Araba çalınması, kuşkusuz başınıza gelebilecek en tatsız durumlardan biri. En sakin insanlar bile bu tarz bir durumda çileden çıkabilir. Böyle bir olumsuz gelişmenin mağduru olmak can sıkıcı gibi dursa da endişelenmemelisiniz. Özellikle kasko sigortası yaptırdıysanız, süreci etkilenmeden atlatmanız söz konusu.
Genel olarak durumu fark ettiğinizde, sakinliğinizden ödün vermeden yapmanız gereken birtakım işler bulunur. Peki araba çalınması durumunda yapmanız gereken çeşitli işlemler neler; göz atalım.
Araba Çalınması Durumunda Çalınan Araç Nasıl Bulunur?
Araba hırsızlığı ile karşı karşıya kaldıysanız; bazı prosedürleri yerine getirmelisiniz. Sırasıyla şu adımları uygulayabilirsiniz.
- Araba çalınması durumda ilk önce polise gitmelisiniz. Unutmayın, otomobilinizi kendi başınıza bulmanız zor. Bundan dolayı aracınızı bulmak, güvenlik güçlerinin görevi. Bu süreçte polise destek olmalısınız.
- Ardından çalınan otomobilinizin marka ve modeline uygun şekilde araç satış ilanlarına göz atmalısınız. Eğer otomobiliniz başka ruhsat ve plaka ile satışa çıkarıldıysa bile, birkaç ufak ayrıntıdan aracınızı tanıyabilirsiniz. Böylece suçluları açığa çıkarabilirsiniz.
- Otomobilinizi tanıyan bütün arkadaşlarınıza ve akrabalarına aracınızın çalındığını söyleyebilirsiniz. Bir yakınınız aracı görürse, aracın çalındığını bildiği için size bilgi verebilir.
- Otomobilinizin çalınma anının görüntülerine ya da güvenlik kamerası kayıtlarına sahipseniz, bunları haber kanalları ile paylaşabilirsiniz. Bu, aracınızı çalan kişinin aracı kullanmasını önleyebilir ve belki de aracı bir yere terk etmesini sağlayabilir.
- Genellikle araba çalınması durumunda araçların büyük bir kısmı belli suçlara karıştıktan sonra bir alana terk edilir. Bu nedenle aracınızı bulma umudunuzu hiç kaybetmemelisiniz.
- Aracınızı bulursanız veya bir yerde görürseniz, otomobile dokunmadan önce polise haber vermeyi unutmamalısınız. Bu işlem, delilleri kirletmemek açısından önemli.
- Araba çalınması durumunda, polisin elindeki veriler bütün Türkiye’deki merkezlere iletilir. Çalınan otomobilin, ülkemizin herhangi bir yerinde bulunmasına karşı hazırlıklı olunur. Ayrıca, çalınan otomobilin parçalara ayrılarak satılma olasılığı da var. Bu sebeple polis, otomobil parçaları satan ve bu tarz işlerle ilgilenen kişi ve firmalarla sürekli iletişimde kalır.
Araba Çalınması Durumunda Hırsızlık Sonrası Yapılması Gerekenler Neler?
Çalınan araç için yapılacak işlemler hakkında bilgi sahibi olmanız önemli. Bu gelişme tamamen adli bir olay. Bu sebeple ilk olarak polis merkezini aramalısınız. Polis memuruna bilgilendirme yapıp yardım talep etmelisiniz. Bu görüşmeyle beraber polise ilk ihbar bildirimini gerçekleştirirsiniz. Olayla ilgilenen polis memuru olayın ayrıntılarını öğrenmek için sizi karakola çağırır. Bu noktada yaptığınız işlemlerle sigorta firmanızın isteyeceği işlemlerin ilk adımları atılır. Araba çalınması ihbarınızın resmileşmesi sonucunda bazı evrakları doldurmanız istenir. Çalınan araba tutanağı şu bilgileri içerir:
- Otomobilin son hali,
- Çalınma olayının meydana geldiği konum,
- Otomobile dair öne çıkan ayrıntılar,
- Otomobilin özellikleri.
Çalınan aracınız kaskoluysa; bir diğer aşamada kasko firmasına bilgi vermeniz gerekir. Eğer, aracınızın kaskosu varsa, olası bir araba çalınması durumunda kasko firmanızdan tazminat isteminde bulunma hakkınız olur. Bu tarz güvenceler çoğunlukla her kasko şirketinin paketlerinde sunulur. Kasko yaptırmadan önce paketin detayı hakkında bilgi almanız, benzeri konular için önem kazanır.
