Trafik Sigortası Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Trafik Sigortası

Trafik sigortası, trafiğe çıkmak isteyen tüm araç sahipleri için zorunlu bir sigortadır. Zorunlu trafik sigortasının amacı, olası bir kazaya karışan diğer bireyler ve araçları için maddi ve bedeni hasar teminatıdır. Bu sigorta poliçesi 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile düzenlenir ve uygulanır. Zorunlu trafik sigortasının şartları ve koşulları, kazaya karışan karşı tarafın aracının, sürücü ve yolcuların giderlerini karşılamak üzere tasarlanmıştır. Sağlanan bedeni teminatlar arasında vefat, kişi başı tedavi giderleri, kaza giderleri gibi maddi tutarlar için tazminat yer alır.

Trafik Sigortası Neleri Karşılar?

Bu sigorta bir kaza olması durumunda karşı taraftaki aracın vereceği maddi ve bedeni zararları, kişilerin sağlık giderlerini, yaralanma ve ölümden kaynaklanan tedavi ve diğer masrafları karşılamak için kullanılmaktadır. Sigorta şirketi, trafik sigortası kapsamı içerisinde ödemeyi gerçekleştirecektir. Bu sigorta türü, maddi ve manevi güvence sağlayarak, herhangi bir kaza durumunda korunduğunuza dair içinizin rahat olmasını sağlar.

Trafik kazası sonucu karşı tarafın uğradığı bedeni ve maddi zararlar, üçüncü şahıslara ait eşyalara verilen maddi zararlar ve kamu malına kasıtsız olarak verilen zararların tazmini de poliçe kapsamındadır. Bedeni tazminat taleplerine;

  • Hastane giderleri,
  • Ölen kişilerin defin giderleri,
  • Çalışamayacak durumda olan kişilerin giderleri,
  • Kusurlu olmayanların avukatlık ücretlerinin karşılanması konu edilebilir.

Dilerseniz poliçenizin kapsamını araç bakımı, kaza sonrası taksi hizmetleri, yol yardım/çekici gibi ek hizmetleri de içerecek şekilde genişletebilirsiniz. Bu ek teminatlar, bir kaza durumunda ek koruma ve destek sağlayabilir.

Zorunlu trafik sigortasının sadece kazaya karışan karşı tarafın uğradığı zarar ve masrafları karşıladığını belirtmek önemlidir. Kendi aracınıza verilen zararları karşılamak için, kapsamlı veya çarpma /çarpışma/ yanma ve çalınma sigortası kapsamında kasko poliçesi  satın almanız gerekecektir. Bu tür sigorta poliçeleri, kendi aracınıza verilen hasarların yanı sıra tıbbi masraflar ve diğer ilgili masrafları da karşılayacaktır. Trafik sigortası zorunlu mu sorusuna; tüm araç sahipleri için gerekli bir yasal zorunluluktur, yanıtı verilir. Bir kazaya karışan diğer taraf için kapsamlı bir dizi masraf ve zararı kapsayan koruma ve destek sağlar. Zorunlu olsa da bir kaza durumunda ek hizmetler ve destek sağlamak için kapsamınızı artırmayı seçebilirsiniz. Sigorta poliçenizin şartlarını ve koşullarını anlamak ve kendinizi ve karayolundaki yoldaki diğer kişileri korumak için yeterli sigorta kapsamına sahip olduğunuzdan emin olmak önemlidir.

Trafik Sigortası Neleri Karşılamaz?

Türkiye’de trafik sigortası hakkında doğru bilinen yanlışlar sürücüleri zor durumlara sokabilir. Bu yanlış anlaşılmalardan bazıları şunlardır:

  • Trafik sigortası tüm hasarları karşılar: Türkiye'de trafik sigortasının bir kaza durumunda tüm hasarları karşıladığı yaygın bir yanılgıdır. Ancak sadece sigortalının üçüncü şahıslara verdiği zararları karşılar. Sigortalının kendi aracında meydana gelen hasarları veya sigortalının maruz kaldığı hasarları kapsamaz.
  • Trafik sigortası zorunlu değildir: Türk Trafik Kanunu'na göre Türkiye'de otomobil, motosiklet ve ticari araçlar dahil tüm motorlu taşıtlar için trafik sigortası zorunludur. Türkiye karayollarında yasal olarak bir motorlu araç kullanabilmek için geçerli bir poliçeye sahip olmak kanunen zorunludur.
  • Trafik sigortası hırsızlığı kapsar: Özellikle bir kazada sigortalının üçüncü şahıslara verdiği zararları teminat altına almakta olup, kendi aracının çalınması veya tahrip edilmesi durumlarını teminat altına almaz.
  • Tüm trafik sigorta poliçeleri aynıdır: Bir diğer yanılgı da Türkiye'deki tüm trafik sigorta poliçelerinin aynı olmasıdır. Aslında, farklı sigorta şirketleri tarafından sunulan farklı teminat seçenekleri ve poliçe limitleri vardır ve poliçe sahipleri, sağlanan teminatın kapsamını anlamak için kendi özel poliçelerinin şartlarını ve koşullarını dikkatlice incelemelidir.
  • Trafik sigortası pahalıdır: Trafik sigortasının maliyeti, aracın türü, sürücünün yaşı ve tecrübesi gibi farklı değişkenlere bağlıdır. Bu nedenle ucuz ya da pahalı demek mümkün değildir. Sigorta poliçesinin değerini araç ve sürücü durumu belirler.

