Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!
Kolay. Hızlı. Pratik.
Aktüer Nedir? Sigortacılıkta Aktüerin Rolü Nedir?
Aktüer; kişisel ve kurumsal riskleri analiz eden, sigorta poliçesini oluşturmadan önce prim bedellerini istatiksel olarak hesaplayan kişilerdir. Böylece bu pozisyonda bulunan kişiler, sigorta rizikoların belirlenmesinde rol oynarken teminatlar noktasında sigortalıyı yönlendirir. Ayrıca bu meslek grubundaki uzmanlar, sigorta şirketinin kâr oranlarını ve ödenecek toplam prim tutarlarını hesaplamakla da sorumludur. Hem sigortalı hem de sigorta şirketi açısından kritik bir konumda yer alan aktüerler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz yazımıza göz atabilirsiniz.
Aktüer Nedir?
Aktüer, sigorta ya da finans alanında stratejiler geliştiren ve alınan kararlarla özellikle sigortalının lehine poliçe oluşturan uzman kişilerdir. Bu kişiler; teknik verileri analiz eder, riskleri değerlendirir ve tüm olasılıkları sigortalı açısından inceleyerek poliçeye doğrudan katkı sağlar. Birçok kişi için karmaşık görünen durumları açıklığa kavuşturarak karşı tarafa sayısal veriler sunar ve aynı zamanda raporlama yapar. Hem bireysel hem de toplumsal düzeyde finansal kayıpların önlenmesine katkıda bulunan aktüerler, ekonomik istikrarın sürdürülmesinde önemli bir rol üstlenir.
Finansal kayıplar denilince ise aklınıza yangın, sel, deprem ve diğer doğal afetler, hırsızlık gibi durumlar gelebilir. Bu riskler bireysel ve toplumsal hayatta insan hayatını ölüm, hastalık, engelli kalma ya da emekli olma gibi hallerde olumsuz etkileyebilir. Sigortacılıkta bu riskler, maddi veya manevi kayıplar şeklinde ortaya çıkabilir. Sigorta firmaları açısından aktüer; sigortalıların risklerini analiz eden, maddi kayıpları minimize eden ve şirketin kârını, rezervlerini ile toplanacak prim tutarını hesaplayan kişi olarak tanımlanabilir.
Aktüer Ne İş Yapar ve Sorumlulukları Nelerdir?
Sigorta aktüeri, hem sigortacılık acentesinin hem de sigortalının maddi ve manevi durumunu kârlılık açısından düzenler. Bu nedenle oldukça kritik bir pozisyondur ve üstlenmesi gereken sorumluluklar da bir o kadar önemlidir. Aktürlerin sahip olduğu sorumluluklar ve görevler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- İstatistiki olarak çıkardığı matematiksel verileri modele dönüştürerek pratik çözümler üretir.
- Komplike halleri ve riskleri analiz ederek olası potansiyel durumları finansal tabloya döker. Devamında yapılan bu finansal analizleri 3 aylık olacak şekilde raporlayarak arşive alır.
- Risk analizini tamamladıktan sonra süreci sigortalıya ve acenteye aktarır, gerekli sunumları yapar.
- Ticari açıdan kurumların veya bireylerin yüksek riskli durumlardan uzak tutulmasını sağlar. Bu kapsamda, alım-satım işlemlerine yönelik risk analizlerini kontrol eder ve yönlendirir.
- Poliçe yapılacak müşterilerle interaktif bir süreç yürütür ve doğrudan iletişimde olur. Ayrıca müşteri portföyünde yatırımcı, hissedar ya da finans direktörü gibi müşterileri sayısal anlamda güçlü verilerle bilgilendirir.
- Çıkarılan finansal tabloyu kurumların kendi sistemlerine entegre edilmesi için bilişim personelleriyle paylaşımda bulunur.
- İhtiyaç yönetimi, hayat sigortaları ve emekli maaşı konularında gerekli analizleri yaparak danışmanlık hizmeti sunar.
- Sigorta firmaları için mali öngörüler çıkarır, sigortalıya ödenecek tazminatlarla ilgili firmayı bilgilendirir.
- Yatırım stratejileri geliştiren bu kişiler, sigorta şirketlerinin yatırımlarını şekillendirir ve şirketin vizyonunu yönlendirir.
- Analitik düşünceyi önceliğe alan bu meslek dalı, genel olarak finansal açıdan büyük kayıplarının önünü keserek şirket verimliliğine katkı sağlar.
