Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!
Kolay. Hızlı. Pratik.
Park Halindeki Araca Çarpma Durumunda Yapılması Gerekenler
Park halindeki araca çarpma sonrasında birçok farklı açıdan değerlendirme yapılması gerekebilir. Çarpılan aracın park etmesindeki kusur, çarpan sürücünün kusuru, olay sonrası çarpan sürücünün olay yerini terk etme ya da aracı hareket ettirme durumu gibi ve bunlara benzer birçok faktör park halindeki araca çarpma cezaları üzerinde etkilidir.
Park Halindeki Araca Çarpma Durumunda İlk Yapılması Gerekenler
Park halindeki araca çarpma durumunda öncelikle araç sahibine ulaşmak önemlidir. Araç sahibi aracında değilse çevrede araştırma yaparak sahibine ulaşmaya çalışabilirsiniz. Çevrede araç sahibini tanıyan yoksa ve araç sahibine ulaşamıyorsanız yapmanız gereken şey 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aramak olmalıdır. 112’yi arayarak olay hakkında bilgi vermeli ve size en yakın kolluk kuvvetini yönlendirmelerini istemelisiniz. Jandarma bölgesindeyseniz jandarma diğer durumda trafik polisi size yardımcı olmak ve gerekli işlemleri başlatmak üzere olay yerine gelecektir.
112’yi aramadan önce dikkat etmeniz gereken önemli bir konu aracınızı hareket ettirmemenizdir. Park halindeki araca çarpma anında aracınız ve diğer araç hangi durumda ise aynen muhafaza edilmelidir. Aracınızı oynatma halinde gelen kolluk kuvveti kaza raporu düzenlemez.
Park Halindeki Araca Çarpma Cezaları
Trafik cezaları kapsamına giren cezalardan birisi olan park halindeki araca çarpma cezası bazı kriterlere göre farklı tutarlarda olabilir. Çarpan tarafa kesilecek cezalar yanı sıra park halindeki araç hatalı park etmişse, trafik kurallarına aykırı ya da yanlış yere park etmişse çarpılan araca da ceza kesilir. Ceza tutarını etkileyen kriterler şunlardır:
- Trafiği aksatma, diğer sürücüleri tehlikeye sokma, trafikte risk oluşturma durumlarına göre park halindeki araca çarpan araç sürücüsü, Trafik Kanunu’nun 291.maddesine göre cezalandırılır.
- Park halindeki araca çarpıp kaçma cezası, çarpan sürücü olay yerinden kaçtıysa oluşur ve Trafik Kanunu’nun 79. Maddesine göre kaçan sürücü para cezası veya hapis cezası ile cezalandırılır.
- Ayrıca, park halindeki araca çarpan araç sürücüsü, TCK’nın 151. maddesi kapsamında kusurlu olarak başkasının eşyasına zarar vermek suçu ile para ya da hapis cezası alabilir.
- Park halindeki araca çarpan sürücünün alkollü olma ya da ehliyetsiz olma durumu söz konusu ise polis bunlar için ayrıca ceza da kesebilir.
- Hatalı park halindeki araca çarpma kusur oranı olay yerine gelen trafik polisi tarafından tutulan tutanak incelenerek tespit edilir. Ayrıca hatalı park eden sürücüye trafik kuralı ihlalinden dolayı ceza kesilebilir.
Park halindeki araca çarpma olaylarının her biri farklı oluş şekilleri içermesi yanı sıra çarpma sonrası kaçma eylemi söz konusu olan bazı davalarda park halindeki araca çarpma yargıtay kararı bulunmaktadır. Bu kararlara bir örnek: Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin 2018/7339 E. ve 2018/14131 K. sayılı kararı gösterilebilir. Bu kararda “trafik güvenliğini tehlikeye sokmak” suçundan ceza verilmiştir. Bir başka örnek olarak Yargıtay 6. Ceza Dairesi’nin 2017/40622 E. ve 2018/3148 K. sayılı kararı verilebilir. Bu kararda “taksirle başkasına ait eşyayı zarar vermek” suçundan ceza verilmiştir.
Anlaşmalı Tutanak Nedir ve Hangi Durumlarda Hazırlanabilir?
Park halindeki araca çarpma sonrası duran aracın sahibi orada ise ya da ulaşıldıysa anlaşmalı tutanak hazırlanabilir. Anlaşmalı kaza tespit tutanağı da denilen bu tutanak her iki tarafında doldurup imzalaması ile işleme girer. Anlaşmalı tutanak düzenlenmesi yanı sıra olay yeri fotoğraflarını da çekerek tutanakla birlikte hasar dosyayı açtırırken sigorta şirketine vermelisiniz. Sigorta şirketinize hasar bildirimi yaptığınızda, anlaşmalı kaza tespit tutanaklarını ve hasar dosyanız ile ilgili her türlü bilgi ve desteği alabilirsiniz.
Park halindeki araca çarpma sonrası anlaşmalı tutanak her durumda düzenlenemeyebilir. Örneğin park halindeki sigortasız araca çarpma durumunda anlaşmalı tutanak hazırlanamaz. Anlaşmalı tutanak hazırlanması için aşağıdaki koşullar sağlanmalıdır:
- Her iki tarafın trafik sigortası olmalı
- Çarpan kişi alkolsüz olmalı
- Çarpan kişinin yeterli ehliyeti olmalı
Park Halindeki Araca Çarpma Değer Kaybı Nedir?
Çarpılan araçta oluşan hasardan dolayı aracın değerinde azalma olabilir. Park halindeki araç sahibi kendisine çarpan sürücünün trafik sigortasından değer kaybı talep edebilir. Sigorta şirketiniz değer kaybı tutarlarının belirlenmesinde araç sahibine uzman kadrosu ile destek olur. Siz de her türlü araç hasarlarınızda yaptıracağınız poliçe ile kendinizi güvende hissedebilirsiniz. Aracınızı ve kendinizi güvence altına almak için Sigortayeri ile iletişime geçebilir, en doğru sigorta şirketini ve poliçeyi zaman kaybetmeden yaptırabilirsiniz.