Çalınan Araç İçin Sigorta Firması Hangi Belgeleri İster?
Sigorta firmaları, araba çalınması durumlarında otomobil sahibinden çeşitli belgeler talep eder. Bu belgelerin eksiksiz olması gerekir. Bu nedenle belgeleri, sizden istendiği şekilde teslim etmeniz önemli. Çalınan araç için sigorta firmasının talep ettiği belgeler şunlar:
- Kasko poliçesinin aslı ve fotokopisi,
- Kasko poliçesi prim makbuzları,
- Sigortalı bireyin beyanı,
- İki tane fotoğraf,
- Otuz gün geçmesine rağmen otomobil bulunamadıysa, bunu açıklayan rapor ve belgeler,
- Hasar gören malların tümünün faturaları.
Çalınan Aracı Sigorta Karşılar mı?
Otomobilinizin kaskosunun olması, sigorta firması tarafından ödeme yapılacağı anlamına gelmez. İlk olarak polis merkezinden alınan ve otomobilin çalındığını açıklayan belgenin, aracın çalınmasından itibaren beş iş günü içinde sigorta firmasına bildirilmesi gerekir. Araba çalınması durumunda, eğer otomobiliniz otuz gün içinde bulunmazsa bunu belgeleyen evrakları sigorta firmanıza iletmelisiniz. İlgili evrakların iletilmesinden sonra sigorta firması, kaskolu aracın çalınması sebebiyle limitler ve teminat dahilinde ödeme yapabilir.
Çalınan araç kasko ödemesi ise otomobilin çalındığı günkü rayiç tutar üzerinden hesaplanır. Bütün bunlara ek olarak anahtar unutma gibi bir durum söz konusu ise teminatlar kapsamında olsa bile sigorta firması ödeme yapmama hakkına sahip. Bu durum sigorta firmalarının kendi politikalarına göre değişir. Araba çalınması durumunda kasko sigortasının kapsamı ve ek teminatlar hakkında sigorta firmanızdan yeterince bilgi almayı unutmamalısınız.
Sigorta firmanız yapılan araştırmalar sonunda otomobilin ikinci el piyasasını ayrıntılı olarak inceler. Otomobilin belirlenen ikinci el piyasası üzerinden size bir ödeme teklif edilir. Size iletilen bu teklifi kabul etme ve reddetme hakkınız var. Çalınan otomobilin parası temin edildikten sonra otomobiliniz bulunursa, araç artık sigorta firmasının olur. Aracınız bulunursa ve geri isterseniz, aldığınız ödemeyi iade etmeniz gerekir. Ardından aracınızı geri alırsınız.
Sigorta Firması Çalınan Otomobil Sahibine Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?
Araba çalınması olayında bu gelişmeyi sigorta firmanıza bildirmeniz gerekir. Sigorta firmanız, belirli bir bekleme süresinin sonunda otomobiliniz bulunamadıysa, otomobilin bulunamadığına dair polis merkezinden gerekli belgeleri aldıktan sonra 30 gün içinde size ödeme yapar. Bu tarz konularda sigorta firmaları, otomobilini bilerek çaldıran ve sigorta firmasından ödeme almak isteyen bireylere karşı haklı olarak birçok tedbir alır. Bu nedenle bazı hallerde, çalınan otomobilin sahibine ödeme yapılmaz.
Sigorta firması, araba çalınması durumunda otomobil sahibinin ihmali olduğunu düşünürse sigortalıya ödeme yapmaz. Örneğin, otomobil sahibi tarafından otomobilin anahtarı bir yerde unutulursa ve sonrasında araba çalınırsa, bu tarz bir gelişmede sigorta firmaları ödeme yapmama hakkına sahip. Fakat, poliçenizde anahtar unutulması durumuyla ilgili bir ibare yer alıyor ise anahtarı unutmuş olsanız dahi aracın çalınması durumunda ödemenizi alırsınız.
Henüz kasko yaptırmadıysanız; kasko sigortası teklif al seçenekleri için Sigortayeri ayrıcalığı ile sunulan çeşitli sigorta şirketlerinden kapsamlı teklifleri değerlendirebilirsiniz. Trafik sigortası teklifi ve daha pek çok seçeneğe göz atabilir ve aracınızın güvende kalmasını sağlayabilirsiniz.