Kasko Beyanı Nedir? Kasko Beyanı Nasıl Yazılır?

Kasko Sigortası

Kasko yaptırmak, otomobil fiyatlarının ve yedek parça maliyetlerinin yükselmesi ile günümüzde daha da önemli. Kasko sigortaları aracınızın kaza, yangın, çalınma gibi pek çok sebeple zarara uğraması durumunda bir yıl boyunca bu finansal güvenceyi size sağlar. Bu güvenceden yararlanabilmenin ilk yolu ise eksiksiz ve doğru bir kasko beyanı doldurmaktan geçer.

Kasko sigortası, aracınızın pek çok farklı sebeple uğrayabileceği zararları güvence altına alan ve gerçekleşmesi durumunda zararı karşılayan bir sigorta çeşididir. Zorunlu trafik sigortasının karşılamadığı zararları temin etmenizi sağlar. Kasko poliçeleri kişiye göre özelleştirilebilir. Türkiye’nin en iyi sigorta şirketleri ile çalışan Sigortayeri, sizin ihtiyaçlarınız ve talepleriniz doğrultusunda kasko poliçesi hazırlar ve alternatifli kasko fiyat tekliflerini size sunar. Böylelikle sizin için en uygun olan kasko poliçesini seçebilmenizi sağlar.

Kasko Sigortası Neden Önemlidir?

Kasko sigortası yaptırmak isteğe bağlıdır ve genellikle trafik sigortası ile karıştırılmaktadır. Karayolları Trafik Kanunu'na göre yaptırılması zorunlu olan trafik sigortası ile kasko sigortasının zorunluluk durumu dışında diğer en belirgin farkı, trafik sigortasının bir kaza anında kendi aracınızın hasarını karşılamıyor olmasıdır. Kasko sigortası ise kendi aracınızın hasarını ya da bedelini kasko poliçeniz kapsamında size öder. Yani trafik sigortası karşı tarafın zararını gidermeye odaklanırken kasko sigortası sizin zararınızı gidermeye odaklanır.

Diğer yandan, kasko sigortası yaptırarak çekici, mini onarım, ikame araç gibi hizmetlerden de faydalanabilirsiniz. Bunlara ilaveten sunulan ek teminatlar arasında ambulans, yol yardımı, hukuksal koruma, anahtar kaybı, hatalı araç çekilmesi, enflasyon gibi ek teminatlar da bulunur.

Kasko sigortasından yararlanabilmeniz için, aracınızda hasar oluştuktan sonra belli formatlar çerçevesinde kasko beyanı doldurmanız gereklidir. Kasko beyanı vermediğiniz ya da hatalı verdiğiniz durumlarda kaskodan faydalanamayabilirsiniz.

Kasko sigorta poliçesi tek tip değildir, size özel olarak hazırlanır. Kasko kapsamını daraltmak ya da genişletmek tamamen size bağlıdır. Ayrıca kasko dönemi içerisinde kaza yaşanmaması durumunda, kasko sigortası hasarsızlık indirimi uygulaması ile daha sonraki dönemler için indirimli fiyatlarla kasko yaptırmanız mümkündür.

Kasko sigortası kapsamını oluşturan ve aynı zamanda kasko beyanı ile ödemelerde göz önünde bulundurulan durumlar şunlardır:

1- Trafik kazaları,

2- Araca ağaç, direk vb. düşmesi,

3- Aracın çalınması,

4- Deprem, yangın gibi doğal afetler,

5- Terör gibi toplumsal şiddet olayları.

Kaza oranlarının yüksek olduğu, hasar bedellerinin ve araç fiyatlarının sürekli arttığı ülkemizde kasko sigortası yaptırmak lüks olmaktan çıkıp bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Kasko Beyanı Nedir, Hangi Durumlarda Gereklidir?

Kasko beyanı ya da kasko hasar beyanı, sigortalı aracın kaza yapması ya da hasar alması durumunda, Sigorta Şirketi Genel Müdürlüklerine verilmesi gereken bir belgedir.

Kasko beyanı sadece trafik kazalarından sonra değil, kasko poliçesinde geçerli sayılan hallerden herhangi birinin oluşması durumunda da hazırlanmalıdır.

Kasko beyanı ile kasko ödemesi, aniden, beklenmedik durumlarda meydana gelen ve genellikle tek taraflı olan kazalarda yapılır. Kazanın oluş şekline, hasarın büyüklüğüne, yaralanma olup olmama ve benzeri durumlara göre kasko beyan formuna ilaveten kolluk kuvveti raporu da gerekebilir. Hasarın oluştuğu bölgeye bağlı olarak polis ya da jandarma raporu istenebilir. Ayrıca çift taraflı kazalarda kasko beyanı yetersiz kalacağından anlaşmalı kaza tespit tutanağı hazırlanması gerekir.

Zamanında ve uygun şekilde doldurulan kasko beyanı, sigorta şirketine ulaştıktan sonra şirket tarafından atanan bir eksper tarafından aracınızın toplam hasar bedeli belirlenir. Kasko beyan değerinin belirlenmesi bu süreçte önemli bir çalışmadır.

