Onlarca Sigorta Şirketinden
En Kapsamlı Teklifler Karşında!
Kolay. Hızlı. Pratik.
Stajyer Ehliyet Nedir? Stajyer Ehliyet Süresi Ne Kadardır?
Trafikte araç kullanmak isteyen her sürücü adayının sürücü belgesine sahip olması gerekir. Sürücü kursu eğitimlerini ve sınavlarını başarılı bir şekilde tamamlayan her sürücü adayı, stajyer ehliyeti almaya hak kazanır. Ehliyet süresi boyunca deneyim kazanmanız ve sürüş becerilerinizi artırmanız beklenir.
Stajyer Ehliyet Nedir?
Stajyer ehliyet uygulaması ilk olarak 2016 yılında geçerlilik kazanmıştır. Stajyer ehliyeti, trafiğe ilk defa çıkacak sürücü adayları için geçerli olan ehliyet belgesine denir. Yaş sınırı 18 olarak belirlenmiştir. Ancak, yaş sınırı bazı ehliyet sınıflarında farklılık gösterir. 16 yaşında stajyer ehliyet yalnızca M, A1 ve B1 sınıfları için geçerlidir.
Ehliyet alabilmek için ilk olarak kursa kayıt olmanız ve kursu başarılı olarak tamamlamanız gerekir. Hem yazılı hem de uygulamalı sınavdan geçmeniz beklenir. Sınavlarda başarılı olduktan sonra yaşadığınız şehirdeki Nüfus Müdürlüğü’ne başvurabilirsiniz. Ehliyeti alabilmek için sizden istenen bazı gerekli evraklar vardır. Bu evrakları tamamladıktan ve teslim ettikten sonra stajyer olarak ehliyetinizi alabilirsiniz. Stajyer ehliyet kaç yıl geçerlidir sorusuna 2 yıl yanıtını vermemiz mümkündür.
Stajyer Ehliyet Özellikleri Nelerdir?
Stajyer ehliyet sahibi olabilmek için yasal mevzuatta yer alan bazı koşulları sağlamanız gerekir. Bu koşullar arasında ilk olarak asgari yaş sınırı ve en az ilkokul mezunu olma şartı vardır. Aynı zamanda, sağlık durumunun motorlu taşıt kullanımına elverişli olması ve adli sicil kaydının olmaması gerekir.
Bu ehliyetin özelliklerinden bir diğeri ise alkollü araç kullanma yasağıdır. Trafikte gerekli kontrollerin sağlanmasının ardından, stajyer ehliyet alkol sınırı 0.20 promilin üzerinde çıkması durumunda ehliyetinize süresiz olarak el konulur.
Stajyer Ehliyet İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Stajyer ehliyeti alabilmek için, iki grup belge gereklidir: Kursa kayıt için istenen belgeler ve ilk kez ehliyet çıkartmak için nüfus müdürlüğü tarafından talep edilen belgeler. Milli Eğitim Bakanlığ’ına bağlı kurslar kayıt için sizden ilk olarak sağlık raporu ve adli sicil kaydı talep eder. Bu belgelere ek olarak 6 adet biyometrik fotoğraf ve kan grubunuzu gösteren belge istenir.
Kursu başarıyla tamamladıktan sonra eğitimin sonunda sınav gerçekleştirilir. Sınavdan geçerli not alındığı takdirde ehliyet belgesini alabilmek için Nüfus Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekir. Başvuru işlemlerini başlatmak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne ait web sitesi üzerinden online randevu alabilirsiniz. Randevuya giderken ise yanınızda bulundurmanız gereken bazı evraklar bulunur. Bu ehliyet için gerekli evraklar şu şekilde sıralanabilir:
- Kimlik kartı
- Sürücü sertifikası
- Sürücü sağlık raporu
- Kan grubu kartı
- Öğrenim belgesi
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Katkı payının ve harcın ödendiğine dair dekont
Stajyer Ehliyet Süresi Ne Kadardır?
Stajyer ehliyet süresi 2 yıldır. Bu süreç, aday sürücünün ehliyet almaya hak kazanmasının ardından nüfus müdürlüğünden ehliyeti almasıyla başlar. Direksiyon eğitimlerini tamamladıktan ve sınavı başarı ile geçtikten sonra sürücü kursu sürücü belgesi verir.
Sürücü sertifikası ve diğer gerekli evrakları da tamamladıktan sonra Nüfus Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulur. Başvuru yapılan günden itibaren ehliyet stajyer süresi başlar. Ehliyet üzerinde "Stajyer" olunduğuna dair bir ibare bulunmaz. Ancak, belgenin verildiği tarihe bakılarak kişinin stajyer olup olmadığı anlaşılabilir. Belge üzerinde kısıtlayıcı herhangi bir ibare bulunmadığı için 2 yılın sonunda ehliyet belgesini yenilemenize gerek yoktur.
Stajyer Ehliyet Ceza Puanları
Stajyer ehliyet ceza puanı uygulamasında güncel ceza yönetmeliğine göre alkollü araç kullanımı veya plakasız araç kullanımı tespit edildiğinde 20 ceza puanı verilir. Stajyer ehliyet alkol promili 0.20 ile sınırlıdır. Trafik işaretlerine uymama durumunda da ceza puanı verilir.
Kırmızı ışıkta durmamak, yayalara yol vermemek, dönüşlerde sinyal vermemek ve trafik levhalarına uymamak da aynı oranda yani 20 ceza puanının verilmesine neden olur. Bununla birlikte emniyet kemerini takmamak, yasal hız sınırını %30 ve daha fazla oranda aşmak ve hatalı sollama yapmak size 10 ceza puanına sebep olur.