Trafik Sigortası Yaptırmadan Trafiğe Çıkılır mı?

Araç yeni alındığında ruhsat çıkabilmesi plaka işlemleri için zorunludur. Zorunlu trafik sigortasının alınmaması veya yenilenmemesi ciddi sonuçlara yol açabilir. Aracın trafiğe çıkması yasaklanabilir ve ağır para cezaları uygulanabilir. Bu sorunlarla karşılaşmamak için poliçe vadesinin takip edilmesi ve poliçenin zamanında yenilenmesi esastır. Yenilemenin aksatılması durumunda, gecikilen her ay için belirlenen miktarda ceza uygulanır ve bu da uzun vadede sigorta yaptırmayı daha pahalı hale getirir. Zorunlu trafik sigortası, bir kaza durumunda diğer şahıslara veya eşyalara gelebilecek maddi ve bedeni zararları karşılar. Bu sigorta poliçesinin limitleri devlet tarafından belirlenir.  Trafik Sigortasına verilecek ek teminatlar Sigorta Şirketleri bazında değişebilir. Standart Zorunlu Karayolları Trafik Sigortası haricinde ek teminatlı poliçe de düzenlenebilir. Sigortanın kapsamlı içeriği, ilk yardım hizmetlerinden yaralıların tedavi ve ilaç tedavisine, kamu malına kasıtsız zararın tazmininden vefat eden ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının cenaze masraflarına kadar geniş bir yelpazede olabilir. Ayrıca poliçeye ek teminat olarak kusurlu olmayan kişilerin avukatlık ücretlerini de kapsar.

Trafik Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Karayolları Zorunlu Trafik Sigortası limitleri devlet tarafından belirlenir ve bireysel poliçeler de kullanıcının geçmiş hasar durumuna göre kademelendirilir. Trafik sigortası kademeleri 1'den başlayıp 8’e kadar gider. Bu kademeler araç ve sürücüler kazaya karıştıkça değişiklik gösterir. Örneğin üç yıl hiç kaza yapmayan bir araç 8. kademeye kadar yükselebilirken kazaya karışan sürücülerin sigorta primleri 1. kademeye kadar düşer. Bu durumda ödenecek primini arttırır.

Kaza sonrası taksi ve yol yardım/çekici hizmetleri, araç bakımı gibi ek özellikler eklenerek trafik poliçenizin kapsamını artırmak mümkündür. Bu nedenle; poliçe detaylarını, indirim oranlarını ve sigorta içeriğini göz önünde bulundurarak en doğru teklifi almanız gerekir.

Sigorta ile ilgili herhangi bir sorun yaşamamak için araç sahipleri, sigorta poliçelerinin bitiş tarihini takip etmeli ve zamanında yenilemelidir. Bunun yapılmaması, ilgili makamlar veya e-devlet hizmetleri ile düzenli olarak kontrol edilerek önlenebilecek ciddi cezalara ve para cezalarına yol açabilir.

Trafik Sigortası Devredilir mi?

Trafik Sigortası araca bağlıdır ve bir araç satıldığında veya mülkiyeti devredildiğinde iptal edilmesi ve yeni sahibi veya kayıtlı sahibi tarafından yeni bir poliçe alınması gerekir. Araç satışı veya mülkiyet devri durumunda, poliçenin kalan günleri sigorta şirketi tarafından hesaplanarak, poliçenin kullanıldığı süreye göre poliçe düzenlenme anında ödenen primin iadesi alınabilir.

Nokta Atışı Teklifler Sigortayeri’nden Alınır!

Sigortayeri ile araç sahipleri, farklı sigorta şirketlerine ait, Zorunlu Trafik sigortası tekliflerini kolayca karşılaştırıp değerlendirerek ihtiyaçlarına ve bütçelerine en uygun teklifi seçebilir. Uzmanlardan oluşan Sigortayeri ekibi, bir araba, kamyon veya motosiklet için hangi teminata ihtiyacınız olup olmadığına bakılmaksızın, özel gereksinimlerinizi karşılayan bir poliçe seçme sürecinde size rehberlik eder. Trafik sigortası poliçenizi Sigortayeri'nden almanın en önemli avantajlarından biri de birden fazla sigorta şirketinin fiyatlarını ve tekliflerini karşılaştırabilmenizdir. Bu, ihtiyaçlarınıza en uygun kapsama ve fiyata dayalı olarak bilinçli bir karar vermenizi sağlar. Sigortayeri, doğru trafik sigortası poliçesini seçmenize yardımcı olur. Mevcut poliçenizi yenilemek veya yenisini almak için destek alabilir, trafik sigortası teminatları hakkında en doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.