Ayakta ve Yatarak Tedavi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Özel Sağlık Sigortası

Özel hastanelerde tedavi masraflarınızı karşılayacak sigorta türleri size yatarak ve ayakta tedavi seçenekleri sunar. Hastaneye yatışı gerekmeyen durumları kapsayan ayakta tedavi, doktor muayenesi ve rutin kontrolleri içerir. Gözlem altında kalmanız gereken minimum bir günlük durumlar ya da ameliyat, yoğun bakım gibi hastanede yatışı gerektiren tedaviler ise yatarak tedavi teminatı kapsamındadır.

Sağlık hizmetleri ülkemizde genel olarak hem özel sektör hem de kamu hizmeti olarak verilir. Devlet ve üniversite hastaneleri, aile sağlık merkezlerinin yanı sıra özel hastane ve klinikler, toplum sağlığında öne çıkar. Konforlu ve geniş tıbbi olanakların yanı sıra kolay ulaşım faktörü özel hastanelerin tercih edilmesini sağlar. Ancak genel olarak özel hastanelerin maliyetleri kamu sağlık kuruluşları ile kıyaslanamayacak kadar yüksektir. Bu noktada karşılaşılabilecek sağlık sorunlarında yüksek maliyetlerden kaçınmak adına adına özel sağlık sigortası avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Özel sağlık sigortaları olası kaza ya da hastalık gibi tedavi gereksinimlerinde poliçenizdeki teminatlar doğrultusunda masrafların kısmen ya da tamamen karşılanmasını sağlar. Doktor muayenesi, ameliyat, ilaç masrafları, ayakta ya da yatarak tedavi hizmetleri, tıbbi tahliller ve doktor kontrolleri gibi durumları içerir. Yıllık olarak düzenlenen ve her yıl yenilenen genel sağlık sigortası poliçeleri, sağlık masrafları nedeni ile tedavi sürecinde maddi kayıplar yaşamanızı engeller. Tercihinize ayakta tedavi ya da yatarak tedavi görebileceğiniz göre farklı sigorta seçeneklerini değerlendirmeniz mümkündür.

Özel Sağlık Sigorta Türleri Nelerdir?

Farklı poliçeler farklı ihtiyaç ve fiyat aralıkları ile sağlık maliyetlerinizi teminat altına almanızı sağlar. Beklentileriniz ve risk faktörlerinizi göz önüne alarak aşağıdaki seçenekler arasında tercih yapabilirsiniz.

Tamamlayıcı sağlık, tüm SGK ile anlaşmalı özel hastane ve kliniklerde tedavi görme imkanı sunar. Doktor muayenesi, tahlil ya da tetkikler yani ayakta tedavi masraflarınızın yanı sıra  yatarak tedavi olarak ameliyat, diyaliz gibi masrafları karşılar. Ek teminatlarla yatarak ve ayakta tedavi seçeneklerini artırmanız mümkündür. Tamamlayıcı sağlık sigortasına sahip kişiler, sadece SGK'ya bağlı özel hastanelerde ekstra ücret ödemeden bu hizmetlerden faydalanabilir. Gerek yatarak gerekse ayakta tedavi sürecinde SGK’nın ödediği bedelin kalan kısmı tamamlanır.

Genel olarak yatarak ve ayakta tedavi olmak üzere iki farklı seçenekle karşınıza çıkar. Poliçelerin içerik ve limitleri değişebilir ancak genel olarak çoğunluğu yatarak tedavi masrafları limitsizdir. Ayakta tedavi seçenekleri ise doktor muayenelerinin yanı sıra laboratuvar, pansuman, tanı / teşhis, tahlil ve tetkiklerinizi karşılar. Ayrıca doğum ve hamilelik sürecindeki yatarak ya da ayakta tedavi maliyetleri ya da diyetisyen, check-up ve ambulans gibi destekler istenirse ek teminatlarla poliçe genişletilebilir.

Yurt dışı yolculukları için zorunlu olarak yaptırılan Seyahat Sağlık Sigortası, seyahatiniz süresince acil sağlık problemlerinde sizi güvenceye alır. İsteğe göre ayakta ve yatarak tedavi teminatlarınızı genişletmeniz mümkündür.

Yatarak Tedavi Nedir?

Özel sağlık ya da tamamlayıcı sağlık sigorta seçeneklerinin içerdiği yatarak tedavi, genel olarak ayakta tedavinin mümkün olmadığı ya da yetersiz kaldığı durumlarda hastaneye yatış işlemlerini içerir. Kısa süreli tedavilerin mümkün olmadığı ve uzun teşhis ve tedavi süreçlerini kapsayan detaylı inceleme süresince kişinin hastane kaldığı sürecin tümüdür. Minimum 24 saat / 1 günlük süreyi kapsar.