Trafikte araç kullanımı sırasında cep telefonu ile görüşmek, telefon kullanımı 10 ceza puanıdır. Zorunlu trafik sigortası yaptırmamak, araç muayenesini geciktirmek, araçtan çöp atmak, yüksek sesle müzik dinlemek ve çevredekileri rahatsız etmek 10 ceza puanının yazılmasına neden olur.
Tüm bunların sonucunda, stajyer ehliyet puanı 75 ve üzeri olduğu takdirde sürücü belgesine el konulur. Böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda ise ilk olarak psikoteknik değerlendirmeden geçmeniz gerekir. Ardından tekrar sürücü kursuna yazılabilirsiniz. Gerekli eğitimleri ve sınavı başarı ile tamamladıktan sonra yeniden ehliyet alabilirsiniz.
İster stajyer ehliyet sahipleri olsun ister normal sürücüler olsun, tüm sürücülerin her an tehlikelerle karşılaşma riski vardır. Olası bir tehlike sonucunda hem maddi hem de manevi kayıp ile karşılaşma durumu sıkça yaşanan bir durumdur. Bu tarz risklere karşı kendinizi ve aracınızı güvence altına alabilirsiniz. Zorunlu trafik sigortası ile kasko sigortası yaptırmak olası tehlikelere karşı sizi güvence altına alır. Sigortayeri üzerinden ihtiyacınıza ve isteğinize göre kasko teklifi alabilir ve poliçenizi kolaylıkla satın alabilirsiniz.
Stajyer Ehliyet Şehir Dışına Çıkabilir mi?
Bu ehliyet kuralları sürücü adayını kısıtlayıcı nitelikte değildir. O nedenle, stajyer ehliyet tek başına araç kullanabilir mi ya da şehir dışına çıkabilir mi sorularına rahatlıkla “Evet” yanıtını verebiliriz.
Stajyerseniz, şehir dışında trafik kurallarına uyma, güvenli sürüş alışkanlıkları kazanma ve sürüş deneyimi edinme gibi faktörlere dikkat etmelisiniz. Şehir dışına çıkabilmeniz için bu kurallara uymanız ve sürüş deneyimini artırmanız beklenir. Tüm bunlara bağlı olarak sahip olduğunuz ehliyet ile şehir dışına çıkmanız mümkündür.
Normal sürücü ehliyetine sahip kişiler gibi siz de dilediğiniz gibi tek başınıza şehir dışına çıkabilirsiniz. Ancak bu durumda normal sürücü ehliyetine sahip kişilere kıyasla daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Dikkat etmeniz gereken başlıca konular arasında hız limiti, geçiş kuralları ve trafik işaretleri ve alkollü araç kullanımı yer alır.
Şehir dışına çıkabilmeniz için ayrıca ceza puanlarına da dikkat etmeniz gerekir. Bu ehliyete sahip olan sürücülerin belirli bir ceza puanı sınırı vardır. Ceza puanı sınırı aşıldığı takdirde ehliyetiniz geçici veya kalıcı olarak elinizden alınabilir. Bu nedenle, şehir içi veya şehir dışında araç kullanım süresi boyunca trafik kurallarına uymanız büyük önem taşır.
Sıkça Sorulan Sorular
2 yıllık stajyer ehliyet nedir?
2 yıl süreyle sürücü adaylarına verilen bir ehliyettir. Aday sürücüler hak kazandıkları takdirde araç kullanabilir. Ancak normal sürücülere göre belirli kısıtlamalar ve sınırları vardır. Bu seviyede amaç aday sürücünün sürüş deneyimi kazanması, geçiş kuralları ve trafik kurallarına hakim olmasıdır. 2 yılın sonunda aktif sürücü olarak trafiğe çıkabilme hakkı kazanırsınız.
Stajyer ehliyet ne yapamaz?
Bu ehliyete sahip kişiler 0.20 promilin üzerinde alkollü araç kullanamaz ve araç kiralama hizmetinden faydalanamaz. Bunların yanı sıra, ceza puanının 75'in üzerine çıkmaması ve trafik kurallarına titizlikle uyulması gerekmektedir. 75 puanın üzerine çıkıldığı takdirde ehliyet geçici veya kalıcı olarak alınabilir.
Stajyer ehliyet hangi durumlarda iptal olur?
Alkollü araç kullanımında ve alkolün 0.20 promilin üzerine çıktığı takdirde ehliyetin iptal olmasına neden olur. Stajyer ehliyet alkol 6 ay ceza süresi geçersizdir. 6 ay gibi geçici süreliğine el konulması yalnızca normal sürücü ehliyetine sahip kişiler için geçerlidir. Stajyer durumundayken ehliyetin iptali ceza puanının 75 ve üzeri olması durumunda da gerçekleşir.
Stajyer ehliyetin farkı ne?
Stajyer ehliyet ilk kez ehliyet alan herkes için geçerlidir, geçerliliği 2 yıldır. Normal sürücü ehliyeti ile arasında bazı ufak farklılıklar bulunur. Bunlar arasında ilk olarak 0.20 promilin üzerinde alkollü araç kullanımı yasağıdır. Tespit edildiği takdirde ceza puanına bakılmaksızın ehliyet iptal edilebilir. Bir diğer önemli fark ise ceza puanıdır. Ceza puanı 75 ve üzeri olduğunda ehliyet süresiz olarak iptal edilir.
Stajyer ehliyet kazaya karışırsa ne olur?
Ölümlü trafik kazasına karışma durumunda ehliyetiniz iptal olur. Bununla birlikte, trafik kazasında asli suçlu bulunduğunuz takdirde ehliyetinizin daimi olarak iptal olmasına neden olur.