Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!
Kolay. Hızlı. Pratik.
Yeşil Pasaport Nedir? Nasıl Alınır ve Şartları Nelerdir?
Yeşil pasaport olarak da bilinen hususi pasaport, devlet memurlarına ek olarak ailelerine ve belirli bazı şartları sağlayanlara verilebilir. Ayrıca bu hususi pasaport, yurt dışı ticareti yapan bazı iş adamlarına da verilir. Bu pasaportla normal koşullar altında girişte vize talep eden pek çok ülkeye vizesiz yolculuk mümkün olur. Bunun yanı sıra, yeşil hususi pasaportlarla online vize uygulamalarından veya kapıda vize imkanından da faydalanmak mümkündür.
Yeşil Pasaport Nedir? Hususi Damgalı Pasaport Nedir?
Yurt dışına yolculuk yapmak isteyenler tarafından özel pasaportun ne olduğu konusu merak edilir. Yeşil pasaportun diğer adı da hususi damgalı pasaporttur. Hususi damgalı pasaport, devlette çalışan memurlara ek olarak belirli bazı koşulları sağlayan memurların ailelerine 10 senelik olarak verilir.
Özel yeşil pasaport, sahiplerine pek çok ayrıcalık sağlar. Birçok ülkeye belirli gün sayısı içinde sınırlı olmak koşuluyla vizesiz giriş imkanı sunar. Yeşil özel pasaporta sahip olanların sadece uçak bileti alarak ve check-in işlemi yaparak farklı bir işleme gerek kalmadan seyahat edebilme olanağı vardır.
Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?
Eğer alma hakkınız mevcutsa yeşil pasaport için gerekli evrakları tamamlamanız önemlidir. İçişleri Bakanlığı’na talep formu gönderdikten sonra özel pasaportu alma hakkınız olur. Pasaport defter bedeli ödedikten sonra diğer belgelerle birlikte Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden randevu alarak Nüfus Müdürlüğü’nde başvuruyu tamamlayabilmeniz mümkün olur. Başvurunun ardından PTT kargoyla adresinize yeşil özel pasaport gönderilir.
Yeşil Pasaport Hakkı Kimlere Aittir?
Yeşil pasaport alabilmek için bazı şartları sağlamak gerekir. Yeşil pasaport alma şartları şu şekildedir:
- Eski bakanlar ve TBMM eski üyeleri
- Kadro derecesi 3’e kadar olan ya da bu derecelerden emekli olmuş kamu çalışanları
- Kadrolu olmadan çalışarak emeklilik kesintileri 3. dereceye kadar görev yapmış olan ve bu durumda görev alıp emekli olmuş sözleşmeli devlet memurları
- İl, ilçe 1. Kademe belediye başkanları
- Özelleştirilmiş olmasına rağmen gereken koşulları taşıyan kurum personelleri. Ziraat Bankası, Halk Bankası, Türk Telekom personelleri
- Yüksek oranda ihracat gerçekleştiren ve belirli koşulları taşıyan iş adamları
- Baroda kayıtlı en az 15 senelik avukatlar
Koşulları taşıyan kişilerin eşlerine, evli ya da iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklara 25 yaşına kadar yeşil pasaport hakkı verilir. Son 3 senede yıllık olarak ortalama 500 bin doların üstünde ihracat yapanlar da pasaportu alabilir. Yani 3 yılda 1.5 milyon dolar üstünde ihracat yapan şirketlerin temsilcilerinin yeşil özel pasaport alabilmesi de mümkün olur. İhracatçı şirketin sahibi, ortakları ya da çalışanları bu pasaporttan faydalanabilir.
Yeşil Pasaport için Gerekli Evraklar
Öncelikle yeşil pasaport için gereken evrakları tamamlamalısınız. Yeşil özel pasaport için gereken evraklar şu şekildedir:
- Çalışanların görev yaptığı kurumun bölge, il veya genel müdürlüğü tarafından hazırlanan imza sirküleri
- Emeklilerin emekli oldukları tarih itibariyle kadro durumunu gösteren evrakları
- İstifa etmiş kişilerin çalışmış olduğu dönemdeki kadro durumunu gösteren evrak
- Vefat etmiş hak sahiplerinin vefat ettiği tarihte kadro durumunu gösteren evrak
- 18 yaşından küçüklerin ailelerden alınan muvafakatname
- Ebeveynlerin hakkından pasaport alacak çocukların öğrenci belgesi
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Nüfus cüzdanı
- Yerleşim durumunu gösteren belge
- Çalışanlar için hizmet belgesi
- Hususi pasaport talep formu
Yeşil Pasaport Yenileme
Belirli bir süreden sonra yeşil pasaport yenileme yapılabilir. Pasaport yenileme üfus müdürlüklerinde yapılır. Bunun için ücretin ödenmesi ve gereken evrakların tamamlanmış olması gerekir. Pasaport yenileme için nüfus müdürlüklerinden randevu alınmalıdır. randevu.nvi.gov.tr ve Alo 199’dan randevu alınması gerekir. Bunun için pasaport sayfasına girmelisiniz. Ardından pasaport tipi seçilerek ekranda gelen bilgiler doldurulmalıdır. İşlem yapılacak kişileri seçmenizin ardından randevu tarihi ve saatini seçmek ve telefona gelen kodu doğrulama alanına yazmak gerekir.