Kasko Beyanı Hangi Durumlarda Kabul Edilmez?

Kasko beyanı doldururken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar mevcuttur. Bunların başında kasko beyanı formunda yer alan bilgilerin kesinlikle doğru ve tam olması gelir. Kasko beyanı hatalı ya da eksik verildiği durumlarda kasko ödemesi gerçekleşmeyebilir.

Kasko beyanı formu, kaza ya da hasar oluşma tarihinden itibaren 5 gün içerisinde sigorta şirketine teslim edilmelidir. Bu sürenin aşılması durumunda beyanınız geçersiz sayılıp beyan ile kasko ödemesi yapılmayabilir. 

Kasko beyanı tam olarak hazırlanmaz ya da yasal süresi içerisinde sigorta şirketine teslim edilmezse sigorta eksperi beyanı geçerli saymayabilir.

Ayrıca kaskonun geçerli olmadığı genel durumlar da vardır. Kaskonuzun geçerli olmayacağı bazı durumlar şunlardır:

1. Kasko beyanı içerisinde belirttiğiniz hasar sebebi poliçeniz kapsamında yer almıyorsa,

2. Araç kaza yaptığı sırada ehliyet sahibi olmayan biri tarafından kullanılıyorsa,

3. Araç kaza yaptığı sırada taşıma kapasitesinden fazla yolcu ve yük taşıyorsa,

4. Poliçe sahibinin araca isteyerek zarar verdiğinin tespit edilmesi halinde,

5. Araç kaza yaptığı sırada sürücünün uyuşturucu madde kullanması durumunda,

6. Araç kaza yaptığı sırada sürücünün yasal sınır üzerinde alkollü olması durumunda,

7. Savaş, istila, nükleer kaza, darbe gibi dönemlerde oluşan hasarlarda,

8. Nükleer kazalarda kaskolar geçerli değildir.

Ayrıca aracın periyodik bakımları zamanında yaptırılmamışsa hasarınız karşılanmayabilir.

Kasko Beyanı Neleri İçerir?

Genellikle kasko beyanı benzer içeriklerden oluşur. İçerisinde hasarın ne zaman, nerede, nasıl meydana geldiği ile ilgili bilgiler yer alır. Kasko beyanı doldururken cümlelerinizin anlaşılır ve net olması, tutarsız ifadelerin yer almaması önemlidir. Kaza ile ilgili edinebildiğiniz tüm ayrıntılar doğru ve eksiksiz şekilde beyanınızın içerisinde yer almalıdır.

Kasko beyanı içerisinde bulunması gereken bilgiler şunlardır:

Kasko Poliçesi Sahibine Ait Bilgiler

Kasko beyanı içerisinde bulunan bu bölümde poliçe sahibinin adı-soyadı, T.C. kimlik numarası, ikamet adresi, iletişim bilgileri, ve mesleği gibi bilgiler yer alır. Kaskolu araçla bir kaza gerçekleşmişse ve aracı kullanan araç sahibi değilse bile araç sahibinin bilgileri bu bölümde yazılmalıdır.

Kaskolu Araca Ait Bilgiler

Kasko beyanı içerisinde bulunan bu bölüm, aracın modeli, markası, motor numarası, plaka numarası, kilometresi gibi bilgileri içerir. Meydana gelen bir trafik kazası ise ve aracı kullanan kasko sahibi değilse, kazayı yapan kişinin poliçe sahibi ile yakınlığı bu bölümde belirtilmelidir.

Kasko Poliçesi Bilgileri

Kasko beyanındaki kasko poliçe numarası mutlaka doğru yazılmalıdır. Poliçe numarası ayrıca E-Devlet üzerinden de temin edilebilir.

Kaza ya da Hasara Ait Bilgiler

Araç hasar sebebi bir trafik kazası ise, kazanın meydana geldiği yer, tarih, saat kasko beyanında belirtilmelidir. Kaza dışında farklı sebeplerle oluşan hasarlarda da bu tip bilgiler edinilebildiği ölçüde detaylı şekilde kasko beyanı içerisinde yer almalıdır. Hasar anına tanık olunamadığı durumlarda tarih ya da saat aralığı belirtilebilir.

Kaza ya da Hasarın Oluş Şekli

Hasara sebep olan trafik kazası ise kazanın nasıl meydana geldiği ile ilgili tüm detaylar doğru ve eksiksiz bir şekilde kasko beyanında aktarılmalıdır. Örneğin kaza anında hızınız, yönünüz, o an yaşanan özel durumlar varsa bunlar belirtilmelidir. Tanık olunan tüm detayları ile hasar oluş şekli yazılmalıdır.

Hasar Tespiti

Son kısımda hasar tespiti yer alır. Oluşan hasarlara ait tanımlayıcı bilgiler ve hasarın karşılanmasına yönelik talebinizi içeren ifadelerle kasko beyanı tamamlanır.

Eksiksiz bir kasko beyanı verebilmeniz için Sigortayeri size kasko beyan formu ve beyan örneği sunar. Poliçe kapsamınıza göre maddi hasarınızın karşılanmasında en büyük destekçiniz olur.