Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!

Kolay. Hızlı. Pratik.
Araç Sigortası

Muallak Ne Demek? Sigortada Muallak Ne Anlama Gelir?

Muallak, sonuca bağlanmayan durumlarda kullanılan bir kavram olmakla birlikte sigortacılık işlemlerinde de kullanılmaktadır. Henüz çözülemeyen ve sonuca bağlanmayan durumlarda kullanılan bu ifade, sigortacılık süreçlerinde önemli bir rol oynar. Netleşmemiş ve belirsiz hasar ile tazminat tutarlarında kullanılır.

Muallak Ne Demek? 

Sigortacılık süreçleri için önemli bir yere sahip olan muallak kavramı, sigorta firmalarının müşterilerinin mağdur olmasını engeller. Hasar ve tazminat karşılığı olarak sınıflandırılır. Hasar karşılığı, şirketin ödeme ihtimalinin bulunduğu hasarlar için ayırdığı teknik karşılıktır. Tazminat karşılığı ise, kayda geçip ödenmeyen ya da kayda geçmeyip ödemesi gerçekleşen tutarlar için kullanılan bir ifadedir. Belirsiz durumlar için tercih edilen bu kelime, maddi süreçlerde yaygın olarak kullanılır.

Muallak Tutar Ne Demek? 

Şirketlerin teminat verdiği risklere karşı ortaya çıkan, ödenmesi öngörülen ve netleşmeyen ortalama tutarı belirtir. Sigortalının hasarı bildirmesiyle ortaya çıkan ilk rakam, muallak tutar olarak adlandırılır. Detaylı bir inceleme sonucunda net tutar belirtilir. Firmalar, istatistiksel yöntemleri kullanarak tutarı hesaplar. Kaydın oluşturulduğu tarihten itibaren altıncı ayın sonuna kadar hak sahiplerine bilgilendirme yapılır.

Her hesap dönemi sonunda güncellenen tutar, hasarın gerektirdiği maddi boyuta göre değişiklik gösterir. Kasko, hasar ve trafik kazasında ortaya çıkan bu kavram, sigortalı ve firma arasında güven bağı oluşmasını sağlar. Trafik ve kasko poliçelerinde bulunan bu kavram, kişilerin korunmasına yardımcı olur. Şirketlerin malî durumlarını doğrudan etkileyerek kârın yüksek görünmesini engeller. Muallak tutar, sigorta şirketleri tarafından belirlenip kişilere ödenir.

Muallak Hasar Nedir? 

Muallak hasar karşılığı, firmaların ödenmemiş hasarlara karşı ayırdığı teknik bir bütçedir. Kişinin hasar ihbarında bulunmasıyla hasar karşılığı ortaya çıkar. Firma, ihbarı aldıktan sonra tahminî bir bütçe belirtir. Bilanço döneminde, tutar kârdan düşer. Bu durum, şirketin kârının yüksek görünmesini önler. Önceki dönemden devredilen hasar karşılığı, kâra dahil edilerek hesaplanır. Geçmiş deneyim ve istatistikler, hasar ödeme hızı, hasar gelişimindeki belirsizlik ve hasarın büyüklüğü gibi faktörler baz alınır. Zincir merdiven, ayırma ve ihbar başına düşen ayırma olmak üzere üç farklı istatistiksel yöntem ile hesaplanır. 

Muallak Tutar Değişir mi? 

Muallak tutar; tramer kaydı, hasar ihbarı, istatistiksel yöntemler, dava süreçleri ve ek tutarlar çerçevesinde değişiklik gösterebilir. Sürücü ihbar yaptığı zaman şirket hasar karşılığını ayırır. Dava sürecinde hasar tutarı, dava değeri ile eksper ve bilirkişi raporu, haberleşme giderleri ve danışmana göre güncellenebilir.

Ek karşılıklar unsuru ise gider ve tutarların yetersiz kalması durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Müsteşarlık tarafından belirlenen esaslar doğrultusunda ek karşılıklar ayrılabilir. Sigorta şirketlerinin sigortalıya ödediği bu tutar, taraflar arasında yapılan sözleşmeye bağlı olarak belirlenir.  

Kasko Muallak Tutarı Nedir? 

Sürücülerin yaptırdığı kasko ile kaza sonrası şirketler tarafından hesaplanan tahminî tutardır. Sigortalı hasar ihbarını gerçekleştirdikten sonra ortaya çıkan ilk tutar, detaylı inceleme sürecinin ardından kesinleşir. Bu tutar, brüt hasar ile gerçekleşen ve raporlanmayan tazminat karşılığının toplamından iskontonun çıkarılmasıyla hesaplanır. Hesaplama, firmaların teknik karşılıkları ile bu karşılıklara yatırılan varlıklara ilişkin yönetmeliklere göre gerçekleştirilir.

Şirketlerin teminatları çerçevesinde belirlenen ihbar muallak tutarı, sigortalı ile firma arasında güven oluşmasını sağlar. Kişinin mağduriyetini önleyen bu süreçte yapılması gereken ödemeler için bütçe ayrılır.

Trafik Sigortası Muallak Tutarı Nedir? 

Trafik sigortası muallak tutarı, kaza sonrasında sürücünün ihbarı ile başlayan süreçte belirlenir. Ekspertiz ile sigorta uzmanının raporlarına göre değişen bu rakam, belirli unsurlara göre kesinleştikten sonra ödenir. Tahmini tutar ile gerçek ödeme arasındaki fark göz önünde bulundurulur. Sigortalının malî durumunu koruyan bu süreç, şirketlerin de kârının düşmesine yardımcı olur. Yenilenen poliçelerde hasarsızlık indirimini olumlu yönde etkileyebilir. Siz de hemen Sigortayeri ile kasko ve trafik sigortasını yenileyebilir, kaza sonrası kendinizi güvenceye alabilirsiniz.

Sigortada Muallak ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 

Muallak hasar karşılığı nasıl hesaplanır? 

Hasar karşılığı ihbar başına düşen hasar, zincir merdiven ve ayırma gibi istatistiksel yöntemler ile hesaplanır. Eksper, bilirkişi, danışman, dava ve haberleşme giderleri dikkate alınır. Bu süreç, sigorta şirketlerinin istatistiklerine ve risk değerlendirmesi ile prim hesaplamalarına göre değişebilir.

Muallak tutar ne zaman ödenir? 

Sigortalı hasar ihbarı yaptıktan sonra şirket tarafından inceleme başlatılır. Ödeme süresi, incelemelere ve prosedürlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Ekspertiz raporu ile hasar tespit edildikten sonra belgelerin eksiksiz olarak tamamlanması gerekir. Hasarın onaylanmasının ardından ortalama 10 iş günü içerisinde ödeme gerçekleştirilir. Yasal olarak, hasar ihbarının yapıldığı ilk günden sonra 45 gün içerisinde ödenmesi zorunludur.

İhbar muallak tutarı nedir?

Sigorta şirketlerinin hasar ihbarı aldıktan sonra belirlediği ilk rakamdır. Ödenmesi öngörülen ve netleşmemiş tutar, yaklaşık bir miktarı belirtir. Sigortalının hasar ihbarı yapmasıyla işleme koyulup detaylı incelemelerden sonra kesinleşir. Bu kavram, mahkemenin tutarın belirlenmesini beklediği durumlarda da kullanılır.

Muallak tutar tramere işler mi? 

Muallak tutar, tramer kaydında yer alabilir. Hasar kaydının varlığını ve detaylarını gösteren tramer, e-Devlet veya Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin web sitesi ya da mobil uygulamasından sorgulanabilir.