Yatarak Tedavi Neleri Kapsar?


Yatarak tedavi teminatı nedir, sorusunu detaylı açıklamak için kapsamını gözden geçirmek gerekir. Yatarak tedavi ameliyat, doğum ya da diyaliz gibi süreçlerin yanı sıra aşağıdaki durumları yatarak tedavi teminatını kapsar.

  • Radyoterapi
  • Ambulans hizmetleri
  • Yatarak tedavi sürecindeki doktor takibi, test ve tetkikler
  • Refakatçi giderleri
  • Yoğun bakım
  • Suni uzuv
  • Diyaliz
  • Ameliyat sonrası yatarak fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci
  • Oda ve yemek masrafları
  • Kemoterapi, radyoterapi
  • Her türlü sarf malzeme giderleri
  • Böbrek taşı kırma (ESWL)

Ayakta Tedavi Nedir?

Hem özel sağlık sigortası hem de tamamlayıcı sağlık sigorta seçeneklerinde geçerli olan; hastaneye yatışı gerekmeyen durumları kapsayan ayakta tedavi, genel olarak 24 saatten daha az süren tedaviler için geçerlidir.

İlaç tedavisi ile atlatılabilecek rahatsızlıkların yanı sıra rutin kontroller ayakta tedavi kapsamına girer. Ayakta tedavi ne demek sorusunu, teminatlarını aşağıdaki gibi detaylandırarak açıklamak mümkündür;

  • Muayene / rutin kontroller
  • Tahlil
  • Reçeteli ilaçlar
  • MR
  • Röntgen masraflarını karşılar

Ayakta tedavi poliçeleri limitli ya da limitsiz olabilir. Bu tamamen poliçenizin teminatlarına göre değişir. Genel olarak ayakta tedavi kapsamında olan sağlık maliyetleriniz limitli ise belirli bir tutara kadar olan kısım sigortanızdan karşılanır. Limitlerin üzerindeki tutarı ise sigorta sahibi öder. Ayakta tedavi teminatı limitsiz türü ise tüm tedavi masraflarının sağlık sigortası tarafından ödenmesini içerir. Ayakta tedaviyi karşılayan poliçe teminatınızın neleri içerdiğini inceledikten sonra; gerekli durumlar için ek teminatlardan faydalanmanız mümkündür.

Sigorta Planlarının Tedavi Seçeneklerini Kapsamadığı Durumlar Nelerdir?

Yatarak ve ayakta tedavi poliçenizin neleri kapsadığını detaylıca incelemeniz önem taşır. Örneğin, kimi zaman da hastane yatışı gerektirmeyen kemoterapi gibi yöntemler yatarak tedavi kapsamında yer alabilir. Aynı zamanda sigortanız yatarak tedavilerde isteğe bağlı gerçekleştirilen operasyonları da içermeyebilir. Genel olarak sağlık sigortasının kapsamadığı durumları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
 

  • Poliçe yaptırmadan önce var olan ya da doğuştan gelen hastalıklar
  • Anlaşmalı kurumlar dışındaki yerlerde yaptırılan işlemler
  • Lens, gözlük camı ve çerçeve giderleri
  • Diş tedavisi
  • Kısırlık, sünnet, doğum ve diş tedavisi giderleri
  • Zayıflama amaçlı gerçekleştirilen operasyonlar
  • Estetik ameliyatı giderleri
  • SGK tarafından karşılanmayan masraf ve giderler

 

Bu gibi durumların yanı sıra poliçe başlangıç tarihinizden itibaren ilk 3 ay boyunca kapsam dışı olan işlemler de mevcuttur. Örneğin, kanser, böbrek rahatsızlıkları, kalp ya da prostat ile ilgili hastalıkları bu işlemler arasında sayabiliriz. Yatarak ya da ayakta tedavinizi içerse bile fıtık ve diz operasyonlarını, safra kesesi ve tiroid ameliyatlarınızı, yırtık ya da çıkık tedavinizi özel sağlık sigortası ilk 3 ay karşılamaz. Bu nedenle poliçenizi imzalamadan önce tüm detayları gözden geçirmelisiniz.

Yatarak ya da ayakta tedavi durumları dahil olmak üzere aklınıza gelebilecek pek çok senaryoda, sağlık giderlerinizi teminat altına almak için hemen şimdi Sigortayeri ile iletişime geçebilirsiniz. Doğru seçenekler ve uygun fiyat garantisi ile en doğru poliçeyi seçebilirsiniz.