Tüm bu görev ve sorumlulukları yerine getiren aktüerler, şirketlerin bütçe planlaması adına aktif pozisyonda çalışırlar. Bu doğrultuda poliçelerinizi düzenleyeceğiniz sigorta firmalarının profesyonel bir kadro ile çalışması işlemlerin güvenirliği arttırır.
Aktüer Olmak İçin Gereken Özellikler
Finansal konular hakkında çalışan aktüer kadronun öncelikle matematik bilgisinin ve analitik bakış açısının üst düzeyde olması beklenir. Bununla birlikte müşterilerle doğrudan bağlantılı olduğu için güçlü ilişkiler kurması önemlidir. Bu bilgilerle beraber aktüer mesleğinde kariyer yapan kişilerin sahip olması gereken özellikler aşağıdaki gibi listelenebilir:
- İleri düzeyde istatistik ve matematik bilgisi: Olasılıkları hesaplayan bu meslek dalı, aynı zamanda elde edilen verilerin istatistiksel olarak modellenmesini gerektirir. Bu nedenle, başarılı bir finansal modelleme yapabilmek için kişinin güçlü bir sayısal yeteneğe sahip olması gerekir.
- Tüm detayları gözden geçirebilmesi ve titiz çalışabilmesi: Çıkarılan mali veriler tek bir değişkene ya da duruma göre hesaplanmaz. Konuyla ilgili birçok faktör devreye girer, son aşamada ise finansal kayıplar gözden geçirilir. Bu noktada objektif yaklaşması gereken personellerin hiçbir detayı atlamayacak şekilde bir sistem oluşturması gerekir.
- Çözüm odaklı olunması: Kişinin riskleri analiz edebilmesi için soruna neden olabilecek durumları çıkarabilmesi gerekir. Bundan sonra ise personelin probleme yönelik etkili çözüm geliştirebilecek bir yeterliliğe sahip olması gereklidir.
- Finansal okuryazarlığının olması: Kişinin sadece matematiğinin kuvvetli olması yeterli değildir. Global ve yurt içinde ekonomik göstergelerini, piyasa karşılaştırmasını ve yatırım kanallarını en iyi şekilde değerlendirmesi gerekir.
- Etik kurallara bağlılık ve dürüstlük: Bu meslekte dürüstlük ilkesi son derece önemlidir. Müşteriye ve çalıştığı firmaya doğru ve şeffaf bilgi vermek, aktüerden beklenen temel özelliklerden biridir.
- Yazılım ve bilgisayar programlarına hakimiyet: Python, Excel, Java, MATLAB gibi yazılım araçları, finansal modellerin oluşturulmasında aktif olarak kullanılır ve bu programlara hâkim olmak meslek için gereklidir.
Sigorta Aktüeri Nasıl Olunur?
Aktüer olabilmek için üniversitelerde aktüerya bilimler bölümü ile bankacılık ve sigortacılık bölümlerinden mezun olunması gerekir. Devamında temel düzeyde bu konuda bilgi sahibi olduktan sonra kendinizi finans alanında geliştirerek sigortacılık sektöründe de çalışabilirsiniz. Emeklilik, poliçe türleri, risk analizleri, rizikolar ve diğer alanlara hakim olmanız sigortacılık sektöründeki adaylar arasında öne çıkmanızı sağlar.
Aktüer ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Kimler Aktüer Olabilir?
Bu mesleği yapabilmeniz için üniversitelerin Aktüerya bölümlerinden mezun olmanız sizden beklenir. Bu bölümden mezun olduktan sonra yabancı dil ve bilgisayar bilginiz, iş tecrübeniz, finans beceriniz gibi yeterlilikler sektörde ilerlemenizi sağlayabilir. Özellikle sigortacılık sektöründe kilit bir görev üstlenen bu kişiler, finansal yetenekleriyle beraber müşteri ve acente ile iletişimini iyi tutması gerekir.
Aktüer Unvanı Nasıl Alınır?
İlgili bölümden mezun olduktan sonra Aktüerlik sınavına giren kişilerin birinci sınavda başarılı olması gerekir. Birinci sınavdan başarıyla çıkan kişiler stajyer olarak göreve başlayabilir. İkinci ve üçüncü seviyeli sınavları geçtikten sonra kişiler, aktüer unvanını almaya hak kazanabilir.