Yeşil Pasaport Avantajları Nelerdir?
Yeşil özel pasaportun bazı avantajları vardır. Yeşil pasaport avantajları şu şekildedir:
- Özel pasaport sayesinde vizeye gerek kalmaksızın 130’dan fazla ülkeye seyahat imkanına sahip olabilirsiniz.
- Ülkeye girişin ardından çıkış için en az 90 süre tanınır ve bazı ülkeler bu süreyi 6 aya kadar yükseltebilir.
- Vize isteyen bazı ülkelerde online ya da kapıda vize alma gibi imkanlar bulunur.
- Özel pasaport ile herhangi bir şekilde harç ödemenize gerek kalmaz.
- Sunduğu olanaklara ek olarak bu pasaporttan yalnızca hak sahibi değil ayrıca aile bireyleri de yararlanabilir.
Yeşil Pasaport Hakkında Bilinmesi Gereken Diğer Hususlar
Pasaportun geçerlilik zamanı yerli ve milli pasaport üretiminin ardından artırılmıştır. Bu sebeple geçerlilik süresi 5’den 10 seneye çıkarılmıştır. Süresi dolmuşsa ya da sürenin dolmasına bir yıldan az zaman kalmışsa pasaportlar için süre uzatma işlemlerini ücretsiz olarak yapabilmeniz mümkündür. Bu pasaportu alabilme hakkı olan kişilerin anne, baba ya da kardeşlerine pasaport verilemez.
Yeşil pasaport randevu başvurusunun ardından PTT kargo ile il merkezlerindeki adreslere 1 ya da 2 günde ulaşır. Başvurunun ardından ilçe merkezlerine pasaportun 4 günde teslim edilmesi mümkündür. Muhtarlar yeşil özel pasaport alamaz. Yurt dışına çıkmayı planlayan muhtarların ise normal bordo pasaporta başvuruda bulunması gerekir.
Yeşil pasaport ile gidilebilecek ülkelere vizesiz seyahat mümkündür. Yeşil özel pasaport ile gidilebilen ülkeler arasında Almanya, Belçika, Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, Danimarka, Finlandiya yer alır. Ancak İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yeşil özel pasaportla seyahat edebilmek için vize başvurusunda bulunulmalıdır. Eğer ABD’ye seyahat yapacaksanız vize başvuru merkezlerinden vize başvurusu yapmak gerekir.
25 yaş üstü kişilerin şartları sağlaması durumunda yeşil özel pasaporta sahip olabilmesi mümkündür. Ancak anne ya da babadan dolayı pasaport alınması halinde 25 yaş üstü kişilerin başvuru yapması mümkün değildir. Yeşil özel pasaport için gereken evraklar arasında talep formu da yer alır. Bu forma randevu.nvi.gov.tr adresiyle ulaşılabilir.
Yeşil Pasaport ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Kaç Yıllık Memur Yeşil Pasaport Alabilir?
Özel pasaport üçüncü, ikinci ve birinci dereceden kadrolu kamu çalışanlarına veya bu koşulları sağlayan emekli memurlara ve ailelerine verilebilir. Ayrıca ile ya da ilçelerde görev yapan birinci dereceden emekli olmuş belediye başkanlarına ve devlet sporcularına ve ailelerine verilebilir.
Yeşil Pasaport ile Normal Pasaport Arasındaki Fark Nedir?
Devlet memurlarına verilen hususi pasaport çoğu insan tarafından kullanılan bordo pasaporttan farklı olarak 5 yıllık geçerlilik süresiyle vize problemini ortadan kaldıran bir pasaporttur. Bordo renkli pasaport sahiplerinin birçok ülke için vize alması gerekirken yeşil hususi pasaportu olanlar çoğu ülkeyi vizesiz ziyaret edebilir.
Yeşil Pasaport Ne Kadar?
Yeşil özel pasaport harç ücreti yoktur. Ancak başvuru işlemi için 2025 yılı itibarıyla 1.135 TL ödeme yapılması gerekmektedir.