali talebi yapıldıktan sonra erken çıkış başvurusunun işlemlerinin tamamlanması ve sonuçlanması 20 iş gününü bulabilir. Başvuru sonucu sonrası birikiminizi alabilirsiniz.

BES kendiliğinden iptal edilir mi?

Otomatik BES iptali kendiliğinden iptal edilmez. Ancak siz iptal talebi bulunduğunuz takdirde iptal işlemi sağlanır.

İptal edilen BES parası nereye yatar?

İptal talebinde bulunduğunuzda birikiminiz 20 iş günü içerisinde hesabınıza yatar.

BES iptal edilip tekrar açılır mı?

BES iptali talebinde bulunduktan sonra farklı bir kurum üzerinden veya aynı kurum üzerinden yeniden açabilirsiniz.

İşten çıkınca BES devam eder mi?

İşten ayrılmanız durumunda çalıştığınız gün kadarki ücretinin %3'lük kısmı sözleşmenize aktarılır. Sözleşmeniz işveren tarafından sonlandırılmaz sadece işten ayrıldığınıza dair bildirim yapılır.

BES kesintisini nereden görebilirim?

E-Devlet üzerinden "Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama" işlemi yapabilirsiniz.